Nieuw seizoen 'Het Hoge Noorden': Annemie Struyf volgt 9 Vlaamse gezinnen in Noorwegen

maandag 26 december 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

Na het grote succes van 'Het Hoge Noorden' trekt Annemie Struyf opnieuw naar Noorwegen. Het resultaat is een gloednieuwe, hartverwarmende reeks, in een verbluffend decor van fjorden, sneeuw, ijs en noorderlicht.

Annemie gaat op bezoek bij landgenoten die met hebben en houden verhuizen naar Noorwegen, om er een nieuw leven te beginnen. Al loopt dat niet altijd van een leien dakje. Want emigreren naar een wondermooi, maar heftig land als Noorwegen is sowieso geen makkelijke opdracht.


Het Hoge Noorden lijkt een idyllische plek. Na de doortocht van corona zijn thema’s als het klimaat, de oorlog in Oekraine, inflatie en energieprijzen bij ons het gespreksonderwerp van de dag. Je zou voor minder dromen van een nieuw leven op een ongerepte plek, waar de 'gelukkigste mensen ter wereld' wonen. Een land met korte werkdagen, een uitstekend openbaar vervoer, kleine klasje met veel leerkrachten, een volledig jaar bevallingsverlof en, niet in het minst, weinig stress en een verbluffend mooie natuur.

Annemie ontmoet in Noorwegen dit seizoen vooral nieuwkomers, maar klopt ook aan bij enkele bekenden uit de eerste reeks. Een winterse must see met wonderlijk natuurschoon, spannende verhalen, fijne humor en wijze levenslessen voor iedereen met een droom.

Wie ontmoet Annemie in Noorwegen?

Maarten en Cathy met hun kinderen Delphine, Josephine en Maurice
Maarten (50) en Cathy (50) verkopen hun bloeiende traiteurszaak in Aartselaar om met hun drie kinderen naar Noorwegen te verhuizen. Maar corona steekt stokken in de wielen: door het Noorse inreisverbod zien Maarten en Cathy zich verplicht om online een huis te kopen in een land dat ze nauwelijks kennen.

Waarom deze snelle en drastische beslissing? Twaalf jaar geleden verloren Maarten en Cathy hun zoontje Mathieu aan een longaandoening. Nu willen ze er alles aan doen om hun twee jongste kinderen gezond te houden. Om een nieuw drama te vermijden - de twee jongsten hebben astma - willen Maarten en Cathy absoluut verhuizen naar een land met zuivere lucht. Na lang wikken en wegen kiezen ze voor Noorwegen.

Begin juli 2021 gaat alles in de verhuiswagen. Dochter Delphine (20) wil dit gezinsavontuur absoluut meemaken, maar raakt in Noorwegen moeilijk van start. Ook Maarten en Cathy hebben moeite om hun plek te vinden. Ze spreken geen Noors en zijn van Delphine afhankelijk voor alle administratieve rompslomp.

Bart en Ellen met hun kinderen Ilena en Vidar
Karin en Benjamin met hun kinderen Liv en Mia

Bart (35) en Ellen (35) vertrekken in juli 2021 met hun twee kinderen naar het Rondane Nationaal Park, om daar samen met Karin en Benjamin (te zien in de eerste reeks van 'Het Hoge Noorden') een hotel-restaurant te gaan runnen. Daarnaast popelt Bart om ook een activity center uit de grond stampen.

Beide koppels zien hun avontuur als een drietrapsraket. Verliefd beginnen ze aan dit spannende avontuur, met de maand juli als kennismakingsmaand. Daarna begint de verlovingsperiode: elkaar beter leren kennen in afwachting van de definitieve stap - trouwen en samen dit project runnen.

De cruciale vraag is: matchen beide koppels op persoonlijk en professioneel vlak? Beide vrouwen vinden elkaar alvast meteen in de keuken, maar zitten de mannen wel op dezelfde lijn?

Dorien en Arent
Dorien (26) en Arent (26) zijn een pril koppel. Dorien is psychologe en heeft een heel concrete, Noorse droom: ​ ze wil meewerken in de huskykennel van Evelyne (zie bio hieronder). Arent is schrijnwerker en verliefd als hij is, besluit hij om Dorien naar Noorwegen te volgen. Als schrijnwerker hoopt hij daar snel werk te vinden.

Annemie ontmoet het jonge koppel op een camping in Vlaanderen. Daar wonen zij enkele maanden om zich voor te bereiden op een leven in de wilde, Noorse natuur. Maar corona strooit roet in het eten. Dorien en Arent willen zich niet laten vaccineren en staan voor een moeilijke keuze: ofwel ongevaccineerd in België blijven, ofwel naar Noorwegen vertrekken en zich toch laten vaccineren.

Evelyne en PJ
Evelyne (33) trok jarenlang als backpacker de wereld rond, samen met haar Noorse vriend PJ. Sinds kort hebben ze een eigen huis in Noorwegen. Hier hoopt Evelyne haar nieuwe droom voor te bereiden: deelnemen aan een van de bekende huskyraces in het noorden van Noorwegen. Maar de verzorging en de trainingen van de huskyhonden vergt veel tijd en leidt tot spanningen in haar relatie met PJ.

Ze krijgt haar voltijdse job niet langer gecombineerd met de zorg voor de honden en hoopt nu op de komst van Arent en Dorien. Afspraak is dat Arent en Dorien in ruil voor kost en inwoon zullen meewerken in de hondenkennel van Evelyne. De vraag is of dit gaat lukken. Beantwoordt het werk met de huskies aan de Noorse droom van Arent en Dorien? Raken de spanningen tussen Evelien en JP opgelost? En raken Dorien en Arent wel in Noorwegen, nu corona stokken in de wielen steekt?

Dave en Bjordy
Dave (43) en zijn Noorse vriendin Elisabeth (41) wonen op een prachtige plek op Vesterålen, een eilandengroep vlak naast de Lofoten. In België was Dave technieker, dakwerker en metser. In Noorwegen is hij professioneel visser. De Limburgse Dave neemt geen blad voor de mond. Hij is een doener, een ondernemer die nooit stilzit. Door hard te werken heeft hij zijn Noorse droom waargemaakt: op de mooiste plek ter wereld is hij erin geslaagd om van zijn passie zijn beroep te maken.

Maar Dave heeft hulp nodig, want alleen kan hij het werk niet langer aan. Vol goede moed komen zijn Limburgse vrienden hem ter hulp. Ook Bjordy (33), die ervan droomt om zich, net als Dave, definitief in Noorwegen te vestigen. Maar Dave twijfelt. Kan Bjordy het keiharde leven op zee wel aan? En vooral, kan Bjordy zijn zeeziekte overwinnen?

Mark en Claudia
Mark (55) en zijn Duitse vrouw Claudia wonen al enkele jaren in Eidfjord, een prachtig dorpje aan de fjord waar vikinggraven gevonden werden. Een ideale plek voor Mark en Claudia die gefascineerd zijn door alles wat met Vikingen te maken heeft. In Eidfjord hebben Mark en Claudia zelfs hun eigen Vikingmuseum ingericht.

Tijdens de winter is Mark verkeersleider op Hardangervidda, de grootste hoogvlakte in Europa, berucht om de extreme weersomstandigheden. ​ Mark neemt Annemie mee naar Hardangervidda, waar een hevige sneeuwstorm woedt.

Soetkin
Soetkin is een bekende uit het eerste seizoen van 'Het Hoge Noorden'. Haar dochtertje Adah is intussen vijf jaar, en Soetkin blijkt, tot grote verrassing van Annemie, in verwachting.

Soetkin heeft een Noorse man ontmoet en was meteen zwanger. De puzzel die Soetkin nu moet leggen wordt ingewikkeld. Lukt het haar om haar drukbezette leven als zangeres en muzikante te combineren met de opvang van Adah, het nieuwe leven met de baby en de relatie met haar nieuwe vriend?

Veerle en Eddy met hun dochters Emma en Katoo
Veerle (al te zien in het eerste seizoen van 'Het Hoge Noorden') heeft ook niet stilgezeten. In het oude schoolgebouw op haar eilandje wil ze nu workshops en cursussen voor vrouwen organiseren. Werkt haar nieuwe plan? En vooral, hoe gaat het met haar dochters? Welke meisjes zijn in Noorwegen gebleven en wie ging terug naar België? En Eddy, pendelt hij nog altijd tussen Noorwegen en België? Zijn Eddy en Veerle nog een koppel, of leiden ze elk hun eigen leven? Op hun eilandje Mindland staat Annemie vooral versteld van de verrassende wendingen in het leven van dochter-en-boerin Emma en dochter-en-kotstudent Katoo.

Een uniek duo
De samenwerking tussen Annemie Struyf en haar vaste regisseur-cameravrouw Kristel Waterloos leidt al vele jaren tot verrassende en spraakmakende reportagereeksen, zoals 'In Godsnaam', 'La Vie en Rose' en 'Eviva España'. Het duo werkt klein en low profile en vormt samen met klankman Marijn Thijs een geoliede machine.

Aflevering 1
Maarten en Cathy hebben hun bloeiende traiteurszaak in Aartselaar verkocht om met hun drie kinderen naar Noorwegen te verhuizen. Door corona zagen ze zich gedwongen om online een huis te kopen.

Evelyne en haar Noorse vriend PJ hebben in hun tuin een roedel huskyhonden. Ze hopen op de komst van Arent en Dorien om mee te helpen met de verzorging van de honden. Intussen wonen Dorien en Arent op een camping in Berlare. En wat is er gebeurd met de alpaca’s van Kris en Marijke?

'Het Hoge Noorden', vanaf 27 december elke dinsdag te zien op Eén en via VRT MAX.


DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

CIG Nestel is een centrum voor integrale gezinszorg in Vlaanderen, waar de veiligheid van het kind centraal staat. Hier worden diverse gezinnen ondergebracht en 24/7 begeleid. Axel krijgt zoals elk gezin een appartement en leeft mee met de gezinnen en de begeleiding. Hij beseft nog maar eens hoe belangrijk een warm nest is om in op te groeien als kind en kijkt terug op zijn eigen jeugd.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:45
  Journaallus
  06:00
  Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 00:30
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 23:45
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:30
  Geen uitzending
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 03:35
  Geen uitzending
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:40
  Geen uitzending
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 02:05
  Geen uitzending
  00:35
  Walker, Texas Ranger
 • 04:10
  Married ... With Children
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:20
  Geen uitzending
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:35
  Geen uitzending
  06:00
  TEAM OCHTEND
 • 02:55
  Geen uitzending
  01:25
  ER
 • 04:10
  Geen uitzending
  01:10
  Go-Big Show
 • 01:40
  Geen uitzending
  01:10
  MasterChef UK
 • 01:15
  Geen uitzending
  07:35
  Mystery 101
 • 00:30
  Herhalingslus
  08:00
  Wijzer Wonen
 • 04:17
  Zo doe je het!
  00:00
  Oh What A Night
 • 03:55
  De Gastentafel
  01:35
  Open Vuur
 • 03:50
  Tennis: Internazionali BNL d'Italia 2024
 • 04:15
  Silent Witness
  01:35
  Ghosts
 • 04:00
  Below Deck Sailing Yacht
  01:40
  NCIS: New Orleans
 • 02:42
  NOS Journaal
  01:32
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 01:51
  Nieuwsuur
  01:27
  Ongehoord Nieuws
 • 03:53
  Sophie & Jeroen
  01:51
  Poldermocro's