Nieuw op Canvas: 'Wat Houdt Ons Tegen?' met Jill Peeters

donderdag 7 oktober 2021

Veel mensen zijn bezorgd om onze omgeving. Het weer doet vreemd en de natuur sterft voor onze ogen. In het nieuws zien we dat overal op onze planeet gebeuren en horen we regeringsleiders spreken over hun beloftevolle ambities. Optimisten en pessimisten schreeuwen door mekaar heen.

In de vijfdelige reeks 'Wat Houdt Ons Tegen?' probeert weervrouw en klimaatexperte Jill Peeters klaarheid te scheppen in het klimaat- en natuurverhaal. Topwetenschappers en beleidsdeskundigen schetsen het grotere plaatje. Optimisme is voorbarig met cijfers zo diep in het rood. Maar pessimisme helpt ons ook niet vooruit. Actie is de enige weg. Wat houdt ons tegen?


'Het goede nieuws is dat de wetenschap ons zegt dat het nog kan, áls we er volledig voor gaan. En dat overal in Vlaanderen pioniers nu al timmeren aan de weg. Dat wil ik graag tonen. Want zien doen, doet doen', aldus Jill Peeters.

'Ik ben echt trots op de reeks en hoop dat we er mensen mee kunnen inspireren. We staan immers voor een complexe en grote uitdaging, of we dat nu willen of niet', vertelt Jill Peeters.

2021 is een zwaar jaar dat ons met de neus op de feiten drukt. Ook in België hebben we de klimaatverstoring aan den lijve gevoeld. Hevige regenval met overstromingen bij ons, droogte en bosbranden elders. Klimaatwetenschappers zien nu uitkomen waar ze decennialang voor hebben gewaarschuwd. De komende tijd zullen we steeds vaker extreem weer ervaren. Die extremen worden het nieuwe normaal.

En de klimaatopwarming is niet het enige probleem. Ook op andere vlakken leven we niet binnen de grenzen van onze planeet. We putten de natuurlijke grondstoffen uit. En we vernietigen op grote schaal de biodiversiteit, wat ecosystemen ondermijnt en tot een ware natuurcrisis leidt.

Grootste problemen ooit
De klimaat- en de natuurcrisis zijn de twee grootste problemen waar wij als mensheid ooit mee te maken hebben gehad. Maar we zijn niet machteloos. We kunnen de klimaatverstoring afremmen en de natuur herstellen, maar dan moeten we wel zowat de hele wereld ombouwen. Het wordt de grootste transitie uit de geschiedenis. En het goede nieuws is: die is al volop begonnen.

Toch kwamen de voorbije jaren overal ter wereld jongeren op straat omdat ze vinden dat het niet snel genoeg gaat. Ze begrijpen ook niet hoe het zover is kunnen komen. Daarom neemt weervrouw en klimaatexperte Jill Peeters ons mee terug in de tijd. Via getuigenissen van wetenschappers, beleidsmakers en journalisten reconstrueert ze in de eerste twee afleveringen van 'Wat Houdt Ons Tegen?' hoe we zo in de problemen zijn geraakt. Waarom hebben we zoveel tijd verloren? En zitten we nu op het goede spoor? 

In de laatste drie afleveringen trekt Jill door Vlaanderen om te kijken hoe ver we hier staan met de transitie. Ze spreekt met pioniers die ons met vallen en opstaan tonen hoe de toekomst eruit kan zien. Waar botsen zij nog tegenaan? En gaat het snel genoeg? Want de wetenschap zegt ons dat het wel nú moet gebeuren. Gaat het ons lukken? Wat houdt ons tegen?

Op de radio, online en op school
Ook bij Radio 1 vragen ze zich af wat ons tegenhoudt. Daarom praat Annemie Peeters in de week van 25 tot 28 oktober elke ochtend tussen 9.00 en 10.00 uur met experts en mensen uit het veld over het klimaat en de natuur. Ze gaan op zoek naar voorbeelden en inspiratie om actie te ondernemen. Want met pessimisme komen we nergens. In de eerste aflevering van 'Wat Houdt Ons Tegen?' op de radio vertelt het duo 'Peeters en Peeters' (Annemie en Jill) over de insteek van het programma. De hele week zijn er ook reportages en de luisteraars kunnen hun vragen stellen.

Naast de tv- en radioreeks komt er ook een online project van Canvas met korte 'flitsverhalen' over de wereld in 2050 door onder meer Saskia De Coster, Wanne Synnave en Fikry El Azzouzi.

Naar aanleiding van de reeks organiseert Canvas ook een interactief 'Canvas Connect' webinar met Jill Peeters.  Wat ligt er op ons bord in de toekomst? Mogen we nog vlees eten? Zijn bioproducten niet te duur? En is een klimaat- en natuurvriendelijk dieet ook een gezonder dieet?  Klimaat en onze voeding, daarover gaat Jill Peeters in gesprek met professor agro-ecologie Marjolein Visser, 'groentenkok' Frank Fol én met het publiek. Inschrijven kan via canvas.be/doemee (vanaf de week van 1 november).

Er is ook een educatief pakket rond 'Wat Houdt Ons Tegen?' en het thema van de klimaat- en de natuurcrisis. De reeks wordt op het platform Het archief voor onderwijs beschikbaar gesteld voor leerkrachten van het secundair onderwijs, samen met een online Q&A waarin Jill pertinente vragen beantwoordt over de klimaatverstoring en de teloorgang van de natuur.

Wetenschappelijk onderbouwd
De reeks werd opgebouwd na gesprekken met een grote groep wetenschappers en deskundigen op vlak van klimaat(beleid), klimaatadaptatie(beleid), klimaatpsychologie, natuur(beleid), geografie, economie, sociaal beleid, energie, bouw, landbouw, technologie, transitiekunde en regeneratie. Directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx zorgde voor de overkoepelende wetenschappelijke begeleiding en keek alle uitzendingen na.

Aflevering 1: Alles voor de vooruitgang
Maandag 25 oktober

Jill Peeters reconstrueert in de eerste twee afleveringen van de reeks hoe de klimaat- en de natuurcrisis zijn ontstaan. Hoe konden we zo in de problemen raken?

Decennialang werden klimaatwetenschappers en milieuactivisten de mond gesnoerd door politici en industriëlen onder het motto 'Je kan geen ecologisch paradijs bouwen op een economisch kerkhof'. Bovendien investeerden lobbygroepen van de fossiele industrie miljarden dollars om de alarmkreet van de klimaatwetenschappers onderuit te halen.

Jill praat met wetenschappers, beleidsmakers en journalisten die mee de geschiedenis hebben gemaakt of die ooggetuigen waren en op de eerste rij stonden toen we het allemaal door onze vingers lieten glippen.

In deze eerste aflevering van 'Wat Houdt Ons Tegen?' ontvouwt de geschiedenis zich als een rollercoaster die naar adem doet happen.

Wat houdt ons tegen? is een productie van Canvas.
Eindredactie: Sarah De Bisschop / Productie: Ilse Maesen

'Wat Houdt Ons Tegen?', vanaf maandag 25 oktober om 21.20 uur op Canvas. De eerste vier afleveringen zijn meteen beschikbaar zijn op VRT NU.

Van maandag 25 tot vrijdag 28 oktober is er ook een radioversie van 'Wat Houdt Ons Tegen?', met Annemie Peeters, telkens van 9.00 tot 10.00 uur op Radio 1.


DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

CIG Nestel is een centrum voor integrale gezinszorg in Vlaanderen, waar de veiligheid van het kind centraal staat. Hier worden diverse gezinnen ondergebracht en 24/7 begeleid. Axel krijgt zoals elk gezin een appartement en leeft mee met de gezinnen en de begeleiding. Hij beseft nog maar eens hoe belangrijk een warm nest is om in op te groeien als kind en kijkt terug op zijn eigen jeugd.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:45
  Journaallus
  06:00
  Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 00:30
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 23:45
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:30
  Geen uitzending
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 03:35
  Geen uitzending
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:40
  Geen uitzending
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 02:05
  Geen uitzending
  00:35
  Walker, Texas Ranger
 • 03:50
  Married ... With Children
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:20
  Geen uitzending
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:35
  Geen uitzending
  06:00
  TEAM OCHTEND
 • 02:55
  Geen uitzending
  01:25
  ER
 • 03:50
  Geen uitzending
  01:10
  Go-Big Show
 • 01:40
  Geen uitzending
  01:10
  MasterChef UK
 • 01:15
  Geen uitzending
  07:35
  Mystery 101
 • 00:30
  Herhalingslus
  08:00
  Wijzer Wonen
 • 03:53
  Publireportage
  00:00
  Oh What A Night
 • 03:55
  De Gastentafel
  01:35
  Open Vuur
 • 03:50
  Tennis: Internazionali BNL d'Italia 2024
 • 03:20
  Death in Paradise
  01:35
  Ghosts
 • 03:20
  Hudson & Rex
  01:40
  NCIS: New Orleans
 • 02:42
  NOS Journaal
  01:32
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 01:51
  Nieuwsuur
  01:27
  Ongehoord Nieuws
 • 03:53
  Sophie & Jeroen
  01:51
  Poldermocro's