Nieuw op Canvas: Kampioenenjaar – De geboorte van de gouden generatie

donderdag 13 oktober 2022
Foto: Canvas - © VRT 2022

In de aanloop naar het WK voetbal blikt Canvas in de zesdelige docureeks 'Kampioenenjaar' terug op het voetbalseizoen 2010-2011.

Dat was het jaar waarin KRC Genk landskampioen werd, mede dankzij twee tieners die zich dat jaar voor het eerst toonden aan het grote publiek: Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Maar ook een aantal andere Belgische topvoetballers staken dat jaar voor het eerst de neus aan het venster. Het was met andere woorden de geboorte van de ‘gouden generatie’ die in december een ultieme gooi doet naar de wereldtitel.


Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois zijn vandaag wereldsterren met een onwaarschijnlijk palmares, maar dat magische jaar bij Genk was het begin van hun hemelbestorming. Voor enkele van hun ploegmaats van toen was het dan weer een hoogtepunt dat ze later niet meer konden overtreffen. Het Genkse spitsenduo Vossen-Ogunjimi hield bij de Rode Duivels ene Romelu Lukaku op de bank. Anthony Vanden Borre, volgens kenners het grootste talent ooit in het Belgische voetbal, maakte dat jaar bij Genk zijn eerste comeback.

Maar ook voor een aantal andere Belgische voetballers die toen nog op onze velden rondliepen, zoals Romelu Lukaku, Axel Witsel en Steven Defour, was dat seizoen een kanteljaar in hun carrière: de start van de fameuze ‘gouden generatie’. En ook voor het Belgische voetbal in het algemeen was het een glansjaar vol nieuwe beloftes.

'Kampioenenjaar' brengt het verhaal van de spelers die het hebben gemaakt, maar ook van zij die het om welke reden dan ook niet gehaald hebben. Wat maakt dat de ene zich de beste voetballer of keeper ter wereld mag noemen, terwijl de andere zijn potentieel nooit heeft kunnen waarmaken? Wat is het verhaal achter de schermen van de titel van KRC Genk en van de jongens die hem tegen alle verwachtingen in wonnen, na de wellicht meest bloedstollende en turbulente titelmatch ooit?

Een productie van Borgerhoff & Lamberigts, het productiehuis dat eerder onder meer ook 'Het Scheldepeloton' en 'VDB. Ik ben god niet' maakte voor Canvas.


Aflevering 1: Keeperskwestie
​Vrijdag 14 oktober

Voetbalclub KRC Genk begint zonder grote verwachtingen aan het seizoen 2010-2011. De jaren voordien eindigde het telkens in de middenmoot en het team bestaat vooral uit jonge jeugdspelers die doorgegroeid zijn naar de eerste ploeg en het daar proberen waar te maken.

Trainer Frank Vercauteren wordt meteen voor een dilemma gesteld. Bij aanvang van het seizoen is eerste doelman Laszlo Köteles niet speelgerechtigd. Vercauteren moet kiezen tussen twee onervaren achttienjarigen in doel: Koen Casteels en Thibaut Courtois. Bij de jeugd had Casteels altijd een streepje voor op zijn concurrent. Thibaut Courtois is als puber een opgeschoten slungel die al eens een foutje durft te maken en nogal speels is, terwijl Casteels qua lichaamsbouw en mentaliteit al een pak verder staat.

'Er zijn toch een aantal belangrijke fases in mijn jeugd geweest, die niet voorspelden dat ik hier (bij Real Madrid nvdr) terecht zou komen.' - ​Thibaut Courtois

Courtois twijfelt aan zijn toekomst bij Genk, maar nadat hij blijft zitten op school besluit hij toch te blijven. Tijdens de voorbereiding wint hij het vertrouwen van coach Vercauteren. Courtois valt op door de rust die hij uitstraalt en door zijn ongelooflijke wil om te winnen. Op de eerste speeldag krijgt hij zijn kans in het doel van KRC Genk. De rest is geschiedenis.

'Sommige dingen, goed of slecht, gebeuren met een reden. En ik heb altijd gezegd: dat heeft zo moeten zijn. Dat is het lot.' - Gitte Lambrechts (mama Thibaut Courtois)

Met getuigenissen van onder meer Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Frank Vercauteren, Gitte Lambrechts (mama van Thibaut), Thierry Courtois (papa van Thibaut) en Laszlo Köteles.

'Kampioenenjaar', vanaf vrijdag 14 oktober om 21.20 uur op Canvas en meteen integraal op VRT MAX. (hh op Eén vanaf zondag 16 oktober om 22.40 uur).


DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Code 37' (foto: VTM - © DPG Media 2020)

De twintigjarige Elke Verbiest is het slachtoffer van een gruwelijke groepsverkrachting en wordt daarna voor dood achtergelaten. Hannah en haar team zetten alles op alles om de zaak op te helderen en komen op het spoor van de instelling De Oase en oprichter Jules Uitdenhouwe. Omdat er meerdere DNA-sporen gevonden zijn bij Elke wordt de zaak steeds complexer. Hoewel Hannah ervan overtuigd is dat Jules meer weet over de zaak, lijkt het onderzoek hen te leiden naar Gunther Devalck. Terwijl Hannah vreest voor het geesteswelzijn van haar vriendin Vicky, neemt haar eigen queeste haar steeds meer in zijn bezit. Samen met Koen waakt ze immers dag en nacht bij haar afkickende vader Robert.

'Code 37', om 23.30 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 19:40
  F.C. De Kampioenen
  06:00
  radio2 op VRT 1: Sta op met Radio2
 • 19:20
  The Red Lions, a better place
  07:30
  Ketnet Junior
 • 19:30
  Find Me in Paris
  04:55
  Geen uitzending
 • 19:45
  Het Weer
  05:30
  Geen uitzending
 • 19:40
  The Big Bang Theory
  02:40
  Geen uitzending
 • 19:40
  S.W.A.T.
  00:40
  Geen uitzending
 • 19:05
  Top 20 Funniest
  02:00
  Geen uitzending
 • 19:20
  The X-Files
  16:00
  Dawson's Creek
 • 19:30
  Slisse & Cesar
  06:00
  Joe
 • 19:00
  Blind gekocht
  04:50
  Geen uitzending
 • 19:40
  Bones
  02:10
  Neighbours: A New Chapter
 • 19:45
  Cops
  02:20
  Geen uitzending
 • 19:45
  Chateau Meiland
  02:15
  Sex and the City
 • 19:40
  Snapped
  05:00
  Geen uitzending
 • 15:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 19:34
  Hobbyklus
  05:55
  Sixties To Six
 • 19:35
  DIY
  02:00
  Roger van Damme: Bakken
 • 19:45
  The Paddock
  00:35
  Formule 1
 • 19:00
  Death in Paradise
  02:30
  Grantchester
 • 19:45
  Below Deck Down Under
  02:35
  Transplant
 • 18:50
  The Great British Bake Off
  02:05
  NOS Journaal
 • 19:50
  Boeddha in de polder
  05:40
  Geen uitzending
 • 19:25
  Dertigers
  02:15
  De slimste mens