Iluna en Stephanie Planckaert ontdekken in 'Onverwacht' hoe tieners kijken naar seks en zwangerschappen

maandag 30 augustus 2021
Foto: Eén - © VRT 2021

In het nieuwe 'Onverwacht' trekt Iluna (16 jaar), samen haar moeder Stephanie Planckaert, op ontdekkingstocht in de wereld van seks en zwangerschap bij Iluna's leeftijdsgenoten.

Op VRT NU is daarnaast vanaf 30 augustus de zesdelige webreeks 'Meer Onverwacht', een samenwerking tussen Eén en MNM, te vinden. Hierin gaan Iluna en MNM-dj en seksuologe Lotte Vanwezemael met enkele jongeren dieper in op thema's als verliefdheid, seksuele geaardheid en sexting.


Hoe kijken tieners naar seks en zwangerschappen?
Zestien jaar geleden werd Stephanie Planckaert de bekendste tienermoeder in Vlaanderen. Ze werd op haar vijftiende zwanger van haar vriend Christopher en besliste om het kindje te houden. Dat kindje, haar dochter Iluna, is nu zelf zestien jaar. Moeder en dochter zijn hartsvriendinnen, maar op seksueel vlak lijken ze wel elkaars tegenpool.

Iluna vindt het dan ook heel bijzonder dat haar moeder zo jong voor haar heeft gekozen. Om zich beter te kunnen inleven in die keuze van toen, trekt ze in 'Onverwacht' samen met Stephanie op pad om met andere tieners te praten over seksualiteit en zwangerschap.

Iluna: 'Mijn mama is echt een vriendin voor mij. We komen heel erg goed overeen. Maar op sommige vlakken kunnen we niet méér verschillen Zo heb ik nog nooit een vriendje gehad, terwijl zij op haar vijftiende zwanger werd. Toch een heel andere wereld en een ander leven, dat ik me moeilijk kan inbeelden. Om haar situatie van toen beter te kunnen begrijpen, ben ik met andere tieners gaan praten om te horen hoe zij omgaan met seksualiteit en onverwacht zwanger worden. Ik ben hen ontzettend dankbaar dat zij hun verhalen zo open met ons en met Vlaanderen willen delen.'

Verrassende gesprekken en aangrijpende getuigenissen
'Onverwacht' vertrekt vanuit de persoonlijke vragen van Iluna en de ervaringen van haar moeder Stephanie, en snijdt thema's als anticonceptie, baas in eigen buik, adoptie en jong ouderschap aan. Ook Christa en Eddy Planckaert, Stephanies man Christopher, en zijn ouders delen hun verhaal.

Via aangrijpende getuigenissen en geëngageerde organisaties geeft 'Onverwacht' verrassende inzichten over seksualiteit bij jongeren en wat het betekent om tienerouder te zijn of te worden.

Lotte Vermeir, netmanager Eén: 'Heel vaak wordt er in tv-programma’s over of tegen jongeren gesproken maar niet per se mét hen. In 'Onverwacht' horen we hoe jongeren zelf kijken naar seks, relaties, (ongewenste) zwangerschap en de daarbij horende keuzes, en hoe ze ermee omgaan. Iluna kan, zelf tiener zijnde, als geen ander connectie maken met haar leeftijdsgenoten, terwijl Stephanie dankzij haar persoonlijke ervaringen de nodige steun kan bieden bij de vaak aangrijpende verhalen. Ik ben er zeker van dat 'Onverwacht' - en ook het online programma 'Meer Onverwacht' - vele gesprekken op gang zal brengen in de huiskamers of aan de koffieautomaat. Seks en zwangerschap bij tieners is een thema waar toch nog wat schroom over is, maar waar de getuigen in dit programma open over durven praten en hun verhaal willen delen. En daardoor helpen om dit gevoelig onderwerp bespreekbaar te maken.'

Onverwacht, aflevering 1
Stephanie Planckaert was nog maar vijftien jaar toen ze zwanger werd van haar vriend Christopher. Iluna vraagt zich af hoe dit is kunnen gebeuren. Stephanie vertelt haar zestienjarige dochter haar unieke verhaal. Iluna is nog niet seksueel actief en zit boordevol vragen over seks: 'Wanneer ben je er dan klaar voor?' 'Hoe verloopt die eerste keer?' Ze gaat op zoek naar leeftijdsgenoten die hier met haar willen over spreken in videochats, en trekt naar een anticonceptieles.

'Meer Onverwacht'
In de zesdelige webreeks 'Meer Onverwacht', te bekijken op VRT NU, gaan Iluna en MNM-dj Lotte Vanwezemael dieper in op thema's rond seksualiteit bij jongeren. Iluna en Lotte praten met verschillende jongeren over zaken als seksuele geaardheid, voorbehoedsmiddelen, sexting, menstruatie, sociale media, opvoeding en verliefdheid. De reeks is een samenwerking tussen Eén en MNM en richt zich hoofdzakelijk naar jongeren.

Iluna stelt haar leeftijdsgenoten vragen vanuit haar eigen nieuwsgierigheid en spontaniteit. De jongeren geven inzicht in wat er bij hen en hun leeftijdsgenoten speelt en hoe zij seksualiteit in al haar facetten beleven. Lotte is als seksuologe de perfecte gesprekspartner voor zowel Iluna als de jongeren. Zij geeft als expert een concrete houvast en kan de vragen van de jongeren beantwoorden.

Wekelijks is een nieuwe aflevering van 'Meer Onverwacht' te zien via VRT NU, samen met de lineaire uitzending van 'Onverwacht' op maandag.

Aflevering 1: seksualiteit
Wat is seksualiteit nu eigenlijk? Wat verstaan jongeren hieronder? En vanaf welke leeftijd ervaren ze het? Iluna en Lotte praten met hun gasten ook over de seksuele voorlichting die ze op school krijgen en of ze die voldoende vinden, voorbehoedsmiddelen, en menstruatie.

'Onverwacht', vanaf 30 augustus elke maandag om 21.30 uur op Eén.
'Meer Onverwacht', vanaf 30 augustus elke maandag een nieuwe aflevering via VRT NU.

Onverwacht op tv
Maandag 27 september 2021 om 21u40  »
één
Iluna blikt met haar familie terug op haar geboorte en dat brengt veel emoties met zich mee. Door haar vroeggeboorte startte haar leven moeizaam.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

Alice en Michael Green hebben alles om gelukkig te zijn. Na enkele jaren van ogenschijnlijk geluk, hangt er echter een donkere schaduw boven hun gezin: Alice heeft een ernstig alcoholprobleem dat ze steeds verborgen heeft gehouden voor haar gezin, en waar ze alsmaar minder controle over heeft. Na een hevige confrontatie met haar oudste dochtertje, verliest Alice op een dag het bewustzijn. Dit incident is te ernstig om genegeerd te worden: Alice aanvaardt, zij het met tegenzin, om een ontwenningskuur te volgen. Tijdens haar afwezigheid doet Michael zijn uiterste best om de leemte in het gezin te vullen. Zijn relatie met Alice bekoelt echter zienderogen.

'When a Man Loves a Woman', film uit 1994 met oa. Meg Ryan, om 22.40 uur op VTM 3.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 06:00
  De Warmste Week
  09:00
  Herfstbeelden
 • 23:50
  Canvaslus
  09:00
  Herfstbeelden
 • 07:30
  Samson & Marie
  07:40
  Mega Mindy
 • 07:35
  De buurtpolitie - Extra
  07:50
  Hallo K3
 • 07:15
  Achter gesloten deuren
  08:00
  Geen uitzending
 • 01:30
  Verwacht op VTM 3
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 01:05
  Zenderonderbreking
  11:45
  Xena, The Warrior Princess
 • 07:20
  K3 Roller Disco
  07:40
  De buurtpolitie - Extra
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Zenderonderbreking
 • 06:50
  The Block Australia
  09:25
  Geen uitzending
 • 07:30
  Geen uitzending
  08:30
  Criminal Minds
 • 06:00
  NRJ Get Up
  10:00
  LOOP Play6
 • 07:20
  Night Shift
  08:00
  The Doctors
 • 07:20
  Johan Segers - Tot op het bot: Het Varken
  07:40
  Roger van Damme: Bakken
 • 20:35
  Herhalingslus
  09:00
  Z-Extra Profacts "Iedereen rijdt elektrisch in 2025: realiteit of illusie&q
 • 07:00
  Goeiemorgen morgen
  08:00
  al-1-maar-hits
 • 07:38
  De ambachter
  07:59
  Het zelfbouwhuis
 • 07:00
  Onderwijs - De Koepelzaal
  18:00
  Sport - Studio Commissie
 • 06:35
  Formule 2: GP van Italië - Race 1
  07:45
  Motorcross
 • 06:45
  New Tricks
  07:40
  Agatha Christie's Marple
 • 07:20
  Storage Hunters
  08:05
  Rules of Engagement 4
 • 07:30
  NOS Journaal
  07:40
  Goedemorgen Nederland
 • 07:37
  NOS Journaal
  08:00
  NOS Journaal met gebarentolk
 • 07:35
  KRO Kindertijd
  07:45
  Zin in Zappelin