Het najaar van Canvas: hete hangijzers, hartverwarmende cultuur en spraakmakende fictie

dinsdag 17 augustus 2021

Het najaar van Canvas ziet er veelbelovend uit. De zender pakt opnieuw uit met een onderscheidend aanbod voor kijkers die op zoek zijn naar nieuwe inzichten en zelfreflectie.

Canvas biedt hen compromisloze kwaliteit zonder toegevingen op het vlak van diepgang en scherpte. 'Vroeg of laat kijk je Canvas' blijft daarbij het devies. Het najaar brengt een mix van informatie en duiding, documentaires, film en fictie, humor en sport.


'Terzake' en 'De Afspraak' zijn er opnieuw op volle kracht vanaf maandag 30 augustus. Zij blijven het fundament van de Canvas-avond. Ook 'Extra time geeft die dag de aftrap voor een nieuw seizoen, met Frank Raes nog als anker tot het einde van het jaar. 'De Ideale Wereld'  is er terug vanaf dinsdag 7 september en 'De Afspraak op Vrijdag' vanaf 10 september (op 3 december is er de Memorial Van Damme). Daarnaast zijn er heel wat gloednieuwe titels en nieuwe reeksen van vaste waarden.

Canvas pakt relevante thema’s aan en schuwt de hete hangijzers niet. 'Kinderen van de Migratie' vertelt voor het eerst op televisie het volledige verhaal van de arbeidsmigratie naar ons land sinds de Tweede Wereldoorlog. In Het leven in kleur peilt Karine Claassen zonder taboes naar discriminatie en racisme in ons onderwijs, justitie, media, en in ons allemaal.

'Wat Houdt Ons Tegen?' is een reeks van Jill Peeters over de oorzaken van de klimaatverandering, wat we eraan kunnen doen en wat ons daarbij tegenhoudt. In 'Op Slot' onderzoekt Michael Van Droogenbroeck de gevolgen van de coronacrisis voor onze economie aan de hand van getuigenissen van ondernemers en beleidsmakers.

Op het kruispunt van sport en human interest reconstrueert 'Het Scheldepeloton' het soms hobbelige en kronkelige parcours van vijf jonge wielrenners die het wilden maken als prof. De prijs van de winnaar toont de keerzijde van het leven van topsporters en de impact van hun extreme inzet op hun mentale welzijn.

'Borderline' is een serie auteursdocumentaires over grenzen en wat die doen met landschappen, gemeenschappen en mensen. En 'Mademoiselle Andrée' vertelt het verhaal van de ‘Belgische Schindler’ Andrée Geulen.

Cultuur komt aan bod in een nieuwe reeksen van 'Alleen Elvis Blijft Bestaan' (met onder meer Stefaan Hertmans en Stephen Fry) en 'Winteruur' (onder andere Bent Van Looy en Dirk Brossé). Isolde Lasoen volgt in 'She's Lost' in music zes vrouwelijke artiesten van bij ons die hun weg zoeken in de nationale en internationale muziekscene. Er komt ook een nieuw seizoen van 'De Toots Sessies' waarin Canvas Vlaamse artiesten een podium geeft én een duwtje in de rug. Het wordt opnieuw een kleurrijke mix van stijlen en genres, zowel muziek als podiumkunsten.

Canvas heeft een neus voor spraakmakende fictie uit het buitenland. Ook dit najaar kunnen we weer uitkijken naar een aantal straffe reeksen, zowel van Amerikaanse makelij als Britse, Noorse, Deense en zelfs IJslandse. Zo is er de intrigerende en experimentele Amerikaanse ‘true crime’ reeks 'The Interrogation', de Britse misdaadreeks 'Vigil' (van de makers van 'Line of Duty' en 'Bodyguard') en de Noorse Sami-reeks 'Outlier'. Daarnaast ook vervolgreeksen van 'Killing Eve' (reeks 3), Exit (reeks 2) en 'The Handmaid’s Tale' (reeks 4).

Het filmaanbod van Canvas staat garant voor kwaliteit en verscheidenheid: topfilms van grote regisseurs met steracteurs, maar ook minder bekende pareltjes uit alle hoeken van de wereld. Van het Koreaanse prijsbeest 'Parasite' van Boon Joon Hoo (vier Oscars, de Gouden Palm en twee Bafta’s) tot de Ijslandse ecologische comedy 'Woman at War' van Benedikt Erlinsson.

Documentaires vormen een van de pijlers in het aanbod van Canvas. Naast de eigen producties brengt Canvas ook een selectie van de beste internationale documentaires. Begin september is er daarbij veel aandacht voor de 20ste verjaardag van 9/11. Daarnaast zijn er reeksen over onder meer het Joegoslavië-tribunaal ('A War on Trial') en de woelige geschiedenis van Afghanistan ('The Wounded Land'), en op zichzelf staande documentaires over allerhande onderwerpen, zoals de nieuwe HBO-documentaire over Tina Turner (in primeur voor Vlaanderen).


DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Sing Again' (VTM)

In deze spannende finale is het aan de negen finalisten om het publiek n de jury te overtuigen van hun zangtalent. In groepen van drie brengen de kandidaten een nummer van een internationale ster voor wie het ooit begon in een talentenjacht. Slechts n iemand van elk trio stoot rechtstreeks door naar de superfinale. Het publiek redt nog een extra deelnemer van de overige zes zangers waarna de vier superfinalisten een laatste solonummer zingen. Wie wordt d winnaar van 'Sing Again 2024'?

'Sing Again', om 20.40 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 18:30
  Blokken
  08:00
  radio2 op VRT 1
 • 18:30
  Sporza: EK voetbal 2024 preview magazine
  07:30
  Ketnet Junior
 • 18:15
  Nachtwacht
  05:00
  Geen uitzending
 • 17:30
  Special Forces
  02:20
  Geen uitzending
 • 17:20
  MasterChef Australi
  03:10
  Geen uitzending
 • 18:15
  The Goldbergs
  09:05
  Geen uitzending
 • 17:50
  Police Interceptors
  09:05
  Geen uitzending
 • 18:30
  JAG
  08:05
  Beverly Hills, 90210
 • 17:55
  Sturm der Liebe
  06:00
  Joe
 • 18:10
  Stukken van mensen
  04:50
  Geen uitzending
 • 18:00
  FBI
  02:00
  Geen uitzending
 • 18:00
  Pawn Stars
  02:35
  Border Security: Canada's Front Line
 • 17:45
  MasterChef UK
  02:15
  Geen uitzending
 • 17:25
  Ann Rule's Sleeping With Danger
 • 17:00
  Wijzer Wonen
  06:00
  Herhalingslus
 • 18:34
  Tooldokter
  05:55
  Sixties To Six
 • 18:00
  Ottolenghi's Mediterranean Feast
 • 17:05
  MIDMID
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 17:55
  Death in Paradise
  03:25
  Silent Witness
 • 17:45
  Shark Tank
  02:00
  Flip This House
 • 18:17
  EenVandaag
  02:26
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 18:30
  RegioNed
  02:12
  Nieuwsuur
 • 18:27
  De Faker
  02:43
  NOS Jeugdjournaal met gebarentaal