Dit is het najaar 2023 van VRT 1

dinsdag 22 augustus 2023

Op zaterdag 2 september geeft VRT 1 het startschot voor het gloednieuwe tv-seizoen. Het wordt een heerlijk gevarieerd najaar waarin VRT 1 verder bouwt op haar sterktes en vaste waarden afgewisseld worden met een flinke injectie humor, ontspanning en creativiteit.

VRT heeft als opdracht om een breed publiek, jong en ouder, te bereiken met relevante content. Daarom bracht VRT 1 afgelopen voorjaar al extra verrassende en speelse programma’s in haar aanbod, zoals 'Het Verhaal van Vlaanderen', 'Eurosong 2023' en fictie als '1985'. Dat vertaalde zich in sterke kijkcijfers en het marktaandeel van VRT 1 in de jongere doelgroep (18-44) was 22,8%, het beste resultaat sinds 2016. ​ Maar VRT 1 blijft ook breed de kijkers aanspreken en is opnieuw marktleider met 32,2% (Live+7, +4, 1 januari tem 30 juni). Samen bereikten VRT 1 en Canvas het afgelopen voorjaar 2023 maar liefst 4.134.000 Vlamingen per week.


Ontspanning en humor hebben vaste plaats bij VRT 1
Relevante verhalen brengen voor alle Vlamingen, daar bouwt VRT 1 op verder. Sterke content van hier, herkenbare emoties, programma’s waar je samen van wil genieten, en nog meer humor en verrassende nieuwigheden zijn de bouwstenen van het najaar.

Zo geeft de gloednieuwe komische fictiereeks 'Boomer' het startschot van het nieuwe televisieseizoen op 2 september. Ook Philippe Geubels met zijn nieuwe quiz 'Ik Heb Het U Letterlijk Juist Gezegd' en Steven Van Herreweghe met 'De Jaren 90 Voor Tieners' zorgen voor ontspanning. Het is in 2024 uitkijken naar onder andere 'De Droomfabriek' en de gloednieuwe sitcom 'Groeien & Bloeien'.

Verrassen met gloednieuwe laatavondshow
VRT 1 brengt verhalen van hier die raken en verbinden. Dit najaar verrassen deze titels meer dan ooit met hun creatieve invulling. Zo krijgt het begrip talkshow een heel nieuwe interpretatie in 'Amai zeg wauw!', de nieuwe laatavondshow van Otto-Jan Ham. Arnout Hauben brengt het Belgische koningshuis op een verrassende manier tot leven in 'Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis' met een vernieuwende vertelvorm, waarbij Vlaamse topacteurs de koningen op majestueuze wijze tot leven wekken in combinatie met markante reportages.

Daarnaast leeft de kijker dit najaar mee met het nieuwe seizoen van 'Kinderziekenhuis 24/7', 'De Repair Shop' en het ontroerende 'Het Laatste Portret' van Lieve Blancquaert. Beklijvende fictie van eigen bodem is er met 'De Club', waarin drie koppels bevriend raken in de wachtzaal van de dienst fertiliteit.

Programma's die Vlaanderen beroeren
Zondagavond is het naar goede gewoonte genieten van absolute topcontent. Naast ontspanning met de nieuwe quiz van Philippe Geubels blijft VRT 1 inzetten op lokale topfictie met onder andere de tweede reeks van 'De Ttwaalf', die acht weken lang voor vele discussies en speculaties in de huiskamers zal zorgen.

Iedereen zit op het puntje van zijn stoel om te ontdekken wat er nu met Marianne in 'Thuis' zal gebeuren en ook het gloednieuwe 'Geld Gezocht' met Kamal Kharmach en Kristel Verbeke zal voor gespreksstof zorgen thuis of aan de koffiemachine, net als het programma van Lidewij Nuitten. Straffe verhalen en interessante feiten zijn er dit najaar in 'Factcheckers' en '#weetikveel'.

Lotte Vermeir, netmanager VRT 1: 'Ik ben ontzettend tevreden over de mix die we dit najaar kunnen brengen. VRT 1 brengt opnieuw authentieke verhalen die kijkers raken en verbinden en die dit najaar meer dan ooit verrassen. Verhalen met impact, waar je 's avonds met het gezin of de dag nadien met collega's op doorgaat. En uiteraard ook verhalen die de kijkers samen doen ontspannen, lachen en genieten. Zo blijven we inzetten op een breed publiek. Fijn om te merken dat onze inspanningen om de jongere doelgroep meer te bereiken, vruchten afwerpen. We gaan verder door op deze succesvolle weg.'

Ontdek hieronder alles over de nieuwe programma's van VRT 1:

'Boomer'
De humoristische reeks 'Boomer' duikt in het dagelijkse leven van de familie Van Looveren. Want een BV is ook maar een 'gewone' mens, die geconfronteerd wordt met de gewone dingen des levens … De tijden veranderen. Maar het is voor de ene al wat makkelijker om daarin te navigeren dan voor de andere. Jan Van Looveren, die is nog volop zoekende. Nu hij ouder dan vijftig geworden is, ziet hij wel dat de wereld rondom hem veranderd is. Maar is hij nog wel mee met wat er nu speelt? Is hij zelf nog steeds relevant? En hoe kan hij ervoor zorgen dat hij weer #ontrend wordt? Elke aflevering volgt een gebeurtenis die impact heeft op hoe Jan binnen zijn gezin, maar ook in de wereld navigeert.

Alles wat Jan doet of zegt, komt onder het vergrootglas te liggen - niet in het minst onder dat van zijn puberende dochter Roos (gespeeld door Jans dochter Pippa Van Looveren) en bijdehandse vrouw Julie (gespeeld door Els Béatse, Jans eigen vrouw). Gelukkig vindt hij steun bij zijn bewonderende zoon Daan (Jef Moelans) en zijn vrienden JP en Malik op het padelveld (Tom Dingenen en Zouzou Ben Chikha). Boomer is een comedyreeks over de gewone dingen des levens, door de bril van een van Vlaanderens meest geliefde presentatoren.

'Boomer', vanaf 2 september elke zaterdag om 20.25 uur op VRT 1 en VRT MAX en vanaf 18 augustus al volledig te zien op Streamz.

'First Dates'
In september opent het 'First Dates' restaurant opnieuw de deuren, volgens het vertrouwde recept maar met enkele frisse nieuwigheden op het menu. De locatie kreeg een volledige restyling naar een gezellige bistro, waar de daters elkaar - nog altijd bij goed eten en drinken - in een informeel kader leren kennen.  Barman Bram en zaalpersoneel Leena, Katelen en Ferdy zijn opnieuw op post om de daters te bedienen en de zenuwen te bedaren. Ze krijgen dit seizoen versterking van nieuwkomer Gingia, een ervaren horecakracht met een hart voor de liefde.   

Maar het is niet alleen de liefde die open bloeit ditmaal: voor het eerst ontvangt 'First Dates' ook gasten die niet op zoek zijn naar een liefdesrelatie, maar naar vriendschapsbanden. Iemand om mee te babbelen, een lotgenoot, een sport- of cultuurmaatje, een buddy of nieuwe hartsvriend(in) ... het levert andere combinaties op, andere gesprekken, nieuwe wendingen.  Vonken of vriendschap: het kan allemaal in dit nieuwe seizoen van 'First Dates.

'First Dates', vanaf 2 september elke zaterdag om 20.55 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Liefde en vriendschap bloeien in het nieuwe seizoen van 'First Dates'
In september opent het First dates restaurant opnieuw de deuren, volgens het vertrouwde recept maar met enkele frisse nieuwigheden op het menu. De locatie kreeg een volledige restyling naar een gezellige bistro, waar de daters elkaar - nog altijd bij goed eten en drinken - in een informeel kader leren kennen. Barman Bram en zaalpersoneel Leena, Katelen en Ferdy zijn opnieuw op post om de daters te bedienen en de zenuwen te bedaren. Ze krijgen dit seizoen versterking van nieuwkomer Gingia, een ervaren horecakracht met een hart voor de liefde.

'Ik Heb Het U Letterlijk Juist Gezegd'
Vanaf 3 september zorgt Philippe Geubels voor heerlijke ontspanning op zondagavond bij VRT 1, met de gloednieuwe quiz 'Ik Heb Het U Letterlijk Juist Gezegd'. Dat zou een heel makkelijke quiz moeten zijn voor de deelnemers, want ​ alle antwoorden worden in de quiz ergens gegeven of getoond. Maar wanneer letterlijk àlles een vraag kan zijn, wordt gewoon onthouden plots bijna een Olympische discipline. En zo gaan vier deelnemers elke zondagavond de strijd aan met hun kortetermijngeheugen, op zoek naar 15.000 euro.

Als voorzitster van de vragenmakers zorgt Jade Mintjens voor weetjes bij de vragen en voor troost bij de kandidaten, als er weer eentje de schoenmaat van zijn buurvrouw is vergeten terwijl diezelfde buurvrouw letterlijk twee minuten eerder heeft gezegd dat ze op een 41 rondloopt.

'Ik Heb Het U Letterlijk Juist Gezegd', vanaf 3 september elke zondag om 20.05 uur op VRT 1 en VRT MAX.

'De Twaalf: de Assepoestermoord'
Wie geloof jij? Dat is de kernvraag in de tweede reeks van 'De Twaalf: de Assepoestermoord'. Twaalf burgers krijgen de loodzware taak om te beslissen over het lot van een vader en zijn dochter. Anton Bergman (Koen De Graeve) en zijn dochter Julie (Lou Miller) worden beschuldigd van de moord op ex-partner en stiefmoeder Marianne (Katrien De Ruysscher). Het wordt een zenuwslopende ervaring voor alle betrokkenen. Want hoe beslis je als buitenstaander over iemands schuld of onschuld? En welke blijvende impact heeft dit op je eigen leven?

'De Twaalf: de Assepoestermoord': vanaf 3 september elke zondag om 21.05 uur op VRT 1 en VRT MAX.

'Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis'
Reporter Arnout Hauben krijgt de kans van zijn leven: in de gloednieuwe, zesdelige reeks 'Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis' mag hij alle Belgische koningen interviewen. In elke aflevering wordt Arnout teruggevoerd in de tijd waar hij oog in oog komt te staan met een koning die zich op een cruciaal moment in zijn koningschap bevindt. Het gesprek dat Arnout met de koning voert, vormt telkens de rode draad van een aflevering, maar het verhaal wordt ook doorspekt met markante reportagestukken. In zijn gekende stijl gaat Arnout op zoek naar hedendaagse verhalen, doorzoekt hij archieven en spreekt hij met bevoorrechte getuigen die onze vorsten in een breder perspectief plaatsen. Fictie en reportage sluiten naadloos bij elkaar aan.

Voor deze reeks werkte Arnout samen met scenarist Marc Didden en fictie-regisseur Cato van Passel. Vlaamse topacteurs wekken de koningen op majestueuze wijze tot leven. 'Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis' portretteert ons koningshuis op een ongekende manier en biedt een unieke inkijk in de geschiedenis van ons land zoals je die nog nooit eerder hebt gezien. Dankzij deze vernieuwende vertelvorm komen onze koningen en onze vaderlandse geschiedenis op een unieke manier tot leven. (productiehuis: De chinezen)

'Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis', vanaf 4 september elke maandag om 20.35 uur op VRT 1 en VRT MAX.

'Amai zeg wauw!'
'Amai zeg wauw!' Vanaf 4 september is dit de gloednieuwe, muzikale laatavondshow met Otto-Jan Ham als gastheer. In deze verrassende en (ont)spannende show ontvangt hij elke avond bekende en minder bekende gasten uit alle hoeken van de entertainmentwereld en daarbuiten. Elke uitzending staat één gast centraal. Otto-Jan en zijn begeleidende band maken elke avond een show voor, en op maat van, die centrale gast. Gaande van Coely, Average Rob, Jeroen Meus, Janne Desmet, Pommelien Thijs tot Matteo Simoni.

Elke gast wordt voor de uitzending bezocht door Lara Chedraoui, lid van de band van de show. Aan de hand van een vragenlijst gaat zij dieper in op de wensen en interesses van de centrale gast. Van de versnaperingen die vooraf moeten klaarstaan in hun loge tot het soort mensen die de gast graag in het publiek wil. Het programma wordt volledig afhankelijk van dit intakegesprek ingevuld op maat van de gast. Hij of zij bepaalt dus bewust (en soms ook onbewust) hoe de avond er gaat uitzien.

'Amai zeg wauw!!', vanaf 4 september van maandag tot en met donderdag rond 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX.

'Kinderziekenhuis 24/7'
Na twee succesvolle reeksen van het beklijvende programma 'Kinderziekenhuis 24/7' in UZ Gent trokken de makers in de lente van 2022 naar UZ Leuven. Acht weken lang werden de verhalen van een twintigtal patiëntjes geregistreerd.  Verhalen van verdriet, vreugde en hoop op genezing. Naast de indrukwekkende inzet van het personeel van het kinderziekenhuis, is het vooral de kracht, de weerbaarheid en het doorzettingsvermogen van de kinderen en hun ouders die in de reeks naar voren komt.

'Kinderziekenhuis 24/7' is opnieuw gemaakt volgens de unieke '24/7' stijl. De verhalen van de kinderen werden gefilmd met tientallen vaste camera’s. Extra bijzonder is dat de kinderen en hun familie ook zelf een camera krijgen en zo reporter worden van hun eigen verhaal.

'Kinderziekenhuis 24/7', vanaf dinsdag 5 september om 20.35 uur op VRT 1 en VRT MAX.

'De Club'
Een kindje krijgen: het lijkt vanzelfsprekend, kinderspel. Maar dat is het voor vele mensen toch niet. Ook zo voor Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, en Ellen en Ellen uit 'De Club'. Deze tragikomische fictiereeks volgt de drie koppels, die vrienden worden in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. Zij hadden hun toekomst al helemaal gepland, maar moeten er plots een nieuwe maken wanneer hun kinderwens niet zo vanzelfsprekend blijkt...

'De Club brengt een authentiek en warm verhaal over iets waar vele Vlamingen mee te maken krijgen, maar weinigen graag over praten. 1 op de 6 koppels in België heeft medische begeleiding nodig om zwanger te worden. Steeds meer mensen worden dus plots lid van een club waar ze nooit deel van wilden uitmaken. Ook makers Leander Verdievel en Zita Theunynck behoren tot die club en schreven de reeks vanuit hun eigen ervaringen. De reeks benadert het moeilijke, maatschappelijke thema openhartig, zonder taboes en met humor.

In 'De Club' schittert een ​ Vlaams-Nederlandse cast met in de hoofdrollen Janne Desmet, Dominique Van Malder, Evelien Bosmans, Jade Olieberg, Roos Dickman, Achraf Koutet en Lies Visschedijk. De achtdelige reeks werd geschreven door het Vlaams-Nederlandse schrijfteam Leander Verdievel, Sara Theunynck, Zita Theunynck, Hilde Pallen en de Nederlandse Astrid Van Keulen. De regie was in handen van Toon Slembrouck.

'De Club', vanaf 6 september elke woensdag om 20.35 uur op VRT 1 en VRT MAX.

'De jaren 90 voor Tieners'
In 'De jaren 90 voor Tieners' bezoekt Steven Van Herreweghe, na zijn reis door de jaren 80, opnieuw een groepje tieners in hun eigen slaapkamers, van Zwevegem tot Bocholt, om daar de jaren 90 tot leven te brengen met de beste verhalen en héél veel beeld.Van 90 tot 99: het verhaal van het einde van een millennium, van tien jaren die steeds sneller leken te gaan, en waarin àlles veranderd is. Steven vertelt hoe de wereld van de tieners vandaag toen in zijn plooi is gevallen. Hun wijde broeken en crop tops? Jaren 90. Hun AIR Jordans? Ook jaren 90. De gsm en het internet? Allemaal jaren 90! Het was een prachtige, opwindende, maar ook gevaarlijke tijd, zéker voor tieners. Met grote ogen luisteren zij naar Stevens verhalen, en tegelijk wil hij van hen horen hoe hun levens vandaag zijn. Want ook al lijkt de wereld steeds sneller te veranderen, sommige dingen blijven altijd hetzelfde.

'De Jaren 90 voor Tieners', vanaf 7 september elke donderdag om 20.35 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Buitenlandse fictie op vrijdag
Op vrijdagavond is het genieten van de beste buitenlandse fictiereeksen. Aftrappen doet VRT 1 met nieuwe afleveringen van de detectivereeks 'Midsomer Murders' (seizoen 23) en nadien de gloednieuwe crimireeks 'Murder in Provence'. Later dit najaar komen er nog het zesde seizoen van de detectivereeks 'Brokenwood Mysteries' en het negende seizoen van de Britse politiereeks 'Endeavour' aan.

'Vlaanderen Vakantieland'
Na een deugddoende zomervakantie beginnen veel mensen in september weer te werken. Gelukkig is er af en toe tijd voor ontspanning en daar kan 'Vlaanderen Vakantieland' een handje bij helpen. Vanaf zaterdag 9 september gaan Laura Govaerts, Maureen Vanherberghen en Jelle Mels opnieuw op zoek naar de fijnste plekjes in eigen streek. Twaalf weken lang zorgen ze voor de leukste reistips: van toeristische trekpleisters die in het buitenland bewonderd worden tot verrassende en verborgen pareltjes. Voor ieder wat wils in het nieuwe seizoen van 'Vlaanderen Vakantieland'.

Laura, Maureen en Jelle nemen elke aflevering weer een bekende reisgezel mee. Op de gastenlijst voor de komende weken staan onder anderen actrices Daphne Paelinck en Maïmouna Badjie, weervrouw Jacotte Brokken, stand-upcomedians Dena Vahdani en Jade Mintjens, radiomakers Sofie Lemaire en Manu Van Acker, tv-maker Joris Hessels en zangers Koen Crucke, onze Songfestival-trots Gustaph (Stef Caers) en Helmut Lotti. (productiehuis VRT Studio's)

'Vlaanderen Vakantieland', vanaf 9 september elke zaterdag om 18.35 uur op VRT 1 en via VRT MAX.

'Geld Gezocht'
Kristel en Kamal helpen dit najaar gezinnen om hun centen op orde te krijgen en een spaardroom waar te maken in het nieuwe 'Geld Gezoch't. Het leven wordt alsmaar duurder, dat voelt iedereen. Een volle winkelkar kost meer, de prijzen van telecom gaan omhoog, om over energie nog maar te zwijgen. We moeten dus allemaal meer moeite doen om ons budget te laten kloppen.

In 'Geld Gezocht' helpen Kristel en Kamal gezinnen om financieel orde op zake te stellen en om hun dromen toch te realiseren. En daarvoor zetten ze alle middelen in: ze vragen volledig inzicht in de uitgaven en het leven van elk gezin en gaan op zoek naar de verloren euro’s die het verschil kunnen maken. En zelfs verborgen camera’s worden daarvoor ingezet. (productiehuis Dok1 Media)

'Geld Gezocht', later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

'Rough Diamonds'
Na de eerdere vertoning van 'Rough Diamonds' op Netflix beleeft de succesvolle coproductie tussen Netflix en VRT 1 zijn première op open net in Vlaanderen. Het familiedrama speelt zich af in de Antwerpse diamantwijk: een business die Vlaanderen goed kent, maar die tot de verbeelding blijft spreken. Noah Wolfson (Kevin Janssens) keert terug naar Antwerpen nadat hij jaren geleden gebroken heeft met zijn ultra-orthodoxe Joodse familie. Door de zelfmoord van zijn broer zit het diamantbedrijf van de familie in de problemen. Ondanks de gespannen relatie met zijn familie probeert Noah de zaak te redden. Maar hij heeft intussen heel andere waarden en ideeën dan zijn ouders. Noah kiest dan ook onorthodoxe manieren om het bedrijf te leiden... De familie Wolfson is  compleet verdeeld over Noahs terugkeer en de toekomst van hun diamantbedrijf.

Naast Kevin Janssens zijn er hoofdrollen voor Ini Massez, Robbie Cleiren, Jeroen Van der Ven, Marie Vinck, Els Dottermans en vele anderen. Ook heel wat Israëlische topacteurs maken hun opwachting, zoals Dudu Fisher, Yona Elian en Mendy Cahan. De regie is in handen van Rotem Shamir en Cecilia Verheyden. Hoofdscenarist is Yuval Yefet, die samen met Rotem de succesreeks Fauda maakten. (productiehuis De Mensen in coproductie met Keshet International)

'Rough Diamonds', later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

'De Repair Shop'
In het nieuwe seizoen van 'De Repair Shop' ontdekt gastvrouw Danira Boukhriss Terkessidis opnieuw de persoonlijke verhalen achter gekoesterde voorwerpen. Een team van repairders neemt met veel liefde en vakkennis een brede waaier aan familiestukken, zolderschatten en geliefde hebbedingen onder handen en restaureert ze naar hun vroegere glorie. Gaande van een unieke vooroorlogse cello die bespeeld werd door een van de laatste muzikanten in het orkest van de stomme film, een mysterieus schilderij dat geschonken werd aan het dienstmeisje, een kleurrijke grammofoon met een Belgisch tintje, of een trapauto die jammer genoeg nooit hersteld is kunnen worden … Geen uitdaging is te groot voor de repairders. Zij bundelen hun krachten en kennis om van elk voorwerp opnieuw een pareltje te maken.
De repair shop neemt je mee in de warme en emotionele verhalen over de betekenis die deze objecten hebben voor hun eigenaars. Zij zien hun voorwerp pas terug wanneer de laatste sporen van schade weggewerkt zijn. Een spannend en emotioneel moment. 'De Repair Shop' blaast zo oude herinneringen nieuw leven in en geeft een nieuwe toekomst aan het voorwerp dat deze herinnering meedraagt. (productiehuis Warner Bros. ITVP België)

'De Repair Shop': later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

'Het Huis'
Voor het negende seizoen van 'Het Huis' nodigt Eric Goens opnieuw spraakmakende, boeiende en intrigerende bekende Vlamingen uit. Aan de succesformule wordt niet geraakt: de gasten worden uit hun gewone leefwereld gehaald en verblijven 24 uur lang in 'Het Huis'. Geen afleidingen, geen partners of kinderen, alleen de confrontatie met hun eigen leven dat de revue passeert. Gastheer Eric Goens graaft in het verleden van zijn gasten, reflecteert met hen over het heden en werpt een blik op hun toekomst. Van de kinderkamer, over de tv-kamer en de fotokamer, tot de sportkamer en de boomhut. 'Het Huis' is voor de gast een confrontatie met zichzelf, soms keihard of hilarisch grappig, soms ontroerend of verhelderend.

Eric Goens ontvangt dit seizoen onder meer zanger Hugo Sigal, die vorig jaar afscheid moest nemen van zijn steun en toeverlaat Nicole Josy. Na een emotioneel zwaar jaar recht Hugo de rug en probeert hij weer vooruit te kijken. Ook journaalanker Riadh Bahri is 24 uur lang te gast. Zijn intrede in 'Het Huis' wordt de spectaculairste ooit in de geschiedenis van het programma. En voor een keer moet Stephanie Planckaert niet de gastvrouw spelen in haar kasteel, maar mag ze zelf eens te gast zijn in 'Het Huis'. Stand-upcomedian William Boeva komt ook langs en bezorgt de kijker logischerwijs een hilarische aflevering, al toont hij zich ook van zijn meest ongeziene kant. Tot slot blikt ook schrijver en kersverse papa Herman Brusselmans terug op zijn opmerkelijk leven. De drie resterende gasten die hun ziel blootleggen in 'Het Huis' blijven nog even geheim. (productiehuis Bargoens)

'Het Huis', later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

'#weetikveel'
In het derde seizoen van '#weetikveel' gaat Kobe Ilsen opnieuw op zoek naar interessante weetjes over boeiende onderwerpen. Kobe zoekt de weetjes overal: in het ruim van een containerschip, boven op een windturbine, in de catacomben van een leeg Sportpaleis, in de kelder van de FOD Economie … Hij laat zich daarbij telkens vergezellen door een expert ter zake. Zij beantwoorden de vragen, weerleggen of bevestigen de clichés en geven heldere duiding bij niet voor de hand liggende zaken.

Ook deze keer zijn de onderwerpen heel uiteenlopend: Kobe verdiept zich in onder andere de douane, het Sportpaleis, de Lotto en de energiefactuur. Zo komt Kobe onder andere te weten hoeveel drugs er in de Belgische havens wordt onderschept, hoe lang de wiek van een windturbine is, hoeveel pintjes er gemiddeld tijdens een concert in het Sportpaleis worden gedronken en hoeveel een Lottoballetje weegt. Elk onderwerp wordt vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Steeds met een open, positieve en nieuwsgierige blik.

'#weetikveel': later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

Nieuw programma van Lidewij Nuitten
Voor haar nieuwe reeks komt Lidewij met haar grootste geheim naar buiten. Ze zit al jaren met iets waar iedereen wel een mening over heeft, maar daar wil ze zich nu niets meer van aantrekken. Omdat ze weet dat ze niet de enige is, gaat ze op haar typisch onbevangen manier op zoek naar lotgenoten. Het wordt een bijzondere zoektocht die niet alleen heel verbindend is maar ook voor komische situaties zorgt.

Nieuw programma van Lidewij Nuitten: later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

'Het Laatste Portret'
Wat als je weet dat het einde van je leven nadert en je wil graag nog een ‘laatste portret’? Het is een vraag die fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert regelmatig krijgt en waar ze met deze vierdelige docureeks op ingaat. Naar aanleiding van de novembermaand waarin we onze overleden dierbaren vieren, portretteert Lieve vier mensen die beseffen dat hun leven binnenkort misschien wel voorbij zal zijn en een laatste portret willen als aandenken en afscheid voor hun geliefden.

Het laatste portret brengt die pakkende fotoshoot in beeld en deelt het levensverhaal van zij die er binnenkort (waarschijnlijk) niet meer zullen zijn en nu heel bewust, voor de laatste keer op de foto gaan samen met hun geliefden, vrienden en familie. Ouder worden, afscheid nemen, rouwen: het is een universeel thema dat nog altijd moeilijk bespreekbaar is. Tijdens de vele gesprekken met haar geportretteerden ontdekt Lieve hoe zij in het leven staan en naar de dood kijken. Het laatste portret is een pakkende afscheidstournee van zij die het aandurven te spreken over de dood, en brengt een hartverwarmend eerbetoon aan het leven en de liefde.

'Het Laatste Portre't: later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

'Mijn Eerste Reis'
In het gloednieuwe 'Mijn Eerste Reis' trekt een bekende gast naar een voor hem betekenisvolle reisbestemming, samen met vaste reisgezel Kobe Ilsen. Naar een plek die een grote indruk heeft gemaakt om de meest uiteenlopende redenen: familiale roots, de confrontatie met de volwassenheid, de grote cultuurshock of een bijzonder lief. Zo haalt huidig Miss België Emilie Vansteenkiste in Kreta herinneringen op aan haar overleden moeder, herbeleeft Margriet Hermans haar studietijd in Madrid en reist Sammy Mahdi voor de allereerste keer naar Irak, het land waar de roots van zijn vader Hussain liggen.

Kobe koppelt het bewogen reisverhaal aan het levensverhaal van de gast. Hoe groot is de impact van zo’n reis en wat is er veranderd aan de reismus van weleer? Het levensverhaal in een reiskoffer, die wordt besproken met een lichtvoetigheid en levensvreugde tijdens een (nieuwe) reis boordevol verrassingen. (productiehuis: Bargoens)

'Mijn Eerste Reis': later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

'Factcheckers'
Na drie succesvolle en spraakmakende seizoenen keren Vlaanderens bekendste feitencheckers dit najaar terug met het vierde seizoen van 'Factcheckers'. Ook deze keer zetten Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken hun beproefde technieken in om feit van fictie te onderscheiden: diepgravend onderzoek, groots opgezette experimenten en spraakmakende testen. Bovendien gaat het trio meer dan ooit undercover in een poging de waarheid te achterhalen.

Hoe betrouwbaar is een medaille op een fles wijn? Word je als vrouw op datingsites overspoeld door ongevraagde dickpics? Worden namaakproducten in ons land open en bloot verkocht? Kan een reddingsstrook levens redden? En hoe zwaar is een job als kinderverzorger? Het zijn maar enkele van de vele vragen waarop Britt, Jan en Thomas een antwoord proberen te vinden in een nieuwe reeks vol spanning, emotie en humor.

'Factcheckers': later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

'Down The Road'
Voor een gloednieuwe 'Down The Road'-trip trekken Dieter Coppens en begeleidster Saar samen met Evert (28), Sabine (36), Laurens (34), Anneleen (29), Michaël (30) en Rebecca (34) naar het wondermooie Canada. De zes jongeren met het syndroom van Down stappen vol spanning het vliegtuig op om de wereld en elkaar te ontdekken.   

Voor iedereen wordt het een reis boordevol avontuur: paardrijden, bizons voederen, survival op een onbewoond eiland, een berentocht en nog zo veel meer. Doorheen de prachtige landschappen van Canada ontstaan er weer nieuwe vriendschappen voor het leven. Ook de families van de reisgenoten komen dit seizoen aan bod: zij vertellen samen met hun zoon of dochter, zus of broer hoe hun dagelijkse leven eruitziet.

'Down The Road': later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

'Dag & Nacht'
In deze gloednieuwe medische dramareeks van de Lage Landen volgen we een team van verloskundigen dat elke dag onder hoge werkdruk moet presteren. Koen De Bouw speelt de rol van anesthesist Jacob, die het niet makkelijk heeft om zijn plek te vinden in het hechte team dat dag en nacht klaar staat om de meest uiteenlopende bevallingen te begeleiden. Hij zit op het randje van een burn-out en schermt zichzelf af van zijn collega’s met zijn autoritaire gedrag. Gelukkig is er verpleegkundige Trui, die zijn hart weet te raken...

Het team verloskundigen worstelt elke dag met een immense werkdruk, maar ook met elkaar. Want als je zulke lange werkdagen maakt en op elkaar steunt in kwesties van leven en dood, kan het niet anders dan dat werk en privé behoorlijk door elkaar gaan lopen. Vreugde en verdriet, hilariteit en drama wisselen elkaar in sneltempo af. Het gaat tenslotte over nieuw leven, elke dag weer, ieder uur, iedere minuut van iedere dienst... De hoofdrol in de reeks wordt vertolkt door Kim Van Kooten die de van origine Deense reeks vertaalde naar de Lage Landen. Dag & nacht is geregisseerd door Joram Lürsen en Kadir Ferati Balci, geschreven door Kim van Kooten naar een idee van Lone Scherfig.

'Pano'
Drugs overspoelen onze havens, de drugsmaffia deinst voor niets terug. Voer voor het reportagemagazine 'Pano', dat ook in zijn achtste seizoen opnieuw volop wil inzetten op diepgravend onderzoek en onderzoeksjournalistiek.Daarnaast werkt het team aan dossiers over vastgoed (onder andere in Knokke) en wil 'Pano' ook meer medische bewustwording creëren rond een potentieel dodelijk probleem in ons land.

'Pano': later dit najaar op VRT 1 en VRT MAX.

Dagelijks op post

'Blokken'
Sterkhouder 'Blokken' start op maandag 4 september aan het dertigste seizoen. Om dat te vieren, krijgt 'Blokken' een volledig nieuwe look-and-feel. Ook krijgt spelronde 2 een update: per juist antwoord in die ronde verzamelen kandidaten nu speelseconden op het blokkenbord. De handigste spelers kunnen dus meer dan 300 punten scoren! Het dertigste seizoen met eerste en enige presentator Ben Crabbé, vanaf 4 september.

'Blokken': vanaf 4 september elke weekdag om 18.30 uur op VRT 1 en VRT MAX.

'Dagelijkse Kost'
Vanaf maandag 4 september zorgt Jeroen Meus opnieuw voor dagverse kookinspiratie. Hij tovert heerlijke gerechten op tafel vanuit zijn gloednieuwe keuken. Deze nieuwe keuken werd volledig in België geproduceerd en werd afgelopen juni geïnstalleerd voor het nieuwe seizoen.

'Dagelijkse Kost', vanaf 4 september elke weekdag om 18.15 uur op VRT 1 en VRT MAX.

'Iedereen Beroemd'
'Iedereen Beroemd' brengt dit seizoen heel wat geliefde rubrieken terug. Zo nestelt Wouter Deboot zich opnieuw aan zijn vuurkorf voor intieme gesprekken, neust MNM-dj Sander Gillis in de smartphone van bekende Vlamingen in 'Sandermans zaken', en maakt Manu Van Acker zich weer nuttig voor zijn medemens in 'Manusje-van-alles'. In de dagelijkse afsluiter 'Duik in de koffer' duikt Amelie Albrecht opnieuw in de reiskoffers van vertrekkende Vlamingen op de luchthaven. Als zij kunnen raden wat Amelie uit hun koffer heeft ontvreemd, krijgen ze extra reisbudget mee.

In de nieuwe rubriek 'De betoger' kan de 'Iedereen Beroemd'-kijker de betoger inhuren om in zijn of plaats te gaan betogen tegen iets waar hij van wakker ligt. 'Dubbelgangers' verrast met gewone Vlamingen die ontzettend hard lijken op een bekend persoon, en later dit seizoen trekt reporter en Spanje-liefhebber Evi in 'Eviva Espana' naar Spanje om te checken of de tekst van het iconische Eviva Espana (wereldhit van Samantha, nummer bestaat 50 jaar) nog steeds klopt.

'Iedereen Beroemd': elke weekdag om 19.40 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX.

'Thuis'
Zet de datum al maar in je agenda: het 29ste seizoen van de populairste dagelijkse fictiereeks van Vlaanderen, 'Thuis', schiet uit de startblokken op maandag 4 september. De fans waren laaiend enthousiast over het voorbije seizoen, met tal van verhaalwendingen en verrassende onthullingen. De seizoensfinale deed iedereen op het puntje van zijn stoel kruipen: politieagente Maité, de dochter van superschurk Chris, beweerde dat ze zwanger is van Dieters kind. En de altijd zo statige Marianne bekende dat ze de moord op advocaat Alexander op haar geweten heeft. Zal ze dat opbiechten aan de politie en zo Ilias weer op vrije voeten krijgen?

'Thuis', vanaf 4 september elke weekdag rond 20.15 uur op VRT 1 en via VRT MAX.

Ook 'Het Journaal' en 'Het Weer' staan elke dag paraat om de Vlaming te voorzien van de actua. In het weekend zijn 'De Markt', 'Villa Politica' en 'De Zevende Dag' weer op post.

Vooruitblik naar 2024

'Ik Vraag Het Aan'
Dit voorjaar gaat Niels Destadsbader in het gloednieuwe muziekprogramma 'Ik Vraag Het Aan' samen met verschillende bekende gezichten op zoek naar liedjes die om een of andere reden een blijvende indruk op hen hebben nagelaten. Een verrassende artiest brengt een versie van de song met de liveband. Waarna Niels en de kijkers het persoonlijke, grappige of soms emotionele verhaal achter de song van de BV te weten komen.

Niels: 'Muziek is emotie. En aan emoties hangen heel vaak mooie verhalen vast. Omdat een liedje zo ontzettend veel kan betekenen voor iemand. Want op welk liedje is je eerste zoon geboren? Op welke song heb je jouw mama begraven? Dat zijn momenten in je leven waardoor je vanaf die dag op een andere manier luistert als dat liedje op de radio passeert. Ik kan niet wachten om die fijne en persoonlijke verhalen te horen van mijn collega’s.'

'Ik Vraag Het Aan' wordt dit najaar opgenomen met een live publiek in studio. En ook mensen uit dat publiek mogen zich verwachten aan een prachtige vertolking van hun favoriete lied. Daar zal Niels dan weer persoonlijk voor zorgen. Heb jij een song die je absoluut wil horen en waar een bijzonder verhaal aan vasthangt? Of kom je gewoon graag luisteren naar de optredens en verhalen? Schrijf je dan nu in via VRT MAX. (productiehuis Tivoli TV)

'Groeien & Bloeien'
In deze nieuwe sitcom runnen Silke (Anouck Luyten) en Klaas (Francisco Schuster) samen met hun vader Frank (Ben Segers) het lokale tuincentrum Groeien & Bloeien. Het is een echte familiezaak, maar het plotse vertrek van moeder Ingrid heeft een gat geslagen in het gezin én in het bedrijf. Ze proberen met veel liefde de zaak recht te houden, al hebben ze alle drie vaak een andere mening over de juiste aanpak... Het gezin deelt lief en leed met hun werknemers, die ze ook als familieleden zien. Niets of niemand - geen boze klant, vervelende milieuambtenaar of hardnekkige bladluis - kan hun band stuk krijgen. Tot Frank ontdekt dat er in de buurt een nieuwe, moderne hyper-tuinmarkt zal komen. Vanaf nu heeft hij maar één doel: met zoveel mogelijk - volgens hem geniaal vernieuwende, volgens zijn gezin vergezochte en soms zelfs gevaarlijke – ideeën de familiezaak redden van de ondergang. Ze moeten groeien om te blijven bloeien, en de hele ‘familie’ moet zich mee in de strijd gooien: ook boekhoudster Annemie (Goele Derick), Silkes verloofde Sven (Andrew Van Ostade) en Clio (Maïmouna Badjie), de nieuwe werkkracht die de zaak ook online op de kaart moet zetten. Bovendien is het niet helemaal duidelijk of Barbara (Ini Massez), ambtenaar voor Ruimtelijke Ordening en ex-lief van Frank, hun vijand is of hun vriend. Ze duikt sinds het vertrek van Ingrid alleszins opvallend vaak op in de winkel.Groeien & bloeien is een warme familie-sitcom in een arena waar iedereen komt en die iedereen kent. Wie je ook bent, op een dag stap je binnen in het tuincentrum waar je letterlijk alles kan kopen, van dierenvoeding tot geurkaarsen, van tuinmeubelen tot snoepgoed, van zwembadaccessoires tot kerstversiering, van kitsch tot stijlvol. De scenario’s zijn van de hand van Joost Vandecasteele en Koen Braeckman die het idee ontwikkelden samen met executive producer Pieter Van Huyck. Elias Mentzel neemt de regie voor zijn rekening. (productiehuis De Mensen)

'De Droomfabriek'
In 2024 maken Gloria Monserez en Bart Peeters dromen en wensen waar in Vlaanderen. Grappige, serieuze, emotionele, halsbrekende, absurde, voorspelbare, stoute, brave wensen: alles kan. Gloria en Bart vertellen ook de vaak intrigerende en tot de verbeelding sprekende verhalen achter elke droom, in een show vol positiviteit, nostalgie en mafkezerij. (productiehuis De chinezen)

'Homo universalis'
In 2024 wordt ook een nieuwe 'Homo universalis' gezocht. Opnieuw moeten 100 kandidaten uiteenlopende, herkenbare en simpele proeven tot een goed einde brengen. Wie volgt de 26-jarige Jordy uit Ekeren op en kan zich kronen als de man of vrouw die alles kan?

'Chantal'
In 2024 steelt Chantal (Maaike Cafmeyer) terug de show. Tot grote vreugde van haar dochter Emma blijft Chantal coördinator van de wijkdienst van Loveringem. Ze wordt geconfronteerd met vreemde criminele zaken die ze op haar eigenzinnige manier aanpakt. En dat is niet tot ieders vreugde in het dorp... Intussen hoopt Emma vurig dat haar moeder terug eens verliefd wordt, maar het is nog maar de vraag of Chantal daar voor open staat.Naast Maaike Cafmeyer schitteren Dries Heyneman, Mathias Sercu, Steven Mahieu, Yves Degryse, Zouzou Ben Chikha en Anna-Marie Missoul opnieuw in dit tweede seizoen. (productiehuis Eyeworks)

'Hotel Romantiek'
Sven de Leijer, Gloria Monserez en Philippe Geubels openen dit najaar opnieuw de deuren van 'Hotel Romantiek' en dat voor twaalf mannen en evenveel vrouwen die elk twee dingen gemeen hebben: ze zijn ouder dan 65 en op zoek naar een lief. De singles reizen dit jaar naar Polen, dat met zijn wijduitgestrekte oerbossen, sprookjesachtige kastelen en mysterieuze meren het perfecte decor vormt voor een onvergetelijke liefdesreis.

Gepakt en gezakt met zowel een letterlijke als een figuurlijke rugzak laten de singles gewillig de oude vlinders in hun buik weer wakker schudden. Sven, Gloria en Philippe halen de beste wing(wo)man in zichzelf naar boven en geven soms subtiel en soms met het nodige spektakel de liefde een duwtje in de juiste richting. Het wordt een achtdaagse reis vol hilarische en unieke belevenissen die worden afgewisseld met levensverhalen waar je even stil van wordt. Een reis die volledig in het teken staat van de liefde met elke avond als kers op de taart een ritje op de zwaan. Die brengt hen naar een romantische overnachtingsplek aan de rand van een Pools meer, waar het hopelijk zal knetteren tussen twee mensen met een stevig boontje voor elkaar. Want als Hotel romantiek één ding bewijst, is het dat je nooit te oud bent om op zoek te gaan naar de liefde van je leven. (productiehuis Woestijnvis)  

'Andermans Zaken'
Komend voorjaar snelt Kamal Kharmach Vlaamse ondernemingen opnieuw te hulp in het gesmaakte 'Andermans Zaken'. Gepassioneerde ondernemers roepen zijn hulp in omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Elk van hen heeft een heel verschillend profiel, eigen ambities en dromen. Maar allemaal staan ze voor grote uitdagingen, en weten ze niet goed hoe hiermee om te gaan. Samen met hen en een leger aan experten gaat Kamal aan de slag om het bedrijf uit de moeilijkheden te helpen. Dat traject is er één met veel vallen en opstaan, pijnlijke confrontaties en soms heftige, emotionele reacties. (productiehuis VRT Studio's)

'Niks te zien'
In 'Niks te zien' trekt de 43-jarige Karl Meesters op reis met muzikanten, op zoek naar specifieke klanken. Samen proberen ze de schoonheid van geluid te vangen. Het idee voor 'Niks te zien' werd samen met Karl vorm gegeven vanuit zijn passie voor muziek. Muziek en geluid vormen de basis door het programma, maar ook in het leven van Karl. Hij organiseert muziekevenementen waarbij hij veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de audio, zodat iedereen kan genieten van een memorabele muziekbeleving. (productiehuis Roses are blue)

'De Mosterd van Meus'
In het nieuwe 'De Mosterd van Meus', in 2024 te zien op VRT 1, gaat Vlaanderens meest geliefde kok Jeroen Meus op reis, op zoek naar heerlijke lokale gerechten, speciale kooktechnieken en ongekende ingrediënten, maar vooral naar bijzondere culinaire verhalen uit de keuken van alledaagse mensen van over heel de wereld. Zijn zoektocht mondt uit in een groots voedselavontuur dat hem langs onverwachte hoeken van 's werelds meest fascinerende culinaire regio's voert. De lokale keuken was nog nooit zo tastbaar, dankzij de verhalen die hij van de plaatselijke bevolking verzamelt.

Na meer dan 3.000 afleveringen van zijn populaire kookprogramma 'Dagelijkse Kost' is het tijd voor Jeroen om op zoek te gaan naar nieuwe, internationale inspiratie. Tijdens zijn zoektocht naar de beste lokale producten en kooktechnieken wordt hij telkens geholpen door een gerenommeerde en bekende chef-kok uit het land dat hij bezoekt. Die koks delen hun eigen inspiratie met hem en zetten hem vooral - letterlijk en figuurlijk - op weg: voor een trip door hun land, waar Jeroen via de bevolking lokale ingrediënten en gerechten leert kennen. En zo bezorgen Jeroen, zijn buitenlandse collega's en de lokale bevolking heerlijke kookinspiratie aan de Vlaming. (productiehuis Hotel Hungaria)

'Kamp Waes '
Tom Waes dropt volgend jaar opnieuw vijftien gewone burgers in het avontuur van hun leven: een opleiding door de meest getrainde legereenheid van ons land, de Belgische Special Forces. Meer dan drie jaar nadat Vlaanderen voor het eerst uitgebreid kennis maakte met instructeur Fly en zijn collega’s gooien de Special Forces opnieuw en exclusief hun deuren open voor 'Kamp Waes'.  

Wat Fly en co deze keer precies in petto hebben, blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Net als de identiteit van de 15 kandidaten. Eén ding is wél al zeker: de nieuwe 'Kamp Waes' wordt nog straffer, spannender en onvoorspelbaarder dan de eerste editie. (productiehuis De Mensen)


DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT 1 logo

Ter gelegenheid van de nationale feestdag organiseert de FOD Kanselarij van de eerste minister een evenement met liveoptredens van Puggy, Emma Bale, Omdat het kan & Average Rob, Helena, Helmut Lotti, Sylvie Kreusch, Mustii, Youssef Swatt's en Reinel Bakole. Tussen de optredens door worden er verschillende video's van onze Belgische olympiërs getoond. Het evenement wordt afgesloten met een groot vuurwerkspektakel en droneshow.

'21 juli 2024: Belgian Party', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 11:45
  Vive le vélo
  06:00
  radio2 op VRT 1: Sta op met Radio2
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Zomerbeelden
 • 12:00
  Imago
  05:05
  Geen uitzending
 • 11:45
  Beestig
  05:30
  Geen uitzending
 • 11:30
  Snackmasters
  07:15
  Outrageous Weddings
 • 11:55
  Geen uitzending
  11:15
  Sturm der Liebe
 • 08:55
  Geen uitzending
  13:10
  Octopussy
 • 12:10
  Dawson's Creek
 • 10:00
  Joe
  01:20
  Geen uitzending
 • 11:40
  Open Vuur
  04:50
  Geen uitzending
 • 11:50
  NCIS
  02:35
  Big Sky
 • 11:40
  Highway Thru Hell
  02:30
  Police Academy 4: Citizens on Patrol
 • 11:30
  The Block Australia
  05:00
  Geen uitzending
 • 11:40
  Deadly Kin
  05:00
  Geen uitzending
 • 11:40
  Z-Weekoverzicht
  03:00
  Herhalingslus
 • 12:10
  Jong geleerd
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 12:00
  Guillaume's Paris
 • 11:59
  Formule 1
  02:55
  Tennis: Terra Wortmann Open 2024
 • 11:40
  Midsomer Murders
  02:45
  Death in Paradise
 • 11:45
  Shark Tank
  02:40
  Transplant
 • 12:10
  Het Filosofisch Kwintet
  02:10
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 12:05
  Typisch Katwijk
  02:00
  Het Filosofisch Kwintet
 • 12:10
  Flexe Gasten
  02:18
  Tekst-TV