'Dag & Nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over hecht team verloskundigen

vrijdag 13 oktober 2023
Foto: VRT 1 - © VRT 2023

In de gloednieuwe ziekenhuisreeks 'Dag & Nacht', met Koen De Bouw in een van de hoofdrollen, volgen we een team van verloskundigen dat elke dag onder hoge werkdruk moet presteren.

Stuk voor stuk mensen met een groot hart, dito uithoudingsvermogen en passie voor het vak. Net deze passie maakt het in combinatie met de werkdruk soms gevaarlijk, en uitdagend om overeind te blijven.


Dag en nacht begeleiden ze de meest uiteenlopende bevallingen, waar pijn en torenhoog geluk hand in hand gaan. Het team, met klinisch verloskundige Ella (Kim Van Kooten) aan het hoofd, worstelt elke dag met een immense werkdruk, maar ook met elkaar. Want als je zulke lange werkdagen maakt en op elkaar steunt in kwesties van leven en dood, kan het niet anders dan dat werk en privé behoorlijk door elkaar gaan lopen. Vreugde en verdriet, hilariteit en drama wisselen elkaar in sneltempo af: alle elementen die je verwacht van een ziekenhuisreeks. Het gaat tenslotte over nieuw leven, elke dag weer, ieder uur, iedere minuut van iedere dienst.

Koen De Bouw speelt de rol van anesthesist Jacob (55 jaar), die het niet makkelijk heeft om zijn plek te vinden in het hechte team. Hij is een man van weinig woorden en alles moet op zijn manier gebeuren. In zijn loopbaan heeft hij de meest afschuwelijke trauma’s voorbij zien komen. Die heeft hij tot nu toe succesvol weten te parkeren. Kwetsbaarheid tonen en praten over gevoelens is niet iets wat hij heeft geleerd, maar op deze manier gaat het niet langer. Hij zit op het randje van een burn-out en schermt zichzelf af van zijn collega’s met zijn autoritaire gedrag. Gelukkig is er verpleegkundige Trui, die zijn hart weet te raken...

De hoofdrol in deze Vlaams-Nederlandse reeks wordt vertolkt door Kim Van Kooten, die de van origine Deense reeks vertaalde naar de Lage Landen. 'Dag & Nacht' is geregisseerd door Joram Lürsen en Kadir Ferati Balci, geschreven door Kim van Kooten naar een idee van Lone Scherfig. De opnames van 'Dag & Nacht' vonden volledig plaats in België: het ziekenhuisdecor werd opgebouwd in Vilvoorde.

Het team
Ella (Kim van Kooten) heeft geen man, geen kinderen en geen privéleven, maar runt wel de beste kraamafdeling van Nederland. Dat lijkt voor haar genoeg, want Ella houdt zielsveel van haar werk. Tegelijkertijd worstelt ze, net als al haar collega’s, met de werkomstandigheden. Dagelijks komen er meer bevallingen binnen dan het ziekenhuis aankan en er is een chronisch tekort aan personeel. Problemen die door het hoofd van het ziekenhuis, Michael, worden weggewuifd.

Ella vindt steun bij haar gepassioneerde collega’s. De op het eerste gezicht wat stugge Louise botviert haar nukken op de enige man onder de verloskundigen, stagiair Willem. Trui, verpleegkundige, probeert haar uitputtende werk te combineren met een hopeloze verliefdheid op anesthesioloog Jacob (Koen De Bouw). Hij heeft op zijn beurt zijn trillende handen vol aan een naderende burn-out én aan zijn timide assistent Frederik die moeite heeft met Jacobs autoritaire manier van doen. Gynaecoloog Milad wordt verscheurd tussen een groot gevoel van loyaliteit naar Ella en de afdeling, maar tegelijkertijd blijkt Milad niet ongevoelig voor de lokroep van een goed betalende privékliniek. Verloskundige Tina slaapt het liefst in het ziekenhuis, omdat ze dan niet hoeft te voelen hoe eenzaam ze eigenlijk is. Ella’s moeder Vivi, die in hetzelfde ziekenhuis werkt, maakt er een sport van om Ella te pas en vooral te onpas voor de voeten te lopen. En dan is er de zachtaardige, geduldige kinderarts Jerry. Hij wil alles voor Ella opgeven: zijn huwelijk, zijn geloof, alles. Ella hoeft het alleen maar te zeggen. 'Ik hou ook van jou.' Laten dat nou net woorden zijn waar zij niets mee kan. Wat zeg je tegen iemand die de rest van zijn leven met je wil doorbrengen? Ella heeft daar nog nooit over nagedacht. Daar heeft ze ook helemaal geen tijd voor met gemiddeld acht bevallingen per dag...

Aflevering 1: augustus
Ella (Kim Van Kooten) is hoofd van de verloskunde afdeling en worstelt niet alleen met het personeelstekort, maar ook met de liefde. Ze heeft een affaire met de getrouwde kinderarts Jerry (Benja Bruijning). Op de dag dat afdelingsmanager Michael (Gijs Naber) Ella te kennen geeft dat er absoluut geen geld is voor extra mankracht, komt ze er achter dat haar vermoeidheid nog een andere reden heeft…

'Dag & Nacht' is een programma van Lemming Film, Filmwave in coproductie met Lemming Film België voor AVROTROS en VRT. Deze productie is tot stand gekomen met steun van Netherlands Film Production Incentive, Belgian Tax Shelter, BNP Paribas Fortis, met de steun van Screen Flanders, een initiatief van VLAIO in samenwerking met het VAF.

'Dag & Nacht', vanaf 14 oktober elke zaterdag om 20.45 uur op VRT 1 en al vanaf maandag 9 oktober volledig te zien op VRT MAX. 'Dag & Nacht' is ook beschikbaar met audiodescriptie: op VRT 1 via het taalkeuzemenu van de decoder, elke zaterdag op het Ketnet-kanaal rond 21.10 uur, en vanaf 9 oktober al op VRT MAX onder het genre 'Audiodescriptie'.


DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Het begon als een buitengewoon experiment: een zeer knappe en getalenteerde vrouw wordt kunstmatig bevrucht met een combinatie van het sperma van zes hoogintelligente en fysiek aantrekkelijke mannen. De bedoeling is een superieure baby ter wereld te brengen. De proef loopt echter niet zoals verwacht. Niet één, maar twee baby's worden geboren. De ene is groot, heeft blond haar en glimlacht altijd. De andere is klein, donker, lelijk en heeft een rotkarakter. Julius wordt op een verlaten eiland in de Zuidzee in een overbeschermende omgeving opgevoed tot een knappe, goedhartige bink. Vincent daarentegen, groeit op in een weeshuis en werkt zichzelf voortdurend in nesten. Jaren later verneemt Julius dat hij een tweelingbroer heeft. Hij vertrekt naar de States op zoek naar zijn andere ik, in de hoop dan samen het spoor terug te vinden van hun moeder.

'Twins', film uit 1988 met oa. Arnold Schwarzenegger, om 20.35 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 06:00
  radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  09:00
  Herfstbeelden
 • 00:05
  Canvaslus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 06:40
  Vos en Haas
  06:50
  Wolfje's verhalen
 • 06:30
  Tarzan en Jane
  06:55
  Maya de Bij
 • 03:10
  Geen uitzending
  07:05
  My Kitchen Rules
 • 01:20
  Geen uitzending
  11:05
  Sturm der Liebe
 • 01:50
  Geen uitzending
  13:55
  The World's Deadliest Weather
 • 22:00
  Wordt aangekondigd
 • 06:00
  Joe
  09:30
  Geen uitzending
 • 06:00
  TEAM OCHTEND
  09:00
  Geen uitzending
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:15
  Bones
 • 06:40
  Geen uitzending
  08:45
  NCIS: Los Angeles
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:55
  Dress to Impress
 • 06:40
  De Sterrenkaart
  07:15
  Tot op het Bot: Het Varken
 • 06:00
  Herhalingslus
  13:00
  Z-Extra
 • 06:00
  Nog Even Soezen
  07:00
  Goeiemorgen Morgen
 • 06:44
  Red de meubelen
  06:58
  De tip
 • 06:00
  Studio Vlaams Parlement
  09:30
  Seksueel misbruik in de Kerk - Commissie Live
 • 05:05
  Tennis: Nitto ATP Finals 2023
  07:00
  ION Men's Hockey League
 • 06:30
  The Madame Blanc Mysteries
  07:15
  Father Brown
 • 00:30
  Hot Yachts
 • 06:45
  NOS Journaal
  07:11
  Goedemorgen Nederland
 • 06:35
  Op de planken
  07:00
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 06:46
  Samson en Marie
  06:52
  Kiwi & Strit