Binnenkort op Eén: het bosavontuur van Saartje Vandendriessche en bushcrafter Mike

donderdag 7 oktober 2021

Vanaf 28 oktober zendt Eén 'Saar in het Bos' uit. Voor de opnames trok Saartje Vandendriessche drie weken lang naar een bos in La Roche-en-Ardenne om er samen met de ervaren bushcrafter Mike te ontdekken of je er daadwerkelijk kan overleven.

Hiervoor werd uitzonderlijk toelating verkregen, aangezien wildkamperen in België niet is toegestaan.


Waarom gaat Saartje deze uitdaging aan? Omdat ze op een punt in haar leven is gekomen dat ze terug wil naar de essentie. En voor haar is dat de connectie met de natuur. Na een leven vol sportieve, energieke en andere uitdagingen, zowel privé als professioneel, laat ze daarom drie weken lang alles achter om in het bos op zoek te gaan naar eten, een slaapplaats en vooral de juiste omgang met de soms grillige aard van Moeder Natuur.

Saartje heeft een beetje een idee waar ze aan begint, maar geen idee waar het avontuur zal eindigen. Wat zal het bos, op dit moment in haar leven, met haar doen? Van eetbare planten weet ze gelukkig al het een en ander, maar voor de rest blijkt Saartjes kennis van het bosleven eerder beperkt. Daarom staat bushcrafter Mike haar bij tijdens dit avontuur. Eenentwintig dagen lang begeleidt hij Saartje en helpt hij haar met zijn kennis, tips en technieken. Hij leert haar hoe je, met een minimum aan middelen, langere tijd in een bos kan overleven.

Saartje mag van Mike, naast wat basiskledij, vijf persoonlijke voorwerpen meenemen waar ze in het bos veel aan denkt te hebben. Wat ze niet weet, is dat Mike op de vooravond van hun avontuur al vier van die vijf voorwerpen afneemt. Dat komt meteen stevig aan. Saartje kan haar voorwerpen gaandeweg wel terugverdienen door allerlei opdrachten goed uit te voeren.

Hoe is het om in de natuur te overleven met zo weinig mogelijk middelen? Hoe maak je vuur zonder een aansteker of lucifers? Wat valt er te eten in een bos? En hoe hou je je warm tijdens ijskoude nachten? Op die en andere vragen krijgen zowel Saartje als de kijkers een antwoord tijdens deze vijfdelige reeks.

Over Saartje Vandendriessche
De rust van de natuur trekt Saartje Vandendriessche enorm aan. Ze gaat regelmatig lopen in een bos of uitwaaien met haar hond op het strand van Oostduinkerke, waar haar grootouders langs vaderszijde jarenlang hebben gewoond. In het weekend staat er ook vaak een boswandeling op het programma.

Saartje Vandendriessche: 'Ik wilde deze challenge ten volle aangaan omdat ik, zoals jullie weten, graag het avontuur opzoek. Ik wilde ook de levensvreugde en onoverwinnelijkheid die ik als kind ervaarde tijdens bosspelen in dit bos terugvinden. En mijn band met de natuur herstellen. Dicht bij de natuur komen, maar ook dicht bij mezelf. Hoe langer ik in het bos zat, hoe meer ruimte er vrijkwam in mijn hoofd. En ja, ik was bang voor honger, voor koude en voor een verzwakt lichaam… maar mijn grootse angst was falen. Voor mij was het echt een life changing experience die ik iedereen zou aanbevelen.'

Over Mike De Roover
Mike De Roover is een bushcrafter. Het liefst van al trekt hij met zo weinig mogelijk middelen zo diep mogelijk de natuur in. Wanneer hij overnacht in het bos, gebruikt hij nooit een tent, want volgens Mike is er niks mooiers dan wakker worden met een bladerdak boven je hoofd. In zijn vrije tijd runt Mike dan ook een outdoorbedrijfje waarmee hij cursussen bushcraft, wildplukken en eten uit de natuur aanbiedt.

Mike de Roover: 'Ik heb Saar echt zien veranderen tijdens de drie weken die we samen in het bos hebben doorgebracht. In het bos leef je volgens het ritme van de natuur en je eigen lichaam, zonder invloeden van buitenaf die dat ritme verstoren. Het is dus in een zeker zin logisch dat je op zo'n moment meer tot jezelf komt, maar ik was toch onder de indruk van de manier waarop Saar daar zowel fysiek als mentaal mee omging. Ik had op voorhand wat schrik voor een eventuele mentale breakdown. Die is er ook geweest, maar zelfs dan blijft Saar nog functioneren.'

'Saar in het Bos', vanaf 28 oktober vijf weken lang op donderdagavond te zien op Eén.


DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:00
    Lentebeelden
    00:05
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 10:50
    Berry Bees
    21:00
    Geen uitzending
  • 09:45
    Geen uitzending
    06:00
    Kabouter Plop
  • 10:40
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 08:35
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 10:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 10:40
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 10:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 10:05
    Geen uitzending
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 10:15
    CSI: Miami
    00:20
    ER
  • 10:35
    Bar Rescue
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 10:10
    The Block NZ
    00:35
    Love Island
  • 10:40
    Snapped
    00:50
    Castle
  • 10:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 10:58
    Bibliotheek
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 10:50
    Ainsley Eats The Streets
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 09:30
    Eredivisie
    01:00
    Six Nations
  • 10:45
    Hope Street
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 11:00
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 11:01
    BinnensteBuiten
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 11:02
    Kiri & Lou
    00:25
    Sophie & Jeroen