Amai zeg wauw! Dit zie en hoor je dit najaar bij de VRT-zenders

dinsdag 22 augustus 2023
Foto: VRT 1- © VRT 2023

De zomer zit er bijna op en er staan alweer meer files op de weg, maar niet getreurd: VRT schiet stevig uit de startblokken met een lading gloednieuwe programma's. Zo is er Amai zeg wauw!, de nieuwe laatavondshow van Otto-Jan Ham op VRT 1, een nieuwe huisstijl bij VRT Canvas, maar ook beklijvende en humoristische fictie, en een reeks verse podcasts bij VRT MAX. Ontdek al het nieuws over het najaar bij VRT hieronder.

Alles over VRT 1
Op zaterdag 2 september geeft VRT 1 het startschot voor het gloednieuwe tv-seizoen. Het wordt een heerlijk gevarieerd najaar waarin VRT 1 voortbouwt op haar vaste waarden afgewisseld met een flinke injectie humor, ontspanning en creativiteit.


De gloednieuwe komische fictiereeks 'Boomer', Philippe Geubels met zijn nieuwe quiz 'Ik heb het u letterlijk juist gezegd' en Steven Van Herreweghe met 'De jaren 90 voor tieners' zorgen voor ontspanning. VRT 1 brengt ook verhalen van hier die raken en verbinden, en die creatief verrassen. Zo krijgt het begrip talkshow een heel nieuwe interpretatie in 'Amai zeg wauw!', de nieuwe laatavondshow van Otto-Jan Ham. Arnout Hauben brengt het Belgische koningshuis op een verrassende manier tot leven in 'Interview met de geschiedenis': het Belgische koningshuis met een vernieuwende vertelvorm, waarbij Vlaamse topacteurs de koningen op majestueuze wijze tot leven wekken in combinatie met markante reportages.

Daarnaast leeft de kijker dit najaar mee met het nieuwe seizoen van 'Kinderziekenhuis 24/7', 'De repair shop' en het ontroerende 'Het laatste portret van Lieve Blancquaert'. Beklijvende fictie van eigen bodem is er met 'De club', waarin drie koppels bevriend raken in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. Op zondagavond zal de nieuwe reeks van 'De twaalf' acht weken lang voor vele discussies en speculaties in de huiskamers zorgen. Iedereen zit op het puntje van zijn stoel om te ontdekken wat er nu met Marianne in 'Thuis' gaat gebeuren, en ook het gloednieuwe 'Geld gezocht' met Kamal Kharmach en Kristel Verbeke zal voor gespreksstof zorgen thuis of aan de koffiemachine. Straffe verhalen en interessante feiten zijn er dit najaar in 'Factcheckers' en '#weetikveel'.

Wat zie je bij VRT CANVAS?
Canvas wordt VRT CANVAS. De zender krijgt een nieuwe huisstijl en logo, maar blijft trouw aan zijn fundament: compromisloze topkwaliteit. We blijven inzetten op verdiepende actuaprogramma’s, eigen en internationale topdocumentaires, de beste buitenlandse fictie en cultuur in zijn breedste vorm. En we voegen dit najaar nog een fikse portie humor toe.

De vernieuwde huisstijl verwijst naar de rijke geschiedenis van het merk, maar heeft ook openheid, kleur en variatie in petto. Zwart-wit maakt plaats voor kleur en laat de content spreken met krachtige beelden uit de programma's. De vernieuwing sluit aan bij de strategische beweging die VRT MAX en VRT 1 al maakten en waarbij VRT uitgroeit tot een centraal digitale mediaorganisatie.

VRT MAX
Over een week bestaat VRT MAX exact één jaar. De digitale hotspot van VRT heeft een straf eerste levensjaar achter de rug, en bouwt dit najaar voort op zijn succesrecept: het allerbeste van VRT, met een onevenaarbaar digitaal audioaanbod én nieuwe (ont)spannende verhalen voor jong en oud. Muziek, podcasts, live radio en exclusieve videoreeksen blijven de hoofdingrediënten die deze herfst kruiden.

Radio 1
In de laatste week van augustus ontvangt Evert Venema in De zomer van de Lage Landen elke dag een gast die een thema kiest dat te maken heeft met De Radio 1 Lage Landenlijst. Op zaterdag 2 september presenteert Evert met Xavier Taveirne die lijst met de 100 beste Nederlandstalige liedjes gekozen door de Radio 1-luisteraars.

Vanaf 4 september hoor je feiten en achtergrond bij drie nieuwsverhalen van de dag die je raken en ertoe doen, telkens na het nieuws van 18 uur in Het kwartier. 

Kobe Ilsen en Babette Moonen antwoorden dan weer op vragen van luisteraars bij de grote en kleine verhalen in de actualiteit. Ze doen dat vanaf vrijdag 8 september, tussen 10 en 12 uur, in Zijn er nog vragen? Wat levert zo’n dik betaalde voetballer zijn club eigenlijk op? Of waarom is seks zo ingewikkeld? Je wekelijkse dosis verwondering bij de actualiteit.

Radio2
Radio2 sluit de zomer af in schoonheid met de allerbeste zomerse nummers tijdens Radio2 Zomer100. Op donderdag 31 augustus, de laatste dag van de zomervakantie, bereidt De inspecteur Sven Pichal de luisteraars voor op het nieuwe schooljaar met een heuse schoolspecial.

Vanaf 1 september hoor je al je vertrouwde programma’s weer op Radio2, met onder meer Peter, Kim en Margaux die je dag op gang trekken met Goeiemorgen Morgen! Bij Radio2 Benebene via DAB+ kan je zoals vanouds terecht voor de beste Nederlandstalige muziek.

MNM
Vanaf maandag 4 september hoor je een nieuwe stem op MNM. Maureen Vanherberghen gidst van maandag tot en met donderdag de luisteraar door de namiddag van 13 tot 16 uur. Ze neemt de fakkel over van Astrid Demeure, die voortaan elke weekdag tussen 12 en 13 uur te horen is. Bovendien keert bekende stem Julie Van den Steen tijdelijk terug, met een programma op vrijdag tussen 16 en 19 uur.   

Na een zomer lang de MNM-luisteraar wakker gemaakt te hebben, presenteren Manu Van Acker en Charlotte Sieben dit najaar De MNM weekendploeg. Elke zaterdag en zondag is het duo te horen van 12 tot 16 uur. 

MNM gaat ook voor de dertiende keer op zoek naar De Strafste School van Vlaanderen en Brussel. Al meer dan 120 scholen en 50 000 leerlingen lieten zich van hun origineelste en talentvolste kant zien om hun school in de kijker te zetten. De strafste school wint een onvergetelijk feest op de speelplaats. De inschrijvingen starten op 1 september.

Studio Brussel
Bij Studio Brussel waait er dit najaar een nieuwe wind door het weekend. Vanaf 2 september hoor je elke zaterdag tussen 10 en 12 uur De afrekening met Olga Leyers. Het concept blijft verder onaangeroerd: de Studio Brussel-luisteraar stemt elke week op z’n favoriete nummers van het moment, Olga draait de dertig populairste op een rij.

In de VRT MAX-reeks Los het op lost – what's in a name – Linde Merckpoel vanaf dit najaar kleine en grote problemen van de Vlaming op. En dat doet ze vanaf 1 september ook op Studio Brussel, elke vrijdag tussen 16 en 18 uur.

Nog nieuw: wanneer Fien Germijns weekend heeft staat de Studio Brussel-luisteraar op met Gunther Desamblanx. Elke zaterdag en zondag tussen 07 en 10 uur. De weekendnamiddagen zijn dan weer voor nieuw talent: Mourad Baaiz en Sali Haidara presenteren respectievelijk op zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur.

Klara
Klara zorgt voor een fijne mix van vertrouwde en nieuwe programma's. In juni werd al bekend dat Heleen Debruyne voortaan de vragen stelt op zondagochtend, in De jaren. In Brugge is Iedereen klassiek dit jaar toe aan de tiende editie. Het grote muziekfeest is weer gratis en voor iedereen, van kenner over liefhebber tot wie klassiek wil leren kennen. Tijdens het Film fest Gent is ook The original soundtrack terug en jouw favoriete werken hoor je eind november in de Klara top 100.

Verder pakt Klara dit najaar uit met drie podcasts, waaronder Eerste hulp bij klassiek. Ben je nog niet thuis in klassieke muziek, maar sta je te popelen om er alles over te ontdekken? Dan ben je in goede handen bij Clara De Decker en Sander De Keere. Over het nieuwe aanbod van Klara verneem je volgende week meer.


DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT CANVAS logo

Billy sluit zich aan bij Jesse, Pat Garrett en een andere outlaw, Frank Baker, en bij de rest van de 7 Rivers Gang, in hun nieuwe kamp, net buiten de stad Lincoln. De bende werkt nu voor de machtigste man van Lincoln, Major Murphy. Murphy wil dat ze hem af helpen van zijn nieuwe concurrent, John Tunstall. Billy zit al snel verscheurd tussen de twee rivalen.

'Billy The Kid', om 22.55 uur op VRT CANVAS.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 23:45
  Journaallus
  06:00
  radio2 op VRT 1: Sta op met Radio2
 • 00:05
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 20:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:55
  Geen uitzending
  06:00
  Kabouter Plop
 • 02:45
  Geen uitzending
  07:15
  Blind Getrouwd UK
 • 00:45
  Geen uitzending
  10:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:25
  Geen uitzending
  14:35
  Stargate Atlantis
 • 02:50
  Dawson's Creek
 • 01:55
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 01:15
  Geen uitzending
  06:00
  TEAM OCHTEND
 • 02:45
  Geen uitzending
  02:00
  Neighbours: A New Chapter
 • 02:45
  Geen uitzending
  07:45
  MacGyver
 • 02:20
  Geen uitzending
  02:10
  Sex and the City
 • 01:20
  Geen uitzending
  07:05
  Jodi Arias: Dirty Little Secret
 • 00:35
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 02:39
  De ambachter
  05:55
  Sixties To Six
 • 02:35
  De Garde van Gert
  02:40
  Snel, Makkelijk & Lekker
 • 02:36
  Tennis: Terra Wortmann Open 2024
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 02:15
  Peaky Blinders
  02:15
  Scott & Bailey
 • 02:20
  Flip This House
  03:05
  Nancy Drew
 • 01:40
  NOS Journaal
  05:50
  Nederland in Beweging
 • 01:25
  Geen uitzending
  07:00
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 02:05
  Sportlab Sedoc
  02:25
  Disco: Soundtrack of a Revolution