'1985': prestigieuze fictiereeks over de turbulente jaren '80 nieuw op En

maandag 9 januari 2023
Foto: Eén/ VRT - © Eyeworks Film & TV Drama / Thomas Nolf 2023

In 1985 maken we kennis met drie jongvolwassenen die vol ambitie en goesting het leven induiken. Ze trekken naar Brussel om er te gaan studeren en rijkswachter te worden.

Maar ze komen ongewild terecht in een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Hun vriendschap wordt daarbij zwaar onder druk gezet. De reeks is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel ons land terroriseerde met hun dodelijke raids.


Het verhaal van '1985'
'1985' volgt de vrienden Marc en Franky, en diens zus Vicky in de turbulente jaren 80. Marc en Franky verhuizen van het platteland naar Brussel voor een carrière bij de Rijkswacht, het elitekorps van de Belgische ordehandhaving. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. Maar de Rijkswacht komt in een zware crisis terecht wanneer het land wordt geteisterd door een reeks brutale overvallen. Ondertussen studeert Vicky rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. Wanneer een invloedrijke rijkswachtcommandant wordt veroordeeld voor drugshandel en een aanslag wordt gepleegd op de officier die de zaak aan het licht bracht, worden de drie jongeren meegezogen in een spiraal van gebeurtenissen en misdaden die worden toegeschreven aan de zogenaamde Bende van Nijvel.

De Bende van Nijvel staat in het collectieve geheugen gegrift van Vlamingen en Franstaligen. Het is dan ook geen toeval dat deze unieke en ambitieuze fictiereeks een coproductie is van Eén (VRT) en La Une (RTBF), samen met productiehuis Eyeworks. Voor het eerst hebben de twee grote publieke omroepen van ons land samengewerkt aan een fictieproject voor volwassenen. '1985' werd gemaakt met een gemengde Vlaamse en Franstalige ploeg. Ook de cast komt uit zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Jonge talenten Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon vertolken de hoofdrollen, naast onder meer Peter Van den Begin, Roda Fawaz, Tom Vermeir, Titus De Voogdt, Ruth Becquart, Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Guillaume Kerbusch en Yoann Blanc.

Een verhaal van vroeger en nu
'Het is onze ambitie om met '1985' (tv-)geschiedenis te schrijven, letterlijk én figuurlijk. Een reeks die een waarheidsgetrouw inzicht geeft in een van de meest getroubleerde periodes van de Belgische recente geschiedenis: de jaren ’80', aldus producenten Gunter Schmid en Peter Bouckaert.

'1985' gaat over het verlies van onschuld: niet alleen van de drie jongeren maar ook van de Belgische democratie, omdat het vertrouwen van de bevolking in de politie en de politiek zwaar op de proef wordt gesteld door de gebeurtenissen rond de bende. Een verlies dat tot op vandaag blijft nazinderen in onze maatschappij.

Door de stijlvolle en hoogstaande productie, de meeslepende muziekscore, met hits uit de jaren tachtig, en de authentieke throwback-esthetiek weet de serie de sfeer van die tijd uitstekend te capteren.

'1985' werd geschreven door Willem Wallyn ('De 16', 'All of Us'), geregisseerd door Wouter Bouvijn ('De Twaalf', 'Red Light') en geproduceerd door Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks ('Cordon', 'De Twaalf', 'Red Light'). Stijn Coninx ('Niet Schieten') was creatief adviseur.

'Ik wou de tijdsgeest zo vatten dat een publiek dat later geboren is, of helemaal niets van de feiten afwist, perfect zou begrijpen wat er zich toen juist heeft afgespeeld', vertelt scenarist Willem Wallyn.

Willem Wallyn kent het dossier van de Bende van Nijvel erg goed. Hij werkte destijds als stagiair-advocaat mee aan de voorbereiding van de eerste Bendecommissie in het Parlement. Wallyn: 'Ik wou de tijdsgeest zo vatten dat een publiek dat later geboren is, of helemaal niets van de feiten afwist, perfect zou begrijpen wat er zich toen juist heeft afgespeeld. Dat kon best door het verhaal te vertellen vanuit het standpunt van de jonge personages Marc, Franky en Vicky. Zij zijn de ideale protagonisten om de dramatische ontwikkelingen samen met de kijker te ontdekken. Hun ‘coming of age’ verhaal tegen de achtergrond van de historische gebeurtenissen zorgt ook voor onmiddellijke herkenbaarheid.'

De Bende van Nijvel
Tussen 1982 tot 1985 terroriseerde een groep criminelen de omgeving rond Brussel. Ze werden de 'Bende van Nijvel' genoemd, naar de plaats van een van hun dodelijke raids. Ze richtten zich op supermarkten en pleegden gewelddadige overvallen. Hun misdaadgolf resulteerde in 28 doden, voornamelijk onschuldige burgers, en meer dan 40 gewonden. Ook nu nog blijft de herinnering aan die traumatische gebeurtenissen ons achtervolgen, vooral ook omdat de identiteit van de moordenaars en hun motieven nooit achterhaald konden worden. ​ De speurders onderzochten alle mogelijke scenario's: van psychopathische moordenaars over maffiabendes tot extreemrechtse groeperingen en betrokkenheid van autoriteiten en politie. Maar het mysterie van de Bende van Nijvel werd nooit opgehelderd.

De personages
Marc De Vuyst (Tijmen Govaerts, 'Girl', 'Twee Zomers', 'Before we Die') wil als rijkswachter in de voetsporen treden van zijn vader, een gerespecteerde rijkswachtofficier die om het leven kwam bij een ongeval. Tijdens het onderzoek naar de aanslagen krijgt Marc evenwel een ander beeld van zijn vader en de Rijkswacht als elitekorps.

Franky Verhellen (Aimé Claes, 'De Twaalf') is als sympathieke durfal vatbaar voor de avontuurlijke kant van bepaalde obscure individuen binnen de rijkswacht. Wanneer hij vaststelt dat hun acties bittere ernst worden, kan hij niet meer terug.

Vicky Verhellen (Mona Mina Leon) geniet ten volle van het studentenleven: als dj van een piratenzender is de briljante rechtenstudente een ster in de linkse milieus, tot ze verliefd wordt op een rijkswachter.

Majoor Herman Vernaillen (Peter Van den Begin, 'Tabula Rasa', 'The Barefoot Emperor') is een officier die een enorme drugstrafiek binnen de Rijkswacht blootlegt. Hij bekoopt zijn ontdekking met een aanslag op zijn leven die het startschot is van de zwaarste moordgolf die België ooit kende.

Madani 'Dani' Bouhouche (Roda Fawaz, 'Cellule de Crise', 'Unité 42', 'Unseen') is een rijkswachter die het niet al te nauw neemt met de voorschriften. Zijn illegale acties zorgen ervoor dat hij de Rijkswacht moet verlaten.

Adjudant Goffinard (Tom Vermeir, 'De Twaalf', 'Belgica') is Marc zijn overste en onderzoekt samen met hem de aanslagen van de Bende van Nijvel. Hoewel Goffinard een uitstekend onderzoeker is, weigert hij uit persoonlijke hebzucht en ambitie samen te werken met andere rechercheurs.

Christophe Dejoyaux (Yoann Blanc, 'La Trève') is de leider van Groupe G, een extreemrechtse groep ​ binnen de rijkswacht. Hij staat ook aan het hoofd van Groupe Diane, de speciale interventie-eenheid van de Rijkswacht die Franky inschakelt vanwege zijn uitstekende schietkunsten.

Adjudant Philippe Debels (Titus De Voogdt, 'De Dag, 'De Twaalf', 'The Missing') is Franky's overste en een man die actief is in extreemrechtse groeperingen binnen en buiten de Rijkswacht.

Magda Vernaillen (Ruth Becquart, 'Clan', 'Undercover') is de echtgenote van majoor Vernaillen. Ze raakt ernstig gewond bij een aanval op hun huis. Dat zadelt haar op met een permanent wantrouwen tegen iedereen in een uniform. Ondertussen weigert haar eigen man de Rijkswacht te verlaten.

Agnes De Vuyst (Barbara Sarafian, 'Grond', 'Baptiste', 'Professor T.') is de moeder van Marc, die nog altijd in rouw is om haar overleden man, een rijkswachtofficier die in verdachte omstandigheden omkwam bij een auto-ongeval.

Aflevering 1 ​
Marc en zijn vriend Franky beginnen aan een carrière bij de Rijkswacht. Het korps zit in een diepe crisis nadat de drugstrafiek van een van de officieren aan het licht werd gebracht door majoor Vernaillen. Marc mag als secretaris beginnen bij de majoor en belandt zo midden in de interne strijd binnen de Rijkswacht. Franky wordt dan weer opgemerkt door Madani Bouhouche, een rijkswachter die het niet te nauw neemt met de wettelijke voorschriften. Studente Vicky neemt afstand van haar broer Franky en van Marc omdat ze als rijkswachters weinig populair zijn op de linkse universiteitscampus.

'1985' is een productie van Eyeworks, VRT/Eén en RTBF, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van de Vlaamse overheid, Screen Flanders, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Screen.Brussels), en de Belgische tax shelter i.s.m Casa Kafka Pictures, met de deelname van Wallimage (La Wallonie). Deze productie kwam tot stand met de steun van het Vlaams noodfonds corona van de Vlaamse regering en het Garantiefonds voor de Vlaamse onafhankelijke audiovisuele productiesector.

'1985', vanaf zondag 22 januari om 21.00 uur op Eén.


DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

CIG Nestel is een centrum voor integrale gezinszorg in Vlaanderen, waar de veiligheid van het kind centraal staat. Hier worden diverse gezinnen ondergebracht en 24/7 begeleid. Axel krijgt zoals elk gezin een appartement en leeft mee met de gezinnen en de begeleiding. Hij beseft nog maar eens hoe belangrijk een warm nest is om in op te groeien als kind en kijkt terug op zijn eigen jeugd.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:45
  Journaallus
  06:00
  Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 00:30
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 23:45
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:30
  Geen uitzending
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 03:35
  Geen uitzending
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:40
  Geen uitzending
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 02:05
  Geen uitzending
  00:35
  Walker, Texas Ranger
 • 04:10
  Married ... With Children
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:20
  Geen uitzending
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:35
  Geen uitzending
  06:00
  TEAM OCHTEND
 • 02:55
  Geen uitzending
  01:25
  ER
 • 04:20
  Geen uitzending
  01:10
  Go-Big Show
 • 01:40
  Geen uitzending
  01:10
  MasterChef UK
 • 01:15
  Geen uitzending
  07:35
  Mystery 101
 • 00:30
  Herhalingslus
  08:00
  Wijzer Wonen
 • 04:17
  Zo doe je het!
  00:00
  Oh What A Night
 • 03:55
  De Gastentafel
  01:35
  Open Vuur
 • 03:50
  Tennis: Internazionali BNL d'Italia 2024
 • 04:15
  Silent Witness
  01:35
  Ghosts
 • 04:00
  Below Deck Sailing Yacht
  01:40
  NCIS: New Orleans
 • 02:42
  NOS Journaal
  01:32
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 01:51
  Nieuwsuur
  01:27
  Ongehoord Nieuws
 • 03:53
  Sophie & Jeroen
  01:51
  Poldermocro's