Tweede onderzoek van de Commissie Deetman in 'RKK Kruispunt TV'

zaterdag 9 maart 2013

Merapi Obermayer, geboren in Nederlands-Indië, zit van haar zesde tot haar twintigste in het internaat St.Marie in Amersfoort, bij de Zusters van Onze Lieve Vrouw.

Ze wordt er stelselmatig mishandeld en gediscrimineerd vanwege haar huidskleur. Als ze voor 'RKK Kruispunt TV' teruggaat naar Amersfoort komt ze per toeval een uitgetreden non tegen. De vrouw heeft de zusters die Merapi hebben mishandeld goed gekend.


Deze bijzondere ontmoeting is vanavond te zien bij 'RKK Kruispunt TV', aan de vooravond van de presentatie van het onderzoek van de Commissie Deetman naar seksueel misbruik en geweld jegens minderjarige vrouwen in de Rooms-Katholieke Kerk.

Aan het woord komt ook Els Mulkens. Als driejarige komt ze terecht in het RK gesticht De Nieuwenhof in Maastricht. Ze wordt er tien jaar lang mishandeld en vernederd. Haar ervaringen schreef ze op in een boek met de veelzegg gende titel ‘Een verloren jeugd’.

Els Mulkens en Merapi Obermayer staan aan het begin van het proces waar veel van hun mannelijke lotgenoten de afgelopen jaren doorheen gingen. Een aantal congregaties heeft inmiddels slachtoffers een ‘mediationtraject’ aangeboden. De Broeders van Maastricht bijvoorbeeld, hebben aan meer dan 25 slachtoffers spijt betoond en een financiële compensatie gegeven. Provinciaal Overste Kees Gordijn vertelt over het belang van mediation, zowel voor slachtoffers áls voor congregaties. ‘Het waren confronterende gesprekken. Maar je geeft deze mensen iets waar ze al hun hele leven naar op zoek zijn: erkenning voor wat hen is aangedaan.

'RKK Kruispunt TV: Het tweede onderzoek van de Commissie Deetman', zondag 10 maart om 23.00 uur bij het RKK op Nederland 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers