'Trafiek Axel': anabole stero´den aan de kassa van de fitness

woensdag 20 maart 2019

Krijg je een kathedraal van een lichaam als je anabole stero´den neemt terwijl je traint in de fitness? Axel Daeseleire wil weten wat die illegale producten Úcht met je lichaam doen, behalve je spieren sneller doen groeien.

Hij volgt een valsspeler van bij het begin van zijn anabolenkuur: hoe gezond is hij nog na vier injecties met illegale producten?


Geen enkel verboden product lijkt zo gemakkelijk te verkrijgen als anabole steroïden, hormonen die je spieren sneller doen groeien. Axel Daeseleire koopt zijn spul voor een paar tientallen euro’s op gespecialiseerde websites. Maar tot zijn eigen verbazing is het spul zelfs te koop in een fitnesscentrum, aan de kassa via de uitbater: 'Steroïden? Mijn contact is helemaal te vertrouwen want hij heeft al heel veel anabolen verkocht. Je moet niet op het internet gaan zoeken want dat spul is niet altijd te vertrouwen'. Dealen in de fitness, het gebeurt.

Om te kunnen zien wat anabole steroïden met je lichaam doen, volgt Axel Jeroen, iemand die al heel intens traint in de fitness maar plots veel sneller méér spieren wil. Jeroen koopt dianabol en sustanon, zowat de populairste anabolen op de markt. 'Ik wil het één keer gedaan hebben, ik wil weten wat de steroïden met mijn lichaam doen en ik wil zien hoe snel ik vooruitga. Ik wil het gewoon proberen.'

Om te weten wat er in de producten zit die Jeroen wil innemen, laat Axel ze testen door de Leuvense professor en toxicoloog Jan Tytgat: 'We moeten echt waarschuwen, dit zijn niet zomaar snoepjes. Je krijgt er borstvorming van, je teelballen verkleinen en je wordt onvruchtbaar. Je lever zal er ook heel snel van afzien.' En toch gaat Jeroen ermee door, vier weken lang, één injectie per week.

Axel ziet dat Jeroen beter traint in de fitness en meer gewichten kan heffen maar niet zonder meer. Een bloedtest bij professor Guy T’Sjoen, hormonenspecialist van het UZ Gent, doet de fitnessdroom uiteenspatten. 'Je lever is verstoord, je teelballen produceren geen zaadcellen meer, je hebt te veel schadelijke cholesterol en je maakt veel te veel vrouwelijke hormonen aan'. Allemaal door de anabolen. De resultaten zinderen na bij Jeroen: 'Ik had wel verwacht dat er wat schade zou zijn aan mijn lichaam, maar niet dat het zo snel zo erg zou zijn. Ik schrik vooral dat mijn lever nu al beschadigd is.'

'Trafiek Axel: Axel koopt een lichaam', donderdag 21 maart om 20.35 uur op VIER.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

'American Pie' van Don McLean was zonder twijfel een van de meest kenmerkende singer-songwriter-lp's van 1971. De plaat, met als absolute hoogtepunten het titelnummer en 'Vincent', McLeans ontroerend huldebetoon aan Vincent Van Gogh, is een klassieker in het folkrockgenre. Don McLean zelf vertelt over de impact die het album destijds had op de babyboomgeneratie, maar ook over de relevantie ervan, tot op de dag van vandaag. Ook producer Ed Freeman en muzikant Jake Bugg komen aan het woord en we krijgen unieke beelden te zien van George Michael die het nummer 'The Grave' brengt.

'Classic Albums', om 22.45 uur op Canvas.

Dossiers