Najaar met podcasts, duiding, sport en vaste waarden op Radio 1

vrijdag 28 augustus 2020
Foto: Radio 1 - © VRT 2020

Het najaar van Radio 1 kleurt behoorlijk sportief. Vanaf zaterdag is er drie weken lang 'De Tour Vandaag', een middag-vooravond-mix met duiding en sport. Ook voor verslagen van de belangrijkste nationale en Europese voetbalwedstrijden zit je goed bij Radio 1.

Michaël Van Droogenbroeck verdwijnt uit 'De Ochtend', maar sluipt op zaterdag weer binnen met een ontbijtgesprek met een topper uit de politiek. Wie naar 'De Ochtend' en 'De Wereld Vandaag' luistert, hoort nieuwe en tegelijk vertrouwde stemmen.


In het najaar biedt Radio 1, naast de succesvolle programmapodcasts, ook een tiental nieuwe audioverhaalreeksen aan. En vanzelfsprekend staan ook de klassieke sterkhouders van Radio 1 vanaf maandag weer klaar voor hun trouwe luisteraars.

Nieuw in de duidingsprogramma's
Vanaf september presenteren Ruth Joos en Xavier Taveirne beurtelings 'De Ochtend' op Radio 1. Ze worden bijgestaan door Benedikte Coussement. Die zorgt voor updates en reacties op de belangrijkste nieuwsverhalen. In 'De Wereld Vandaag' wisselen Ruth Roets en Gert Geens elkaar elke week af. In het weekend wordt voormalig nieuwslezer Jan Van Delm zaterdag en zondag de vaste presentator van 'De Ochtend'.

Op zaterdag gaat Michaël Van Droogenbroeck op bezoek bij een politica of politicus voor een ontbijtgesprek. Bij hem of haar thuis, op kantoor, in het kabinet of in de tuin. Vanaf  5 september elke zaterdagochtend na 8.00 uur in 'De Ochtend'. De nieuwe rubriek wordt ook aangeboden als podcast.

'De Tour Vandaag'
De aangepaste sportkalender garandeert een druk sportief najaar. 'De Tour Vandaag' zorgt vanaf zaterdag 29 augustus elke dag voor een verslag van de Ronde van Frankrijk. Van maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 19.00 uur (met naast al het Tour-nieuws ook een flink pak duiding bij de andere actualiteit van de dag), op vrijdag en in het weekend van 13.00 tot 18.00 uur. Gert Geens en Ruth Roets presenteren van maandag tot en met donderdag, Gert Geens en Bart Schols zijn op post op vrijdag en in het weekend. De verslaggevers in de Tour zijn Christophe Vandegoor en Carl Berteele.

De nieuwe voetbalkalender heeft ook een impact op de uitzenduren van Sporza op Radio 1. Sporza is er 's zaterdags voortaan al vanaf 16.00 uur. Zondag wordt de uitzending afgetrapt vanaf 13.00 uur. Op vrijdag- en zondagavond zijn er uitzendingen als het om belangrijke avondwedstrijden (20.45 uur) gaat. Vanaf september volgt Sporza ook de Belgische clubs in de voorrondes en de groepsfase van de Champions League en de Europa League.

Op maandagavond is er van 19.00 tot 20.00 uur opnieuw 'De Tribune', waarin Tom Vandenbulcke en David Naert met twee gasten de thema's uit de sportactualiteit van de afgelopen week bespreken.

Nieuwe podcasts
Radio 1 verlengt dit najaar het succes van de #weetikveel-podcast met de afleveringen van 2019. Daarnaast zijn er natuurlijk de evergreens: 'Interne Keuken', 'Nieuwe Feiten', 'Touché', 'De Wereld van Sofie', 'Hoe Maakt u Het?' en 'De Tribune'. Daar komt nu voortaan de Ontbijtpodcast van Michaël Van Droogenbroeck bij.

Daarnaast lanceert Radio 1 in het najaar nog een tiental specifieke podcasts rond uiteenlopende thema's, genres en getuigenissen. Zo komen er audioverhalen rond euthanasie, het leven in de gevangenis tijdens de lockdown, opkomend literair talent, de generatie van twintigers, een culturele roadtrip langsheen de Belgisch-Nederlandse grens, topcomponisten uit de filmwereld, een waargebeurd misdaadverhaal, en meer.

Ook 'Zandman' komt terug en is er elke weekavond van maandag tot en met donderdag met een selectie uit podcasts van Radio 1 en elders.

Klassieke sterkhouders
Na een geslaagde zomer met specials als 'Aperitivo', 'De Boshut', 'Trans Europa Express', 'De Mooiste Liedjes ter Wereld' en 'Zomerhuis met Boeken', zijn de vertrouwde programma's weer op post.

Liefhebbers van het gesproken woord komen elke weekdag weer aan hun trekken in 'Byloo', 'De Wereld van Sofie' en 'Nieuwe Feiten'. In het weekend staan 'Interne Keuken' en 'Touché' opnieuw paraat. 'Culture Club' trapt op vrijdag 4 september af met appetizers uit het aanbod van het nieuwe cultuurseizoen.

Muzikale ontdekkingen zijn er in de week in de namiddag bij 'Ayco', 's avonds in 'Wonderland' en in het weekend in 'Vox', 'Belpop', 'Classics' en 'Time Out'. Elke avond gaat Radio 1 ook de nacht in met een uurtje 'Belpop Late Night'.

DOSSIER: Najaar 2020: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

Gaston en Leo worden als gemotoriseerde agenten op de weerloze stad losgelaten. Waar zij verschijnen, is de paniek nooit ver uit de buurt. Maar ook op het politiebureau zaaien ze vertwijfeling. Wanneer ze hun zoveelste motor in de prak rijden, is voor de hoofdcommissaris de maat vol: ze moeten als gewone wijkagenten weer de straat op. Te voet. Gaston en Leo voelen zich bekocht en miskend. Ze zouden dolgraag deel uitmaken van de stedelijke opsporingsdienst, maar ze hebben de indruk dat Jansens die carrièrewending absoluut wil verhinderen. Nu wil het toeval dat er net op dat ogenblik een golf van vreemde ontvoeringen over het land trekt. Elf vrouwen werden reeds gekidnapt, vrouwen van verschillende leeftijden, met verschillende beroepen en van verschillende standen. In geen enkel geval werd er losgeld gevraagd. Heel toevallig komen Gaston en Leo oog in oog te staan met de kidnapper en diens domme helper, Rufus.

'Paniekzaaiers', om 21.05 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:45
  Sporza: Tokyo 2020
  18:00
  Het journaal (vooravond)
 • 13:50
  Ketnet Junior
  19:00
  Rolkrant
 • 15:45
  Oggy en de kakkerlakken
  15:55
  Kratts in het wild
 • 14:45
  De Smurfen en het Verloren Dorp
  16:40
  Goed Verlof
 • 15:25
  Blind Getrouwd - Australia
  17:40
  The Big Body Hotel
 • 14:10
  Inside Out
  15:55
  The Bold Type
 • 15:15
  The Graham Norton Show
  17:25
  Altijd prijs
 • 15:40
  De Avonturen van De Gelaarsde Kat
  16:05
  Lang Leve Koning Julien
 • 15:05
  Zenderonderbreking
  16:05
  Binnen zonder bellen
 • 15:35
  Komen eten
  19:15
  Blind gekocht
 • 15:15
  Bull
  16:05
  Love Island
 • 15:05
  Criminal Confessions
  15:55
  Coast Guard: Mission Critical
 • 14:30
  Fashionably Yours
  16:00
  Like cats & dogs
 • 15:30
  Ottolenghi
  16:20
  In de Mix (magazine Njam)
 • 12:50
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 15:00
  al-1-maar-hits
  18:00
  Bbq
 • 15:44
  Vloer egaliseren
  16:02
  Hardhouten brievenbus
 • 15:00
  De Koepelzaal
  17:00
  Deradicalisering - De Koepelzaal
 • 14:40
  Formule 1: GP van Hongarije
  17:00
  Padel
 • 15:00
  Midsomer murders
  19:00
  Father Brown
 • 15:30
  Tiny House Nation
  17:10
  CSI: Miami
 • 15:00
  NOS OS Tokio Live
  16:35
  De Geknipte Gast
 • 15:25
  Er zijn geen leeuwen in Tel Aviv
  16:19
  Naches
 • 15:35
  Van wie heeft die jongen dat toch?
  17:05
  Zapp Your Planet