Achmed Akkabi bedenker nieuwe wraakserie over exposing en shaming

donderdag 16 juni 2022
Foto: © KRO-NCRV 2022

KRO-NCRV en Fiction Valley maken een achtdelige dramaserie over exposing en shaming. In 'Sihame' is een jonge vrouw uit op wraak nadat er een seksvideo van haar online is geplaatst. Ze is 'exposed'.

Onbevreesd en gewelddadig zet ze de jacht in op de jongens die hier verantwoordelijk voor zijn. De serie is bedacht door Achmed Akkabi en geregisseerd door Shamira Raphaëla en Lisette Donkersloot. 'Sihame' is vanaf 28 augustus elke zondag te zien om 20.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en exclusief te bingen op NPO Plus.


Sihame
De 18-jarige Sihame is slachtoffer van exposing; er is een seksvideo van haar en haar ex-vriend online geplaatst. De video verspreidt zich razendsnel op haar school, in de buurt en binnen haar familie. Zowel on- als offline wordt ze aan de schandpaal genageld. Ze kan niet meer over straat zonder geïntimideerd en geterroriseerd te worden en de appjes met seksverzoeken, haatcomments en dreigementen blijven binnenstromen. Haar kans op een normaal leven lijkt voorgoed voorbij. Sihame ziet nog maar één uitweg: wraak nemen op de jongens die verantwoordelijk zijn voor het exposen. Met grof geweld pakt ze haar macht terug.

'Met 'Sihame' kaarten we een steeds groter wordend, maar vaak nog onzichtbaar maatschappelijk probleem aan: online exposing. Zowel qua onderwerp als vorm willen wij als vrouwelijke regisseurs een statement maken door female rage & revenge inzichtelijk te maken, wat de serie in alle opzichten gedurfd en uitgesproken maakt. Daar waar het uiten van agressie vooralsnog is voorbehouden aan voornamelijk mannelijke karakters, tonen we dit met 'Sihame' vanuit een vrouwelijk perspectief. Sihame is onbevreesd en gewelddadig en daarmee slachtofferrol en schaamtecultuur ontstijgend; een krachtig hoofdpersonage dat haar macht terugpakt en losbreekt van de traditionele conventies binnen de samenleving', vertellen regisseurs Shamira Raphaëla en Lisette Donkersloot.

Exposing en shaming: een maatschappelijk probleem
Steeds meer jongeren hebben te maken met exposing en online shaming, waarbij seksuele beelden zonder toestemming worden gedeeld. Vaak gebeurt dit in 'expose-groepen' via berichtendiensten zoals Telegram. De impact op de slachtoffers is groot: ze hebben levenslang, terwijl daders vaak hun straf ontlopen. KRO-NCRV heeft eerder al veel aandacht besteed aan dit fenomeen (#stopshaming) in (journalistieke) programma's zoals 'Pointer', 'Propaganda' en 'Spot On'. Met 'Sihame' brengt KRO-NCRV dit probleem verder onder de aandacht.

Achmed Akkabi: ''Sihame' is een female-driven project, waarmee we een bijdrage leveren aan een gelijkwaardiger filmlandschap. Ik ben trots dat met deze serie twee regisseurs hun dramadebuut maken. Mijn ambitie met betrekking tot talentontwikkeling, diversiteit en inclusiviteit is groot en ik ben de NPO, KRO-NCRV en Fiction Valley heel dankbaar dat ik dit met het opzetten van 'Sihame' voort mag zetten.'

Cast: een kweekvijver aan jong talent
De cast van 'Sihame' bestaat onder anderen uit: Ahlaam Teghadouini (Sihame), Hamza Othman (Anouar), Selin Akkulak (Hatice), Ahmed Bouyaghroumni (Bolle), Ismael Laglag (Beltegoed), Stephen Rutayisire (Chupa), Harun Balci (Mesut), Imene Aggoun (Waf), Bram Klappe (Scorsese), Kaltoum Boufangacha (Hafida), Urmie Plein (Bea), Rami Kooti Arab (Flesje).

Over Fiction valley
Sinds 2016 is Fiction Valley een veelzijdige dramaproducent met een breed scala aan titels. Van misdaadseries ('Meltem', 'Mocro Maffia') tot familiefilms ('Taiki', 'Jackie & Oopjen'), van thrillers ('Lieve Mama') tot drama ('Dirty Lines', 'Forever Rich', 'Het A-Woord') en van origineel jeugddrama ('AAP') tot scherpe comedy ('Follow de SOA', 'Deep Shit').

De achtdelige KRO-NCRV serie 'Sihame' is bedacht door Achmed Akkabi ('Mocro Maffia') en geregisseerd door Shamira Raphaëla en Lisette Donkersloot. Hoofdschrijver is Leila Sahir. De serie is geproduceerd door Fiction Valley in coproductie met KRO-NCRV.

'Sihame', vanaf 28 augustus elke zondag om 20.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en vanaf 28 augustus te bingen via NPO Plus.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Joost Zwegers in 'Belpop' (foto: Canvas - © VRT 2019)

Al ruim 20 jaar schittert Joost Zweegers onder zijn nom de plume Novastar aan het Belpop-firmament. Sinds zijn overwinning op Humo's Rock Rally in 1996 toont Zweegers zich als een van de strafste singer-songwriters uit de Belgische popgeschiedenis. Van kinds af aan is hij gepassioneerd, eigengereid en perfectionistisch in alles wat hij onderneemt. Samenwerken met Joost is om die reden soms een uitdaging, maar zijn publiek zal nooit ontgoocheld worden. Zijn gebetenheid leverde tot dusver vijf uitstekende albums op en een rist hits die tot het collectieve geheugen behoren. Periodes van succes wisselen zich af met tegenslagen en twijfels, maar opgeven of achteroverleunen staan niet in Zweegers' woordenboek. Meer dan alleen een songtitel, blijkt 'The best is yet to come' ook een levensmotto.

'Belpop Classics', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:10
  Herhaling late Journaal
  09:00
  Zomerbeelden
 • 23:45
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 20:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:30
  Geen Uitzending
  05:55
  Thomas de Trein
 • 02:50
  Geen uitzending
  07:15
  Een huis vol
 • 00:50
  Onderbreking
  11:25
  Sturm der Liebe
 • 01:55
  Geen Uitzending
  13:30
  The A-Team
 • 20:30
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:40
  Brandweerman Sam
 • 01:00
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 02:40
  Geen uitzending
  07:20
  Johan Segers - Tot op het bot: Het Varken
 • 01:05
  Geen uitzending
  09:30
  Bones
 • 02:15
  MacGyver
  05:00
  LOOP Play6
 • 00:50
  Geen uitzending
  09:05
  Dr. Phil
 • 04:35
  De Zomerkeuken
  05:00
  Open vuur
 • 20:35
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 02:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 04:26
  Prefab betonelementen
  04:42
  Hallo roger
 • 04:00
  Werk en Economie - Studio Commissie
  17:00
  Landbouw - Studio Commissie
 • 04:05
  Stamnummer 1
  04:45
  Kantine
 • 04:25
  Grantchester
  05:15
  The Coroner
 • 04:10
  Millionaire Matchmaker
  04:50
  Family Guy
 • 02:35
  NOS Journaal (laat)
  05:52
  Nederland in beweging
 • 00:47
  Nieuwsuur
  07:00
  NOS Journaal met Gebarentaal
 • 04:10
  TekstTV
  05:31
  Tom