Zware herstructurering bij de VRT: 116 ontslagen en verhuisplannen voor 'Thuis'

donderdag 21 april 2022
Foto: Geert Van Hoeymissen © VRT 2020

De VRT heeft een ambitieus plan klaar om de toekomst van de publieke omroep in Vlaanderen en Brussel te verzekeren. Dat plan omvat een grondige transformatie die ook belangrijke gevolgen heeft voor de VRT-organisatie en haar medewerkers.

 


Om de toekomst van de publieke omroep binnen een uitdagend financieel kader veilig te stellen, kiest de VRT voor een transformatieplan met duidelijke ambities.
Nieuwe investering in Thuis. Thuis is en blijft een kroonjuweel van de VRT. De investeringen die nodig zijn om de toekomst en uitbouw van de dagelijkse fictiereeks te garanderen, kan de VRT niet alleen dragen. Daarom heeft de VRT de intentie om de productie van Thuis te laten overnemen door een externe partner met een ruime ervaring in fictie, met de garantie op investeringen in mensen, de studio's, de omkaderende faciliteiten, de technische infrastructuur en locatie. 70 VRT-werknemers, die het grootste deel van hun werktijd aan Thuis besteden, stappen dan over en krijgen deze partner als nieuwe werkgever.
Multimediaal intern productiehuis. De VRT bouwt aan een multimediaal intern productiehuis, zowel op vlak van content als op vlak van technologische omkadering.
Optimalisatie van inkomsten en uitgaven. De VRT gaat op zoek naar opportuniteiten om haar inkomsten te maximaliseren, bijvoorbeeld door het valoriseren van eigen formats en door partnerships gecentraliseerd aan te gaan. Tegelijk beperkt de VRT haar externe uitgaven door een aangescherpt aankoopbeleid en door een aanpassing van de bonusregeling met externe producenten.
Sterke inzet op digitale competenties. De VRT investeert in 30 nieuwe jobs voor mensen met digitale expertise. Daarnaast investeert de omroep in gerichte digitale opleidingen voor zijn medewerkers.
Optimalisatie van de interne werking. De VRT maakt heel gericht keuzes op vlak van multimediale content, automatisatie en efficiënties in de eigen werking. De interne transformatie gaat gepaard met een daling van het personeelsbestand. Dat komt neer op het niet-vervangen van 50 medewerkers in natuurlijke uitstroom en een gerichte uitstroom van 116 medewerkers, in functie van de toekomstplannen.
Met de aankondiging van dit transformatieplan, start de directie van de VRT constructief overleg met de vakorganisaties over de uitwerking ervan, om samen de multimediale ambities van de VRT te realiseren.

 

Om de toekomst van de publieke omroep binnen een uitdagend financieel kader veilig te stellen, kiest de VRT voor een transformatieplan met duidelijke ambities.

Nieuwe investering in 'Thuis'
'Thuis' is en blijft een kroonjuweel van de VRT. De investeringen die nodig zijn om de toekomst en uitbouw van de dagelijkse fictiereeks te garanderen, kan de VRT niet alleen dragen. Daarom heeft de VRT de intentie om de productie van Thuis te laten overnemen door een externe partner met een ruime ervaring in fictie, met de garantie op investeringen in mensen, de studio's, de omkaderende faciliteiten, de technische infrastructuur en locatie. 70 VRT-werknemers, die het grootste deel van hun werktijd aan Thuis besteden, stappen dan over en krijgen deze partner als nieuwe werkgever.

Multimediaal intern productiehuis.
De VRT bouwt aan een multimediaal intern productiehuis, zowel op vlak van content als op vlak van technologische omkadering.

Optimalisatie van inkomsten en uitgaven.
De VRT gaat op zoek naar opportuniteiten om haar inkomsten te maximaliseren, bijvoorbeeld door het valoriseren van eigen formats en door partnerships gecentraliseerd aan te gaan. Tegelijk beperkt de VRT haar externe uitgaven door een aangescherpt aankoopbeleid en door een aanpassing van de bonusregeling met externe producenten.

Sterke inzet op digitale competenties.
De VRT investeert in 30 nieuwe jobs voor mensen met digitale expertise. Daarnaast investeert de omroep in gerichte digitale opleidingen voor zijn medewerkers.

Optimalisatie van de interne werking.
De VRT maakt heel gericht keuzes op vlak van multimediale content, automatisatie en efficiënties in de eigen werking. De interne transformatie gaat gepaard met een daling van het personeelsbestand. Dat komt neer op het niet-vervangen van 50 medewerkers in natuurlijke uitstroom en een gerichte uitstroom van 116 medewerkers, in functie van de toekomstplannen.

Met de aankondiging van dit transformatieplan, start de directie van de VRT constructief overleg met de vakorganisaties over de uitwerking ervan, om samen de multimediale ambities van de VRT te realiseren.


Persbericht VRT
http://www.VRT.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play4 logo

De jonge Arthur verliest zijn ouders, koning Uther Pendragon en koningin Igraine, door het toedoen van de meedogenloze Vortigern, die vervolgens de troon opeist. Arthur kan ontkomen en verschanst zich in Londonium, waar hij in een bordeel opgroeit. Vortigern zit hem echter nog steeds achterna.

'King Arthur: Legend of the Sword', film uit 2017 met oa. Jude Law, om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 18:00
  Het journaal (vooravond)
  18:10
  Go ape
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:10
  Waterhole: Africa's Animal Oasis
 • 17:55
  3Hz
  18:20
  W817
 • 17:50
  Kan iedereen nog volgen?
  19:00
  VTM Nieuws 19 uur
 • 17:25
  Help, Mijn Man Is een Klusser
  18:45
  Expeditie Gooris
 • 17:35
  Stumptown
  18:30
  Sydney White
 • 17:45
  Motorway Cops
  19:00
  Hellfire Heroes
 • 18:00
  Spirit: Samen vrij
  18:40
  My Little Pony - Friendship is Magic: Rainbow Roadtrip
 • 18:00
  Nonkel Jef
  19:50
  Golden Girls
 • 17:35
  Huizenjagers Buitenland
  20:35
  King Arthur: Legend of the Sword
 • 17:50
  Younger
  20:35
  The Wedding Planner
 • 18:00
  NCIS
  03:50
  LOOP Play6
 • 18:00
  Picture Perfect Mysteries
  19:45
  RFDS
 • 17:55
  Karola's Kitchen
 • 15:10
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 16:00
  De Vlaamse 40
  19:00
  Waar is dat feestje?
 • 17:59
  Design hangtoilet plaatsen
  18:17
  Slim huis met roger 1
 • 00:30
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 17:35
  San Titar
  18:10
  Belcar Series
 • 18:00
  Hope Street
  18:55
  Jonathan Creek
 • 18:05
  Below Deck
  20:00
  Hawaii Five-0
 • 18:00
  NOS Journaal
  18:18
  EenVandaag
 • 17:34
  BinnensteBuiten
  18:25
  NOS Veteranendag
 • 17:56
  Kaal of Kammen
  18:20
  Steken en prikken