'Start Gemist': wat als je biologische ouders niet voor je kunnen zorgen?

maandag 4 december 2023
Foto: VRT 1 - © VRT 2023

Wat als je biologische ouders niet voor je kunnen zorgen? Dat maakte Hinda Bluekens mee, die als baby in een kindertehuis terecht kwam.

In de tweedelige docureeks 'Start Gemist' vertelt Danira Boukhriss Terkissidis, ambassadeur van De Warmste Week, het verhaal van Hinda.


De docu kadert in het thema van De Warmste Week: opgroeien zonder zorgen. Iedereen verdient een warme jeugd en alle kansen om zich te ontplooien en zonder zorgen te kunnen spelen, ravotten, puberen en lachen. Maar dat is niet voor iedereen het geval. De vijfendertigjarige Hinda Bluekens is journaliste, presentatrice en scenarioschrijfster. Altijd goedlachs, maar achter de immer vrolijke Hinda schuilt een gemiste start. Ze kwam als baby in een kindertehuis terecht, werd geplaatst in een pleeggezin toen ze vier jaar was en werd uiteindelijk door hen geadopteerd.

Welke impact heeft een gemiste start op je leven?
Danira kende Hinda eerder oppervlakkig en tot voor kort wist ze niets van Hinda’s moeilijke kinderjaren. Daarom neemt Hinda haar mee op een trip down memory lane. Ze bezoeken het kindertehuis, de pleegouders van Hinda en de toenmalige zuster-directrice. Hinda wil ook heel graag de mensen ontmoeten waarmee ze als kind dertig jaar geleden in het kindertehuis is opgegroeid. Want haar leven is intussen in de plooi gevallen, maar geldt dat ook voor haar lotgenoten?  ​

Hinda: 'Ik groeide de eerste vier en een half jaar van mijn leven op in twee kindertehuizen. We beseffen te weinig dat er in België ook vandaag nog kinderen zijn die niet in een gezin opgroeien. Daarom wilde ik de ​ kinderen ontmoeten waarmee ik toen samenwoonde. Welke impact heeft die ‘gemiste start’ op hun leven gehad? Tijdens het maken van 'Start Gemist' botste ik op het taboe dat er hierover heerst. Als kind in een kindertehuis heb je niets verkeerd gedaan, je hebt enkel pech dat je in het verkeerde nest bent geboren. Mijn geluk is dat ik in een warm pleeggezin ben opgegroeid. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe belangrijk pleegzorg is en ik hoop dat door deze documentaire meer mensen de optie pleegzorg zullen overwegen.'

Danira: 'Ik ben heel blij dat Hinda met het idee kwam om samen een documentaire rond pleegzorg en kwetsbare jongeren te maken. Ik vind kinderen en jongeren de belangrijkste groep mensen in onze maatschappij. ​ En helaas zijn er heel veel jongeren zonder sterk vangnet, die niet het geluk hebben om op te groeien in een warm nest. Het is een groep die niet voldoende aandacht krijgt en het is superbelangrijk dat deze verhalen verteld worden. Als ambassadrice van De warmste week ben ik vereerd dat ik hieraan mocht meewerken en ik hoop dat we met deze documentaire iets kunnen betekenen.'

Emotionele rollercoaster
Hinda komt terecht in een emotionele rollercoaster waarbij ze niet alleen ontbrekende puzzelstukjes uit haar eigen verleden ontdekt, maar waar ook verhalen naar boven komen die haar diep raken. Sommigen hebben het over hun thuissituatie die niet veilig was, ouders die drugs -of alcoholverslaafd waren maar ook hun verblijf in het kindertehuis is voor sommigen traumatisch gebleken. De meeste van hen verbleven er tot hun achttiende en ervaarden er weinig warmte, er was weinig ruimte voor genegenheid. De zusters die er toen nog hoofdopvoeders waren, hanteerden een heel strenge opvoeding. Er werden af en toe slagen uitgedeeld of kinderen werden opgesloten in de kelder of hun kamer. Ook de jaren nadien waren voor sommigen heel moeilijk. Vanaf hun achttiende konden ze het kindertehuis verlaten en stonden ze er plots alleen voor. En niet voor iedereen liep dit van een leien dakje.

In twee afleveringen proberen Danira en Hinda aan de hand van de ontmoetingen uit Hinda’s verleden te begrijpen wat de impact is van zo’n moeilijke start in een kinderleven en hoe we daar als maatschappij mee omgaan.

Aflevering 1 (dinsdag 19/12)
Danira gaat langs bij Hinda, samen duiken ze in de fotoboeken die een bewijs zijn van Hinda’s bestaan die eerste jaren. Ze vinden ook een kopie van de identiteitskaart van Hinda’s biologische moeder, het is het enige aandenken dat ze aan haar heeft. Hinda wil Danira meenemen naar het eerste kindertehuis waar ze als baby terecht kwam. Ze verbleef er tot haar drie jaar en heeft er geen herinneringen meer aan. Daar ontmoeten ze directrice Danielle en opvoedster Sonja. Die werkten er al in de periode toen Hinda er verbleef en tot Hinda’s verbazing herinneren ze zich nog veel van haar babytijd en haar biologische moeder. Aan het tweede kindertehuis, Clara Fey heeft Hinda nog wel herinneringen. Ze verbleef er tot haar 4,5 en wil graag de kinderen ontmoeten waarmee ze toen samenleefde. Eerst zoekt ze Björn op, hij was het enige andere bruine kindje uit het kindertehuis en dat trok haar aan. Hij werd net als Hinda opgevangen in een pleeggezin, maar ondanks het warme nest dat hij daar vond, kwam hij op het verkeerde pad. Hij kwam in aanraking met drugs en belandde in de psychiatrie. Nu is hij al acht jaar clean en probeert hij zijn leven weer op de rails te krijgen. Hinda gaat ook langs bij de zussen Jessica en Natacha. Zij kwamen vanuit een onveilige thuissituatie op vijf- en zevenjarige leeftijd in het kindertehuis terecht. Ze hoopten op de warmte van een pleeggezin maar moesten er tot hun achttiende blijven. ​

Aflevering 2 (donderdag 21/12)
Hinda neemt Danira mee naar haar pleegouders die haar uiteindelijk ook adopteerden. Ze gaan ook naar het tweede kindertehuis Clara Fey waar Hinda van haar 3 tot haar 4,5 jaar woonde. Er komen meer herinneringen naar boven dan ze had verwacht en die zijn niet allemaal even positief. Hinda spreekt af met drie medebewoners uit het tehuis, Vanessa, Gwen en Nele. Zij hebben alle drie geen goede ervaringen gehad in het kindertehuis. De zusters waren heel streng en er werden af en toe slagen uitgedeeld. Ze werden ook opgesloten in hun kamer of de kelder. Traumatische ervaringen die ze alle drie op hun eigen manier een plaats hebben kunnen geven. Ook al komen ze van ver, ze hebben allemaal het geluk gevonden en staan positief in het leven. Hinda kan niet anders dan de zuster-directrice met de verhalen te confronteren. Met een bang hart trekt ze naar het woonzorgcentrum waar de negentachtigjarige vrouw verblijft.

'Start Gemist', dinsdag 19 en donderdag 21 december om 21.45 uur op VRT, en vanaf 19 december volledig op VRT MAX.


DOSSIER: De Warmste Week 2023: opgroeien zonder zorgen

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Wij Zijn Europa' (VRT CANVAS)

Samen met haar assistente en goeie vriendin Marij houdt Lieve halt in Berlijn, waar met de val van de Muur in 1989 het eengemaakte Europa ontstond. De euforie van die dag maakte van Lieve een overtuigde Europeaan. Vandaag peilt ze naar de gevolgen van de eenmaking in gewone mensenlevens aan beide kanten van de Muur. Ze reist verder naar Polen, en stelt vast dat de eenmaking niet per se heeft geleid tot minder verdeeldheid onder de mensen - bijvoorbeeld in hun houding tegenover lgbtq-personen.

'Wij Zijn Europa', om 21.20 uur op VRT CANVAS.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 11:00
  Winterbeelden
  06:00
  Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Winterbeelden
 • 11:40
  Galactic Agency
  05:00
  Geen uitzending
 • 09:50
  Geen uitzending
  06:00
  Kabouter Plop
 • 10:45
  Geen uitzending
  01:00
  B&B zoekt lief in de winter NL
 • 11:35
  Sturm der Liebe
  02:10
  Geen uitzending
 • 10:30
  Geen uitzending
  01:15
  Stargate SG-1
 • 11:15
  All Saints
  16:00
  House
 • 10:00
  Joe
  01:05
  Geen uitzending
 • 11:00
  Geen uitzending
  01:50
  Big Brother
 • 11:45
  Castle
  01:30
  Neighbours: A New Chapter
 • 11:40
  Bar Rescue
  01:20
  Undercover Boss
 • 11:25
  Dr. Phil
  01:10
  Love Island
 • 11:45
  Buried in the Backyard
  01:30
  Geen uitzending
 • 11:00
  Herhalingslus
  09:00
  Z-Extra
 • 11:28
  De ambachter
  06:00
  Nog Even Soezen
 • 11:40
  Guillaume's Paris
 • 10:55
  Premier League
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 11:30
  Death in Paradise
  02:40
  The Madame Blanc Mysteries
 • 11:13
  Tijd voor Max
  01:28
  NOS Journaal
 • 11:35
  EO Metterdaad
  04:30
  Suhoor Stories
 • 11:40
  Ziggy en de Zootram
  01:11
  Van Roosmalen & Groenteman