Najaar Ketnet: NT van Ketnet

maandag 21 augustus 2006

NT van Ketnet is de experimentele en progressieve pre-adolescentenzone van Ketnet. NT is cool en hip en durft een stapje verder te gaan, evenwel zonder met de Ketnetwaarden te breken. NT van Ketnet is er dit najaar van maandag tot vrijdag tussen 18.30 en 20.00 uur.

Shoot
Vanaf vrijdag 1 september is Shoot er weer! Inderdaad, voortaan geeft Heidi het startschot vóór het weekend, want Shoot verhuist naar vrijdag. Het motto is nog steeds: 'Jij bepaalt waar wij het over hebben.' Dankzij de inbreng van de kijkers zet Shoot het weekend feestelijk in. Shoot is er elke vrijdag om 18.30 u., live tijdens NT van Ketnet.

In Shoot staan jongeren centraal. Zij zijn de motor van het programma. Heidi gaat samen met hen op zoek naar wat er leeft. Wat doen ze in hun vrije tijd? Welke sport beoefenen ze? Welke film vinden ze cool? Welke trends vinden ze hot? En wat staat er op hun MP3-speler? Dat is wat Heidi van hen willen weten. Via de community van NT van Ketnet en de dagelijkse momenten tussen de programma's door krijgt Shoot de nodige input om mee aan de slag gaan. Shoot is te bereiken per mail, met een sms, via het forum of via webcam. Het is allemaal mogelijk.

Jongeren brengen niet alleen onderwerpen aan, ze kunnen ook meewerken aan het programma. Iedere week krijgen ze de kans om dingen uit te testen: Kan iedereen leren zingen? Is de nieuwe blockbuster echt zo cool als er gezegd wordt? Wat moet een voetbalcommentator kunnen? En wat is er nu zo spectaculair aan die laatste nieuwe game? Shoot stuurt hen op pad, waarna ze over hun belevenissen mogen komen vertellen. Ook het publiek speelt een belangrijke rol tijdens de show. Met hun vragen zorgen zij voor de kritische noot tijdens de interviews.

Naar goede gewoonte wordt elke Shoot afgesloten met muziek. Kate Ryan, Hadise, Mint en Sylver hebben al gezegd dat ze graag naar de studio willen komen. En op 1 september blaast Shoot samen met Milk Inc tien kaarsjes uit. Hun grote verjaardagsfuif volgt later op de maand in het Antwerpse Sportpaleis, maar eerst zijn ze bij Shoot te gast!

Heidi gaat dat natuurlijk niet allemaal alleen doen. Zij ging deze zomer op zoek naar de ideale partner. Aan welke eisen moet de ideale kandidaat voldoen? Heidi droom van een man, die minstens even groot is als zij, die stipt is en vooral veel gevoel voor humor heeft. Bestaat zo iemand? Dat zal je zien in Shoot op vrijdag 1 september vanaf 18.30 u.

Elke vrijdag om 18.30 uur op NT van Ketnet, vanaf 1 september.

Uit het leven gegrepen: 16+

Uit het leven gegrepen: 16+ is een docufictiereeks over het wel en wee van laatstejaarsleerlingen (6MW- 6de Menswetenschappen) op een middelbare school, hun leerkrachten en hun ouders.

De serie was eerder op Eén te zien, maar het is duidelijk dat ze thematisch en stilistisch ook uitermate geschikt is voor de NT-kijkers. De reeks gaat tenslotte over hun eigen leefwereld, al zijn de personages dan wat ouder dan het NT-doelpubliek. Daarom is 16+ dit najaar ook op NT van Ketnet te volgen. Op vrijdag om 18.55 u. vanaf 8 september.

We gaan van start met de tweede reeks. Daarin werd bij de keuze van de onderwerpen, de 'look&feel' en de vertelstijl - nog meer dan in de eerste reeks – rekening gehouden met de jongere kijkers. Zo zijn de thema's die behandeld worden, effectief 'uit het leven gegrepen'. Het gaat onder meer over ongewenste zwangerschap op de schoolbanken, racisme, drugs, nieuw samengestelde gezinnen, de drang naar zelfstandigheid, autoriteit en democratie op school en natuurlijk de liefde.

16+ is gefilmd in 'reality-stijl': van op de schouder, met tussendoor korte reacties van de personages op hun situatie. Zo komen we één en ander te weten over de dunne lijn tussen waarheid en leugen die ze soms bewandelen. De meeste scènes zijn, ook in het tweede seizoen, gedraaid in een echte school: het Martha Somers Lyceum in Laken. De eerste reeks is geëindigd met een paar cliffhangers, bij het begin van de krokusvakantie. Leerlinge Wendy is ongewenst zwanger, en niemand weet het behalve haar vriendin Jana. David en Annabel zijn eindelijk samen, en Billie gaat een moeilijke vakantie met zijn vader tegemoet. Het nieuwe seizoen begint op de eerste lesdag na de krokusvakantie, en eindigt de dag voor de paasvakantie.

In deze tweede reeks is bewust gekozen voor een beperkter aantal hoofdpersonages:
- Wendy (Leen Vennekens). Hoe zal de omgeving reageren op haar zwangerschap en wat zal ze doen?
- Billie (Rik Willems). Hij heeft trekjes van zijn racistische vader Guido en toont die ook op school. Op een avond ziet hij hoe zijn vader een Marokkaan neerslaat. Vanaf dat moment worstelt Billie met zijn geweten.
- David (Matteo Simoni). David schudt het juk van 'brave jongen' van zich af en neemt zijn medeleerling Anthony op sleeptouw. Tot het onverwachte gebeurt...
- Monica (Fien Groffils). Monica's vader moet naar het buitenland verhuizen, en wil z'n
dochter meenemen. Maar dat ziet zij helemaal niet zitten. Zal Monica haar wil kunnen
doordrijven?
- Directrice Mathilde (Machteld Timmermans). Zal Mathilde er dit jaar in slagen om de
problemen op school het hoofd te bieden zonder er zelf onderdoor te gaan? Hoe reageert ze op de nieuwe uitbater van "De Student"? En zal ze haar dochter Alice bij zich kunnen houden, nu haar ex-man op de proppen komt?
- Directiesecretaresse Leen (Brenda Bertin). Secretaresse op zoek naar een partner. Vindt ze hem via het internet, of gewoon op school?

Nieuwe personages zijn:
- Mama Margriet (Anne Meunier): De mama van zwangere Wendy. Wat zal ze doen? En zal ze haar man zover krijgen dat hij zich betrokken voelt bij de opvoeding van de kinderen?
- Tom Van de Velde (Tom de Hoog): Een onervaren nieuwe leraar, begint vol enthousiasme aan zijn nieuwe job. De eerste dag al staat hem een koude douche te wachten. De leerlingen pakken hem hard aan. Zo hard, dat hij de moed verliest. Lesgeven is niet de droomjob die hij zich had voorgesteld. Tegenover de directrice stelt hij zich stoer op, maar zijn collega's hebben sneller door wat er aan de hand is. Hij krijgt steun van de ene, en aanmaningen tot strengheid van de andere. De situatie escaleert en aan het eind van het trimester staat hij op het punt om op te geven. Maar dan vindt hij een nieuw elan...

- Fred Siau (Jos Dom). De vader van Wendy.
- Paul (Eric Kerremans). De ex van directrice Mathilde.
- Herman Swerts (Rudolf Segers). De vader van leerlinge Monica.
- Joz Bosschaert (Michel Bauwens). Café-uitbater van de studentenstamkroeg
- Yves (Senne Dehandschutter), de broer van Wendy.
- Stijn (Johny Demeyer), die automecanicien wil worden, en verliefd zal worden op iemand uit 6MW.

Planet Sketch
Planet Sketch is een komische, computergeanimeerde serie die bestaat uit korte, grappige sketches van ongeveer 40 seconden. NT zendt de Nederlandse versie uit, maar het gaat eigenlijk om een Brits-Canadese serie, gemaakt door de gerenommeerde animatiestudio Aardman Animations, die eerder veel succes oogstte met de Oscar-winnende Wallace and Gromit films.

Planet Sketch volgt de hilarische avonturen van een bizarre collectie knotsgekke figuren.
Op vrijdag om 19.25 uur vanaf 8 september.

6Teen
Terug van weggeweest, maar nu Nederlands ingesproken, is 6Teen, de geanimeerde sitcom over zes 'sixteen-somethings' die het ware leven volop beginnen te ontdekken, al speelt dat zich in hun geval bijna volledig af in het plaatselijke shoppingcentrum. Daar beleven ze hun eerste liefde, hebben ze voor het eerst een job, gebruiken ze voor het eerst hun eigen bankkaart en vooral: daar krijgen ze voor het eerst een echt gevoel van vrijheid en zelfbeschikking.

Een mooi getekende serie met herkenbare personages voor de al wat oudere kijkers. Jen, Jonesy, Nikki, Wyatt, Jude en Caitlin zijn goeie vrienden. Ze kennen elkaar van op school, maar wat hen betreft, begint het leven pas na schooltijd. Dan duiken ze met zijn allen het enorme plaatselijke winkelcentrum in. Niet zozeer om er te gaan shoppen, maar om er gezellig rond te hangen, samen te zijn, en vooral ook omdat ze er allemaal een studentenjob hebben. Die levert hen hun eerste zelf- en vaak ook zuurverdiende centen op en dat geeft hen een groot gevoel van vrijheid en volwassenheid.

6Teen is een hippe, moderne serie en wordt wel eens een animatieversie van Friends genoemd. De reeks zit vol verwijzingen naar actuele thema's uit de muziek, film, mode en sport. De personages vertegenwoordigen verschillende (sub)types uit de jongerencultuur, van punker over rocker en grunge-skater tot modepopje en sportfreak.

De 'larger than life' wereld van de shopping mall is de perfecte arena voor herkenbare ervaringen en gebeurtenissen uit het dagelijkse leven van tieners: relatie met ouders en vrienden, de eerste liefde(s), een eerste job, de school, vrije tijd, keuzes maken,
dromen en verwachtingen over de toekomst, enz.

Vanaf 4 september om 18.45 uur.

Boy Meets World
In Boy Meets World volgen we de verdere belevenissen van de opgroeiende tiener Cory, die zijn weg zoekt in de wereld om hem heen; een wereld die niet zo groot is, maar des te ingewikkelder, met een heleboel mensen die hem allemaal in een bepaalde richting willen duwen: zijn hardwerkende pa Alan, zijn lieve ma Amy, zijn strenge leraar, Mr. Feeny, die tot overmaat van ramp de buurman is, zijn oudere broer Eric, zijn kleine zus Morgan, zijn beste vriend Shawn, en zijn vriendinnetje Topanga.

Begin september zijn we aan de vierde reeks toe, waarin Cory 16 wordt: een magische leeftijd, want nu kan hij zijn rijbewijs halen en – zo vindt hij zelf – een stapje verder gaan in de liefde...

Boy meets world is een bijzonder succesvolle serie: er werden liefst zeven reeksen van gemaakt, die meermaals werden onderscheiden. Zeven jaar lang volgt de serie het leven van Cory Matthews en zijn vrienden, van het begin van de middelbare school tot ze naar de universiteit (van het leven) vertrekken. Boy meets world is een soort Wonder Years van de jaren '90, al noemen de makers het liever een Seinfeld voor kinderen, een serie over een jongen die de wereld om zich heen voortdurend observeert, beoordeelt en desnoods veroordeelt, met een aanstekelijke zin voor humor en ironie.

Toch is ook de vergelijking met de legendarische 'high school' serie The Wonder Years niet zo vreemd, al was het maar omdat de jonge Ben Savage, die de rol van Cory speelt, de broer is van Fred Savage, die destijds Kevin Arold was in The Wonder Years.

Maandag tot donderdag om 19.10 u.

Third Rock from the Sun
NT gaat ook verder met Third Rock from the Sun, de hilarische komedie over een stel buitenaardse wezens die zich als een 'doorsnee' Amerikaans gezin hebben vermomd om de mensheid, haar zeden en gewoontes te kunnen bestuderen. Ze zien er net uit als de buren maar reageren heel vreemd op doodgewone dingen. Dat leidt tot bijzonder grappige situaties en pittige satire en maakt van Third Rock from the Sun één van de betere Amerikaanse comedy's van de afgelopen jaren, bekroond met Emmy's, Golden Globes en talrijke andere prijzen en nominaties. Alleen de Solomons zijn zich van al die heisa niet bewust.

Tenslotte is de Aarde voor hen maar de derde rots voorbij de zon. Humor ontstaat onder meer door de dingen vanuit een ongewoon standpunt te bekijken. Wat dat betreft zit Third Rock from the Sun wel heel goed, want een vreemder perspectief dan dat van een 'alien' in het lichaam van een aardbewoner is moeilijk te bedenken. De buitenaardse missie is in Rutherford, Ohio, gearriveerd met een hoogstaande intelligentie maar verder als een onbeschreven blad. Zo wordt een komisch kader gecreëerd waarbinnen de Solomons ons op satirische manier wijzen op allerlei ongerijmdheden en onvolkomenheden in het menselijke gedrag en de Amerikaanse samenleving: het bizarre fenomeen van de liefde, ongevoeligheid voor geweld, salarisverschillen tussen leraars en sportidolen, de oorlog tussen de seksen, enz.

Maandag tot vrijdag om 19.35 u.

Totally Frank
Na afloop van Third Rock from the Sun, midden oktober, volgt de nieuwe fictieserie Totally Frank, over vier meisjes van rond de twintig die ervan dromen om van hun rockgroepje Frank een succesvolle band te maken. Alles lijkt hen tegen te zitten, maar ze geven niet op. Muziek vormt in deze boeiende serie de achtergrond voor universele verhalen over gewone meisjes met ongewone ambities, over vriendschap en liefde, twijfel en vastberadenheid, vreugde en tegenslagen.

Frank is ook in werkelijkheid een veelbelovende popgroep dat begin augustus een eerste single (I'm not shy') en een eerste CD ('Devil's got your Gold') uitbracht.

Vanaf 18 oktober om 19.35 uur.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers