Met Rudi Vranckx naar het front in OekraÔne, Libanon, IsraŽl en de Palestijnse gebieden

donderdag 2 februari 2023
Foto: Canvas - © VRT 2023

Al meer dan dertig jaar brengt Rudi Vranckx verslag en duiding bij grote wereldconflicten. Het afgelopen jaar trok hij naar drie verschillende conflictgebieden: OekraÔne, Libanon en IsraŽl en de Palestijnse gebieden.

Hij kwam terug met twee televisiereeksen, ieder met hun eigen insteek: 'Tussen Oorlog en Leven' voor Eén en 'De Eeuwige Oorlog' voor Canvas. Met die gediversifieerde aanpak wil VRT alle Vlaamse kijkers de impact van die conflicten beter helpen begrijpen én aanvoelen. Drie jaar geleden maakte Rudi al gelijkaardige reeksen over Irak, Somalië en Afghanistan.


Voor het Eén-programma 'Tussen Oorlog en Leven' neemt Rudi telkens twee boeiende Vlamingen mee naar 'zijn' oorlog. Met '#LikeMe'-acteur Maksim Stojanac en 'Karrewiet'-anker Meryem El Mandoudi reist hij naar Oekraïne, met Kristel Verbeke en Otto-Jan Ham naar Libanon en met Wim Lybaert en kinderchirurg Erwin Van der Veken ('Topdokters') naar Israël en de Gazastrook. Hoe beleven zij de oorlog wanneer ze er voor het eerst van dichtbij mee geconfronteerd worden? Samen met Rudi dompelen ze zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden.

In het Canvas-programma 'De Eeuwige Oorlog' onderzoekt Rudi in dezelfde conflictgebieden waarom er maar geen einde lijkt te komen aan de oorlog daar. Om dat beter te begrijpen, praat hij met experten en kroongetuigen die de conflicten van nabij hebben meegemaakt. Zij bieden een uniek inzicht in het schijnbaar onoplosbare conflict in hun land. Hun verhaal wordt geïllustreerd met zorgvuldig geselecteerde archiefbeelden.

Vanaf 25 februari volgt op Canvas ook nog de tweedelige documentaire 'Seksueel Geweld in de Oorlog', waarin Inge Vrancken seksueel misbruik in oorlogssituaties onderzoekt en de huidige toestand in Oekraïne vergelijkt met die in Bosnië 30 jaar geleden.

En uiteraard blijft VRT ook in haar dagelijkse nieuws- en duidingsprogramma’s inzetten op buitenlandjournalistiek.

'Tussen Oorlog en Leven'
​Vanaf 15 februari op Eén en VRT MAX

In de documentaire reeks 'Tussen Oorlog en Leven' op Eén neemt Rudi Vranckx opnieuw twee bekende gezichten mee naar oorlogsgebied. Deze keer naar Oekraïne, Libanon en Israël en de Gazastrook. Al meer dan dertig jaar brengt Rudi het conflict tot in de huiskamer, maar komt het nieuws nog echt binnen? Raakt het de mensen nog in hun hart?

De verhalen en beelden van oorlog zijn voor Rudi als journalist na al die jaren herkenbaar. Maar hoe kijk je naar diezelfde beelden en verhalen als je ze voor de eerste keer met eigen ogen ziet, als je persoonlijk kennismaakt met de mensen die hun leven moeten opbouwen op het puin tussen oorlog en leven? Het wordt niet alleen voor de gasten, maar ook voor Rudi een confronterende reis. Wat doet oorlog met gewone mensen? En hoe komen de verhalen aan bij twee mensen die nooit eerder van zo dichtbij konden zien, horen en voelen wat er zich afspeelt tussen oorlog en leven?

'Zie ik het wel goed, voel ik het wel juist aan? Na dertig jaar oorlogsverslaggeving twijfel ik nog steeds. Raak ik de mensen wel in hun hart? Daarom neem ik twee gasten mee die ik apprecieer. Ik ben benieuwd naar hun blik op mijn oorlog. Om samen op zoek te gaan en de oorlog een gezicht en een stem te geven. Dat is 'Tussen Oorlog en Leven'.'

Aflevering 1: Oekraïne - Woensdag 15 februari
In de eerste aflevering trekt Rudi samen met Maksim Stojanac en Meryem El Mandoudi naar het zwaar getroffen Oekraïne. Twee mensen meenemen die nooit eerder in oorlogsgebied waren: dat is zelfs voor Rudi Vranckx spannend. ​ Hoe zullen zij reageren op de heftige beelden en verhalen? Zal al zijn ervaring voldoende zijn om hen te begeleiden en op te vangen waar nodig? Voor Maksim wordt het een heel persoonlijke reis. Een groot deel van zijn familie woont in Oekraïne en hij volgt het nieuws op de voet.

Rudi neemt zijn gasten mee naar de totaal vernielde luchthaven van Hostomel, vlakbij Kiev. Van hieruit startte Rusland het offensief, bijna een jaar geleden. Samen volgen ze het spoor van vernieling in de richting van de voorsteden van de hoofdstad. De littekens van de oorlog zijn vers en de verhalen van achterblijvers beklijvend. Het verzet en de vechtlust van de Oekraïners verbaast niet alleen Rudi’s gasten, maar de hele wereld. ​

'Heel mijn familie van moederskant woont in Oekraïne, ik dacht te weten wat oorlog betekent. Het maakt me absurd kwaad nu ik het ook van dichtbij heb mogen voelen en zien. Hoe kan dit vandaag nog gebeuren? Ongeloof en immens verdriet is alles wat ik voel', aldus Maksim Stojanac.

'Het is waanzin om er middenin te staan. We hebben de oorlog in Oekraïne zo vaak gebracht in 'Karrewiet' en je weet dat het een impact heeft op mensen en vooral kinderen. Maar nu ik hier echt ben, kan ik er alleen maar heel stil van worden', zegt Meryem El Mandoudi.

'De Eeuwige Oorlog', vanaf 19 februari op Canvas en VRT MAX
In de vierdelige historische docureeks 'De Eeuwige Oorlog' probeert Rudi Vranckx te begrijpen hoe het komt dat sommige oorlogen steeds opnieuw ontvlammen. Samen met opmerkelijke kroongetuigen en experten, regeringsfunctionarissen, toponderhandelaars en burgers maakt hij een reis door de tijd en maakt hij de balans op.

De combinatie van getuigenissen uit eerste hand en zorgvuldig uitgezocht archiefmateriaal bieden een uniek inzicht in de oorsprong van de ‘eeuwige oorlogen’ in Oekraïne, Libanon en Israël en de Palestijnse gebieden. Ze vertellen ook over de belangenconflicten, spanningen, frustraties, haat- en wraakgevoelens die het vuur steeds weer doen oplaaien.

Het gaat daarbij net zo goed om het verleden als om de toekomst. Een blik op het Sovjet-verleden van Oekraïne helpt te begrijpen waarom er nu een allesverwoestende oorlog woedt. We zien ook waarom het hele Midden-Oosten met argusogen kijkt naar de recente protesten in Iran, want als het regime daar verzwakt, heeft dat gevolgen tot in Libanon. En is er überhaupt nog een toekomst voor het vredesproces tussen Israëli’s en Palestijnen nu er aan beide kanten alleen nog maar radicale machthebbers met getrokken messen tegenover elkaar staan?

Aflevering 1: Oekraïne. Uit de greep van Rusland
​Het afgelopen jaar werden we met onze neus op de vreselijke oorlogsfeiten in Oekraïne geduwd. En toch is de brutale invasie door Rusland maar een nieuwe tragische episode in een lange geschiedenis van strijd die miljoenen levens eiste. Ook de afgelopen eeuw vochten generaties Oekraïners voor hun bestaan en vrijheid.

Het verhaal begint vlak na de Eerste Wereldoorlog, wanneer een jonge Oekraïense staat wordt ingelijfd in Stalins Sovjet-Unie, met hongersnood en repressie tot gevolg. Na een vernietigende nazibezetting en decennia van Sovjet-dictatuur lijkt Oekraïne begin jaren negentig zijn onafhankelijkheid terug te winnen, los van Moskou. Maar wanneer een groot deel van de Oekraïners met grootschalige opstanden in 2004 en 2013 ook een duidelijke Europese en Westerse koers verkiezen, grijpt de Russische president Vladimir Poetin steeds nadrukkelijker en genadelozer in…

Rudi kon spreken met zangeres Ruslana en Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kyiv, die beiden al sinds 2004 op de barricaden staan tegen Russische inmenging, maar ook met voormalig president Viktor Joesjtsjenko die tijdens de kiescampagne vergiftigd en daardoor voorgoed verminkt werd. Historicus Serhii Plokhy, een autoriteit op het gebied van Oekraïense geschiedenis, geef extra duiding.

Met 'De Eeuwige Oorlog - Oekraïne', krijgt de Vlaamse kijker inzicht in de wortels van een conflict dat wellicht nog lange tijd het nieuws en misschien zelfs de toekomst van Europa zal bepalen.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

De familie Meulemans viert Kerstmis met hun 15 kinderen... midden in de zomer. Stephanie maakt ook kennis met twee nieuwe extra extra large families: de familie Naudts met acht dochters en de Russisch-OekraÔense familie Luki met zeven kinderen.

'Families XXL', om 20.30 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:55
  Homo universalis
  06:00
  Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 20:45
  Steeltown Murders
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 21:15
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 20:30
  Families XXL
  05:20
  Geen uitzending
 • 20:25
  Honest Thief
  02:25
  Geen uitzending
 • 20:35
  The Secret Life of Pets 2
  09:05
  Geen uitzending
 • 21:05
  Ultimate Police Interceptors
  09:25
  Geen uitzending
 • 20:30
  The X-Files
  02:10
  JAG
 • 21:00
  Nonkel Jef
  06:00
  Joe
 • 20:00
  Big Brother
  02:45
  Geen uitzending
 • 21:05
  NCIS
  02:05
  Geen uitzending
 • 20:20
  London Has Fallen
  02:50
  Two and a Half Men
 • 20:25
  The Real Housewives of Beverly Hills
  05:00
  Geen uitzending
 • 20:30
  Menendez: Blood Brothers
  02:05
  Geen uitzending
 • 16:50
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 21:10
  Tooldokter
  02:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
 • 21:05
  Soep!
  03:15
  Taste of Australia met Hayden Quinn
 • 19:45
  MIDMID
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 21:00
  Six Four
  02:10
  Dickensian
 • 20:29
  Mindfck
  05:55
  Nederland in Beweging
 • 20:36
  Gort over de Grens
  07:00
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 20:21
  Dopesick
  02:11
  NOS Studio Sport