Karl Vannieuwkerke, Renaat Schotte en Ruben Van Gucht volgen in 2022 Michel Wuyts op

vrijdag 11 juni 2021

Sporza zal behoorlijk anders klinken in 2022. Niet alleen zal Michel Wuyts na meer dan dertig jaar als wielercommentator met pensioen gaan. Ook Frank Raes geeft bij 'Extra Time' de fakkel door, aan Aster Nzeyimana.

Dergelijke vervangingen zijn natuurlijk niet vanzelfsprekend. Sporza laat Michel Wuyts daarom niet door één maar door drie cracks op het vlak van wielrennen opvolgen: Karl Vannieuwkerke zal de grote eendagswedstrijden, waaronder de klassiekers, voor zijn rekening nemen. Renaat Schotte wordt de man van de grote ronden en de rittenkoersen. En Ruben Van Gucht zal als stem bij het veldrijden en het vrouwenwielrennen klinken. Michel Wuyts neemt deze winter afscheid na het cyclocrossseizoen. Uiteraard hoor je zijn herkenbare stem deze zomer nog bij de Ronde van Frankrijk en bij de najaarswedstrijden.


Pieter De Windt (hoofdredacteur Sporza): 'Het is met zeer gemengde gevoelens dat we dit nieuws bekendmaken. Met Michel Wuyts nemen we deze winter afscheid van een monument. Michel vervangen is niet evident: voor vele generaties is hij dé stem van de koers. Ik ben dan ook zeer trots dat we vanaf 2022 met een driekoppig topteam het commentaar bij de koers kunnen verzorgen. Ik sta erop om Michel te bedanken voor al die jaren toewijding voor de koers. We gaan zijn fantastische talent heel erg missen. Ik kijk ernaar uit om hem deze zomer bij de Tour en daarna bij de najaarskoersen, de Vuelta, het veldrijden en – als kroon op het werk – het wereldkampioenschap wielrennen in ons eigen land te horen.'

Karl Vannieuwkerke wordt de man voor de grote eendagswedstrijden, de klassiekers op kop. Karl ademt koers: hij is de gastheer van 'Vive le vélo', de gespreksleider van de analyses voor en na de koers. Hij heeft zelf ooit semiprofessioneel gekoerst, de geknipte man dus. Renaat Schotte is al even gebeten door het wielrennen. Hij is de man op de motor, de interviewer voor de allereerste reacties vlak na de finish. Hij reist vaak mee met het wielercircus tijdens rittenwedstrijden en zal deze meerdaagse koersen en de grote ronden dan ook van commentaar voorzien. Tijdens de cyclocross zal je de stem van Ruben Van Gucht horen, net als bij het vrouwenwielrennen. Dat vrouwenwielrennen is op een paar jaar tijd erg populair geworden. En Ruben was er als de eerste bij om deze wedstrijden te voorzien van vakkundig commentaar.

Pieter De Windt (hoofdredacteur Sporza): 'Onze drie commentatoren zullen zich laten bijstaan door experts en co-commentatoren als José De Cauwer, Sven Nys, Lieselot Decroix, Ine Beyen en Paul Herygers. Daarnaast kunnen ze rekenen op een superteam van sportjournalisten die mee het wielrennen zullen verslaan, langs het parcours, vanop de motor, op de radio en bij elke wedstrijdwending online. We hebben de afgelopen weken en maanden aan de reacties van de Sporza-fans kunnen merken hoe zeer zij ons wieleraanbod waarderen. Met de aankondiging van deze wissel maken we ons klaar voor de toekomst."
Met Frank Raes neemt deze winter nog een ander monument afscheid van de VRT. Frank ging in 2019 al met pensioen maar bleef het voetbalmagazine 'Extra Time' met Filip Joos op Canvas presenteren. Die fakkel geeft hij deze winter door aan Aster Nzeyimana. 'Het zal wennen worden zonder Frank, die al sinds 1980 deel uitmaakte van onze sportredactie', zegt Pieter De Windt. 'Het is daarom fijn dat Frank afscheid neemt met een extra pittige zomer. Hij zal tijdens de sportzomer inspringen als sportanker bij 'Het Journaal' en als presentator van 'Sportweekend'. Bovendien presenteert hij het ochtendprogramma rond de Olympische Spelen en tot eind 2021 'Extra Time'.'

Bio Frank Raes
Ging in 1980 aan de slag bij de toenmalige BRT, bij Radio 1
Was meer dan tien jaar het gezicht van Sportweekend
Presenteerde verder 'Sport op Zaterdag', 'Sportmiddag', 'Sport Extra', 'Niet te Wissen' en 'Studio 1'.
Was paraat bij acht WK's voetbal, negen EK's en elf Olympische Spelen
Presenteert sinds 2009 'Extra Time' op Canvas

Bio Michel Wuyts
Startte na een carrière in het onderwijs in 1993 als veelzijdige sportjournalist bij de BRTN
Verzorgde in de jaren negentig al regelmatig het wielercommentaar, onder andere bij de WK's
Werd in 2000 de vaste commentator bij het wielrennen als opvolger van Mark Vanlombeek
Maakte twee theatervoorstellingen die al meer dan honderd keren werden opgevoerd
Is auteur van 22 wielerboeken


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 21:35
    Kom op tegen Kanker, alles in de strijd
    00:55
    VRT NWS laat
  • 21:20
    Het digitale dilemma
    23:50
    Nachtlus
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 21:40
    Blind Gesprongen
    01:10
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:30
    Geen uitzending
  • 20:35
    Once Upon a Time... In Hollywood
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 20:35
    Barb Wire
    01:15
    Stargate SG-1
  • 21:55
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 21:15
    Ons Geluk
    00:55
    Geen uitzending
  • 21:15
    Scheire en de Schepping
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 20:35
    Bohemian Rhapsody
    01:00
    Friends
  • 21:30
    NCIS: Los Angeles
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 21:25
    Extreme Food Phobics
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 21:20
    World's Most Evil Killers
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    01:30
    Herhalingslus
  • 21:57
    Zelf gedaan, goed gedaan
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 21:15
    Ainsley Eats The Streets
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 21:50
    Belga Sport
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 22:00
    Death in Paradise
    00:20
    Silent Witness
  • 20:34
    The Passion
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 21:30
    Nieuwsuur
    01:06
    Ongehoord Nieuws
  • 21:25
    Who's that girl