Gilles De Coster praat op Canvas met strafrechters

dinsdag 15 december 2020
Foto: Canvas - © VRT 2020

Gilles De Coster duikt opnieuw in de coulissen van misdaad en Justitie en verschijnt ditmaal voor de rechter. Voor acht strafrechters, meer bepaald.

Vier weken lang schuiven zij aan om te praten over leven en werk. Ze bekleden een unieke, beslissende machtspositie binnen Justitie. Ze oordelen soeverein en onpartijdig over schuld, onschuld en strafmaat. Met hun verdict, van vrijspraak tot levenslang, hebben ze een immense impact op het leven van beklaagden, slachtoffers en nabestaanden - en bij uitbreiding op onze samenleving.


Ze horen geregeld dat ze 'te mild' zijn, of 'wereldvreemd'. Of dat ze neigen naar 'klassenjustitie'. Maar hun strenge zwijgplicht weerhoudt hen ervan zich te verdedigen.

Nu spreken ze wel. De strafrechters getuigen openhartig over hun vak, hun missie en hun mensbeeld. Een inwijding in mens en métier, net als bij de vorige Canvas-reeksen 'Strafpleiters', 'Misdaaddokters' en 'Procureurs'.

De strafrechters die aan het woord komen, zijn:

- Peter Hartoch, assisenvoorzitter in het rechtsgebied Brussel/Leuven
- Michel Jordens, assisenvoorzitter in het rechtsgebied Antwerpen/Limburg (met pensioen)
- Peter D’Hondt, politierechter in Dendermonde
- Geert Vandaele, politierechter in Veurne
- Ariane Braccio, correctioneel rechter in Tongeren
- Geneviève Seressia, correctioneel rechter in Brussel
- Esther Vanderstraeten, strafuitvoeringsrechter in Brussel
- Jorn Dangreau, voormalig correctioneel rechter in Gent

'Opnieuw genoot ik het voorrecht om kennis te maken met een cruciaal justitieel beroep. Achter de passie van de acht rechters voelde ik het spanningsveld waarin ze opereren. Het contrast tussen moderne efficiëntie tegenover wetten en tradities uit de tijd van Napoleon. Het contrast tussen hun zwijgplicht en een tijdperk waarin iedereen overal zijn mening uit. Het contrast ook tussen hun engagement voor een rechtvaardige samenleving en de ontmoediging door misdaad die zich aan de lopende band aandient. Nu de rechters voor één keer mochten spreken, was het een bijzondere belevenis om hun verhaal te aanhoren', aldus Gilles De Coster.

Veel vragen
Nu hij de unieke kans kreeg om met de rechters te praten, maakte Gilles van de gelegenheid gebruik om door te vragen. Bijvoorbeeld: hoe kijken strafrechters naar beklaagden? Welke houding nemen ze aan, oog in oog met een potentieel misdadiger? Hoe blijven ze onpartijdig bij gruwelfeiten? Op welke elementen baseren ze de strafmaat? Wanneer twijfelen ze, en hoe beslissen ze dan? Hoe gaan ze om met emoties in de rechtszaal? Wanneer worden ze boos en houden ze een preek? Hoe doorstaan ze de druk van grote mediaprocessen? Welke misdaadtrends baren hun zorgen? Hoe gaan ze om met de vaststelling dat celstraffen die ze uitspreken, vaak niet worden uitgevoerd? En welk verdict vellen de rechters over zichzelf: zit er een houdbaarheidsdatum op hun functioneren, waarin ze dagelijks worden geconfronteerd met de donkere kant van de samenleving?

De afleveringen

Aflevering 1: In eer en geweten
'Bij mijn eerste strafzaak ging ik kapot van de zenuwen.'
'We zijn geen sadisten, we kicken niet op vrijheidsberoving.'
'Ik heb van veel beslissingen wakker gelegen.'
'Je kan makkelijk bij de ene rechter milder gestraft worden.'

Strafrechters hebben een autoritaire machtspositie. Ze beslissen soeverein over schuld, onschuld en strafmaat. Is dat een zware job? Wanneer steken emotie of twijfel bij hen de kop op? Hoe slagen ze erin om altijd onpartijdig te blijven? En hoe beleefden ze hun allereerste vonnis?

De strafrechters
Gilles De Coster praat in de reeks met vier correctionele rechters, twee politierechters en twee assisenvoorzitters over hun vak, hun missie en hun mensbeeld.

Assisenvoorzitter Peter Hartoch
Peter Hartoch begon zijn loopbaan als advocaat gespecialiseerd in handelsrecht. Daarna liep hij een justitieel parcours (onder meer) als jeugdrechter, correctioneel rechter en fiscaal rechter. Momenteel is hij persmagistraat en assisenvoorzitter in het rechtsgebied Brussel/Leuven. Hij zat tot vandaag 35 assisenzaken voor, waaronder de processen tegen Alinda Van der Cruysen (dubbele moord op bejaard koppel), Ben Wertoy (moord op buurmeisje) en Mehrnaz Didgar (moord op dochter). 

Assisenvoorzitter Michel Jordens (met pensioen)
Voor hij naam en faam verwierf als assisenvoorzitter, was Michel Jordens achtereenvolgens advocaat, correctioneel rechter en onderzoeksrechter. Vanaf 2004 leidde hij assisenprocessen in het rechtsgebied Antwerpen/Limburg. Sinds 2016 is Jordens met pensioen. Hij zat 67 assisenprocessen voor, waaronder de spraakmakende processen tegen Ronald Janssen (meervoudige moord), Hans Van Themsche (dubbele moord) en Els Clottemans (‘parachutemoord’). 

Politierechter Peter D’Hondt
Peter D’Hondt is sinds 1995 rechter bij de politierechtbank van Dendermonde. Hij profileerde zich in de loop der jaren als boegbeeld in de strijd voor meer verkeersveiligheid. In zijn engagement schuwde D’Hondt de controverse niet. Zo bestempelde hij snelrijders als ‘verkeerscriminelen’ en nam hij het voortouw met zware straffen, zoals een levenslang rijverbod voor veelplegers.

Politierechter Geert Vandaele
Na een carrière als advocaat werd Geert Vandaele zittend magistraat. Hij was burgerlijk rechter en jeugdrechter. Sinds 2011 is Vandaele politierechter in Veurne. Door de tv-reeks 'De Rechtbank' verwierf hij naam en faam als een magistraat die de taal van zijn beklaagden spreekt (West-Vlaams). Hij doorspekt zijn communicatie op zitting graag met humor.

Correctioneel rechter Ariane Braccio
Ariane Braccio - Kempense arbeidersdochter met Italiaanse roots - heeft een carrière achter de rug als advocaat, procureur en (tussentijds) onderzoeksrechter. Vandaag is ze correctioneel rechter in Tongeren. Door de Limburgse context is 70 procent van haar zittingen gelieerd met drugshandel. Braccio liet zich opmerken in het tv-programma 'De Rechtbank' als 'de strakke hand in een fluwelen handschoen.'

Correctioneel rechter Geneviève Seressia
Nadat ze besefte dat de advocatuur haar niet lag, stapte Geneviève Seressia over naar het Brusselse parket, waar ze jarenlang procureur en woordvoerster was. Daarna werd ze correctioneel rechter in Brussel. In die positie wordt Seressia dagelijks geconfronteerd met typische grootstadproblemen zoals internationale misdaadbendes, illegalen, drugszaken en prostitutie. 

Strafuitvoeringsrechter Esther Vanderstraeten
Esther Vanderstraeten begon als advocaat in Brussel. Na een parcours als onderzoeksrechter en beslagrechter, was ze 20 jaar lang correctioneel rechter in Leuven. Vandaag zit Vanderstraeten de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank voor. Daar kunnen zwaar veroordeelden (meer dan 3 jaar gevangenis) een aanvraag indienen voor vervroegde invrijheidstelling. Vanderstraeten wikt en weegt zulke dossiers als rechter.     

Voormalig correctioneel rechter Jorn Dangreau
Jorn Dangreau was 17 jaar correctioneel rechter in Gent, waar hij alle soorten misdaad behandelde. Hij pionierde er met de drugbehandelingskamer, een justitieproject met meer nadruk op behandeling dan op bestraffing. Dangreau werd ooit omschreven als 'rock'n'roll-rechter' omwille van zijn sociale bevlogenheid. Sinds 2017 is hij vrederechter in het kanton Torhout.

'Strafrechters' is een productie van Woestijnvis voor Canvas.

'Strafrechters', vanaf dinsdag 5 januari, vier weken lang op Canvas en via VRT NU.


DOSSIER: Voorjaar 2021: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 2 logo

Mike is een ervaren stripper, beter gekend als 'Magic Mike'. Hij neemt een onervaren jongen onder zijn hoede in de wereld van het strippen. De jongeman heet Adam, maar krijgt al snel de bijnaam 'the Kid' en leert van Mike de kunst van het strippen, feesten, versieren en vooral: gemakkelijk geld verdienen. Terwijl the Kid steeds dieper verdwijnt in de wereld van plezier en vertier, leert Mike zelf intussen een hele andere wereld kennen... die van de liefde voor Adams zus Brooke.

'Magic Mike', film uit 2012 met oa. Channing Tatum en Alex Pettyfer, om 20.35 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:00
  Journaallus
  09:00
  Herfstbeelden
 • 00:00
  Canvaslus
  09:00
  Herfstbeelden
 • 07:10
  Dag Sinterklaas
  07:27
  Sintervraagje
 • 07:15
  K3 Roller Disco
  07:45
  De buurtpolitie - Extra
 • 07:05
  Masterchef Australia
  07:55
  Geen uitzending
 • 01:50
  Zenderonderbreking
  11:05
  Sturm der Liebe
 • 01:25
  Geen Uitzending
  12:15
  Xena, The Warrior Princess
 • 07:00
  My Little Pony Les amies c'est magique !
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Zenderonderbreking
 • 04:50
  Geen uitzending
  07:50
  Het feestmenu van ...
 • 02:05
  Geen uitzending
  08:35
  Cold Case
 • 06:00
  NRJ Get Up
  10:00
  LOOP Play6
 • 04:50
  Zenderonderbreking
  07:30
  Paleis voor een prikje
 • 06:55
  Ware delicatessen
  07:20
  Johan Segers - Tot op het bot: Het Varken
 • 20:35
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 07:00
  Goeiemorgen morgen
  08:00
  al-1-maar-hits
 • 07:05
  Mijn tuin
  07:25
  Wonen
 • 07:00
  Financin en Justitie - Studio Commissie
  14:00
  De Koepelzaal - Live
 • 04:55
  ATP Finals Turijn
  07:35
  Eredivisie
 • 06:55
  New Tricks
  07:45
  Death in Paradise
 • 07:05
  Storage Hunters
  08:00
  Will & Grace
 • 07:11
  Goedemorgen Nederland
  07:30
  NOS Journaal (ochtend)
 • 07:13
  NOS Journaal
  07:30
  NOS Journaal met gebarentolk
 • 07:14
  KRO Kindertijd
  07:22
  Zin in Zappelin