Extra veel muziek en artiesten van eigen bodem tijdens derde Week van de Belgische muziek

maandag 23 januari 2023

Na twee succesvolle edities organiseren VRT en VI.BE -steunpunt voor artiest en muzieksector- voor de derde keer de Week van de Belgische muziek. Samen vieren we een week lang de mooiste Belgische muziek op radio, televisie en online.

Kijkers en luisteraars kunnen dit jaar trouwens extra lang genieten van muziek van eigen bodem. Op donderdag 26 januari geven de MIA’s het vroege startschot voor de Week van de Belgische muziek, die op maandag 30 januari écht van start gaat. Niet alleen bij VRT maar over heel het land worden Belgische muziek en artiesten in de kijker gezet, van muziekwinkels en grote concertzalen tot cultuur- en jeugdhuizen.


Gerrit Kerremans, algemeen muziekcoördinator VRT: 'In 2021 zag de Week van de Belgische muziek het levenslicht in volle coronacrisis. De bedoeling was om Belgische artiesten een hart onder de riem te steken tijdens die zware periode. Ondertussen draait de muziekscene weer op volle toeren en kunnen we volop genieten van onze muzikale rijkdom. Deze week zijn we met z’n allen extra fier op de muziek van hier en vieren we dit met extra veel Belgische muziek én met massaal veel concerttickets van Belgische artiesten die we deze week cadeau geven.'
Ricus Jansegers, directeur content: 'VRT schenkt het hele jaar door veel aandacht aan Belgische muziek, maar in deze week vieren we extra. En dat weten onze kijkers en luisteraars jaar na jaar te waarderen. We hebben in ons land zo’n muzikale rijkdom en er liggen nog heel wat nieuwe muzikale parels klaar. De Week van de Belgische muziek is dan ook hét ideale moment om te genieten van bekende Belgische muziek en nieuwe artiesten van eigen bodem te ontdekken.'

MIA’s op Eén als startschot voor muzikale feestweek
Op donderdag 26 januari geeft Eén het startschot voor de Week van de Belgische muziek met de MIA’s, de Music Industry Awards. Paleis 12 vormt het decor voor het grootste Belgische muziekfeest van het jaar, met Bart Peeters als presentator.

Daarnaast krijgt Jeroen Meus vanaf maandag 30 januari elke dag muzikaal bezoek in 'Dagelijkse Kost'. Op Jeroens gastenlijst staan High Hi, Kids With Buns, Christoff, Douglas Firs en Johannes is zijn Naam. Later op de avond krijgen ook 'Blokken' en 'De Dag van Vandaag' een muzikaal sausje.

'De MIA's 2022': donderdag 26 januari om 20.40 uur op Eén.
'Dagelijkse Kost': maandag tot en met vrijdag om 18.15 uur op Eén.
'Blokken': maandag tot en met vrijdag om 18.30 uur op Eén.
'De Dag van Vandaag': maandag tot en met donderdag rond 21.30 uur op Eén.

Canvas viert nieuw en gevestigd talent
Op Canvas is er vanaf maandag 30 januari een dagelijkse afspraak met 'Belpop'. Op het menu staan documentaires over Selah Sue, Ferre Grignard, Flip Kowlier, Arsenal, Wereldhits 1, Wereldhits 2 en Hooverphonic.

De nieuwe documentaire 'Stier & Schorpioen' biedt op woensdagavond 1 februari een unieke inkijk in het ontstaansproces van het album ‘Pourriture Noble’ van rapper Zwangere Guy en drummer Lander Gyselinck. De twee muzikanten drijven elkaar tot het uiterste om een plaat af te leveren die de Belgische jazz en hiphop overstijgt.

Ook 'Plan A' geeft een podium aan nieuwe Belgische muziek. In de VRT MAX-reeks volgen we van maandag tot en met vrijdag de eerste stappen van vijf jonge, beloftevolle talenten in de Belgische muziekscene.

'Belpop': maandag tot en met zondag rond 18.00 uur op Canvas.
'Stier & Schorpioen': woensdag om 22.45 uur op Canvas.
'Plan A': maandag tot en met vrijdag om 19.00 uur op Canvas.

VRT MAX verzamelt muziekparels van vroeger en nu
VRT MAX zet tijdens de Week van de Belgische muziek de spotlights op muzikale helden van bij ons. Bekijk de beste liveshows, muziekdocu’s, podcasts, interviews, dj-sets en nog veel meer uit het rijke VRT-archief, dagelijks aangevuld met nieuwe video’s. Via de livestreams van de VRT-radiozenders ontdek je een brede waaier aan Belgische muziek en artiesten.

Er zitten ook twee nieuwe VRT MAX-reeksen in de pijplijn voor maandag 30 januari. In de fictiereeks 'De Studio’s' volgen we zes jongeren die hun muzikale droom najagen. De cast bestaat uit onbekende acteurs die op straat werden ontdekt.

'Achter de Artiest' biedt dan weer een unieke inkijk achter de schermen van bekende artiesten. In deze driedelige videoreeks maken we kennis met de mensen achter Maksim, Axelle Red en Bazart.

Studio Brussel trekt naar Sint-Niklaas
Vanaf maandag 30 januari slaat Studio Brussel een week lang zijn tenten op in muziekstad Sint-Niklaas. Maandag is meteen een grote dag want dan staat de finale van 'De Nieuwe Lichting' op het programma. De wedstrijd voor jong muzikaal talent is al aan zijn 11de editie toe, met de apotheose maandag van 16.00 tot 18.00 uur in de concertzaal De Casino in Sint-Niklaas.

Ook de dagen nadien valt er muzikaal heel wat te beleven in Sint-Niklaas met optredens van onder meer Yong Yello (31/1), Charlotte Adigéry & Bolis Pupul (1/2), Goose (2/2) en de jonge, beloftevolle artiesten van de VRT MAX-reeks 'Plan A' (3/2).

Studio Brussel draait van maandag tot en met vrijdag dagelijks van 6.00 tot 21.00 uur alleen maar Belgische muziek. Om het feestje compleet te maken is er op vrijdag ook een grote prijzenpot. Een hele week lang komen artiesten langs die concerttickets voor eigen shows en andere Belgen in een pot doen. Eén luisteraar wint die hele verzameling en mag zich dus opmaken voor een mooi maar druk Belgisch concertjaar.

Finale van 'De Nieuwe Lichting': maandag 30 januari van 16.00 tot 18.00 uur op Studio Brussel.

Radio 1 betoverd door 'Belpop'
Radio 1 viert de Week van de Belgische muziek van maandag tot en met vrijdag met 'Belpop Helden'. Isbells, Isolde Lasoen, Flip Kowlier en Noémie Wolfs brengen een muzikaal eerbetoon aan hun voorbeeld uit de 'Belpop'.

Maandag van 13.00 tot 16.00 uur wordt de stemming voor de 'Belpop 100'-uitzending op zaterdag 11 februari- op gang getrapt, met uitsluitend Belgische muziek bij 'Ayco'.

Ook heel wat andere Radio 1-programma's zitten voor de Week van de Belgische muziek in een nationaal jasje. Zo ontvangt Ilse Liebens in 'Wonderland' muziekproducers uit eigen land en kan de luisteraar ook tal van concerttickets winnen. Op zondag 12 februari heeft Friedl’ Lesage in 'Touché' muzikale duizendpoot Jean Blaute te gast.

'Belpop Helden': maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur op Radio 1.
'Belpop 100 startshow': maandag van 13.00 tot 16.00 uur op Radio 1.
'Wonderland': maandag van 20.00 uur tot 22.00 uur en dinsdag van 19.00 uur tot 22.00 uur op Radio 1.
'Touché': zondag van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1.

Radio2: Wie zit er achter Belgische artiesten?
Ook Radio2 kleurt Belgisch. Met een derde editie van hun succesvolle muziekreeks 'Achter de Artiest' zet Radio2 opnieuw de spotlights op de bandleden van bekende artiesten. Na onder anderen Niels Destadsbader, Metejoor en Meskerem Mees in de vorige edities zijn Belgische artiesten Axelle Red, Bazart en Maskim aan de beurt. De twee eerste seizoenen zijn al te vinden op VRT MAX, het nieuwe seizoen staat integraal online vanaf maandag 30 januari.

Ook de nieuwe ochtendshow 'Goeiemorgen Morgen!' heeft aandacht voor de reeks 'Achter de Artiest'. Axelle Red en Maksim komen er bij Peter Van de Veire en Kim Van Oncen over vertellen, en het duo ontvangt ook Natalia in de Week van de Belgische Muziek.

Ook Radio2 BeneBene, op DAB+ en VRT MAX, zet uiteraard extra in op Belgische muziek. De 'Radio2 BeneBene1000' begint op vrijdag 27 januari de zoektocht naar het beste Vlaamse nummer aller tijden. Wie volgt Willy Somers op met ‘Laat de zon in je hart’? De ontknoping is voor zondag 5 februari, van 16.00 tot 18.00 uur op de stream én op Radio2. In 'Radio2 BeneBene' op Radio2 vallen er doorlopend ook concerttickets te winnen voor Laura Tesoro, Ozark Henry, Metejoor en Niels & Wiels.

'Achter de Artiest': seizoen 1 en 2 nu al op VRT MAX, vanaf maandag 30 januari seizoen 3 op VRT MAX.
'Goeiemorgen Morgen!': maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 9.00 uur op Radio2 en Eén.
'Radio2 BeneBene1000': vrijdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur op Radio2 BeneBene (DAB+ en VRT MAX).
'Radio2 BeneBene': maandag tot en met donderdag van 18.00 tot 20.00 uur op Radio2.

Jong talent en gevestigde waarden op Klara
Ook heel wat Belgische muziek op Klara. In het ochtendprogramma 'Espresso' maken jonge muzikanten kennis met Belgische parels en doen ze er hun eigen ding mee.

In het voormiddagprogramma 'Ampersand' bepalen artiesten van bij ons het thema van de dag en 'Music Matters' nodigt rond de middag dan weer Belgische componisten uit de wereld van de klassieke muziek en de jazz uit.

In 'Maestro' verdiept Mark Janssens zich samen met musicoloog David Vergauwen in de geschiedenis van de Belgische muziek.

Ook 'Klara Live' richt de schijnwerpers volop op artiesten van eigen bodem met zes concerten van Belgische orkesten, ensembles en muzikanten.

'Espresso': maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 9.00 uur op Klara.
'Ampersand': maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur op Klara.
'Music Matters': maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 14.00 uur op Klara.
'Maestro': maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 17.00 uur op Klara.
'Klara Live': maandag tot en met vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 20.00 tot 24.00 uur op Klara.

MNM met de beste Belgische hits live
'Kawtar & Keyaert' krijgen tijdens de Week van de Belgische muziek bezoek van onder anderen Pommelien Thijs, Metejoor, Laura Tesoro en #LikeMe. Zij spelen hun hits live bij MNM en wie weet hoor je wel een verrassende cover van een Belgisch nummer.

Ook 'Gillis & Govaerts' halen alles uit hun platenkast. Op hun populaire TikTok-kanaal brengen ze een speciale Belgische cover. De luisteraars van MNM kunnen niet alleen genieten van muziek, maar ook meedingen naar concerttickets voor onder meer Metejoor, #LikeMe en Laura Tesoro.

'Kawtar & Keyaert': maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 9.00 uur op MNM.

Ketnet Hits
Ook Ketnet doet een muzikale duit in het zakje voor de Week van de Belgische muziek. De digitale stream Ketnet Hits klinkt een week lang 100 procent Belgisch.

Naast VRT zetten ook RTBF, DPG Media, Ment TV en Bruzz hun schouders onder de Week van de Belgische muziek.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

De hulpdiensten worden opgeroepen wanneer een vrouw per ongeluk haar man omverrijdt met haar wagen. Owen ontdekt dat Gwen hem haar papegaai heeft nagelaten. Paul krijgt verontrustend nieuws. Tommy gaat voor het eerst sinds de dood van Charles op date.

'9-1-1: Lone Star', om 20.40 uur op VTM 3.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:15
  Thuis
  20:40
  Dagen zonder broer
 • 20:35
  De afspraak
  21:20
  Onze natuur
 • 20:15
  VRT NWS journaal met VGT
  21:00
  Geen uitzending
 • 20:35
  Behind the Mask
  21:05
  Helden Van Hier: Op Interventie
 • 20:35
  Steenrijk, Straatarm
  21:30
  De Vuilste Jobs van Nederland
 • 19:50
  Crime Night: S.W.A.T.
  20:40
  9-1-1: Lone Star
 • 20:35
  Kiss of the Dragon
  22:25
  Kafka
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 20:35
  Zuidflank
  21:35
  NYPD Blue
 • 20:00
  De tafel van vier
  21:00
  Assisen
 • 20:35
  The Flight Attendant
  22:25
  The Graham Norton Show
 • 20:35
  Undercover Boss
  22:25
  Ice Vikings
 • 20:35
  Married to a Psychopath
  22:40
  In het spoor van de dader
 • 20:00
  De smaaktoerist
  20:40
  Klaar in 20 minuten
 • 20:35
  Business Branding Sport Vlaanderen
  20:40
  Z-eMobility
 • 20:00
  Een Uur Sorry Music
  21:00
  In levende lijve
 • 20:16
  Zwevend bureau 3
  20:38
  De kunstenaar
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 19:05
  Midmid
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 20:00
  Midsomer murders
  21:00
  DCI Banks
 • 20:35
  Station
  22:25
  Hudson & Rex
 • 20:33
  De slimste mens
  21:21
  DNA onbekend
 • 20:25
  Gort over de grens
  21:10
  Nu te Zien!
 • 20:25
  Het beste van... ABBA
  21:13
  Alles voor de bruiloft