Dit zijn de winnaars van De Ensors 2023

zondag 5 februari 2023
Foto: VRT MAX - © VRT 2022

Zaterdag werden voor de dertiende keer De Ensors - de Vlaamse film- en televisieprijzen - uitgereikt. De Ensors sluiten traditiegetrouw Filmfestival Oostende af, dat dit jaar met 48.000 bezoekers een recordeditie kende.

De beste audiovisuele fictie, documentaire en animatie van Vlaanderen werden tijdens die avond bekroond met een Ensor. Erhan Demirci en Kawtar Ehlalouch openden de ceremonie. In een mix van live-uitreikingen en terugblikken naar de afgelopen week werden de winnaars van 22 categorieën bekendgemaakt.


'Close' is de absolute winnaar in de categorie film. Deze film van Lukas Dhont wist maar liefst zes van haar dertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor Beste Film, Beste Regie (Film), Beste Scenario (Film), Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film) voor Eden Dambrine, Beste D.O.P. voor Frank van den Eeden en Beste Geluid voor Yanna Soentjens en Vincent Sinceretti.

'Close' werd op de voet gevolgd door 'Zillion'. De film van Robin Pront wist vier Ensorprijzen in de wacht te slepen. Matteo Simoni werd bekroond met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Film) voor de vertolking van Dennis Black Magic. De overige prijzen voor 'Zillion' waren voor Beste Art Direction van Geert Paredis, Beste Kostuum voor Catherine Van Bree en Beste Montage voor Bert Jacobs. 'Zillion' was daarnaast de Vlaamse film die het meeste publiek op de been wist te krijgen, waarvoor Matteo Simoni en Hilde De Laere, producent, de Box Office Award in ontvangst mochten nemen.

Voor televisie was 'Roomies' de grote winnaar. 'Roomies', de productie van regisseurs Kato De Boeck en Flo Van Deuren, werd bekroond met de Ensors voor Beste Fictie-Serie, Beste Scenario (Fictie-Serie), Beste Regie (Fictie-Serie) en Beste Muziek voor Mick Lemaire, Lara Chedraoui & Patrix, Juicy, Miss Angel Oriana Ikomo, Tessa Dixson, Ana Diaz, SPACEBABYMADCHA. Het regisseursduo van 'Roomies' mocht eerder deze week eveneens de Ensor voor Belofte van het Jaar met de steun van BNP Paribas-Fortis in ontvangst nemen.

Ook de make-up artiest achter het transformatiewerk van 'Nonkels' ging niet met lege handen naar huis. Dorien Van Poucke mocht de Ensor voor Beste Make-Up in ontvangst nemen. Twee actrices wisten een Ensor te verzilveren voor hun opmerkelijke acteerprestaties. Maaike Cafmeyer, die in de huid kroop van Chantal Vantomme tijdens de komische politieserie 'Chantal', won de Ensor voor Beste Acteerprestatie in Hoofdrol (Fictie-Serie). Joke Emmers ging aan de haal met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in Ondersteunende rol (Fictie-Serie) voor haar rol als Marie in 'Billie vs Benjamin'.

Daarnaast vielen ook 'Onze Natuur' en 'Metissen van België' in de prijzen. Zij waren de winnaars in de categorieën Documentaire Film en Documentaire Serie. De Ensor voor Beste Jeugdfictie ging naar '#LikeMe'. Voor Beste Animatie ging de Ensor naar Tom Vangestel en Freek Quartier voor 'Interstellar Ella'.

De afgelopen week werd er tijdens Filmfestival Oostende vooruitgeblikt naar het Gala van De Ensors. Ook daar werden al enkele winnaars bekend gemaakt. 'Nobody Has to Know' won de Ensor voor Beste Franstalige Belgische productie. 'De Acht Bergen' van regisseursduo Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen viel in de prijzen met de Ensor voor Beste Coproductie. Uit een shortlist van vijf kortfilms won 'Licht' van Sarah Lederman de Ensor voor Beste Kortfilm. Tot slot reikte vzw De Ensors voor het eerst de Ensor voor Uitzonderlijke Verdienste uit aan Joop Daalmeijer en reikte het Filmfestival van Oostende een Lifetime Achievement Award uit aan François Beukelaers.

De Ensors zijn een initiatief van Filmfestival Oostende (FFO) en de organisatie is in handen van vzw De Ensors met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).


Persbericht Day One MPM
https://een.be
Meer artikels over Eén

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 16:20
    Joanna Lumley's Britain
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    23:10
    Nachtlus
  • 16:25
    Grizzy & the Lemmings
    21:00
    Geen uitzending
  • 16:15
    America's Funniest Home Videos
  • 16:20
    MasterChef Australië
    00:50
    Geen uitzending
  • 16:20
    The Goldbergs
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 15:50
    MacGyver
    00:45
    Geen uitzending
  • 16:15
    The Flying Doctors
    16:00
    All Saints
  • 16:10
    SOS Piet
    00:40
    Geen uitzending
  • 16:20
    Big Brother
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 16:20
    CSI: Miami
    00:20
    ER
  • 15:45
    Scorpion
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 16:25
    Obsessive Compulsive Cleaners
    00:35
    Love Island
  • 15:55
    Buried in the Backyard
    00:50
    Castle
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 16:11
    Tooldokter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 16:15
    Ainsley Eats The Streets
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 15:25
    FIM Motocross World Championship
    01:00
    Six Nations
  • 16:00
    Midsomer Murders
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 15:35
    Ivo op zondag
    00:49
    NOS Journaal
  • 16:10
    Bak mee met MAX
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 16:24
    Peperbollen
    00:25
    Sophie & Jeroen