'Cordon 2' neemt explosieve start

zondag 4 september 2016

Wat als je afgesloten wordt van de buitenwereld omdat in je buurt een dodelijk virus is losgebarsten? Misschien ben je zelf besmet? Misschien nog niet? En je weet niet hoe lang je nog in quarantaine moet blijven...

In 'Cordon' zagen we in 2014 hoe inwoners van een Antwerpse wijk reageren wanneer ze in een hermetisch cordon worden geplaatst en hun leven langs twee kanten bedreigd wordt. Niet alleen door het fatale virus, maar ook door de gruwel in het cordon zelf waar als nooit tevoren het recht van de sterkste geldt.


'Cordon' was zo actueel, origineel én universeel dat het scoorde in binnen-en buitenland. Op VTM met 855.000 kijkers, goed voor een marktaandeel van 42,8% (VVA 18-54). Maar ook te zien in Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen.

'Cordon' schreef overigens tv-geschiedenis, en werd de allereerste Belgische reeks die als 'Containment' een volledige remake kreeg in de Verenigde Staten. Dat alles smeekte om een nieuw seizoen, dat vanaf maandag 5 september opnieuw de huiskamer besmet.

Peter Bouckaert, producent van Eyeworks Film & TV Drama NV: 'De fictie van 'Cordon' werd ingehaald door de realiteit. Met de uitbraak van het ebola-virus speelde onze eerste reeks zich af in het hart van de actualiteit. En het thema is nog steeds bijzonder actueel met het zika-virus. Toch was het niet die realiteit die ons ertoe dreef om een tweede reeks te maken. Al snel bleek dat ons verhaal zeker nog niet was uitverteld, integendeel. Alle acteurs terug samen krijgen, was wel een huzarenwerkje. We zijn de hele ploeg en alle acteurs dan ook bijzonder dankbaar voor wat ze hebben gerealiseerd.'

Eshref Reybrouck (Marsman, De Bunker), regisseur: 'In de jungle van de eerste reeks van 'Cordon', gold de wet van de sterkste. Angst, egoïsme en het gebrek aan regels regeerden. Het tweede seizoen van 'Cordon' begint een maand na de uitbraak van het virus. Alle overlevenden beseffen dat het cordon langer zal blijven dan eerst gedacht werd. En allemaal willen ze een manier vinden om in deze situatie te overleven door op zoek te gaan naar enige vorm van rust en normaliteit. De grootste uitdaging in dit seizoen is een nieuwe dynamiek vertellen: de drang naar normalisering.'

'Cordon 2' start onmiddellijk waar seizoen 1 eindigde. Jana is herenigd met haar vriend, commissaris Lex die nu ook in het cordon zit. Samen moeten ze zich ontfermen over Quinten, wiens moeder in het cordon stierf. Agent Jokke is besmet met het dodelijk virus, net als Dr. Cannaerts. De arts besluit halsoverkop om experimentele virusremmers op zichzelf en Jokke te testen. En buiten het cordon probeert topambtenaar Sabine Lommers Operatie Doofpot te starten rond de echte origine van het virus.

Zowel in het cordon als daarbuiten duiken nieuwe personages en locaties op, zoals de gevangenis. Gevangenen hebben na de virusuitbraak de keet overgenomen en alle deuren geopend, ook die van de psychiatrische vleugel. Alles kan, alles mag. De veroordeelde moordenaar (of toch niet?) Robert probeert de gedetineerden min of meer onder controle te houden.

Dat lukt hem echter niet bij Chris en Gabriëla, twee doorgedraaide gevangenen die een handeltje in drugs en wapens starten binnen het cordon. Terwijl de straten nog onveiliger worden, beseffen veel bewoners dat de quarantaine nog lang kan duren. Sommigen zoeken te midden van de chaos hun toevlucht tot de kerk, geleid door predikant Herman. Inspecteur Jokke en nieuwkomer Idriss, een militair, zijn vastberaden: zij willen de wapens van de straat. En dan komt het verlossende maar tevens gevaarlijke nieuws dat er voor sommigen een licht aan het einde van de tunnel kan zijn. Een transitzone, een tussenstation tussen het cordon en de buitenwereld. Maar wie mag erin en wie niet? Verloopt alles wel eerlijk? En zal het leven ooit nog normaal worden?

'Cordon 2', vanaf maandag 5 september wekelijks om 21.40 uur op VTM.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
cordon

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

‘Dancing Dimi: Game On!’

Dimitri Van den Bergh is de grootste dartsbelofte van ons land. Tot een gescheurde kruisband roet in het eten strooit. Te midden van een overvolle dartsagenda gaat 'Dancing Dimi' onder het mes. Geraakt hij tijdig gerevalideerd om 24 dagen na zijn operatie terug op het hoogste niveau van de UK Open te staan?

'Dancing Dimi: Game On', om 20.15 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:35
  1 Jaar Gratis
  21:25
  #weetikveel
 • 20:30
  Sporza: de Cup
  22:55
  De ideale wereld
 • 20:15
  Het journaal met VGT
  21:00
  Geen uitzending
 • 20:05
  Familie
  20:40
  Game of Talents
 • 20:15
  Dancing Dimi: Game On
  21:00
  Spoed Londen
 • 19:45
  S.W.A.T.
  20:40
  The Interpreter
 • 20:10
  Flodder
  20:40
  Tomb Raider II: The Cradle of Life
 • 20:25
  TV krant VTMKIDS
  05:40
  Brandweerman Sam
 • 20:15
  America's Funniest Home Video's
 • 20:30
  De Bachelorette
  21:30
  Big Brother Live
 • 20:35
  Blended
  22:50
  AGE GAP LOVE: Millionaires
 • 20:35
  NCIS: Los Angeles
  00:00
  Elementary
 • 19:45
  Het Weekmenu - reeks 2
  20:40
  KLAAR IN 20 minuten
 • 20:30
  Herhalingslus
  08:00
  Trends Gazellen 2021
 • 20:00
  In levende lijve
  21:00
  Zeg Dat Het Niet Waar Is
 • 20:31
  Spanplafonds
  20:48
  Zelfbouw van a tot z
 • 20:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 20:35
  Nieuwe boeren
  21:30
  Dragons' Den
 • 20:30
  Erik Scherder Onderzoekt
  21:05
  Danny's wereld
 • 20:25
  Keuringsdienst van Waarde
  21:00
  Propaganda