'Cordon 2' neemt explosieve start

zondag 4 september 2016

Wat als je afgesloten wordt van de buitenwereld omdat in je buurt een dodelijk virus is losgebarsten? Misschien ben je zelf besmet? Misschien nog niet? En je weet niet hoe lang je nog in quarantaine moet blijven...

In 'Cordon' zagen we in 2014 hoe inwoners van een Antwerpse wijk reageren wanneer ze in een hermetisch cordon worden geplaatst en hun leven langs twee kanten bedreigd wordt. Niet alleen door het fatale virus, maar ook door de gruwel in het cordon zelf waar als nooit tevoren het recht van de sterkste geldt.


'Cordon' was zo actueel, origineel én universeel dat het scoorde in binnen-en buitenland. Op VTM met 855.000 kijkers, goed voor een marktaandeel van 42,8% (VVA 18-54). Maar ook te zien in Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen.

'Cordon' schreef overigens tv-geschiedenis, en werd de allereerste Belgische reeks die als 'Containment' een volledige remake kreeg in de Verenigde Staten. Dat alles smeekte om een nieuw seizoen, dat vanaf maandag 5 september opnieuw de huiskamer besmet.

Peter Bouckaert, producent van Eyeworks Film & TV Drama NV: 'De fictie van 'Cordon' werd ingehaald door de realiteit. Met de uitbraak van het ebola-virus speelde onze eerste reeks zich af in het hart van de actualiteit. En het thema is nog steeds bijzonder actueel met het zika-virus. Toch was het niet die realiteit die ons ertoe dreef om een tweede reeks te maken. Al snel bleek dat ons verhaal zeker nog niet was uitverteld, integendeel. Alle acteurs terug samen krijgen, was wel een huzarenwerkje. We zijn de hele ploeg en alle acteurs dan ook bijzonder dankbaar voor wat ze hebben gerealiseerd.'

Eshref Reybrouck (Marsman, De Bunker), regisseur: 'In de jungle van de eerste reeks van 'Cordon', gold de wet van de sterkste. Angst, egoïsme en het gebrek aan regels regeerden. Het tweede seizoen van 'Cordon' begint een maand na de uitbraak van het virus. Alle overlevenden beseffen dat het cordon langer zal blijven dan eerst gedacht werd. En allemaal willen ze een manier vinden om in deze situatie te overleven door op zoek te gaan naar enige vorm van rust en normaliteit. De grootste uitdaging in dit seizoen is een nieuwe dynamiek vertellen: de drang naar normalisering.'

'Cordon 2' start onmiddellijk waar seizoen 1 eindigde. Jana is herenigd met haar vriend, commissaris Lex die nu ook in het cordon zit. Samen moeten ze zich ontfermen over Quinten, wiens moeder in het cordon stierf. Agent Jokke is besmet met het dodelijk virus, net als Dr. Cannaerts. De arts besluit halsoverkop om experimentele virusremmers op zichzelf en Jokke te testen. En buiten het cordon probeert topambtenaar Sabine Lommers Operatie Doofpot te starten rond de echte origine van het virus.

Zowel in het cordon als daarbuiten duiken nieuwe personages en locaties op, zoals de gevangenis. Gevangenen hebben na de virusuitbraak de keet overgenomen en alle deuren geopend, ook die van de psychiatrische vleugel. Alles kan, alles mag. De veroordeelde moordenaar (of toch niet?) Robert probeert de gedetineerden min of meer onder controle te houden.

Dat lukt hem echter niet bij Chris en Gabriëla, twee doorgedraaide gevangenen die een handeltje in drugs en wapens starten binnen het cordon. Terwijl de straten nog onveiliger worden, beseffen veel bewoners dat de quarantaine nog lang kan duren. Sommigen zoeken te midden van de chaos hun toevlucht tot de kerk, geleid door predikant Herman. Inspecteur Jokke en nieuwkomer Idriss, een militair, zijn vastberaden: zij willen de wapens van de straat. En dan komt het verlossende maar tevens gevaarlijke nieuws dat er voor sommigen een licht aan het einde van de tunnel kan zijn. Een transitzone, een tussenstation tussen het cordon en de buitenwereld. Maar wie mag erin en wie niet? Verloopt alles wel eerlijk? En zal het leven ooit nog normaal worden?

'Cordon 2', vanaf maandag 5 september wekelijks om 21.40 uur op VTM.

Cordon op tv
Zaterdag 2 juli 2022 om 20u35  »
VTM 4
Na de brutale raid op het lab wil Jana maar één ding: weg. Ook Ineke, die net bevallen is, wil haar baby zo snel mogelijk buiten het cordon. En dan biedt zich plots een kans aan.
Zaterdag 2 juli 2022 om 21u35  »
VTM 4
Totaal ontmoedigd laat Jana zich meeslepen in een ontsnappingspoging. In het NIIZA gaat Jokke tot het uiterste om de waarheid over het virus te achterhalen.
Zaterdag 9 juli 2022 om 20u35  »
VTM 4
Lex is met zijn grote liefde Jana mee het cordon in gegaan, met het risico om besmet te worden. In het cordon krijgen ze echter al snel spijt van hun beslissing.
Zaterdag 9 juli 2022 om 21u40  »
VTM 4
De ontploffing in het cordon heeft desastreuze gevolgen. Militair Idriss wil weer orde in het cordon, maar hij botst op gewelddadig verzet.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
cordon

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Johny Voners als Xavier in 'F.C. De Kampioenen' (foto: Eén - © VRT 2020)

Doortje zit rustig een kruiswoordraadsel in te vullen als Ma DDT binnenkomt. Zij wordt op staande voet ontslagen. Ma DDT zal zelf haar plaats wel innemen. Oscar verwacht bezoek van zijn vader: een vrolijke man die voortdurend met goocheltrucs bezig is, maar die het weinige gezag dat Oscar heeft, ondermijnt. Het blijkt goed te klikken tussen Ma DDT en de vader van Oscar. Zo goed zelfs dat DDT en Oscar vrezen binnenkort samen als stiefbroers aan één familietafel te moeten zitten...

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op Eén.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:45
  Switch
  21:20
  We Are Family
 • 20:35
  De afspraak
  21:20
  Apocalypse, la guerre des mondes
 • 20:15
  Het journaal met VGT
  21:00
  De Ridder (open audiodescriptie)
 • 20:30
  Liefde voor muziek
  21:50
  Spartacus Run
 • 20:30
  Steenrijk Straatarm
  21:35
  Lady Truckers NL: Meiden die Rijden
 • 20:35
  Domino
  22:10
  The Last Kingdom
 • 20:35
  The Art of the Steal
  22:20
  Hellfire Heroes
 • 20:20
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:50
  Thomas de Trein
 • 20:35
  Magnum
  21:25
  Tien Om Te Zien
 • 20:35
  Da's Dikke Liefde
 • 20:35
  Oplichters aangepakt
  21:35
  Projext Axel
 • 20:35
  Prodigal Son
  23:10
  C.S.I.: Crime Scene Investigation
 • 20:35
  I Me Wed
  22:25
  Rizolli & Isles
 • 20:40
  De Garde van Gert
  21:15
  Tot op de graat
 • 20:55
  Z-Europa (E.E.N.)
  21:00
  Z-Advertising
 • 20:00
  Een Uur Sorry Music
  21:00
  In levende lijve
 • 20:54
  Windscherm 1
  21:09
  Mijn tuin
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 20:45
  Stamnummer 1
  21:35
  Premier League Stories
 • 20:00
  Midsomer murders
  21:00
  The Outlaws
 • 20:35
  Cracked
  21:30
  In The Dark
 • 20:33
  MAX vakantieman
  21:26
  Dionne dichtbij
 • 20:27
  De schatten van de Krim
  21:30
  Nieuwsuur
 • 20:24
  De Nationale Reistest 2022
  21:55
  De gouden lichting