BV's ruilen de spotlights in voor 'Een Echte Job'

dinsdag 1 september 2020
Foto: VTM - © DPG Media 2020

Verpleging is een job met een roeping, maar is het ook iets voor vijf Bekende Vlamingen? Laura Tesoro, Bart Kaëll, Sean Dhondt, Julie Van den Steen en Niels Albert gaan de uitdaging aan en mogen drie weken lang als verpleegkundigen aan de slag.

Ze verzorgen patiënten tijdens alle mogelijke shiften, op hun meest kwetsbare en euforische momenten. Hoe hebben ze de voorbije weken beleefd? Hebben ze hun eigen grenzen verlegd? En houden ze het vol?


Sean Dhondt: 'Als ik op de radio eens een fout nummer opzet of een presentatie niet goed doe, dan doe je het opnieuw of je lacht eens. ‘Ja, het was live en het is gebeurd. Ik ben op m’n bek gegaan’. Maar het verschil met onze job is: verpleegkundigen hebben die speelruimte niet.'

De vijf verpleegkundigen in spe stappen niet onvoorbereid in dit avontuur. De kijker volgt 8 afleveringen lang hun parcours mee vanaf een intensieve opleiding en examen tot een uitgebreide stage. Elk krijgen ze de kans om hun handen uit de mouwen te steken op een afdeling in het UZ Gent en in het revalidatiecentrum Pulderbos in Antwerpen.

JULIE VAN DEN STEEN - MATERNITEIT
Julie staat tijdens haar stage aan de bron van nieuw leven op de afdeling materniteit. Ze ondersteunt er kersverse ouders, verzorgt baby’s tijdens hun eerste minuten op deze wereld en komt ook in aanraking met vroeggeboortes.

Julie Van den Steen: 'Materniteit is echt niet alleen rozengeur en maneschijn. Dat was een enorme reality check. Die te vroeg geboren baby's...dat brak mijn hart. En wat die mama's ook niet moeten meemaken... Ik kan me dat gewoon niet voorstellen.'

BART KAËLL - UROLOGIE, GYNAECOLOGIE & PLASTISCHE HEELKUNDE
Bart staat op de afdeling urologie, gynaecologie en plastische heelkunde. Een heel diverse afdeling dus met veel variatie.

Bart Kaëll: 'Het is een enorm boeiende afdeling. Ik heb grote ogen getrokken. Voor ik begon, had ik schrik van wonden en bloed. Maar ja, toen stond ik daar en keek ik er naar. Alleen het emotionele aspect was een rollercoaster, maar ik heb me wel snel aangepast.'

NIELS ALBERT - ORTHOPEDIE EN TRAUMATOLOGIE
Niels Albert weet als geen ander hoe belangrijk beweging is en hoe zwaar de impact van een lichamelijk letsel kan zijn. Hij gaat aan de slag op de afdeling Orthopedie & Traumatologie waar gewrichten, botten, pezen en spieren centraal staan.

Niels Albert: 'Je kan duizenden scenario’s voorbereiden maar je weet toch niet wat er gaat komen.'

LAURA TESORO - GERIATRIE
De jongste deelnemer van de vijf ontfermt zich over de oudsten onder ons op de dienst Geriatrie. Ze ontdekt al snel dat geriatrie veel meer is dan enkel oudere mensen verzorgen.

Laura Tesoro: 'Het is ongelofelijk op hoeveel dingen je moet letten. Je moet op de juiste manier parameters afnemen en tegelijk een babbeltje doen met de patiënt. Of iemand wassen, en ondertussen je patiënt comfortabel laten voelen en opletten of je niks over het hoofd ziet. Er zijn verschillende dingen geweest waar ik me moest overzetten, maar die klik maak je sneller dan je denkt. Het verbaasde me hoe snel je in functie van je patiënt denkt.'

SEAN DHONDT - REVALIDATIECENTRUM PULDERBOS
Sean loopt stage in het revalidatiecentrum van Pulderbos waar kinderen tot 21 jaar revalideren. Hij draait er mee op drie leefgroepen en verliest er zijn hart.

Sean Dhondt: 'Een ziek kind, dat komt bij mij nog 10 keer harder binnen. Ik ben een heel emotioneel persoon en ik ga dat sowieso mee naar huis nemen. Ik ga op het moment zelf misschien ook volschieten maar je staat er dan om sterk te zijn. Wat zo mooi of nobel is aan dit beroep is dat je daar staat om er iets aan te doen.'

Aflevering 1
In de eerste aflevering, op woensdag 2 september om 20.35 uur, worden de vijf toekomstige zorgverleners op de Arteveldehogeschool in Gent verwacht. Daar krijgen ze een stoomcursus verpleegkunde van twee dagen. Begeleider Dieter neemt hen mee doorheen een theoretische introductie en praktische proeven. Van ogenschijnlijke simpele opdrachten zoals het opmaken van een bed terwijl de patiënt er nog in ligt, tot reanimeren, spuitjes zetten en wonden verzorgen. Daarmee gaat er een totaal nieuwe wereld open voor de vijf bekende Vlamingen en wordt er tussendoor ook heel wat gelachen terwijl ze meer leren over het vak, elkaar én over zichzelf.

Na twee dagen vol leerstof en praktijk is het tijd voor het eindexamen. Tijdens deze proef krijgt elke student te maken met Mireille, een pop die bestuurd wordt vanuit een regiekamer en die hun stressbestendigheid en skills stevig beproeft. Op het einde van de dag komen Julie, Niels, Laura, Bart en Sean te weten of ze effectief mogen meedraaien in het ziekenhuis en ontdekken ze op welke afdeling ze worden verwacht voor hun stagetraject.

'Een Echte Job', vanaf woensdag 2 september om 20.35 uur bij VTM.

DOSSIER: Najaar 2020: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

Gaston en Leo worden als gemotoriseerde agenten op de weerloze stad losgelaten. Waar zij verschijnen, is de paniek nooit ver uit de buurt. Maar ook op het politiebureau zaaien ze vertwijfeling. Wanneer ze hun zoveelste motor in de prak rijden, is voor de hoofdcommissaris de maat vol: ze moeten als gewone wijkagenten weer de straat op. Te voet. Gaston en Leo voelen zich bekocht en miskend. Ze zouden dolgraag deel uitmaken van de stedelijke opsporingsdienst, maar ze hebben de indruk dat Jansens die carrièrewending absoluut wil verhinderen. Nu wil het toeval dat er net op dat ogenblik een golf van vreemde ontvoeringen over het land trekt. Elf vrouwen werden reeds gekidnapt, vrouwen van verschillende leeftijden, met verschillende beroepen en van verschillende standen. In geen enkel geval werd er losgeld gevraagd. Heel toevallig komen Gaston en Leo oog in oog te staan met de kidnapper en diens domme helper, Rufus.

'Paniekzaaiers', om 21.05 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:45
  Sporza: Tokyo 2020
  18:00
  Het journaal (vooravond)
 • 13:50
  Ketnet Junior
  19:00
  Rolkrant
 • 15:45
  Oggy en de kakkerlakken
  15:55
  Kratts in het wild
 • 14:45
  De Smurfen en het Verloren Dorp
  16:40
  Goed Verlof
 • 15:25
  Blind Getrouwd - Australia
  17:40
  The Big Body Hotel
 • 14:10
  Inside Out
  15:55
  The Bold Type
 • 15:15
  The Graham Norton Show
  17:25
  Altijd prijs
 • 15:40
  De Avonturen van De Gelaarsde Kat
  16:05
  Lang Leve Koning Julien
 • 15:05
  Zenderonderbreking
  16:05
  Binnen zonder bellen
 • 15:35
  Komen eten
  19:15
  Blind gekocht
 • 15:15
  Bull
  16:05
  Love Island
 • 15:05
  Criminal Confessions
  15:55
  Coast Guard: Mission Critical
 • 14:30
  Fashionably Yours
  16:00
  Like cats & dogs
 • 15:30
  Ottolenghi
  16:20
  In de Mix (magazine Njam)
 • 12:50
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 15:00
  al-1-maar-hits
  18:00
  Bbq
 • 15:44
  Vloer egaliseren
  16:02
  Hardhouten brievenbus
 • 15:00
  De Koepelzaal
  17:00
  Deradicalisering - De Koepelzaal
 • 14:40
  Formule 1: GP van Hongarije
  17:00
  Padel
 • 15:00
  Midsomer murders
  19:00
  Father Brown
 • 15:30
  Tiny House Nation
  17:10
  CSI: Miami
 • 15:00
  NOS OS Tokio Live
  16:35
  De Geknipte Gast
 • 15:25
  Er zijn geen leeuwen in Tel Aviv
  16:19
  Naches
 • 15:35
  Van wie heeft die jongen dat toch?
  17:05
  Zapp Your Planet