'Assisen: de insulinemoord': Was het een daad uit liefde of was het moord? De kijker beslist!

maandag 19 februari 2024
Foto: Play4 - © Play Media 2024

In 'Assisen: de insulinemoord' zal de kijker opnieuw zes weken lang als volksjury mee kunnen oordelen over de schuld of onschuld van de beschuldigde Dirk Dejager.

Tijdens de laatste aflevering wordt ook in dit nieuwe seizoen duidelijk of de kijker het al dan niet bij het rechte eind had in zijn oordeel. Het succes van het eerste seizoen van 'Assisen' bewijst dat de Vlaamse kijkers massaal mee gespeurd en gestemd hebben.


Wanneer de achttienjarige Luna Laeremans dood wordt aangetroffen in de stal van haar lievelingspaard geeft haar grootvader, ex-jumpingkampioen Dirk Dejager, toe dat hij zijn kleindochter om het leven bracht. Dejager, een diabetespatiënt, gebruikte naar eigen zeggen insuline om de depressieve Luna uit haar lijden te verlossen na een tragische val van haar paard. De ouders van het meisje ontkennen echter dat hun dochter uit het leven wilde stappen. Zij beweren dat haar grootvader druk op haar uitoefende om als jumpingruiter de eer van de familie te verdedigen nadat zijn eigen carrière noodgedwongen beëindigd werd. Toen Luna die droom niet meer kon waarmaken, lukte het Dirk niet zijn zware teleurstelling te verbergen.

Dirk Dejager wordt beschuldigd van moord met voorbedachten rade, maar dat is buiten zijn advocaat Bregt Craps gerekend. Die haalt alles uit de kast om de jury ervan te overtuigen dat Dirk Dejager geen verbitterde moordenaar is, maar een liefdevolle grootvader.

Voorzitter Karen Dengler geeft toe dat dit een zeer atypisch assisenproces is omdat de beschuldigde bij aanvang al schuld heeft bekend. Toch ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de jury. Zij moeten beslissen of Dirk Dejager terecht het heft in eigen handen genomen heeft.


'Assisen: de insulinemoord' is opnieuw een interactief tv-concept
In dit tweede seizoen gaan de makers nog een stapje verder en leggen ze de kijker een moreel dilemma voor: is iemand schuldig wanneer hij een geliefde wil verlossen van ondraaglijk psychisch lijden?

Het publiek krijgt bij hun oordeel hulp van het crossmediale personage Jonas Pintens (gespeeld door Joren Seldeslachts), die elke dag aanwezig zal zijn in de rechtszaal om het proces te volgen. Jonas is de bezieler van de website Open Uw Ogen. Hij is een vereenzaamde dertiger, die alleen in een schrale studio woont en zijn dagen vult met het volgen van processen. Jonas werd ooit onterecht een jaar in voorhechtenis opgesloten. Na zijn vrijlating had hij grote moeite om zich terug te integreren in de maatschappij. Want ‘eens bezoedeld, altijd bezoedeld’. Jonas was gebrandmerkt door vooroordelen. Hij kreeg geen kansen meer op de arbeidsmarkt en werd een sociale paria. Sindsdien wijdt hij zijn tijd aan het onderuithalen van het juridische apparaat.

De kijker volgt de zaak ook door zijn ogen, en wie wil kan extra informatie van zijn hand raadplegen op zijn website ​ Open Uw Ogen en zijn facebookpagina. Jonas volgt het proces op de voet en is niet bang om via zijn kanalen extra, meer gekleurde informatie (al dan niet legaal verkregen) en zijn eigen theorieën de wereld in te sturen, in een poging de jury te beïnv­loeden.

De personages

Dirk Dejager, 71 (Gene Bervoets)
Dirk is ex-jumpingkampioen en trotse oprichter van stoeterij Het Jagershof. Na het overlijden van zijn vrouw trok hij in bij het gezin van zijn dochter Amber en schoonzoon Frederik, die het bedrijf van hem overnamen. Dirk legde zich fulltime toe op het trainen van zijn kleindochter Luna. Zijn grote droom was om van haar de grootste Belgische amazone te maken. Voor haar tiende verjaardag gaf hij haar het raspaard Apollo cadeau, een pittige merrie die een uitzonderlijke band had met de jonge Luna. Dirk leidde Luna en Apollo op tot een gouden duo met een veelbelovende professionele toekomst, tot een noodlottige val een einde maakte aan hun droom. Na het ongeluk was het voor Dirk moeilijk om zijn teleurstelling te verbergen. Hij bleef de steun en toeverlaat van Luna en begreep als enige hoe zwaar het haar viel niet meer te kunnen paardrijden. Toen zij steeds dieper wegzakte in een depressie en een doodswens uitsprak, was het Dirk die als enige naar haar luisterde. Wanneer de speurders na de dood van Luna bij Dirk uitkomen als hoofdverdachte geeft hij onmiddellijk toe zijn kleindochter uit haar lijden verlost te hebben. ​

Luna Laeremans, 18 jaar (Zita Windey)
Luna groeide op in het familiebedrijf van haar ouders: een paardenfokkerij op een prachtig domein middenin de natuur. Het Jagershof werd destijds opgericht door haar grootvader Dirk, die zijn carrière als jumpingkampioen noodgedwongen moest beëindigen na een tragisch ongeluk waarbij zijn vrouw om het leven kwam. Toen Dirk bij zijn kleindochter Luna hetzelfde vuur en talent ontdekte als bij zichzelf projecteerde hij al zijn dromen en verwachtingen op haar. De ambitieuze Luna liet zich met alle plezier door haar grootvader trainen. Dirk en Luna waren twee handen op één buik. Luna wilde maar al te graag de eer van haar familie verdedigen en won alles wat er te winnen viel op junior toernooien, samen met haar lievelingspaard Apollo, dé trots van Het Jagershof. Luna begon een relatie met Axel Liveyns, een veelbelovende jumpingruiter die ze als jong meisje al leerde kennen op de toernooien en wiens moeder Florence een klant was van haar ouders. Hun toekomst samen was veelbelovend, tot het noodlot toesloeg en Luna verlamd geraakte na een val van haar paard tijdens een training voor het Belgisch jumpingkampioenschap. Luna belandde in een rolstoel en moest haar droom om amazone te worden voorgoed opbergen. Een situatie die ze onmogelijk kon aanvaarden.

'Assisen: de insulinemoord' is vanaf dinsdag 20 februari om 21.15 uur​ op GoPlay en Play4.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 20:50
    Homo universalis
    07:35
    Journaallus
  • 20:40
    Reyka
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:15
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 20:30
    Families XXL
    01:40
    Geen uitzending
  • 20:25
    Avengers: Endgame
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 20:35
    Le fidèle
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 21:15
    Ultimate Police Interceptors
    00:50
    Geen uitzending
  • 21:00
    The X-Files
    02:10
    Baywatch
  • 20:55
    Nonkel Jef
    06:00
    Joe
  • 21:15
    Het Perfecte Plaatje
    02:20
    Sports Late Night
  • 21:15
    NCIS
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:20
    Edge of Tomorrow
    02:25
    Two and a Half Men
  • 20:30
    The Real Housewives of Beverly Hills
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:30
    The Disappearance of Cari Farver
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 21:16
    Tooldokter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 21:05
    Soep!
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 21:00
    Belga Sport
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 21:00
    Six Four
    02:45
    Midsomer Murders
  • 20:28
    Popquiz Oranje
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 20:26
    Het Koningsdagconcert 2024
    08:03
    Petrus in het land
  • 20:21
    The Tourist
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal