Bartel Van Riet treket de wijde wereld in voor 'De Baard Van Bartel'

maandag 1 oktober 2012

Bartel Van Riet trekt de wijde wereld in voor 'De baard van Bartel', een nieuwe avontuurlijke reeks voor Eén. Hij maakt een adembenemende tocht langs de zeven natuurwonderen waar hij al zijn hele leven van droomt. Zijn eerste stop is het Ilulissat Icefjord in ... Groenland.

Wat voorafging
De werelderfgoedlijst van Unesco telt 878 unieke plekken in 145 landen. 183 van die 878 locaties zijn natuurwonderen, adembenemende en buitengewone voorbeelden van het beste dat Moeder Natuur heeft voorgebracht.

Maar voor Bartel Van Riet zijn er zeven natuurwonderen die er echt uitspringen. Het zijn zeven locaties waar hij al zijn hele leven van droomt. Zeven mythische plaatsen op de wereldbol, een op elk werelddeel. Zeven natuurwonderen die hij met zijn eigen ogen wil zien.

En dus vertrekt hij voor honderd dagen, op avontuur. Langs de zeven natuurwonderen van zijn dromen. En zonder scheerapparaat ...

Weg van platgereden paden
De kijkers zien het resultaat van die tocht in 'De baard van Bartel', een achtdelige avonturenreeks met Bartel Van Riet in de hoofdrol. Een reeks van een natuurmens, die een wereldreis maakt en de kijker meeneemt. Hij heeft zeven ankerpunten, zeven havens waar hij aanlegt. Maar de reis naar die zeven, de tocht op zich, is minstens even belangrijk als het aankomen.

Bartel kiest een andere manier van reizen, weg van de platgetreden paden. Hij laat zich leiden door locals en neemt de prauw, het paard en de parachute als vervoersmiddel. Alles voor het ultieme gevoel van vrijheid, van onderweg zijn, op Bartels manier. Hij neemt tijd voor onverwachte ontmoetingen en moet obstakels overwinnen om zijn zeven havens te bereiken. Hij zal alleen zijn, en moe. Hij zal soms feesten, en soms stil worden van wat hij ziet. Waar Moeder Natuur uitpakt, daar wil Bartel naartoe.

En het moet nu, nu het nog kan. Want door de opwarming van de aarde zien de wereld en zijn wonderen er binnenkort wellicht compleet anders uit. Bartel maakt een stand van zaken op en kijkt hoe de toekomst van de aarde eruitziet.

De zeven bestemmingen
Bartel reist in acht afleveringen van de ene adembenemende locatie naar de andere. Van Europa naar Amerika, via Afrika en Azië, tot Australië. Bergen, beesten, oceanen, bossen. Honderd dagen, drie maanden, zeven bestemmingen. Zijn tocht voert hem langs de volgende natuurwonderen:
1 Ilulissat Icefjord in Groenland
2 De Grand Canyon in de Verenigde Saten
3 Monarch vlinderreservaat in Mexico
4 De Amazone in Brazilië
5 De Grote Migratie in Tanzania
6 De vulkanen van Kamchatka in Rusland
7 Great Barrier Reef in Australië
Het programma wordt ten vroegste in het najaar van 2013 uitgezonden op Eén.

CO2 neutraal
Bartel zal door zijn tocht langs de zeven natuurwonderen een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten, niet in het minst door het transport van het ene continent naar het andere. Daarom schakelt hij de hulp in van een klimaatadviesbureau, dat hem zal vertellen hoeveel zijn CO2-uitstoot bedroeg. Achteraf zal Bartel die uitstoot helemaal compenseren.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Weekenden' - groepsfoto (foto: Canvas - © VRT/De chinezen 2018)

Lut staat al 41 jaar in het onderwijs en dit schooljaar gaat ze tegen haar zin met pensioen. Kris werd vorig jaar weduwnaar. Hij staat nu alleen in voor de opvoeding van zijn twee tienerkinderen. Omar vluchtte weg uit Syrië en hij wil in België een diploma hoger onderwijs behalen. Jay, een 20-jarige Brusselse ket, wil in 2018 doorbreken met z'n muziekcarrière. En Jo lijdt aan jong-parkinson, hij wil zijn ziekte onder controle krijgen met een operatie.

'De Weekenden', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers