Tweede seizoen van 'Blood' vanaf zaterdag op Canvas

vrijdag 4 september 2020
Foto: Canvas/VRT - © West Road Pictures and all3media international

De eerste reeks van 'Blood' was een intrigerende combinatie van een misdaadverhaal en een familiesaga over een jonge vrouw (Cat Hogan, gespeeld door Carolina Main), die haar vader Jim (Adrian Dunbar, vooral bekend van 'Line of Duty') ervan verdacht haar moeder te hebben vermoord.

De waarheid bleek uiteindelijk genuanceerder. De populaire dokter Jim had zijn vrouw, die aan ALS leed, op haar eigen vraag geholpen om uit het leven te stappen. Maar de zaak reet oude familiewonden weer open en zorgde voor een intens drama over leugens, bedrog en manipulatie in een disfunctioneel gezin.


In de tweede reeks ligt de focus vooral op de relatie van Jim Hogan met zijn andere dochter, Fiona (Grainne Keenan), en haar man Paul (Ian Lloyd Anderson). Deze keer is het Fiona die iets probeert te verbergen voor haar vader. Paul raakt dan weer in financiële problemen en tracht die op een verkeerde manier op te lossen. Vader Jim heeft iets goed te maken, maar blijft dezelfde enigmatische en dubbelzinnige man die hij ook in de eerste reeks was.

'Blood' is een reeks van Channel 4, van de makers van 'Lewis' en 'Midsomer Murders'. Het intelligente script werd opnieuw geschreven door de jonge scenariste Sophie Petzal ('Riviera', 'The Last Kingdom'), die ook de producer van de reeks was.


Alles komt terug
De tweede reeks begint net als de eerste met een scène van een vrouw tijdens een nachtelijke autorit. Deze keer is dat niet Cat Hogan, maar haar zuster Fiona. Ze krijgt een ongeluk en belandt met haar auto in het water. Bij het onderzoek van de wagen doet de politie een schokkende ontdekking.

Maar dan keren we een paar maand terug in de tijd. Want net als in de eerste reeks wordt ook nu weer voortdurend gewisseld tussen tijdsniveaus. We zien hoe Jim Hogan een jaar na de gebeurtenissen in de eerste reeks terugkeert naar het stadje Westmeath op het Ierse platteland. Hij is niet in de gevangenis beland voor zijn aandeel in de dood van zijn vrouw, maar mag geen medische activiteiten meer uitoefenen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, krijgt hij een job als knecht op de boerderij waar ook zijn schoonzoon Paul werkt. Op de hoeve van Tom Mooney (Denis Conway) en zijn vrouw Gillean (Fiona Bell, 'Shetland') gebeuren zonder dat zij het weten dingen die het daglicht niet mogen zien. Paul, die financiële problemen heeft, raakt daarbij betrokken. Ook Jim ontdekt dat en de zaken lopen helemaal uit de hand …

Universeel
Het verhaal van de eerste reeks leek helemaal afgerond, maar toch benadrukken de makers dat ze al van in het begin een tweede reeks hadden voorzien met de insteek die ook effectief gebruikt werd. Het verhaal wordt wat opengetrokken en bevat meer personages, meer externe plotlijnen en meer misdaadelementen; maar de kern van de reeks is nog altijd het familiedrama over de vertroebelde relatie tussen Jim en zijn kinderen Fiona, Michael en Cat.

Dat is iets wat scenariste Sophie Petzal mateloos fascineert: 'Er is iets met familiegeheimen en de manier waarop families daarmee omgaan, ze verborgen houden, er eigenlijk niet over praten, en hoe ze uit de hand kunnen lopen, relaties vergiftigen en familieleden tegen elkaar opzetten. Zodat in een familie met drie kinderen die onder hetzelfde dak zijn opgegroeid, met dezelfde ouders, twee van hen een totaal andere mening kunnen hebben over een van hun ouders dan de derde. Dat is volgens mij iets heel universeels, al zorgt het in 'Blood' voor een unieke en bizarre familiedynamiek. Er zit ook veel Ierland in de reeks, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen die ze bekijkt, kan uitroepen: Oh my god, dat doet me denken aan mijn kozijn x of y.'

Ierser dan Iers
De bekendste acteur in de reeks is zonder twijfel Adrian Dunbar, een veteraan van de Ierse en Britse film en televisie. Hij is vooral bekend van zijn hoofdrol in de langlopende BBC-politiereeks 'Line of Duty', dit voorjaar ook te zien bij Canvas. Daarnaast speelde hij mee in films als 'My Left Foot', 'The Crying Game' en 'The General', en series als 'Cracker', 'A Touch of Frost' en 'Inspector Morse'. Dunbar ziet er ook onmiskenbaar Iers uit, en dat geldt ook voor de actrices die zijn dochters vertolken in de reeks (Grainne Keenan en Carolina Main) en in mindere mate voor Diarmuid Noyes, die zijn zoon Michael speelt. Ze mogen zich helemaal uitleven met hun Ierse accent.

Ook het Ierse landschap speelt een belangrijke rol in de reeks: geen stereotiepe postkaartbeelden of geforceerde stedelijkheid, maar een realistische mix van groen en grijs. De meeste opnames gebeurden in de counties Meath en Kildare in het noordoosten van Ierland. Het fictieve plaatsje Westmeath is eigenlijk het stadje Kilcock in Kildare.

'Blood', vanaf zaterdag 5 september om 20.40 uur op Canvas, telkens twee afleveringen.

DOSSIER: Najaar 2020: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

Gaston en Leo worden als gemotoriseerde agenten op de weerloze stad losgelaten. Waar zij verschijnen, is de paniek nooit ver uit de buurt. Maar ook op het politiebureau zaaien ze vertwijfeling. Wanneer ze hun zoveelste motor in de prak rijden, is voor de hoofdcommissaris de maat vol: ze moeten als gewone wijkagenten weer de straat op. Te voet. Gaston en Leo voelen zich bekocht en miskend. Ze zouden dolgraag deel uitmaken van de stedelijke opsporingsdienst, maar ze hebben de indruk dat Jansens die carrièrewending absoluut wil verhinderen. Nu wil het toeval dat er net op dat ogenblik een golf van vreemde ontvoeringen over het land trekt. Elf vrouwen werden reeds gekidnapt, vrouwen van verschillende leeftijden, met verschillende beroepen en van verschillende standen. In geen enkel geval werd er losgeld gevraagd. Heel toevallig komen Gaston en Leo oog in oog te staan met de kidnapper en diens domme helper, Rufus.

'Paniekzaaiers', om 21.05 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:45
  Sporza: Tokyo 2020
  18:00
  Het journaal (vooravond)
 • 13:50
  Ketnet Junior
  19:00
  Rolkrant
 • 16:25
  Ninja Express
  16:50
  Kosmoo
 • 14:45
  De Smurfen en het Verloren Dorp
  16:40
  Goed Verlof
 • 15:25
  Blind Getrouwd - Australia
  17:40
  The Big Body Hotel
 • 15:55
  The Bold Type
  16:45
  L.A.'s Finest
 • 16:20
  The Graham Norton Show
  17:25
  Altijd prijs
 • 16:25
  Lang Leve Koning Julien
  16:50
  Beyblade Burst Evolution
 • 16:05
  Binnen zonder bellen
  17:25
  SOS Piet
 • 16:30
  Komen eten
  19:15
  Blind gekocht
 • 16:05
  Love Island
  17:00
  Criminal Minds
 • 15:55
  Coast Guard: Mission Critical
  16:50
  Live PD: Police Patrol
 • 16:00
  Like cats & dogs
  17:35
  Love at Sea
 • 16:20
  In de Mix (magazine Njam)
  16:45
  De Zomerkeuken
 • 12:50
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 16:00
  al-1-maar-hits
  18:00
  Bbq
 • 16:32
  Tooldokter
  16:47
  Bad wordt zetel
 • 16:00
  De Koepelzaal
  17:00
  Deradicalisering - De Koepelzaal
 • 14:40
  Formule 1: GP van Hongarije
  17:00
  Padel
 • 16:00
  Midsomer murders
  19:00
  Father Brown
 • 16:20
  Tiny House Nation
  17:10
  CSI: Miami
 • 16:00
  NOS OS Tokio Live
  16:35
  De Geknipte Gast
 • 16:25
  De Nieuwe Buur
  16:51
  Socutera
 • 15:35
  Van wie heeft die jongen dat toch?
  17:05
  Zapp Your Planet