'Niveau 4 Gent' over overlast door sekstoerisme

dinsdag 13 oktober 2020
Foto: VIER - © SBS Belgium 2018

In de Gentse zuidwijk ligt de beroemde en beruchte prostitutiebuurt het Glazen Straatje, vooral erg in trek bij Franse sekstoeristen. In Frankrijk is raamprostitutie verboden waardoor vele Fransen uit de grensstreek naar Gent trekken maar ze zorgen er elk weekend opnieuw voor enorm veel problemen op straat.

Velen van hen hebben drugs op zak, meestal om te dealen. Inspecteur Bart vindt bij een controle een vuurwapen en een grote hoeveelheid cash.


De avondshift van hoofdinspecteur Bart en Miklas begint met een dringende oproep voor intrafamiliaal geweld. Politietaal voor - meestal - slaande ruzie binnen het gezin. In Gent zijn er elk jaar een duizendtal oproepen voor intrafamiliaal geweld en nooit heb je als politieman of -vrouw op voorhand een idee in welk wespennest je precies belandt. Het is voor de politie meestal een kwestie van lang en geduldig onderhandelen, elke keer opnieuw.

'We hebben ook gezinnen waar er dus geen slagen aan te pas komen, maar die elkaar non-stop treiteren', vertelt hoofdinspecteur Bart. 'Ook soms bij koppels van 70 jaar. Bijvoorbeeld: de ene verstopt de andere zijn pantoffels. De ene zet de andere z’n rollator plat. En daar moeten wij elke keer naartoe. Sommigen zouden soms een dekbed in tweeën knippen, zodat de andere koud zou hebben.'

Na een bommelding in het Vlaams Parlement wordt het hele gebouw snel ontruimd. Het telefoontje blijkt uit Gent te komen. Hoofdinspecteur Mathieu moet de beller zo snel mogelijk opsporen.

De eerste actie na het weekend wordt op poten gezet door hoofdinspecteur Liesbeth in haar wijk Nieuw-Gent. Ze wil hardnekkige spijbelaars aanpakken. Een paar tientallen hangjongeren leveren elke dag opnieuw problemen op. Liesbeth probeert het probleem samen met de school in te dijken maar het blijkt een erg moeilijke strijd. Zelfs voor de politie hebben sommigen maar weinig ontzag.

'Niveau 4 Gent', woensdag 14 oktober om 20.35 uur op VIER.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Wat als beide partners transgender zijn? En wat als ze een kind willen? We volgen Hannah en Jake Graf tijdens hun eerste ontmoeting met een draagmoeder en tijdens hun pogingen om bij de geboorte van hun baby te kunnen zijn, midden in de lockdown. Ze getuigen ook over hun ervaringen tijdens hun transitie en over de tegenkanting die ze ondervonden, volop dromend over hun toekomst als ouders.

'Our Baby: A Modern Miracle', om 21.35 uur op En.

Dossiers