'Inspecteur' Sven Pichal deelt 5 tips om luisteraars te beschermen tegen phishing

vrijdag 30 april 2021
Foto: Radio 2 - © VRT 2020

Phishing is een gigantisch onderschat maatschappelijk probleem. Dat bewijst de Phishingspecial van Radio 2. Iedereen die afgelopen week in 'De Inspecteur', 'De Madammen' of 'Spits' aan het woord kwam - van slachtoffers tot instanties en experts - is blij dat over het onderwerp gepraat wordt.

Maar slachtoffers blijven nog al te vaak zélf de zwakke schakel in het verhaal. Wat moeten we dan vooral onthouden van deze phishingweek om zelf geen slachtoffer te worden? Sven Pichal bundelt alle concrete tips in een handige video.


5 tips
Radio 2-luisteraars hebben de afgelopen week veel opgestoken over hoe phishing in z'n werk gaat, en vooral dat slachtoffers zélf de zwakke schakel zijn in het verhaal. Op zich zijn onze betaalsystemen veilig, maar wij laten ons vangen door valse mails, sms'en en andere berichten. Wat kan je doen om phishing te vermijden?

- Controleer altijd de afzender van het bericht. Gaat het bijvoorbeeld over een e-mail? Check dan even het e-mailadres. En kijk vooral goed naar de spelling. Want één letter maakt soms een groot verschil.
- Klik nooit zomaar op een link. Krijg je een bericht via sms, WhatsApp, Messenger of via mail met daarin een link? Denk dan net iets langer na. De 'anderhalveseconderegel' kan helpen: iets langer nadenken dan anders.
- Kijk goed op welke website je aan het surfen bent. Valse websites zien er namelijk bijna net hetzelfde uit als echte websites. Zie je in het webadres nog maar het kleinste foutje? Sluit de website dan meteen volledig af.
- Geef nooit je betaalcodes door. Een bank of een overheidsinstelling gaat jou nooit via mail, telefoon of via een website vragen naar je persoonlijke pincode.
- Toch laten vangen? Bel meteen Cardstop. Stel dat je je toch hebt laten vangen door phishers, bel dan onmiddellijk naar Cardstop en contacteer je bank. Cardstop kan meteen je bankkaarten en alle apps die eraan gekoppeld zijn blokkeren. Stap nadien zeker ook naar de politie. Zo kan ook het parket de phishers beter te lijf gaan.

Niet onbewogen
Politiecommissaris Stijn De Ridder uit Antwerpen heeft alleen maar lof voor het initiatief van Radio 2: 'Wat jullie doen is echt heel belangrijk en relevant. Ik denk dat dit probleem nog nooit zo expliciet geduid en geïllustreerd is geweest in Vlaanderen als afgelopen week.' Alle getuigenissen van de voorbije week lieten ook De Inspecteur zelf niet onbewogen.

Sven Pichal: 'Ik denk dat ik onze luisteraars de voorbije week bang heb gemaakt en - ik zeg dat niet graag - maar dat is ook echt nodig. Uit de vele verhalen die we bij Radio 2 binnenkrijgen, blijkt dat die oplichters sluwer zijn dan ooit en dat iedereen vroeg of laat in de val kan lopen. Ik heb alle betrokken instanties kunnen vragen om alles op alles te zetten om de slachtoffers zo goed mogelijk bij te staan, hen niet alle schuld in de schoenen te schuiven én om nieuwe slachtoffers te voorkomen. Want de drama's die voortkomen uit phishing raken me diep.'

Justitieminister Van Quickenborne pleit voor centraal nummer
'De Inspecteur' liet de voorbije week alle instanties aan het woord, van banken, tot politie, parket en minister van justitie Vincent Van Quickenborne. Iedereen weet dat er werk aan de winkel is. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft oren naar die oproep, zei hij vanochtend op Radio 2.

Minister van justitie Vincent Van Quickenborne: 'Naar aanleiding van jullie uitzendingen hebben we afgesproken dat na een telefoontje met Cardstop ook achterliggende accounts en apps zullen geblokkeerd worden.'

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play4 logo

Op een vlucht van Los Angeles naar New York ontmoeten Oliver en Emily elkaar. De excentrieke Emily is net gedumpt door haar vriendje en stort zich tijdens de vlucht op Oliver. Meteen daarna besluiten ze allebei dat ze echt niet bij elkaar passen. Oliver droomt van een succesvolle carrière en de ware liefde, terwijl Emily's leven bestaat uit spontane en wilde extremen. Na hun heftige eerste kennismaking lopen ze elkaar tijdens de volgende jaren wel eens tegen het lijf, maar nooit op het goede moment. Na zeven jaar ontdekken Emily en Oliver stilaan dat ze meer zijn dan kennissen, meer dan vrienden en dat wat er tussen hen is, misschien toch hard op liefde lijkt.

'A Lot Like Love', film uit 2005 met oa. Ashton Kutcher en Amanda Peet, rond middernacht op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 15:00
  Victoria
  15:45
  On the wing
 • 10:00
  Ketnet Junior
  16:00
  Halve Finale Koningin Elisabethwedstrijd piano 2021
 • 15:25
  ROX
  15:50
  Samson & Marie
 • 15:25
  Franklin & Bash
  16:20
  Speechless
 • 14:50
  House Rules NL
  15:50
  My Kitchen Rules
 • 14:30
  Killer In-Law
  16:20
  How I Met Your Mother
 • 15:15
  Xena, The Warrior Princess
  16:10
  My Wife and Kids
 • 15:25
  Trollenjagers: Verhalen uit Arcadia
  15:50
  De Buurtpolitie - Extra
 • 15:30
  Zenderonderbreking
  16:30
  Commissaris Roos
 • 15:10
  De Gastentafel
  16:00
  De hofleverancier
 • 14:35
  The Bachelor Australia
  15:55
  Chateau Meiland
 • 14:55
  Night watch
  15:50
  NCIS
 • 14:10
  Recipe for Love
  15:40
  Property Brothers
 • 15:30
  De sterrenkaart
  16:05
  10 jaar njam!, 10 vragen voor...
 • 12:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 15:00
  Airplay 100
  19:00
  Waar is dat feestje?
 • 15:26
  Hallo roger
  15:37
  Tooldokter
 • 15:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 15:30
  ATP Rome & WTA Rome
  18:40
  Ajax TV
 • 15:30
  Death in Paradise
  16:30
  New Tricks
 • 15:20
  Sell This House: Extreme
  17:05
  Below Deck Mediterranean
 • 15:20
  NOS Journaal
  15:55
  Op1
 • 15:30
  Typisch Harderwijk
  16:00
  NOS Journaal
 • 15:35
  Peperbollen
  16:05
  Nieuwe Baasjes