Deze kerst de allerlaatste 'Music For Life' in 3 steden

zondag 11 september 2011

'Music for Life' wil de Vlaming elk jaar bewust maken van een stille wereldramp, en fondsen werven voor die ramp. Daar engageert Studio Brussel zich al vijf edities voor en dat is dit jaar niet anders. Stille rampen zijn noodsituaties die niet acuut in de actualiteit komen en dus (te) weinig of geen media-aandacht krijgen. Diarree wordt het thema van 'Music For Life' 2011 en is, samen met longontstekingen, wereldwijd de grootste doodsoorzaak bij kinderen, jonger dan vijf jaar. Nochtans is de bestrijding en het voorkomen ervan relatief eenvoudig. Rode Kruis-Vlaanderen zal het ingezamelde geld van 'Music for life' 2011 gebruiken voor de preventie en genezing van diarree in Nepal.

Al sinds de eerste editie van 'Music for life' in 2006 is Rode Kruis-Vlaanderen onze partner. Wereldwijd zet Rode Kruis-Vlaanderen zich belangeloos én structureel in voor rampen waar mensen in het Westen weinig of geen besef van hebben. Toch eisen ze elk jaar miljoenen levens. Over heel de wereld zetten dokters, lokale medewerkers en vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen zich jaar na jaar in voor zulke stille rampen. Omdat die in het Westen eerder onopgemerkt blijven, hebben ze daarbij te kampen met een groot gebrek aan middelen. Met een partner als Rode Kruis-Vlaanderen helpen we bestaande projecten en weten we concreet waar we geld voor inzamelen.

'Music For Life 2011' zal de laatste 'Music for life' zijn.
Het is een reeks geworden, die we dit jaar in schoonheid willen eindigen. 'Music for life 2011' moet het hoogtepunt zijn van de reeks. Daarom kiest StuBru ervoor één Music for life te organiseren die langs de drie steden toert, waar we al met het Glazen Huis gestaan hebben: Leuven, Gent en Antwerpen.

Het Thema: Diarree
Traditioneel staat 'Music for life' in het teken van een stille ramp. Dit jaar wordt diarree het thema van de eindejaarsactie. Het is een wereldwijd probleem. Concreet werkt 'Music for life' rond de situatie in Nepal.

Meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen
Diarree is, samen met longontstekingen, de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf jaar. Alhoewel het eenvoudig te voorkomen en te genezen is, wordt toch amper 39 procent van de kinderen met diarree in ontwikkelingslanden daarvoor effectief behandeld. Dat is vaak het gevolg van onwetendheid over de juiste behandeling.

Mensen die aan diarree sterven, sterven eigenlijk aan zware dehydratatie en vochtverlies. Diarree is een gevolg van een gebrek aan proper water en hygiëne in het algemeen. Diarree is een van de belangrijkste redenen waarom kinderen jonger dan vijf aan ondervoeding lijden. In 88 procent van de gevallen waarin mensen sterven aan de gevolgen van diarree, is dat te wijten aan onveilig water, slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne.

Diarree voorkomen
Diarree is relatief eenvoudig te voorkomen. Door handen met zeep te wassen daalt de incidentie van diarree met veertig procent. Door de toegang tot veilig water te verhogen daalt de incidentie van diarree met 47 procent.

Diarree genezen

Diarree is te genezen door patiënten te rehydrateren. Daarvoor bestaan bepaalde vloeistoffen, combinaties van zouten en suikers. Vitaminerijk eten kan ondervoeding tegengaan en de weerstand van de patiënt opbouwen. Om de duur van diarree te verminderen, kunnen zinksupplementen helpen.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft verschillende programma’s lopen in de strijd tegen diarree. Die programma’s bevorderen de toegang tot veilig drinkwater en doen aan hygiënepromotie. Zo bouwt het Rode Kruis actief waterputten en waterpompen in landen als Namibië, Burundi, Nepal en Mozambique en geeft het de lokale overheid, vrouwen en Rode Kruis-vrijwilligers opleidingen rond het onderhoud en de bouw van waterinstallaties. Via toneeltjes en rollenspelen tonen vrijwilligers van het Rode Kruis het belang van een goede hygiëne aan.

'Music For Life' in Antwerpen, Gent en Leuven
'Music for life' zal er dit jaar zijn van 17 tot en met 23 december en dat volgens het bekende concept, maar met één belangrijke wijziging. 'Music for life 2011' zal langs de drie locaties gaan waar het Glazen Huis al gestaan heeft: Leuven, Gent en Antwerpen. Het Glazen Huis vinden luisteraars:

Op 17, 18 en 19 december: Martelarenplein, Leuven;
op 19, 20 en 21 december: Woodrow Wilsonplein, Gent;
op 21, 22 en 23 december: Groenplaats, Antwerpen.

'Music for life 2011' zal de laatste 'Music for life' zijn. Wat in 2006 op het Martelarenplein in Leuven begon als een “geëngageerd avontuur” is uitgegroeid tot een enorm succes dat elk jaar in de kerstperiode een grote golf van solidariteit teweegbrengt. Elk jaar groeide de opbrengst en stonden er meer en meer mensen voor het Glazen Huis. Die reeks wil Studio Brussel graag in schoonheid eindigen met een allerlaatste 'Music for life'.



DOSSIER: Music for Life 2011

volledig dossier
mfl11

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 13:00
    VRT NWS journaal 13u
    07:55
    Journaallus
  • 12:30
    Lentebeelden
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 13:05
    DierenDetectives
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:00
    VTM Nieuws (13 uur)
    05:30
    Geen uitzending
  • 12:50
    Renovate Don't Relocate
  • 12:30
    Geen uitzending
    11:45
    Siren
  • 10:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 12:25
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 12:15
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 13:05
    Criminal Minds
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:55
    Pawn Stars: Best Of
    02:20
    Backroad Truckers
  • 12:35
    Love Island
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:25
    Ex-Wife Killer
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:00
    Z-Extra
    06:00
    Herhalingslus
  • 13:03
    Zo doe je het!
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 12:55
    Snel, Makkelijk & Lekker
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 13:00
    Eredivisie
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 12:25
    Death in Paradise
    02:35
    Vienna Blood
  • 13:00
    NOS Journaal
    02:02
    EenVandaag
  • 13:00
    NOS Journaal
    08:00
    Vroege Vogels
  • 13:02
    Agent Binky
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal