Soy Kroon is de grote winnaar van 'Make Up Your Mind'

zondag 8 mei 2022
Foto: RTL 4 - © RTL 2022

In de grote finale aflevering van 'Make Up Your Mind' traden de overgebleven vijf bekende Queens op. Allen strijdend voor de titel van Drag Queen. Wederom bogen de teams van Fred van Leer en Nikkie de Jager, ditmaal samen met gast-deskundigen Jim Bakkum en Edsilia Rombley, zich over de vraag: Welke BN'er heeft zich laten omtoveren tot een spectaculaire Drag Queen?

Na drie rondes ontving ‘Dee Dee Sky’ oftewel Soy Kroon de felbegeerde titel ‘Drag Queen 2022’ award uit handen van mystery guest Jan Slagter. Eerder onthulden afvallers Juvat Westendorp, Dan Karaty, Jamai Loman en Freek Bartels zich.


WINNAAR
Dee Dee Sky  - Soy Kroon

Niemand minder dan ‘Dee Dee Sky’ heeft het hart van de jury weten te veroveren en gaat met die felbegeerde titel van ‘Drag Queen 2022’ naar huis. Met haar spectaculaire optreden, samen met Shirma Rouse, wist deze Queen met haar performance de show te stelen. Haar totale overgave en gave om de juryleden in het hart te raken, leverde haar de uiteindelijke winst op. Nikkie wist te raden wie er schuil ging achter de make up door de hint ‘keizer’ die haar bracht op de naam Stefano Keizer, die Soy Kroon heeft gepersifleerd in De TV Kantine. Fred had echter geen idee en heeft uiteindelijk niet eens een gok gedaan. Jim dacht tot het einde toe dat het om een vrouw ging.

'Je denkt snel: is het wel stoer wat ik aan het doen ben? Ik denk dat het heel erg stoer is omdat je je zo kwetsbaar opstelt. Ik weet hoe hard deze Queens hebben gevochten om te staan waar ze nu staan, en daarom doe ik mee.'

Dee Dee verwijst naar de rol die hij heeft gepeeld in Galaxy Park, en ‘Sky’ verwijst naar Mamma Mia de Musical. ‘Soy’ betekent in het Spaans ‘Ik ben'. Tijdens zijn lipsync zong hij dan ook ‘i am, what i am', wat 'ik ben, wie ik ben' betekent. Ook staat op zijn pakje een boterham die verwijst naar Holly Mae Brood.

Alexis Star – Juvat Westendorp
Deze bijzondere Queen trapte de show af en mocht deze vervolgens ook als eerste verlaten. Deze uitbundige Queen wist de jury na de catwalk het minst te overtuigen met haar loopje. Met haar préséance blies Alexis iedereen omver. Helaas was het niet genoeg om er uiteindelijk met die titel vandoor te gaan. De panelleden hadden geen idee wie deze Queen was.

'Ik ben opgegroeid in een open gezin. Mijn broertje identificeert zichzelf soms als vrouw. Mijn zusje valt op vrouwen. In ons gezin vond iedereen dat altijd normaal, en ik vind dat dat ook de norm zou moeten zijn. Dit was voor mij een reden om hieraan mee te doen.'

De sexy stripper staat voor de rol die deze Queen gespeeld heeft in de film’ Onze Jongens is Miami’. Zijn naam verwijst naar de rol van Alex die hij speelde in de film ‘Just Say Yes’ en zijn deelname in de film Silver Star. ‘Kick some ass’ verwees naar de kickbox wedstrijd waar hij aan heeft deelgenomen.

Kikki Diamonds – Dan Karaty
‘Kikki Diamonds’ is de tweede die afvalt in deze bijzondere finale aflevering. Helaas kon deze heuse Queen met haar betoverende optreden de jury niet weten te overtuigen. In de eerste lipsync ronde moest ‘Kikki Diamonds’ het afleggen tegen de spectaculaire ‘Dee Dee Sky’. Namen zoals; Danny de Munck, Jan Smit en Kees Tol kwamen voorbij. Het is Nikkie uiteindelijk wel gelukt om te ontmaskeren wie er schuil ging onder deze prachtige Queen, maar hield uit strategie voor het spel wijselijk haar mond.

Kikki is een dansterm wat verwijst naar de choreograaf die Dan is. Diamonds verwijst naar Karaty. Romy Monteiro en Dan zijn beiden gelinkt aan ‘Dance, Dance, Dance’.Dan liet weten dat hij geen uitdaging meer uit de weg gaat nadat hij zijn alcoholverslaving heeft overwonnen.

'Who would have thought, in all of this, that it can make me emotional. But it really did. It was an awesome experience, it was very special.'

Juicy Andrews- Jamai Loman
In aflevering één wist ‘Juicy Andrews’ zich als eerste Queen te kwalificeren voor de finale. ‘Juicy Andrews’ mocht  haar kunsten tonen tegenover ‘Tilly Turner’ in de lipsync ronde. De vakjury vond dat ‘Tilly Turner’ meer indruk maakte met haar performance met Emma Heesters en liet ‘Juicy Andrews’ afvallen na de tweede ronde. Deze kleurige Queen is uiteindelijk door beiden panelleden ontmaskerd.

Het sterrenbeeld van Jamai is een Kreeft. Zijn Indische nagels waren een link naar de roots van Jamai. Noortje Herlaar en hij hebben beiden gespeeld in de musical Urinetown en zaten beiden in ‘The Masked Singer’.

'Ik vond het ontzettend leuk. Het was altijd al een droom van mij om dit te doen.'

Tilly Turner – Freek Bartels
Na the Final battle bleek ‘Tilly Turner’ niet ‘strong enough’ voor de fierce ‘Dee Dee Sky’. Door haar spectaculaire outfit wist de jury niet te achterhalen wie er schuil ging achter deze kleurrijke Queen. Namen als; Caroline Tensen, Kjeld Nuis en Tim Douwsma passeerden de revue, maar dat mocht uiteindelijk niet baten. Alleen Fred wist deze Queen te ontmaskeren.

'Als kind stond ik al met de borstel van mijn oma met haar hakken aan voor de spiegel. Later ga je dat raar vinden, maar ik ben zo blij dat ik nu heb mogen ervaren in alle glorie. Het was werkelijk waar een feest om dit te mogen doen. Ik kan het iedereen aanraden.'

Freek komt oorspronkelijk uit Tilburg. De naam Turner slaat op de rol die hij gespeeld heeft in ‘The Normal Heart’; Felix Turner. De carrousel in de outfit slaat op de Tilburgse kermis en multicolour is een verwijzing naar de multicolour coat die hij droeg in zijn eerste musicalrol Joseph.

Miss Studio 54 – Jan Slagter
De mystery guest van de finale was niemand minder dan Jan Slagter. Hij overhandigde ‘De Gouden Beautycase’ aan winnares ‘Dee Dee Sky’ vernoemd naar de dragname van Peter R. de Vries die afgelopen jaar een grote indruk achterliet door deel te nemen als Drag Queen Emmy Beautycase. Al snel herkende Jim Bakkum deze beauty.

'Ik heb echt alles gegeven. Het was een enorme ervaring. Ik heb zoveel respect voor alle make-up artists. Ik ben geïnspireerd door de deelname van Peter R. de Vries om zelf ook mee te doen.'


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Susan & Freek (VTM)

Vandaag staat het charmantste koppel uit Nederland centraal: Suzan & Freek. Bij hun vorige deelname in 2022 wisten ze menig Vlaams hart te veroveren en ook deze keer leggen ze hun ziel bloot. In ruil voor zoveel openheid krijgen ze wondermooie versies van hun nummers te horen die hen meermaals tot tranen toe weten te ontroeren.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 17:00
    Witse
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 17:25
    How To Be Young
    07:30
    Ketnet Junior
  • 17:45
    Oggy en de kakkerlakken: De volgende generatie
    05:00
    Geen uitzending
  • 17:45
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    05:30
    Geen uitzending
  • 17:20
    MasterChef Australië
    02:30
    Geen uitzending
  • 17:50
    How I Met Your Mother
    09:00
    Geen uitzending
  • 17:00
    Walker, Texas Ranger
    09:10
    Geen uitzending
  • 17:50
    The X-Files
    15:50
    Married ... With Children
  • 17:30
    The Golden Girls
    06:00
    Joe
  • 16:40
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 17:50
    FBI
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 17:10
    Bar Rescue
    02:15
    Backroad Truckers
  • 17:45
    MasterChef UK
    02:20
    Geen uitzending
  • 17:25
    Murdaugh Murders: The Movie
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 17:41
    De tip
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 17:30
    De Garde van Gert
    02:00
    Roger van Damme: Bakken
  • 17:15
    Europa & Conference League
    03:35
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 17:50
    Death in Paradise
    02:30
    Grantchester
  • 17:08
    Tijd voor Max
    02:15
    NOS Journaal
  • 17:10
    Downton Abbey
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 17:24
    Zapp Recordbrekers
    02:01
    Schiffmacher's Legacy