Politieke en journalistieke hoofdrolspeler blikken terug op vliegramp Bijlmermeer in KRO-NCRV documentaire 'Rampvlucht'

donderdag 29 september 2022

'Het gaat niet alleen om de Bijlmer', aldus Rob van Gijzel, destijds Tweede Kamerlid van de PvdA. Van Gijzel, in de media en Den Haag ook wel 'Bijlmerboy' werd genoemd, beet zich vast in het dossier van de Bijlmervliegramp en blikt terug op deze heftige periode en de nasleep hiervan in de KRO-NCRV documentaire 'Rampvlucht'.

'Het gaat om de houding die de overheid heeft ten opzichte van mensen in dit soort situaties. En dat is klaarblijkelijk nog steeds aan de orde', concludeert Van Gijzel. Naast Van Gijzel komen ook andere hoofdrolspelers van destijds aan het woord, zoals Rob Oudkerk (commissielid parlementaire enquête Vliegramp Bijlmermeer), Joost Oranje (destijds onderzoeksjournalist bij actualiteitenrubriek Nova), Vincent Dekker (oud Trouw-journalist die jarenlang onderzoek deed naar de ramp) en Henk Pruis (destijds hoofdonderzoeker Rijksluchtvaartdienst). Allen hebben nooit kunnen berusten in de gebrekkige waarheidsvinding van de overheid. De KRO-NCRV documentaire 'Rampvlucht' is beschikbaar via streaming platform NPO Plus en op dinsdag 5 oktober te zien om 22.15 uur op NPO 2.


Op 4 oktober 1992 stort er een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neer op een flatgebouw in de Bijlmer. Zeker 43 mensen komen om. Dertig jaar na dato zijn er nog steeds veel mysteries rondom de Bijlmervliegtuigramp. In de KRO-NCRV documentaire Rampvlucht zijn er gesprekken met diverse hoofdrolspelers van destijds, zoals journalisten Joost Oranje en Vincent Dekker, PvdA-kamerlid Rob van Gijzel, politicus Rob Oudkerk, dominee Otto Ruff (Stichting NaBij, nabestaanden Bijlmerramp) en nabestaanden Bertha en Ramon Batista. Zij blikken terug op de controversiële afwikkeling van de vliegtuigramp die nog altijd vragen oproept. Ieder van hen strijdt op zijn of haar manier voor meer openheid over wat er mis ging en voor betere zorg voor de nabestaanden en slachtoffers, ook nu nog, dertig jaar na de vliegramp.

Waarheidsvinders
Na een korte periode van nationale schok gaat Nederland weer over tot de orde van de dag. In de maanden en jaren na de ramp komen er steeds meer vragen. Zaten er echt alleen bloemen, parfum en computeronderdelen aan boord? Of werden er militaire goederen vervoerd? Waar is de cockpitvoicerecorder? Wie waren die mannen in witte pakken? En hebben de gezondheidsklachten van veel Bijlmer Bewoners iets met de ramp te maken?

Uiteindelijk leidt de aanhoudendheid van een aantal journalisten, politici en bewoners tot een parlementaire enquête, zes jaar na de ramp. Veel vragen blijven ook daarin onbeantwoord. 'Men wilde rust in de tent, men wilde dat de bewoners van de Bijlmer het idee kregen: er is naar ons geluisterd', zegt Vincent Dekker. 'Men heeft niet de waarheid willen weten, men heeft een boek willen sluiten.' Wat de parlementaire enquête wel duidelijk maakte, is de nog altijd actuele kloof tussen burgers en overheid. 'Eigenlijk politiek op zijn lelijkst, wat daar gebeurde', aldus Joost Oranje.

Regisseur van de KRO-NCRV documentaire Els van Driel: 'En dat is nog altijd aan de orde. Het ‘dossier Bijlmerramp’ laat heel goed zien hoe het wantrouwen van de burger ten opzichte van de overheid ontstaat door gebrekkige waarheidsvinding en transparantie. De ontwikkelingen rondom de toeslagenaffaire en de gaswinning in Groningen popten tijdens het maken van deze documentaire steeds omhoog.' Els van Driel maakte eerder de internationaal bekroonde KRO-NCRV-documentaire 'Shadow Game'.

Over 'Rampvlucht'
De documentaire 'Rampvlucht' is onderdeel van een crossmediaal project van KRO-NCRV rondom de vliegramp in de Bijlmer, op 4 oktober dertig jaar geleden. Naast de documentaire is er ook een podcast, online 3D-reconstructie en dramaserie. Meer hierover: rampvlucht.kro-ncrv.nl.

De documentaire 'Rampvlucht' is op woensdag 5 oktober om 22.15 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2, vanaf donderdag 29 september is deze al te streamen via NPO Plus en vanaf zondag 2 oktober via NPO Start.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:10
    VRT NWS laat
    01:20
    Het weer (laat)
  • 23:00
    Smog Town
    23:50
    Nachtlus
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:45
    Telefacts
    01:10
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:30
    Geen uitzending
  • 23:25
    BlacKkKlansman
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 23:25
    Godfather of Harlem
    01:15
    Stargate SG-1
  • 23:25
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 23:10
    Nonkel Jef
    00:55
    Geen uitzending
  • 23:15
    Stukken van mensen
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 23:10
    Oogappels
    01:00
    Friends
  • 23:25
    Scorpion
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 23:15
    Love Island
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 23:00
    CSI: Miami
    00:40
    Castle
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    01:30
    Herhalingslus
  • 23:13
    Diy on wheels
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 23:25
    Taste of Australia met Hayden Quinn
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 23:05
    Play Sports Highlights
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 23:10
    Silent Witness
    01:20
    Murdoch Mysteries
  • 23:05
    Op1
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 22:20
    2Doc
    00:17
    Nieuwsuur
  • 22:53
    Irvine Welsh's Crime