NPO Zapp in het teken van Week Tegen Pesten

zondag 26 september 2021

Na een jaar waarin de scholen grotendeels gesloten waren als gevolg van de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van De Kindertelefoon dat pesters helaas een inhaalslag maakten bij de terugkeer naar school. Kinderen namen maar liefst bijna vijftig procent meer contact op over pesten ten opzichte van voor de laatste lockdown.

Niet alleen het pesten maakt impact, maar specifiek ook buitensluiten. Dat sluit aan bij het thema van de landelijke Week Tegen Pesten: 'Buitensluiten, Uitgesloten!', een initiatief van stichting School & Veiligheid. Ook dit jaar staat NPO Zapp van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober online en op tv in het teken van deze themaweek.


Veel kinderen voelen zich niet geholpen
Veel kinderen gaan na de zomervakantie weer volledig terug naar school. De Week Tegen Pesten stimuleert om in de klas te bespreken hoe je, na elkaar een lange tijd niet te hebben gezien, weer op een goede manier met elkaar om gaat. Want kinderen weten vaak niet goed wat ze moeten doen als ze (digitaal) worden gepest of buitengesloten, blijkt uit onderzoek van De Kindertelefoon. Uit een steekproef in het onderzoek komt naar boven dat van de 70 kinderen die had besloten om iemand in vertrouwen te nemen, zich uiteindelijk 46 niet geholpen voelde.

Week Tegen Pesten op NPO Zapp  

'#MijnPestverhaal'
NPO Zapp trapt de Week Tegen Pesten af met het EO-programma '#MijnPestverhaal', dat op zondag 26 september om 18.30 uur te zien is op NPO Zapp. In '#MijnPestverhaal' delen kinderen aangrijpende verhalen over pesten, met als terugkerend thema: eenzaamheid. Ze delen hun pestverhaal met bijvoorbeeld een ouder of beste vriend(in), maar vinden dat spannend omdat zij vaak niet van de situatie weten.

Anne-Mar Zwart, EO-presentatrice op NPO Zapp: 'Kinderen die gepest worden, voelen zich vaak eenzaam en denken dat zij de enige zijn met dit probleem. Pas nadat zij hun verhaal hebben durven delen, komen ze erachter hoe dat oplucht. Ze voelen zich gehoord. En vooral: minder eenzaam.'

De verhalen in '#MijnPestverhaal' zijn niet altijd van gepeste kinderen, maar ook van iemand die vertelt waarom hij of zij een ander gepest heeft. Zo wordt duidelijk dat pesten iedereen raakt en hoe zwaar het kan zijn om zo’n geheim alleen te dragen. Maar ook hoe fijn het is als kinderen hun hart kunnen luchten bij iemand die ze vertrouwen.

'Mijn Kleine Grote Broer'
Een komische serie van KRO-NCRV over de onzekere puber Fien tijdens haar eerste jaar op de middelbare school. De 12-jarige Fien groeit op met haar verstandelijk gehandicapte broer en daar heeft ze het soms best moeilijk mee. Van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober, om 18.00 uur dubbele afleveringen te zien op NPO Zapp.

Online op NPO Zapp
Online gaat '#MijnPestverhaal' verder op Zapp.nl/tegenpesten en het Instagram- en TikTok-kanaal van Zapp. Hier zijn pestverhalen en 'confessions' van kinderen te zien zijn die Anne-Mar via haar social kanalen binnen heeft gekregen. We hopen dat de kinderen zich hierin zullen herkennen, elkaar steunen en elkaar tips geven hoe hier mee om te gaan. Ook Anne-Mar geeft kinderen tips die te maken krijgen met pesten, of misschien zelf wel pesten, met als doel je een positieve power-up/boost te geven.

'Flexe Meiden'
Wat doe je als er een video van jou op social media verschijnt waar je niet heel blij mee bent? Vanaf woensdag 8 september is de zesdelige KRO-NCRV-serie 'Flexe Meiden' te zien op Zapp.nl/flexemeiden en het YouTube-kanaal van NPO Zapp. De serie draait om de vier meiden: Cindy (Florien Ferdinandus), Vera (Claudia Kanne), Avalon (Chardonnay Rillen) en Nova (Fay Kimmijser) die deel uitmaken van een hiphop dansgroep en te maken krijgen met online pesterijen. Pesten blijft van alle tijden, met deze serie willen we onder de aandacht brengen wat het met kinderen doet als ze gepest worden.

'Pixelshit'
In de EO-jeugdpodcast 'Pixelshit', een 6-delige fictieserie van 15 minuten, gebaseerd op waargebeurde verhalen, raakt in elke aflevering een andere puber verstrikt in het complexe wereldwijde web. Tijdens een online audiotrip kruipen we in de belevingswereld van het hoofdpersonage, wordt de complexiteit van 'pixelshit' duidelijk en worden jonge luisteraars aan het denken gezet over hun online gedrag. De podcastserie 'Pixelshit' is vanaf 25 september volledig te beluisteren via Zapp.nl/podcasts en via streaming-apps.

Alle online video's, afleveringen, verwijzingen naar hulpinstanties, tips voor leerlingen en docenten zijn terug te vinden op Zapp.nl/tegenpesten.


Persbericht NPO Zapp
https://www.zapp.nl/

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 13:30
    Iedereen Beroemd
    00:55
    VRT NWS laat
  • 13:30
    Ketnet Junior
    23:50
    Nachtlus
  • 13:40
    Berry Bees
    21:00
    Geen uitzending
  • 13:35
    Familie
    01:10
    Geen uitzending
  • 13:30
    Renovate Don't Relocate
  • 12:30
    Geen uitzending
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 10:05
    Geen uitzending
    01:15
    Stargate SG-1
  • 13:10
    All Saints
    00:50
    Offspring
  • 10:00
    Joe
    00:55
    Geen uitzending
  • 13:25
    De wereld op je bord
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 13:05
    Bones
    01:00
    Friends
  • 13:25
    Heavy Rescue: 401
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 13:25
    Ja, Chef!
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 13:40
    Forensic Files II
    00:40
    Castle
  • 13:00
    Z-Extra
    21:30
    Herhalingslus
  • 13:35
    De ambachter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 13:40
    De Gezonde Goesting
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 13:15
    Formule 1
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 13:05
    The Chelsea Detective
    00:20
    Silent Witness
  • 13:21
    Ongehoord Nieuws
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 13:25
    Geef om je hersenen
    00:17
    Nieuwsuur
  • 13:44
    Het betoverde dorp van Pinokkio
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach