NPO viert 70 jaar Nederlandse televisie met 70 uur aan nieuwe programma's

donderdag 9 september 2021
Foto: © NPO 2021

Op 2 oktober 1951 werd de eerste officiŽle Nederlandse televisie-uitzending vanuit Bussum uitgezonden. Precies 70 jaar later viert de NPO de spraakmakende programma's die Nederland geÔnformeerd, ontspannen en verbonden hebben.

Kijk van vrijdag 1 tot en met maandag 4 oktober naar 70 jaar Nederlandse televisie waar op alle NPO-netten, NPO Start en de online kanalen tal van nieuwe, speciale programma's te zien zijn. Naast 70 uur aan nieuwe programma's is ook een schat aan de beste programma's van de afgelopen 70 jaar te zien. Want televisie speelt anno 2021 nog steeds een belangrijke rol in het leven van het Nederlandse publiek, onder jong en oud. Dit blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van NPO.


Nederlanders weten televisieprogramma's op waarde in te schatten. Zo is 81% van de ondervraagden van 13+ het eens met de stelling dat televisieprogramma's van alle tijden zijn. 74% schaart zich achter de stelling dat de programma's een constante factor zijn. De stelling dat televisieprogramma's onmisbaar zijn wordt door 62% van alle ondervraagden onderschreven; in de doelgroep 13-34 jaar is dit zelfs 63%.

Met de komst van streamingdiensten is het aanbod groter dan ooit. Nederlanders hebben de keuze uit een groot aantal internationale en nationale aanbieders waarbij ze zelf kiezen wat ze wanneer kijken. Toch geeft 56% van de ondervraagden aan dat ze streamingdiensten een toevoeging vinden aan het lineaire televisieaanbod, maar geen vervanging. Daarnaast verwacht 39% van de ondervraagde jongeren (13-34 jaar) juist dat ze in de toekomst meer televisieprogramma's gaan kijken. Van het totaal aantal ondervraagden van 13+ is dit 28%.

Televisie en streamingdiensten zijn beide een bron van ontspanning. Zo kiest 32% van ondervraagden voor Nederlandse televisie als ze een avond willen ontspannen, tegenover 38% die kiest voor een streamingdienst. Als men thuis komt en wil weten wat er die dag gebeurd is, kiest 55% van de ondervraagden voor Nederlandse televisie, waarbij slechts 7% kiest voor een streamingdienst. Deze actualiteitenfunctie van televisie wordt tevens onderschreven door de keuze van 46% van de ondervraagden voor Nederlandse televisie als ze morgen willen kunnen meepraten over het meest besproken onderwerp van dat moment. 11% van de ondervraagden kiest hiervoor een streamingdienst.

De actualiteitenfunctie van televisie heeft zich bewezen tijdens de coronacrisis: 76% van de ondervraagden geeft aan de berichtgeving op televisie over corona van belang te vinden. 28% van de ondervraagden keek tijdens de coronacrisis meer naar nieuws- en actualiteitenprogramma's op televisie.

Top 10 meest bijgebleven programma's
70 jaar Nederlandse televisie heeft een grote schat aan uiteenlopende en memorabele programma's en momenten opgeleverd. Maar wat zijn de programma's, van zowel publieke als commerciële televisie, die Nederlanders het meest zijn bijgebleven?

1. NOS Journaal
2. Goede tijden, slechte tijden
3. Boer zoekt Vrouw
4. Swiebertje
5. The Voice
6. Wie is de Mol?
7. Studio Sport
8. De Wereld Draait Door
9. Nieuwsuur
10. EK/WK Voetbal

Naast programma's noemden de ondervraagden ook grote gebeurtenissen, zoals de maanlanding, moord op president Kennedy, 9/11, de MH17-ramp, corona-persconferenties en huwelijken en begrafenissen van het Koninklijk Huis. Ook specifieke sportmomenten werden regelmatig genoemd, waaronder momenten tijdens de elfstedentocht en de Tour de France.


70 jaar Nederlandse televisie
Van vrijdag 1 tot en met maandag 4 oktober zijn 70 uur aan uiteenlopende nieuwe programma's rond het thema 70 jaar Nederlandse televisie te zien. Zo sprak tv-chroniqueur Han Peekel een groot aantal televisiemakers voor '70 Jaar TV: Je Beste Vriend' (Omroep MAX): een ode aan 70 jaar vriendschap tussen de kijker en de televisie, een gewaardeerde huisgenoot. Een serie waarin de passie voor het medium naar voren komt. Elke aflevering heeft een ander thema: tv als trooster, onruststoker, verhalenverteller en nar.

We zijn er inmiddels aan gewend dat we kunnen meekijken met groot nieuws. Terwijl het gebeurt en – dankzij de smartphone – waar we ook zijn. Dat was in de begintijd van televisie wel anders. In '70 jaar Breaking News' (NOS) wordt de ontwikkeling van breaking news geschetst, van watersnood (1953) tot watersnood (2021). Presentatoren, verslaggevers en cameramensen die de plotselinge grote nieuwsgebeurtenissen bij de mensen thuis brachten – onder wie Philip Freriks, Pia Dijkstra, Jeroen Pauw, Gijs Wanders, Jan van Loenen en Malou Petter – vertellen hoe dat in z’n werk ging. De presentatie is in handen van Winfried Baijens.

In '70 jaar Kunst en Cultuur op Televisie' (NTR) vieren Özcan Akyol en Dieuwertje Blok een feestje met een hoog ‘o ja’ gehalte. Samen met gasten als Adriaan van Dis, Hanneke Groenteman, Sanne Wallis de Vries, Jan Six, Wieteke van Zeil, Abdelkader Benali, Eric Corton, Tania Kross, Susan Smit, Barrie Stevens, Ralph Keuning en Ad Visser blikken Dieuwertje en Eus bijna 3 uur lang terug op 70 jaar kunst op tv.

Wat hebben de verhalen van gewone mensen betekend voor de kijker? In '70 jaar TV: Persoonlijke Verhalen' (KRO-NCRV) maakt Anita Witzier, vanuit het oog van de kijker, een reis door het verleden van de Nederlandse televisie. Ze bezoekt mensen voor wie een bepaald tv-programma of fragment veel heeft betekend en soms zelfs bepalend is geweest voor hun verdere leven. Zo spreekt Anita met de jonge Mart en zijn moeder. Door het zien van het eerste seizoen van ‘Hij is een Zij’ besefte Mart dat hij zelf ook transgender is. En met Robert ten Brink heeft Anita een gesprek over de impact van liefdesprogramma’s.

Sinan Can en Nicolaas Veul gaan in 'Vreemder dan Fictie' (VPRO) -een rondgang door 70 jaar tv-documentaire- in gesprek over de veelzijdigheid van de Nederlandse documentaire.

Ze praten met grootmeesters die het landschap hebben veranderd: Heddy Honigmann, Cherry Duyns, Michiel van Erp, Gulsah Dogan, Tom Fassaert, Esther Gould en Sarah Sylbing. Want de verhalen uit de werkelijkheid zijn vaak vreemder dan fictie!

Wat is er zoal voorbijgekomen in de afgelopen 70 jaar op de Nederlandse televisie? En vooral, wat weten we hier nog van? In het spelprogramma 'Je Zou Het Moeten Weten' (AVROTROS) neemt Harm Edens de kijker mee terug in onze televisiegeschiedenis en staat daarmee garant voor herkenning, verbazing en humor.

70 jaar televisie betekent ook 70 jaar sport op tv. In 'Wat Ging Er Door Je Heen?' (NOS) wordt ingezoomd op het bij sportprestaties onmisbare interview; hoe zich dat in de loop der jaren ontwikkeld heeft. Van de strak in het pak gestoken reporters met een pijp in de mond die door de sporters nog met 'meneer' en 'u' werden aangesproken tot een voetballer die bij de interviewer op schoot kruipt. Van de atleet die verguld is met elke vorm van aandacht tot – jaren later – het gevecht om een quoteje van een sporter met zonnebril en koptelefoon in de mixed zone.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Paul verdiept zich in de manier van frauderen waarbij mensen investeringen worden aangepraat die niet bestaan en waardoor velen van hen al hun spaarcenten zijn kwijtgeraakt. Hij praat ook met een ex-oplichter over deze manier van frauderen.

'Undercover: Fighting the Fraudsters', om 22.35 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:20
  Laat journaal
  00:45
  Het weer (nacht)
 • 23:45
  Canvaslus
  09:00
  Herfstbeelden
 • 23:15
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 23:50
  Private Practice
  00:50
  Geen Uitzending
 • 23:55
  Horrorhuurders en huisjesmelkers
  00:55
  Dr. Christian Will See You Now
 • 00:30
  White Collar
  01:20
  Verwacht op VTM 3
 • 00:05
  M*A*S*H
  00:40
  Stargate SG-1
 • 20:25
  VTMKIDS nachtloop 2021
  05:45
  TiTaToverfeest
 • 00:15
  EHBL
  00:40
  Zenderonderbreking
 • 23:50
  Huizenjagers
  00:45
  Komen eten
 • 23:50
  Masterchef
  01:10
  Geen uitzending
 • 00:35
  WWE: Smackdown
  01:40
  Madam Secretary
 • 00:25
  Property Brothers
  01:25
  Zenderonderbreking
 • 00:15
  Ottolenghi's Mediterranean Feast
 • 20:35
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 00:38
  Zonne-energie op maat
  00:50
  Simple diy
 • 00:00
  Studio Vlaams Parlement
  14:00
  Onderwijs - Commissie Live
 • 00:15
  Pro League Hockey (vrouwen): BelgiŽ - Nederland
  01:55
  WTA & ATP Indian Wells
 • 00:20
  Smother
  01:15
  The Mallorca Files
 • 00:15
  Law and Order
  02:00
  Storage Hunters
 • 00:10
  Op1
  01:10
  NOS Journaal (laat)
 • 00:35
  De Boeddhistische Blik: Moeders zijn ook dochters
  01:35
  De Nachtzoen
 • 23:55
  Khalid & Sophie
  00:50
  Boerderij van Dorst