NOS stelt nieuwe correspondenten voor

donderdag 22 februari 2024

Christiaan Paauwe wordt de correspondent Midden- en Oost-Europa voor de NOS. Hij heeft zelf vorig jaar de weg naar deze post geplaveid, toen de hoofdredactie tijdelijk ruimte had gemaakt voor uitbreiding van onze verslaggeving vanuit Polen.

Vanwege het duidelijk toenemende belang van deze regio is deze tijdelijke ruimte nu omgezet naar een freelance-correspondentschap, waar Christiaan begrijpelijkerwijs interesse in had.


Zijn standplaats wordt opnieuw Polen, zijn werkgebied loopt van de Baltische Staten tot en met Hongarije. Ook zal hij een deel van de Oekraïne-berichtgeving gaan doen, aangezien Polen als groot buurland een belangrijke rol speelt – of het nou gaat om het sterke groeiende Poolse leger binnen de NAVO, de opvang van vluchtelingen of de woede van Poolse boeren en vrachtwagenchauffeurs.

Paauwe (33) heeft Filosofie, Slavische Talen en Culturen en Journalistiek gestudeerd. Hij heeft tijdens zijn studies veel tijd in Oekraïne en Rusland doorgebracht, en schreef voor NRC voordat hij drie jaar geleden bij de buitenlandredactie van de NOS terechtkwam. Daar heeft hij zich bekwaamd in tv en radio, tot de oorlog in Oekraïne uitbrak en hij voor de Oekraïnedesk mooie eigen verhalen ging maken. Ook deed hij verslag van de oorlog vanuit Polen en Oekraïne.   

Chef Buitenland Esther Bootsma: 'Christiaan Paauwe is een geestdriftig journalist die – zo lijkt het soms – het liefst dag-en-nacht zou werken aan mooie eigen reportages. Hij bruist van de ideeën, maar heeft ook een grote kennis van de regio die hem in staat stelt gebeurtenissen van de juiste context te voorzien. En hij heeft het afgelopen half jaar ook al een woordje Pools geleerd, dus we hebben er alle vertrouwen in dat hij de juiste man is om Midden- en Oost-Europa dichter bij ons publiek te brengen.'

Paauwe: 'Dat de NOS nu deze post heeft opgetuigd, onderstreept dat we spannende tijden voor ons hebben. De Russische dreiging is voor niemand een abstractie meer. Het is een realiteit die Oekraïne elke dag doorleeft en die de oostflank van de NAVO op scherp heeft gezet. Tegelijkertijd zien we een nieuwe progressieve regering in Warschau die binnen Europa een leidende rol op zich probeert te nemen, en is er op economisch en cultureel vlak veel aan het verschuiven in de regio. Om die grote ontwikkelingen dicht bij onze kijkers en luisteraars te brengen, voelt als een belangrijke en vooral ook uitdagende taak.'

Chiem Balduk wordt de tweede correspondent in Berlijn. Hij wordt de rechterhand van correspondent Charlotte Waaijers, correspondent Duitsland en Midden-Europa. Chiem gaat Waaijers ondersteunen in de research en productie van reportages, maar ook zelfstandig verhalen maken en Charlotte vervangen tijdens haar afwezigheid. Balduk begint op 1 mei, een maand voor de Europese verkiezingen en voor het EK voetbal in Duitsland.

Chiem Balduk (27) begon als stagiair bij de NOS en is nadien gebleven. Eerst bij de 24-uursredactie en 'Met het Oog op Morgen', ruim twee jaar geleden stapte hij over naar de buitenlandredactie. Met zijn grote kennis van Midden- en Oost-Europa bleek hij een mooie aanwinst voor Buitenland, vooral toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en hij een van de drijvende krachten achter de berichtgeving over Oekraïne werd. Zijn grote droom lag in het buitenland, liefst ver ten oosten van Hilversum, vandaar dat de standplaats Berlijn hem op het lijf geschreven is.

Chef Buitenland Esther Bootsma: 'Chiem is zeer belezen, volgt vele bronnen en legt via sociale media gemakkelijk contacten, die in zijn geval vaak tot sterke eigen verhalen leiden. Wij zijn ervan overtuigd dat hij een groot talent is dat het ver zal schoppen in de journalistiek. Hij is ook heel grappig, dus we zullen hem missen in zijn hoekje op de buitenlandredactie, maar we gunnen Charlotte deze goede en prettige collega'. Balduk: 'Het zijn historisch interessante tijden voor Duitsland. Het land worstelt met de leidersrol binnen Europa en kampt in eigen land met een vastlopende economie. De Ampelkoalition probeert broodnodige hervormingen door te voeren, maar die kunnen rekenen op felle weerstand. Ook elders in de regio zijn het spannende tijden: van verkiezingen in Oostenrijk tot de afbraak van de rechtstaat in Slowakije. Het wordt een uitdaging om deze grote thema’s behapbaar en menselijk te maken, maar ik kan niet wachten om daarmee te beginnen!'


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 16:05
  On The Wing
  02:25
  Journaallus
 • 16:00
  Radio 1: De wereld vandaag
  07:30
  Ketnet Junior
 • 16:00
  Imago
  05:00
  Geen uitzending
 • 16:10
  Superstore
  05:15
  Geen uitzending
 • 16:05
  Alles Mag Weg
  03:10
  Geen uitzending
 • 14:35
  Arrival
  08:45
  Wordt aangekondigd
 • 16:05
  All New Traffic Cops
  01:15
  Geen uitzending
 • 15:55
  Married ... With Children
  01:30
  Baywatch
 • 16:00
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 15:45
  Het Beste Bod
  01:45
  Geen uitzending
 • 16:10
  CSI: Miami
  02:05
  ER
 • 15:30
  Hawaii Five-0
  01:20
  Sydney Harbour Force
 • 16:00
  Paramedics
  02:55
  Geen uitzending
 • 15:50
  Cold Case Files
  05:00
  Geen uitzending
 • 15:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 16:01
  Tooldokter
  06:00
  Nog Even Soezen
 • 16:10
  Het Weekmenu
  02:20
  Tot op het Bot: Het Varken
 • 14:50
  Premier League
  01:45
  Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
 • 16:00
  Midsomer Murders
  02:10
  The Change
 • 15:58
  Op1
  01:42
  NOS Journaal
 • 16:05
  Dit is Nederland
  01:59
  Nieuwsuur
 • 16:04
  Puppy Patrol
  02:36
  Podium Zwart Unplugged