Mensenrechtencommissaris Raad van Europa ontzet na VARA-docu 'Uitgezet'

dinsdag 16 juli 2013

In de vierde en laatste aflevering van VARA's 'Uitgezet' noemt Nils Muižnieks, commissaris mensenrechten van de Raad van Europa, het in detentie zetten van asielkinderen bij gedwongen uitzettingen slecht beleid.

'Het is niet in het belang van het kind, en dus in strijd met fundamentele internationale wetten. Het in detentie zetten van asielkinderen moet stoppen.' Hij roept op om het Nederlandse asielbeleid richting kinderen 'absoluut te heroverwegen'.


Muižnieks komt tot zijn uitspraken naar aanleiding van interviews met uitgezette asielkinderen die voor de serie ‘Uitgezet’ zijn bezocht in Afghanistan, Irak, Kosovo, Angola en Armenië. De Raad van Europa heeft al in 2006 kritiek geleverd op het in detentie zetten van asielkinderen door Nederland. Volgens Muižnieks mag dit nooit regel zijn.

Rhodia Maas, directeur van Dienst Terugkeer & Vertrek, verantwoordelijk voor de uitzetting van asielzoekers, verklaart dat asielkinderen maximaal twee weken voor uitzettingen in detentie verblijven: 'Het is uiteindelijk een beleidskeuze.'

Daarnaast heeft de commissaris mensenrechten kritiek op de zogeheten terugkeerhuizen in het buitenland, zoals uit het voorbeeld van Mulemba in Angola. Dit huis is speciaal door Nederland gebouwd voor opvang van teruggekeerde minderjarige asielkinderen. In de acht jaar dat dit terugkeerhuis door Nederland is geopend verbleef er één kind. Onduidelijk is waar de teruggekeerde minderjarigen terecht zijn gekomen en hoe het met ze gaat. Rhodia Maas, directeur van DT&V, bevestigt dat dit niet wordt gemonitord.

Commissaris mensenrechten Muižnieks vraagt zich af waar deze kinderen zijn gebleven: 'Zijn ze bij familie, zijn ze veilig, hebben ze toegang tot onderwijs?' Ook directeur Tin Verstegen van voogdijorganisatie Nidos, die de kinderen in Nederland begeleidt, maakt zich zorgen: 'Deze kinderen kunnen op straat zwerven, er kan van alles gebeuren. Meisjes de prostitutie in, alle zorgen mag je hebben. Als je het niet weet, weet je het niet. Daarom vinden we ook dat het goed geregeld moet zijn.'

'Uitgezet: Opgejaagde kinderen', woensdag 10 juli om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Factcheckers' (foto: Eén - © VRT 2019)

Is een gps-tracker d oplossing tegen fietsdiefstal? Om dat te testen heb je een fiets, een tracker n een dief nodig... Kun je chemopatinten terug met smaak laten eten via een speciaal brood, het oncobrood? En is het in Vlaanderen nergens meer stil zoals artikels beweren? Britt gaat op zoek naar de complete stilte.

'Factcheckers', om 20.40 uur op En.

Dossiers