MAX zendt documentaireserie van Fidan Ekiz en Kees Schaap over cancelcultuur uit

woensdag 7 juni 2023
Foto: © Omroep MAX 2022

Omroep MAX zendt de vierdelige documentaireserie 'De doe-het-zelf Dictatuur 'uit op NPO Start. 'De doe-het-zelf Dictatuur' is het persoonlijke avontuur van programmamakers/journalisten Fidan Ekiz en Kees Schaap over de wereld van wokeness, uitsluiting en angst; verschijnselen die veel impact hebben op de wereld van nu in het algemeen en de wereld van Fidan en Kees in het bijzonder.

'De doe-het-zelf Dictatuur' is vanaf donderdag 8 juni in zijn geheel te zien op NPO Start. Wanneer de serie wordt uitgezonden op televisie is op dit moment nog niet bekend.


De reeks is oorspronkelijk gemaakt voor BNNVARA, maar die heeft zich teruggetrokken omdat die omroep gaandeweg zelf inhoudelijk onderdeel werd van de serie. De makers hebben Jan Slagter benaderd en in overleg met BNNVARA is besloten dat Omroep MAX de documentaireserie uitzendt.

Jan Slagter, directeur Omroep MAX: 'Het is inmiddels wel duidelijk dat ik geen fan ben van de huidige woke- en cancelcultuur. Ik heb me daar regelmatig tegen uitgesproken, we slaan er wat mij betreft in door. Een verhaal heeft altijd meerdere kanten en het is belangrijk die te belichten. Fidan en Kees schuwen in deze serie hun persoonlijke visie en ervaring niet en stellen maatschappelijke vraagstukken aan de kaak die te vaak onbesproken blijven. Dus toen BNNVARA zich terugtrok en wij werden benaderd om op de rijdende trein van deze reeks te springen, hebben we dat gedaan. Nadrukkelijk in goed overleg met de directie van BNNVARA.'

In vier afleveringen van 'De doe-het-zelf Dictatuur' gaan Fidan en Kees op zoek naar de relatie tussen de cancelcultuur en de toegenomen polarisatie. Waarom worden mensen met afwijkende meningen en afwijkend gedrag publiekelijk veroordeeld en uitgesloten? Wat gebeurt er met mensen die worden verstoten? Waarom worden mensen agressiever en radicaliseren ze? Waarom polariseert onze samenleving? Wat is de rol van social media? En hoe verlamt de angst voor uitsluiting onze politieke en culturele instituties?

Fidan en Kees kennen elkaar al jaren en zijn het vaak met elkaar oneens. Hun discussies zijn openhartig en ongezouten eerlijk. In hun onderlinge gesprekken in 'De doe-het-zelf Dictatuur' nemen ze ook hun eigen rol en ervaringen onder de loep. Zo duiken ze samen diep in de maatschappelijke conflictgebieden van vandaag. Ze ontdekken aangrijpende verhalen en spreken met controversiële mensen. Maar zonder dat ze dat van tevoren beseften, worden ze gaandeweg zelf ook onderdeel van het verhaal. Dat leidt tot radicale keuzes en een zeer onverwachte ontknoping.

Aflevering 1: Tribunalen
De eerste aflevering begint in de coulissen van de talkshow 'Op1' die Fidan die avond presenteert. Belangrijkste onderwerp is de rel rondom het RTL-programma 'The Voice of Holland' dat die middag naar buiten is gekomen via het BNNVARA-programma 'Boos!'. Doet Fidan nu niet precies waar ze zo’n hekel aan heeft: trial by media? Fidan en Kees spreken deze aflevering met mensen die gecanceld werden, waaronder ook PvdA Tweede Kamerlid Gijs van Dijk. Hij werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en vervolgens zonder weerwoord door de PvdA gedwongen terug te treden uit de politiek. Fidan wil zelf ook weten of zij gecanceld werd nadat het BNNVARA-programma 'De Vooravond' van de buis werd gehaald. Ze gaat op zoek naar een antwoord.

Aan het woord komen, naast Fidan Ekiz en Kees Schaap, Gijs van Dijk, Ian Buruma, Peter Vasterman, Renze Klamer en Lonneke van der Zee.

'De doe-het-zelf Dictatuur'; vanaf woensdag 8 juni te bingen op NPO Start.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 13:56
    Thuis
    00:05
    Journaallus
  • 13:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 14:20
    Prinsessia
    21:00
    Geen uitzending
  • 14:10
    Wittekerke
    01:25
    Geen uitzending
  • 14:00
    Blind getrouwd: Australië
    00:50
    Geen uitzending
  • 11:55
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 14:00
    Airwolf
    00:45
    Geen uitzending
  • 13:50
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 10:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 14:25
    Comfort Food
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 14:15
    Younger
    00:20
    ER
  • 14:00
    Undercover Boss
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 13:55
    Extreme Food Phobics
    00:35
    Love Island
  • 14:25
    Forensic Files II
    00:50
    Castle
  • 13:00
    Z-Extra
    00:50
    Herhalingslus
  • 14:27
    Het zelfbouwhuis
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 13:40
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 14:25
    FIM Motocross World Championship
    01:00
    Six Nations
  • 14:00
    The Chelsea Detective
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 14:15
    De Avondshow met Arjen Lubach
    00:49
    NOS Journaal
  • 12:16
    Matthäus Passion
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 14:21
    Buurman en Buurman
    00:25
    Sophie & Jeroen