Kinderen helpen de walvissen met 'NPO Zapp Your Planet: Plasticjagers'

vrijdag 14 mei 2021

In samenwerking met NPO Zapp, EO en Wereld Natuur Fonds (WWF) start vrijdag 14 mei de actie 'Zapp Your Planet: Plasticjagers'. Kinderen helpen walvissen door samen met Zappers Freek Vonk, Niek Roozen, Anne-Mar Zwart, Anne Appelo en Janouk Kelderman te jagen op plastic.

Met het inzamelen van statiegeldflessen kunnen ze geld ophalen voor de actie. Met het ingezamelde geld wil WWF de toestroom van plastic naar zee stoppen. Op 1 juli komt er ook statiegeld op kleine flesjes. Die dag roepen we uit tot de 'Zapp Your Planet: Plasticjagers Flestafette' om zoveel mogelijk kleine flesjes in te zamelen en dan maken we ook het eindbedrag bekend.


De grootste dieren uit de oceaan, de walvissen, hebben onze hulp hard nodig. Walvissen zorgen voor een gezonde zee en helpen tegen klimaatverandering, maar door al het plastic in de zee raken ze verstrikt, slikken ze het in en kunnen ze er zelfs aan doodgaan. Kinderen kunnen daar iets tegen doen: de plasticvervuiling en toestroom van plastic in zee stoppen.

Word Plasticjager!
Kinderen ruimen, samen met bekende Zapp-gezichten, zoveel mogelijk plastic rommel op. Vanaf 1 juli is het in Nederland mogelijk om kleine plastic flesjes in te leveren als statiegeldfles. Tot die tijd kunnen kinderen de flesjes verzamelen, als een soort 'Zapp Your Planet'-spaarpot, waarna zij vanaf 1 juli de flesjes kunnen inleveren tijdens de 'Zapp Your Planet: Plasticjagers Flestafette' op verschillende statiegeldpunten in Nederland. Het ingezamelde geld wordt door WWF gebruikt op plekken in de wereld waar het plastic probleem heel groot is. Zo wordt er bijvoorbeeld met vijf euro al tien kilo afval uit het water gehaald, wordt met twintig euro het afval van een gezin een heel jaar lang naar een afvalstation gebracht en wordt met driehonderd euro één gewond zeedier voor een dag goed verzorgd.

Thuis kunnen kinderen ervoor zorgen dat er minder plastic gebruikt wordt en ze kunnen ook zelf in actie komen door kleine en grote statiegeldflessen te verzamelen en deze in te leveren. Het opgehaalde statiegeld kan vervolgens gedoneerd worden in de digitale collectebus op de site van 'Zapp Your Planet' om de walvissen te helpen. Kinderen kunnen ook op andere manieren geld inzamelen. Meer info is te vinden op zappyourplanet.nl. Ook scholen kunnen meedoen met 'Zapp Your Planet Plasticjagers'. Leraren kunnen wwf.nl/actiepakket een gratis actiepakket bestellen

TV-programma
In het EO-programma 'Zapp Your Planet: Plasticjagers', vanaf zaterdag 5 juni vier weken lang op Zapp rond 10.45 uur, houden Zappers Anne Appelo, Anne-Mar Zwart, Freek Vonk en Janouk Kelderman kinderen op de hoogte over de actie. Zo vertelt Freek Vonk elke week iets over walvissen en de problemen die ze tegenkomen door plastic. Janouk Kelderman en Anne-Mar Zwart gaan langs verschillende plekken in Nederland om uit te vinden hoe we hier omgaan met plastic. Anne Appelo voert wekelijks actie met kinderen in het land, waarbij zij zich kunnen laten uitbetalen in geld óf in statiegeldflessen. 'Zapp Your Planet: Plasticjagers' wordt op Zapp herhaald op zondag rond 12.15 uur en woensdag rond 17.50 uur. De actie loopt tot en met donderdag 1 juli.

'Zapp Your Planet'
'Zapp Your Planet' is een initiatief van NPO Zapp, EO en de NTR om kinderen bewuster te laten opgroeien. Terugkerende thema’s in het programma en van de acties zijn bedreigde diersoorten, het klimaat en duurzaamheid. Dit jaar komen kinderen tijdens 'Zapp Your Planet: Plasticjagers' in actie om de walvissen te verlossen van het plastic afval in de zee. Daarnaast maakt de NTR een wekelijkse editie van 'Zapp Your Planet', waarin natuur en duurzaamheid centraal staan. Meer informatie is te vinden op zappyourplanet.nl.

Het Wereld Natuur Fonds
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is met projecten in bijna 100 landen de grootste onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie ter wereld. De Rangers van WWF zijn 90.000 jonge natuurbeschermers tussen de 7 en 11 jaar en komen samen in actie voor bedreigde dieren en de natuur.


Persbericht NPO Zapp
https://www.zapp.nl/

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 02:15
    Journaallus
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 01:10
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:15
    Geen uitzending
    06:00
    Plop & de Peppers
  • 02:00
    Geen uitzending
    07:20
    Achter gesloten deuren
  • 01:05
    Geen uitzending
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 01:05
    Geen uitzending
    14:10
    Ultimate Police Interceptors
  • 02:20
    Married ... With Children
    01:30
    Baywatch
  • 01:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 01:50
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 02:20
    Neighbours: A New Chapter
    02:05
    ER
  • 02:25
    Geen uitzending
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 01:30
    Geen uitzending
    06:25
    Extreme Makeover: Home Edition
  • 01:30
    Geen uitzending
    07:45
    Dead Asleep
  • 00:40
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 02:13
    Hobbyklus
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 02:10
    Snel, Makkelijk & Lekker
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 02:05
    Eredivisie
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 01:50
    Ms Fisher's Modern Murder Mysteries
  • 02:01
    EenVandaag
    01:42
    NOS Journaal
  • 01:09
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 01:54
    Van de wereld
    02:36
    Podium Zwart Unplugged