Kinderen helpen de walvissen met 'NPO Zapp Your Planet: Plasticjagers'

vrijdag 14 mei 2021
Foto: © NPO Zapp 2021

In samenwerking met NPO Zapp, EO en Wereld Natuur Fonds (WWF) start vrijdag 14 mei de actie 'Zapp Your Planet: Plasticjagers'. Kinderen helpen walvissen door samen met Zappers Freek Vonk, Niek Roozen, Anne-Mar Zwart, Anne Appelo en Janouk Kelderman te jagen op plastic.

Met het inzamelen van statiegeldflessen kunnen ze geld ophalen voor de actie. Met het ingezamelde geld wil WWF de toestroom van plastic naar zee stoppen. Op 1 juli komt er ook statiegeld op kleine flesjes. Die dag roepen we uit tot de 'Zapp Your Planet: Plasticjagers Flestafette' om zoveel mogelijk kleine flesjes in te zamelen en dan maken we ook het eindbedrag bekend.


De grootste dieren uit de oceaan, de walvissen, hebben onze hulp hard nodig. Walvissen zorgen voor een gezonde zee en helpen tegen klimaatverandering, maar door al het plastic in de zee raken ze verstrikt, slikken ze het in en kunnen ze er zelfs aan doodgaan. Kinderen kunnen daar iets tegen doen: de plasticvervuiling en toestroom van plastic in zee stoppen.

Word Plasticjager!
Kinderen ruimen, samen met bekende Zapp-gezichten, zoveel mogelijk plastic rommel op. Vanaf 1 juli is het in Nederland mogelijk om kleine plastic flesjes in te leveren als statiegeldfles. Tot die tijd kunnen kinderen de flesjes verzamelen, als een soort 'Zapp Your Planet'-spaarpot, waarna zij vanaf 1 juli de flesjes kunnen inleveren tijdens de 'Zapp Your Planet: Plasticjagers Flestafette' op verschillende statiegeldpunten in Nederland. Het ingezamelde geld wordt door WWF gebruikt op plekken in de wereld waar het plastic probleem heel groot is. Zo wordt er bijvoorbeeld met vijf euro al tien kilo afval uit het water gehaald, wordt met twintig euro het afval van een gezin een heel jaar lang naar een afvalstation gebracht en wordt met driehonderd euro één gewond zeedier voor een dag goed verzorgd.

Thuis kunnen kinderen ervoor zorgen dat er minder plastic gebruikt wordt en ze kunnen ook zelf in actie komen door kleine en grote statiegeldflessen te verzamelen en deze in te leveren. Het opgehaalde statiegeld kan vervolgens gedoneerd worden in de digitale collectebus op de site van 'Zapp Your Planet' om de walvissen te helpen. Kinderen kunnen ook op andere manieren geld inzamelen. Meer info is te vinden op zappyourplanet.nl. Ook scholen kunnen meedoen met 'Zapp Your Planet Plasticjagers'. Leraren kunnen wwf.nl/actiepakket een gratis actiepakket bestellen

TV-programma
In het EO-programma 'Zapp Your Planet: Plasticjagers', vanaf zaterdag 5 juni vier weken lang op Zapp rond 10.45 uur, houden Zappers Anne Appelo, Anne-Mar Zwart, Freek Vonk en Janouk Kelderman kinderen op de hoogte over de actie. Zo vertelt Freek Vonk elke week iets over walvissen en de problemen die ze tegenkomen door plastic. Janouk Kelderman en Anne-Mar Zwart gaan langs verschillende plekken in Nederland om uit te vinden hoe we hier omgaan met plastic. Anne Appelo voert wekelijks actie met kinderen in het land, waarbij zij zich kunnen laten uitbetalen in geld óf in statiegeldflessen. 'Zapp Your Planet: Plasticjagers' wordt op Zapp herhaald op zondag rond 12.15 uur en woensdag rond 17.50 uur. De actie loopt tot en met donderdag 1 juli.

'Zapp Your Planet'
'Zapp Your Planet' is een initiatief van NPO Zapp, EO en de NTR om kinderen bewuster te laten opgroeien. Terugkerende thema’s in het programma en van de acties zijn bedreigde diersoorten, het klimaat en duurzaamheid. Dit jaar komen kinderen tijdens 'Zapp Your Planet: Plasticjagers' in actie om de walvissen te verlossen van het plastic afval in de zee. Daarnaast maakt de NTR een wekelijkse editie van 'Zapp Your Planet', waarin natuur en duurzaamheid centraal staan. Meer informatie is te vinden op zappyourplanet.nl.

Het Wereld Natuur Fonds
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is met projecten in bijna 100 landen de grootste onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie ter wereld. De Rangers van WWF zijn 90.000 jonge natuurbeschermers tussen de 7 en 11 jaar en komen samen in actie voor bedreigde dieren en de natuur.

Zapp Your Planet op tv
Vrijdag 25 juni 2021 om 17u30  »
NPO 3
Manon legt uit dat om de palmolie die in onze pindakaas, chips en snoep zit te verbouwen, veel bossen worden gekapt. Daardoor worden dieren bedreigd. Gelukkig is er een alternatief: olie uit algen.
Zondag 27 juni 2021 om 17u15  »
NPO 3
Manon mag voor een dag de baas van het bos zijn. Hoe maak je de juiste keuzes om te zorgen dat je een bos krijgt waar het fijn is voor veel verschillende bomen en dieren?
Vrijdag 2 juli 2021 om 17u30  »
NPO 3
Manon mag voor een dag de baas van het bos zijn. Hoe maak je de juiste keuzes om te zorgen dat je een bos krijgt waar het fijn is voor veel verschillende bomen en dieren?
Zondag 4 juli 2021 om 17u10  »
NPO 3
Presentatoren Manon, Remy en Toon komen in actie voor een gezonde planeet. Manon gaat verticaal tuinieren. Toon maakt mayonaise van sinaasappelschillen.
Persbericht NPO Zapp
https://www.zapp.nl/

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Johny Voners als Xavier in 'F.C. De Kampioenen' (foto: Eén - © VRT 2020)

Carmen leest in haar 'vakliteratuur' dat heel wat mannen vreemd gaan tijdens de zwangerschap, en zij is er van overtuigd dat Marc tot dat verfoeilijk gezelschap behoort. Aangezien ze op hoongelach onthaald wordt met haar theorie, besluit ze zelf het bewijs te leveren. Ze bestookt Marc met erotische fanmail en intieme geschenken, zeer tot ongenoegen van haar doelwit. Wanneer Marc Pol bij de zaak betrekt om zijn 'grootste fan' te ontmoedigen, en Fernand ontdekt dat Carmen blijkbaar een relatie met Marc op het oog heeft, gaan de poppen echt aan het dansen. Maurice maakt zich zorgen dat hij en Pascale hun tijd niet goed genoeg gebruiken, en hij overtuigt haar om volgens een vast schema te gaan leven dat hun een maximum aan quality time zal verzekeren. Maar al gauw wordt het schema een doel, eerder dan een middel voor Maurice...

'F.C. De Kampioenen', om 19.45 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 18:00
  Het journaal (vooravond)
  01:20
  Journaallus
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:10
  Misdaaddokters
 • 17:55
  Karrewiet (VGT)
  18:10
  Spring
 • 17:50
  Border Security USA
  18:20
  Echte verhalen: De buurtpolitie
 • 17:55
  Neighbours
  18:25
  Blind Getrouwd - Australia
 • 18:05
  Modern Family
  18:35
  The Simpsons
 • 17:25
  Relic Hunter
  18:20
  Fresh off the Boat
 • 18:05
  Beyblade Burst Evolution
  18:25
  Dawn of the Croods
 • 17:35
  Bompa
  18:10
  Wat Nu Weer?
 • 17:55
  De douane in actie
  18:55
  Komen eten
 • 17:45
  The Block NZ
  18:50
  Love It or List It
 • 17:55
  Forever
  18:50
  Special Victims Unit
 • 18:00
  Grey's Anatomy
 • 18:00
  Lekker Lang Leven
  18:25
  De zomertafel
 • 15:00
  Herhalingslus
  19:00
  Z-Extra Debat Zorgnet Icuro "Ziekenhuisfinanciering"
 • 18:00
  Bbq
  19:00
  al-1-maar-hits
 • 17:50
  Pizza puzzel 2
  18:15
  Mijn tuin
 • 18:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 16:35
  Basket: Limburg United - Charleroi
  23:55
  Europa League: Granada - Manchester United
 • 17:30
  The Trouble with Maggie Cole
  18:30
  Midsomer murders
 • 18:00
  According to Jim
  18:50
  Desperate Housewives
 • 18:00
  NOS Journaal
  18:15
  EenVandaag
 • 18:00
  NOS Journaal
  18:15
  NOS Journaal Regio
 • 18:00
  SpangaS
  18:15
  Brugklas