Gelovige transpersonen delen hun verhaal in 'Ken je mij?'

zaterdag 15 oktober 2022
Foto: © Evangelische Omroep 2022

In vier nieuwe afleveringen van het EO-programma 'Ken je mij?' leren acht gelovige transpersonen elkaar kennen. In iedere aflevering staan twee mensen centraal die elkaar in een briefwisseling vertellen over hun genderdysforie en hun leven voor en na hun coming-out.

Ze delen over de reacties van hun familie, de kerk en vertellen wat dit deed met hun geloof.


Er wordt de laatste tijd enorm veel over het onderwerp genderdiversiteit gesproken: in de politiek, het nieuws en in de samenleving worden allerlei meningen uitgewisseld en felle discussies gevoerd. Toch is de ervaring van veel transpersonen dat er veel meer over hen dan met hen gesproken wordt. In 'Ken je mij' laat de EO daarom acht gelovige transpersonen in verschillende levensfasen zélf aan het woord om hun eigen verhaal te delen.

Echte gesprekken
Met 'Ken je mij?' wil de EO mensen aanmoedigen om met elkaar in gesprek te gaan en naar elkaars verhalen te luisteren, zoals de deelnemers dat doen. Met het tv-programma hoopt de EO een eerste aanzet te geven. Want iedereen verdient het om gezien en gehoord te worden.

Gespreksavond
Naar aanleiding van het programma organiseert de EO op donderdagavond 17 november een gespreksavond over dit thema met o.a. gasten uit het programma. De avond wordt gehouden in de kapel van het EO-gebouw. Meer informatie en de mogelijkheid om een ticket te reserveren volgt via www.eo.nl/kenjemij.

Deelnemers

Alfevering 1 - Bram en Micah
Bram (59) is genderfluïde. Dat houdt in dat hij zich de ene dag meer man, en de andere dag meer vrouw voelt. Na twee jaar huwelijk deelt hij dit grote geheim met zijn vrouw. Voor haar een harde klap, maar geen reden om bij hem weg te gaan.

Micah (31) wordt als jongen geboren in een christelijk gezin in het Westland. Voor Micah is het vanwege autisme altijd al lastig om zich onderdeel te voelen van de maatschappij, altijd voelt ze zich anders. Ze identificeert zich als non-binair en valt daarmee helemaal buiten de labels man en vrouw. Voor de vader van Micah is het ingewikkeld als mensen vragen naar zijn kinderen. Hij heeft er twee; en dochter en een… Ja het was zijn zoon. Maar hoe zit dat nu?

Aflevering 2 - Jonathan en Thomas
Jonathan (56) wordt geboren als vrouw, trouwt en krijgt kinderen. Toch is er al die tijd iets dat niet klopt. Als hij op latere leeftijd psychisch helemaal vastloopt, ontdekt hij tijdens therapie wie hij echt is. Hij komt, aldus Jonathan, in contact met het jongetje in zichzelf, dat er altijd al was. Hij kan daarna onmogelijk nog langer als vrouw door het leven.

Thomas (21) kwam er een aantal jaar geleden al achter dat hij geen meisje is en staat aan het begin van zijn transitie. Sociaal is hij al uit de kast gekomen als Thomas. Thomas kan op begrip rekenen binnen zijn kerk en zijn ouders accepteren hem. Maar algehele acceptatie is ook voor hem geen vanzelfsprekendheid. Hij probeert door middel van een speciale avond in zijn kerk uit te leggen wat er in hem omgaat.

Aflevering 3 - Lindy en Tamar
Lindy (25) wordt geboren als de dochter van Marcel en Lydia Zimmer, bekende namen in de christelijke muziekwereld. Lindy voelt al jong dat ze niet in de standaard kaders van jongens of meisjes valt. Thuis voelt ze zich wel veilig om uit de kast te komen als non-binair maar in de evangelische kerk waar zij is opgegroeid niet. Als zij ziet hoe daar gereageerd wordt op de coming-out van een vriend van haar, weet ze voor zichzelf: ik kan in deze kerk niet veilig uit de kast komen.

Tamar (19) wordt geboren als dochter van twee dominees. Enkele jaren geleden komt die uit de kast als non-binair. Wat geloof betreft hebben diens ouders geen problemen om Tamar te accepteren. Toch is het lastig, met name voor diens moeder, om afscheid te nemen van haar dochter. Tamar wil dan ook niet meer als ‘zij’ of ‘haar’ worden geduid maar als ‘die’ of ‘diens’.

Aflevering 4 -Janna en Micha
Janna (50) groeit op als jongen en voelt al haar hele leven dat ze een buitenbeentje is. Wat hier de oorzaak van is, blijft lang onduidelijk. De kerk is belangrijk voor haar. Ze trouwt en krijgt als man vier kinderen bij haar vrouw. Maar ondertussen knaagt een leegte aan haar en depressies volgen elkaar op. Op zoek naar wat er mis kan zijn, komt Janna in contact met een voorganger die veel kennis heeft over genderdysforie. Zo komt ze tot de conclusie dat ze inderdaad trans is.

Micha (31) groeit als meisje op in Genemuiden in de Hersteld Hervormde Kerk. Als echt meisje-meisje speelt hij ‘gewoon’ met poppen. Maar van binnen klopt dit niet, hij is erg ongelukkig. Micha omschrijft deze tijd zelf als het letterlijk missen van een identiteit. Een breuk met de kerk en een lesbische relatie met Sonja brengt voor even verlichting, maar al snel keert de onrust en vertwijfeling terug. Na een uitzending van Hij is een zij vallen de puzzelstukjes op zijn plek: hij heeft genderdysforie.

'Ken je mij?', vanaf zondag 16 oktober om 23.25 uur bij de EO op NPO 2.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:45
    VRT NWS laat
    07:50
    Journaallus
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:35
    The Good Doctor
    05:25
    Geen uitzending
  • 00:30
    Ambulance
    02:30
    Geen uitzending
  • 01:05
    The Big Bang Theory
    09:00
    Geen uitzending
  • 01:05
    Geen uitzending
    13:40
    All New Traffic Cops
  • 01:05
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:25
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 01:05
    Neighbours: A New Chapter
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:00
    Hawaii Five-0
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 01:05
    Dating: No Filter
    02:10
    Geen uitzending
  • 01:05
    Geen uitzending
    08:00
    Murdaugh Murders: The Movie
  • 00:35
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:50
    Ware Delicatessen
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 00:40
    MotoGP
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 01:05
    Boiling Point
    02:05
    Dickensian
  • 00:10
    Op1
    02:00
    EenVandaag
  • 00:55
    Ongehoord Nieuws
    02:36
    Nieuwsuur
  • 00:54
    Sophie & Jeroen
    03:26
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal