EO-documentaire 'Hemelbestormers' wint DMFF Grand Prix Award

zondag 1 maart 2015

De EO-documentaire 'Hemelbestormers' (Killer Slope) van maker Geertjan Lassche is met de Grand Prix Award onderscheiden op het Dutch Mountain Film Festival.

'Dit meeslepende filmische document over het wreed uiteenspatten van dromen op de door stormen en lawines geteisterde flanken van de berg, boeit tot de laatste seconde. Het toont de harde realiteit van het expeditieklimmen', aldus het juryrapport. De jury waardeert verder dat de film discussie oproept en de aandacht voor de rol van Sherpa's: 'Deze Sherpa's geven de doorslag: doorgaan of omkeren. Op hun eigen bescheiden wijze, maar wel overtuigend, gebaseerd op kennis van de berg en met inschatting van de kansen en de risico's.'

Eerder werd de film al genomineerd voor Best Dutch Documentary op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Cho Oyu
De film 'Hemelbestormers' ging in november 2014 in première op het IDFA en gaat over een Himalaya-expeditie naar de Cho Oyu. Geertjan Lassche reist met de expeditie mee en filmt hoe op 7 kilometer hoogte de groep in de problemen komt. Er ontvouwt zich een spannend en ongelooflijk verhaal, met ongekende beelden, intrige en schurende personages. De EO zond de film uit op 26 december jongstleden.

Jury
De jury van het DMFF bestond dit jaar uit Frits Vrijlandt (voorzitter International Climbing and Mountaineering Federation en beklimmer van 'Seven Summits'), Noes Lautier (bergsportjournalist) en Guido Franken (filmproducent, verbonden aan Cinesud).

Lassche
Geertjan Lassche was eerder embedded bij Korps Mariniers (De Uitverkorenen, IDFA 2012), over de vloer bij Thomas Dekker (Niemand Kent Mij, 2011) en het artsenteam van de Intensive Care van het Erasmus MC (Van Leven Ga Je Dood, 2007). Lassche probeert in aansprekende decors en onder extreme omstandigheden vast te leggen hoe mensen reageren op spannende dilemma's. Lassche is ook bekend van documentaires als De Boer Die Zou Gaan Emigreren (IDFA 2008) en Zwart IJs (2014).

Credits

Directed by: Geertjan Lassche
Camera: Frank Moll, Geertjan Lassche
Editing: Stefan Kamp
Sounddesign: Alex Booij
Production: EO
Co-production: Braambos
Editorial department: Hans van der Linden, Floor Koomen
Broadcasted: 26 december 2014

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva Espa√Īa - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In AsturiŽ leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lťon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers