Deze zomer vier nieuwe 'Marathoninterviews' bij VPRO

vrijdag 14 juni 2024

Een lang gesprek, twee microfoons en drie uur onafgebroken de tijd waarin interviewer en gast allebei op de proef worden gesteld.

Dat zijn de vaste ingrediënten voor het 'Marathoninterview'. Met dit jaar: psychiater Jim van Os, oud-diplomaat Robert Serry, schrijver/kunstenaar Marion Bloem en jurist/letterkundige Hans Ulrich d’Oliveira.


Zaterdag 15 juni - Jim van Os, interview: Eva Koreman
Sommigen noemen zijn ideeën omstreden of zelfs radicaal. Psychiater Jim van Os pleit voor afschaffing van de DSM-5 (het internationale classificatiesysteem voor psychiatrische aandoeningen) en daarmee eigenlijk voor een nieuwe inrichting van de geestelijke gezondheidszorg. En hij pleit voor de mogelijkheid van euthanasie bij mensen met geestesziekten. Hiermee zette hij het debat over ondraaglijk lijden ongewild op scherp. Van Os is hoogleraar en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is meermalen benoemd tot ‘Psychiater van het jaar’.

Eva Koreman is VPRO radiomaker, presentator en interviewer en dol op eigenwijze mensen. In eerdere Marathoninterviews sprak zij met schrijver Manon Uphoff en politica Sylvana Simons.

Zaterdag 22 juni - Robert Serry, interview: Tim de Wit
Oud-diplomaat en VN-onderhandelaar Robert Serry was ooit Nederlands eerste ambassadeur in Oekraïne. De Russische invasie in Oekraïne raakte hem ook persoonlijk, omdat hij daar nog altijd een deel van de tijd woont. In de jaren 90 werd hij ook, als hoofd van de divisie Midden-Oosten op het ministerie van Buitenlandse Zaken, door Max van der Stoel meegenomen naar vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Serry gebruikt zijn ervaring in deze conflicten nu om een bijdrage te leveren aan het naar rustiger vaarwater dirigeren van de meest ingewikkelde dossiers van de internationale betrekkingen.

Tim de Wit is presentator van het VPRO’s 'Bureau Buitenland' en van de populaire podcast Europa draait door, die hij samen met Arend Jan Boekestijn maakt. Vorig jaar sprak hij in het 'Marathoninterview' met Rob de Wijk.

Zaterdag 29 juni - Marion Bloem, interview: Sophie Derkzen
Schrijver, dichter en kunstenaar Marion Bloem weet al vijftig jaar een groot publiek bereiken. Zij was ook vijftig jaar samen met schrijver, arts en hoogleraar Ivan Wolffers, die in 2022 overleed. Bloem onderzoekt haar rouwproces minutieus - de rouw is rauw. Op een ander persoonlijk terrein laat Marion Bloem ook nog steeds van zich horen. Sinds haar boek Geen gewoon Indisch meisje (1983) heeft ze duidelijke opvattingen over de verhoudingen tijdens het Nederlandse koloniale bewind in Indonesië. Haar boek Indo (2020) is een persoonlijke zoektocht naar haar identiteit en aan welke kant van de geschiedenis ze staat.

Sophie Derkzen is presentator van VPRO's 'Bureau Buitenland'. Eerder maakte ze Marathoninterviews met Amade M’charek, Boris Dittrich en Mathieu Segers.

Zaterdag 6 juli - Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira, interview: Nadia Moussaïd
Jurist en letterkundige Hans Ulrich ‘Ulli’ Jessurun d’Oliveira (1933) is een alleskunner. Hij schrijft boeken, voor kranten, bedrijft politiek activisme en functioneert nog altijd als een pater familias voor zijn voormalige kantoorgenoten. d’Oliveira, zelf Holocaustoverlevende, kwam onlangs in het nieuws door zijn protestactie tijdens de toespraak van de Israëlische president Herzog bij de opening van het Holocaustmuseum. 'Een vertegenwoordiger van de genocidale staat Israël is de slechts denkbare gast om aanwezig te zijn bij de opening van dit museum' aldus d’Oliveira. In zijn recent verschenen boek Natiestaat en kolonialisme - een ongemakkelijk verbond: Ras en nationaliteit in de negentiende eeuw, levert hij een bijdrage aan het huidige debat over de Nederlandse dekolonisatie.

Nadia Moussaïd is programmamaker bij de VPRO en presenteert het muziekprogramma 'On Stage' en heeft in 2022 de documentaire serie 'Mijn vader de gelukszoeker' voor VPRO televisie gemaakt.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Jaak Van Assche als Fernand in 'F.C. De Kampioenen'

Tijdens een staking van de cipiers worden Marc en Maurice als gemeentepersoneel mee ingezet om de gevangenen te bewaken. DDT, die nog steeds vastzit, maakt van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. DDT wil koste wat het kost wraak nemen op de Kampioenen. Wanneer hij naar zijn oude 'garage' terugkeert, maakt hij kennis met Fernand. DDT ziet in hem de ideale bondgenoot voor zijn wraakactie. De Kampioenen speculeren ondertussen over het fortuin van Boma. Hoe kan iemand zo rijk worden met een slecht product als de Bomaworst? Of is Boma bezig met zaakjes die het daglicht niet mogen zien?

'F.C. De Kampioenen', om 19.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 08:00
  Radio2 op VRT 1: camping Karolien
  08:30
  Journaallus
 • 07:30
  Ketnet Junior
  11:55
  Zomerbeelden
 • 08:30
  De avonturen van Pil
  04:50
  Geen uitzending
 • 07:50
  De Smurfen en het Verloren Dorp
  01:05
  Geen uitzending
 • 08:00
  Geen uitzending
  00:30
  The Kill Team
 • 09:05
  Geen uitzending
  11:35
  Las Vegas
 • 09:05
  Geen uitzending
  14:05
  Asteroid: Final Impact
 • 08:30
  Beverly Hills, 90210
  03:15
  Baywatch
 • 06:00
  Joe
  02:30
  Geen uitzending
 • 08:45
  Meesterlijke Klassiekers
  04:50
  Geen uitzending
 • 08:45
  Criminal Minds
  02:20
  Geen uitzending
 • 08:40
  Lost Car Rescue
  02:15
  Geen uitzending
 • 09:05
  Love it or List it Australia
  02:10
  Geen uitzending
 • 08:35
  Girl in the Box
  05:00
  Geen uitzending
 • 06:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 09:11
  Zo doe je het!
  05:55
  Sixties To Six
 • 08:50
  Open Vuur
  02:00
  Het Weekmenu
 • 09:00
  MIDMID MEISTER
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 08:50
  Father Brown
  02:30
  Midsomer Murders
 • 09:05
  Make You Laugh Out Loud
  02:30
  Transplant
 • 08:50
  MAX vakantieman
  02:15
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 08:45
  Valkenburg in de Geul
  08:05
  Petrus in het land
 • 09:00
  AAP
  02:12
  Tekst-TV