De Europese verkiezingen 2024 op alle platformen bij de NOS

woensdag 24 april 2024

Van donderdag 6 tot en met zondag 9 juni kunnen ruim 370 miljoen EU-burgers naar de stembus om een nieuw Europees parlement te kiezen. In Nederland kunnen de kiesgerechtigden meteen op 6 juni hun stem uitbrengen.

Er wordt wel gesproken van de belangrijkste Europese verkiezingen ooit. Aan de randen van Europa woeden oorlogen, ons continent trekt een constante stroom mensen van daarbuiten en de Europese klimaatambities hebben verregaande consequenties voor onder meer de landbouw, de energiezekerheid en de koopkracht. Tegelijkertijd blijkt uit peilingen dat in veel EU-landen de partijen in het midden fors terrein kunnen verliezen aan radicaal-rechtse en nationalistische partijen.


Grote en ingewikkelde thema’s. Vandaar dat de NOS op alle platforms – radio, tv en online – uitpakt met programma’s en andere content over deze Europese verkiezingen.

Televisie

'NOS Europa Kiest: het Debat'
Debatprogramma met de Europese lijsttrekkers van de negen grootste partijen. Per keer gaan steeds drie lijsttrekkers in discussie over thema’s als oorlog in Europa, migratie en landbouw. Dat gebeurt onder leiding van Simone Weimans en Winfried Baijens. EU-correspondent Kysia Hekster schetst de achtergronden en tussen de debatten door komen ook kiezers aan het woord.

Woensdag 5 juni, 20.34-22.05 uur, NPO 1

'NOS Europa Kiest: de Stemming'
Nederlandse kiesgerechtigden hebben hun stem uitgebracht en in de exitpolls van 21.00 uur (voorlopig) en 21.30 uur (definitief) wordt duidelijk welke politieke partijen hebben gewonnen en welke verloren. Presentator Rob Trip schakelt in de uitzending met NOS-verslaggevers op de partijbijeenkomsten in het land. Ook praat hij met Arjan Noorlander voor de politieke consequenties in Nederland en met Brussel-correspondent Kysia Hekster over de gevolgen voor het Europees Parlement. Malou Petter staat bij het uitslagenscherm en presenteert de uitkomsten van de exitpoll én van een Ipsos-enquête naar de mening van de kiezer over de Europese Unie. Daarover gaat het ook in bijdragen van Jeroen Gortworst en Margot Oosterwechel van de NOS YouTube-serie 'De Peilers'. Zij hebben met Nederlanders uitgebreide gesprekken gevoerd over de EU.

Donderdag 6 juni, 20.33-22.01 uur, NPO 1

'NOS Europa Kiest: de Uitslagen'
Rechtstreekse uitzending met om 23.00 uur de definitieve uitslag van de verkiezingen in Nederland. Gedurende de avond komen ook de exit polls en uitslagen uit andere EU-lidstaten binnen. Presentator Saïda Maggé schakelt met correspondenten in Europese hoofdsteden en Malou Petter staat bij het uitslagenscherm. In de studio in Hilversum zijn ook Kysia Hekster en Arjan Noorlander om de uitkomsten te duiden voor de Europese en de Nederlandse politiek.
Daarnaast praat Mariëlle Tweebeeke van Nieuwsuur in de hal van het Europees Parlement in Brussel met Europarlementariërs en andere betrokkenen over de resultaten en de gevolgen daarvan voor de grote thema’s.

Zondag 9 juni, 21.30-24.00 uur, NPO 2

Online

'De Peilers'
'De Peilers' (Jeroen Gortworst en Margot Oosterwechel) gaan in verschillende Europese hoofdsteden – samen met de betreffende correspondent – in gesprek met de Nederlandse én Europese kiezer over wat hen bezighoudt en waarom ze bepaalde keuzes maken. In Duitsland (correspondent Charlotte Waaijers) gaat het gesprek over boeren en de Europese ambitie om het eerste klimaatneutrale continent te worden, de zogeheten Green Deal. 'De Peilers' zijn ook in Polen (met correspondent Christiaan Paauwe), waar oorlog in Europa het gespreksthema is. Migratie is het onderwerp in Italië (correspondent Heleen d’Haens) en met de Hongaren (EU- en Hongarije-correspondent Tijn Sadée) wordt gesproken over democratie en de toekomst van de Europese Unie.

YouTube, NOS.nl en NOS app

'Rondje Binnenhof special: Rondje Brussel'
Speciaal voor de Europese verkiezingen laten Marleen de Rooy en Gerri Eickhof de gangen van het Nederlandse parlement achter zich om hun licht op te steken in EU-hoofdstad Brussel. NOS-correspondent Kysia Hekster neemt Marleen en Gerri twee afleveringen van 'Rondje Brussel' mee in en rond het gebouw van het Europees Parlement.

Vrijdagen 17 en 31 mei, 17.00 uur, YouTube

Radio

'NOS Europa Kiest: de Stemming'
In Nederland wordt gestemd voor de Europese verkiezingen. Mark Visser en Suse van Kleef presenteren een programma op NPO Radio 1 met om 21.00 uur de eerste exitpoll en om 21.30 uur de definitieve. Tijdens de uitzending geeft Wilma Borgman politieke duiding, er zijn gasten en reacties vanuit de politieke partijen en van de kiezers. Daarnaast wordt de luisteraar ook op de hoogte gehouden van de oefenwedstrijd die het Nederlands elftal tegen Canada speelt in de aanloop naar het Europees Kampioenschap.

Donderdag 6 juni, 20.30-23.00 uur, NPO Radio 1

'NOS Europa Kiest: de Uitslagen'
In alle Europese lidstaten is gestemd voor een nieuw Europees Parlement. In een extra uitzending op NPO Radio 1, gepresenteerd door Mark Visser en Fleur Wallenburg, komen de exit polls en uitslagen uit de EU-lidstaten binnen, met om 23.00 uur de prognose van de samenstelling van het Europees Parlement en de definitieve uitslag van Nederland. De politieke duiding is in handen van Europa-correspondent Tijn Sadée. Ook zijn er gasten in de studio, er wordt gesproken met NOS-correspondenten in de Europese hoofdsteden en er is ruim aandacht voor de politieke reacties uit Brussel.

Zondag 9 juni, 20.30-24.00 uur, NPO Radio 1


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play4 logo

Rik Verheye en Sam Kerkhofs hebben hun jongensdroom waargemaakt. Ze hebben met hun eigen spaarcenten een voetbalclub gekocht: Sporting Hasselt. Maar al snel blijkt dat de club zich in een veel slechtere staat bevindt dan ze hadden verwacht.

'De Spor', om 21.20 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 23:10
  Factcheckers
  02:20
  Journaallus
 • 22:35
  My Brilliant Friend
  07:30
  Ketnet Junior
 • 22:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 22:30
  Helden van Hier: De MUG
  05:05
  Geen uitzending
 • 22:40
  Alles Mag Weg
  02:25
  Geen uitzending
 • 22:25
  Snowpiercer
  09:10
  Geen uitzending
 • 22:25
  Top 20 Funniest
  09:05
  Geen uitzending
 • 23:10
  Baywatch
  02:20
  JAG
 • 23:10
  The Golden Girls
  06:00
  Joe
 • 23:10
  De Mol
  02:05
  Geen uitzending
 • 23:10
  Family Law
  02:05
  Geen uitzending
 • 22:50
  Godzilla: King of the Monsters
  03:20
  Two and a Half Men
 • 22:30
  Naked Attraction
  05:00
  Geen uitzending
 • 22:00
  Mystery 101: Playing Dead
  05:00
  Geen uitzending
 • 23:00
  Herhalingslus
  08:00
  Wijzer Wonen
 • 22:55
  Leven als vakman
  05:55
  Sixties To Six
 • 23:00
  Sarah's Sweet Table
 • 23:05
  Play Sports Highlights
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 23:00
  Peaky Blinders
  02:00
  Scott & Bailey
 • 22:46
  NOS Studio Voetbal
  02:26
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 23:08
  Bijbelen met sterren
  07:15
  Tijd voor Max
 • 22:26
  Louis Theroux Interviews
  02:20
  NOS Studio Sport