VRT viert Toots Thielemans

donderdag 28 april 2022
Foto: © VRT 2013

Toots Thielemans, de man met het mondmuziekske, het vrolijke ketje uit de Marollen én componist van de wereldhit Bluesette. De rasartiest die Molenbeek inruilde voor The Big Apple. En vice versa. Een publiekslieveling, maar ook op handen gedragen en bijzonder gewaardeerd door zijn collega's, muzikanten uit alle mogelijke genres en van overal ter wereld.

Op vrijdag 29 april zou hij 100 jaar zijn geworden. Wanneer Toots in augustus 2016 overlijdt, laat hij een enorme culturele erfenis na. De VRT koestert die en draagt ze graag uit. VRT NU, Klara, Radio 1, Radio 2 en Canvas eren de muzikant en componist uitgebreid: 'Toots 100'.


Uniek verjaardagsconcert vanuit Bozar
Op de geboortedag van Toots staat Radio 1 helemaal in het teken van Belgisch grootste jazzicoon, met een dag vol muziek en voor de gelegenheid een speciale '#weetikveel' over Toots. ‘s Avonds maken Klara en Radio 1 een gezamenlijke radio-uitzending vanuit Bozar in Brussel. Vanaf 18 uur praten presentatoren Lies Steppe en Bent Van Looy met kenners en liefhebbers over de jazzlegende. Onder andere Jef Neve, mondharmonicaspeler Steven De bruyn en jazzkenner Karel Van Keymeulen tonen hun liefde voor Toots. Om 20 uur wordt live een uniek verjaardagsconcert uitgezonden. Onder andere het Metropole Orkest, Brussels Jazz Orchestra en Philip Catherine brengen hulde aan de meester. De Amerikaanse jazzmuzikant Kenny Werner, die vaak met Toots gespeeld heeft, schreef voor de gelegenheid een nieuwe 'Toots-suite'. Die zal in Bozar voor het eerst te horen zijn.

'Toots 100: verjaardagsconcert Bozar', vrijdag 29 april, vanaf 18.00 uur op Klara en Radio 1, ook via de respectievelijk apps.

Het verhaal van Toots in je oren
Er zal amper een Belg zijn die het beeld van een mondharmonica aan de lippen van Toots Thielemans niet kent. Maar wist je ook dat hij een immense invloed heeft gehad op de geschiedenis van de popmuziek? Via interviews en het rijke VRT-archief zoekt de podcast 'Toots' een antwoord op enkele opvallende vragen. Is het waar dat Toots de sound van The Beatles bepaalde? Dat hij de kleine Stevie Wonder inspireerde? Dat er zonder hem geen harmonica te horen was in de jazz? En klopt het dat singer-songwriter Paul Simon in de jazzgeschiedenis belandde… dankzij onze Toots?

In vier afleveringen hoor je naast een pak muziek ook een aantal grote namen uit de jazz, zoals Herbie Hancock, Quincy Jones en popster Paul Simon. Maar ook heel wat Belgische vrienden van Toots komen aan het woord. Je ontdekt hoe Jean Blaute als jonge gast met grote ogen naar gitarist Toots Thielemans zat te kijken, of hoe vriend én jazzcollega Philip Catherine nog steeds met veel liefde en bewondering over z’n makker praat. En in de eerste aflevering hoor je een échte Beatle over Toots! In een interview met gitarist George Harrison dat diep verscholen zat in de archieven van de BBC.

Radio 1-presentator Michaël Robberechts droomde al jaren van deze podcast: 'Sinds een aantal jaar was er meer en meer de drang om over Toots, zijn muziek en zijn spirit nog wat te doen. Dat lange leven nog even uit te rekken. In te zoomen op al dat moois: het oude Brussel en het bruisende New York, de films, de commercials en de terugkeer naar Brussel en Brel. Daarom is het misschien geen slecht idee om al die puzzelstukken van zijn persoon en zijn leven samen te leggen en na te vertellen. En een stuk populaire muziekcultuur te bewaren voor het nageslacht.'

Samen met podcasthuis Van Leeuwen & De Bock richt Radio 1 in de muzikale podcast een blik op de ongelooflijke carrière van de kleine Belg uit Brussel. Deze week elke avond een aflevering in 'Zandman' om 22.00 uur op Radio 1. Daarna te beluisteren via VRT NU, radio1.be en klara.be.

'Toots', podcast met vier afleveringen in 'Zandman' op Radio 1, van 25 tot en met 28 april om 22.00 uur. Daarna op VRT NU, radio1.be en klara.be, ook via de respectievelijk apps.

Toots zette ons kleine landje op de wereldkaart
In de 'Belpop Classics' over Toots Thielemans krijg je onder andere antwoord op deze vragen. Waarom werd Toots door zijn bloedbroeder Quincy Jones 'Black Motherfucker' genoemd? Hoe liet John Lennon zich door Toots inspireren voor de aankoop van zijn nieuwe Rickenbacker-gitaar? Waarom kent elke Zweed - van 9 tot 99 - Toots? Hoe slaagde Bluesette erin het 'pensioennummer' van Toots te worden? En waarom leverde een Chrysler-spot met Louis Armstrong Toots slechts 37 dollar cash op? Trompettist Herman Sandy getuigt hoe hij Toots aan zijn bijnaam hielp en drummer Joey Baron vertelt over het legendarische concert in het Paleis van Schone Kunsten in 1987, waarna Toots voorgoed onze nationale trots werd. Belpop zoomt ook in op de mindere periodes in Toots' carrière: hoe hij in 1979 een artistieke dip kende en hoe een hersenbloeding hem twee jaar later verplichtte om stapsgewijs terug gitaar te leren spelen. Al waren er vooral hoogtepunten in het leven van de Belgische Mister Bebop. Zo verkocht hij in 2006 Carnegie Hall uit en werd drie jaar later gelauwerd met de National Endowment for the Arts Jazz Master Awards.

De 'Belpop Classics'-aflevering over Toots is te bekijken op VRT NU en wordt op 30 april ook uitgezonden op Canvas.

Na een succesvolle editie in februari 2021 maakte Radio 1 ook dit jaar 'Belpop Helden'. Een aantal muzikanten brachten een hommage aan hun favoriete Belgische artiest. Sylvie Kreusch koos voor Toots Thielemans. De inspiratie vond ze in de film 'Midnight Cowboy', waarvoor Toots de melodie van het themalied verzorgde. Haar eerbetoon kun je bekijken en beluisteren op VRT NU.

'Belpop Classics: Toots Thielemans',  op VRT NU en 30 april om 19.00 uur op Canvas.

Eerbetoon voor een leven vol muziek
Iedere zondagavond dompelt presentatrice Vanessa Vanhove je tijdens 'Radio 2 The Rat Pack' onder in een warm muziekbad. Het programma laat je genieten van evergreens, standards en classics door crooners, jazzzangeressen en orkesten van toen en nu. Af en toe trekt Vanessa er ook op uit. Op zaterdag 2 april ontving ze in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen een groep topmuzikanten voor een fantastisch liveoptreden. Natuurlijk was er ook aandacht voor Toots Thielemans. Jasper Erkens, Ben Vanderweyen en de VRT Bigband onder leiding van Dree Peremans brachten een mooi eerbetoon aan de jazzgrootheid. Het concert werd ondertussen uitgezonden op Radio 2, maar is nu te bekijken, mét beeld, op VRT NU.

Daarnaast haalt Radio 2 ook de 'Eregalerij' van 2013 uit het archief. Tijdens de show werd Toots opgenomen in de Eregalerij voor een leven vol muziek en trad hij live op.

'Radio 2 The Rat Pack in Concert', op VRT NU.
'​Radio 2 Eregalerij 2013', met Toots Thielemans op VRT NU.

Een prachtig nalatenschap
Het leven van Toots leest als een boeiende roman. Op de websites van Radio 1 en Klara vind je een virtuele tijdlijn met een uitgebreid overzicht, van zijn geboorte tot zijn dood. Maar vooral met al zijn hoogtepunten als één van onze grootste muzikanten en componisten. Die zoals zoveel Belgen altijd te bescheiden is geweest.

Ook Canvas duikt in het rijke VRT-archief en bundelt een mooie verzameling in een multimediaal overzicht. 'Canvas Tracks Toots 100' illustreert het leven van Toots met een selectie memorabele muzikale momenten en met de uitspraken van enkele grote jazzmuzikanten en andere beroemdheden.

'Tijdlijn Toots 100', op radio1.be en klara.be.
​'Canvas Tracks Toots 100', op canvas.be.

Koester de muziek van Toots
Kun je niet genoeg krijgen van Toots zijn muziek? Samen met Universal brengt de VRT twee unieke muziekverzamelaars op de markt. De cd-box 'Toots 100' bevat twee cd's, de vinylbox vier lp's. Ze bieden een uitgebreide selectie uit het rijke oeuvre: de bekendste nummers, samenwerkingen met grote artiesten als Billy Joel, zijn soundtracks en Braziliaanse uitstapjes en nooit eerder verschenen live materiaal. Voor de vinyluitvoering dook Klara in het VRT-archief een unieke opname uit 2006 op. Je vindt de cd- en vinylboxen in de Eén-webshop en bij alle muziekhandelaars.

'Toots 100', 2cd- en 4lp-box, verkrijgbaar in de webshop van Eén en de muziekhandel.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play4 logo

De jonge Arthur verliest zijn ouders, koning Uther Pendragon en koningin Igraine, door het toedoen van de meedogenloze Vortigern, die vervolgens de troon opeist. Arthur kan ontkomen en verschanst zich in Londonium, waar hij in een bordeel opgroeit. Vortigern zit hem echter nog steeds achterna.

'King Arthur: Legend of the Sword', film uit 2017 met oa. Jude Law, om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 19:00
  Het journaal
  19:35
  Het Weer (avond)
 • 19:10
  Waterhole: Africa's Animal Oasis
 • 19:05
  De Hoppers
  19:20
  De nieuwe avonturen van Oggy
 • 19:00
  VTM Nieuws 19 uur
  19:45
  Het weer
 • 18:45
  Expeditie Gooris
  19:40
  De Meilandjes zonder Centen
 • 18:30
  Sydney White
  20:25
  November Man
 • 19:00
  Hellfire Heroes
  20:00
  En toen kwam ons ma binnen
 • 19:00
  Moominvalley
  20:05
  SheZow
 • 18:50
  Nonkel Jef
  19:50
  Golden Girls
 • 18:35
  Huizenjagers Buitenland
  20:35
  King Arthur: Legend of the Sword
 • 19:10
  Younger
  20:35
  The Wedding Planner
 • 18:50
  NCIS
  03:50
  LOOP Play6
 • 18:00
  Picture Perfect Mysteries
  19:45
  RFDS
 • 19:05
  Veldvers
  19:20
  De smaaktoerist
 • 15:10
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 19:00
  Waar is dat feestje?
  21:00
  100 Seconden
 • 19:05
  Tooldokter
  19:30
  Aan de wand
 • 00:30
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 19:05
  Midmid
  20:40
  Premier League Stories
 • 18:55
  Jonathan Creek
  20:00
  Signora Volpe
 • 19:00
  Below Deck
  20:00
  Hawaii Five-0
 • 19:05
  The mating game
  20:00
  NOS Journaal (laat)
 • 19:00
  NOS Sport: WK Zwemmen
  20:00
  Nederland op film
 • 19:00
  Jeugdjournaal
  19:20
  Junior Bake Off Vlaanderen