VRT NWS maakt nieuwe EDUboxen voor het onderwijs

woensdag 3 juni 2020

In deze moeilijke coronatijden zet VRT NWS vanuit zijn eigen expertise extra in op de samenwerking met en ondersteuning van het onderwijs.

Zo komen er dit najaar drie nieuwe edities van EDUbox, het educatief concept voor het middelbaar onderwijs. Leerkrachten kunnen alle EDUboxen gratis aanvragen.


Elke EDUbox behandelt één relevant en actueel thema. Leerlingen of studenten werken met een box gevuld met fiches, die ook online geraadpleegd kunnen worden. Deze fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Elke box bevat bovendien een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

Voor de leerkrachten is EDUbox niet alleen een leermiddel om te werken aan specifieke eindtermen, maar ze bereiken ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende doelen.

Dit najaar lanceert VRT NWS nieuwe EDUboxen over financiële educatie, sociale media en slimme mobiliteit. Ze vullen het bestaande pakket EDUboxen aan: Democratie, Nepnieuws, Artificiële intelligentie en Data in de pers.

EDUbox is een project van VRT NWS in samenwerking met Mediawijs en andere partners.

EDUbox Financiële educatie
beschikbaar vanaf september 2020

De EDUbox Financiële educatie is eigenlijk een dubbele EDUbox rond één thema: geld. De twee boxen kunnen los van elkaar worden gebruikt, maar de combinatie van de twee biedt extra inzichten en meerwaarde.

EDUbox 'Geld en ik'
Deze EDUbox gaat over het belang van geld in het leven. Ze laat leerlingen nadenken en onderling discussiëren over de waarde van geld en van andere dingen in het leven. Maar ze toont ook hoe individuele keuzes bepalen waar ze hun geld aan uitgeven en welke factoren die keuzes beïnvloeden.

EDUbox 'Geld in de wereld'
Waar zit het geld in de wereld en hoe zit ons economisch systeem in elkaar? Met deze EDUbox komen leerlingen te weten wat de rol is van de verschillende actoren in de economie. Wat is inflatie? Is ons systeem opgewassen tegen een crisis zoals het coronavirus? Onder meer VRT-expert Michaël Van Drogenbroeck geeft uitleg.

Deze EDUboxen komen tot stand in samenwerking met het BELvue Museum, Wikifin School (FSMA) en de Nationale Bank van België.

EDUbox Sociale media
beschikbaar vanaf oktober 2020

Jongeren kunnen zich geen leven zonder sociale media voorstellen. Ze hebben enorme troeven maar ook een paar valkuilen, waar ieder van ons wel eens in trapt. Wat zijn de mechanismes achter de sociale media? Hoe komt het dat we er ons zo tot aangetrokken voelen? En hoe kunnen we ons weerbaarder opstellen? Met uitleg van onder meer Bram Vandeputte (VRT NWS) en Prof Lieven De Marez (imec – UGent)

Deze EDUbox komt tot stand in samenwerking met Mediawijs, Pimento en WAT WAT (www.watwat.be).

EDUbox Slimme mobiliteit
Beschikbaar vanaf november 2020

Met deze EDUbox krijgen de leerlingen inzicht in hun eigen mobiliteit, leren ze het ruimere mobiliteitsplaatje kennen en ondervinden ze dat elke maatregel om de mobiliteit te veranderen specifieke gevolgen heeft. Ze gaan op zoek naar wat voor hen de juiste balans is in mobiliteit en leren over de technologie voor een ‘smart mobility’ in de toekomst. Verkeersexpert Hajo Beeckman (VRT NWS) helpt hen daarbij.

Deze EDUbox komt tot stand in samenwerking met imec en Brightlab. Deze EDUbox zal volledig digitaal zijn.

Andere EDUboxen
De bestaande EDUboxen Democratie (samen met De Kracht van je Stem van het Vlaams Parlement) en Nepnieuws (samen met Artevelde Hogeschool, Brightlab, imec en Mediawijs)  worden in het najaar vernieuwd, met voorbeelden die up-to-date zijn en een aantal nieuwe video’s.

Daarnaast blijven ook de EDUboxen Artificiële intelligentie en Data in de pers beschikbaar.  Om tegemoet te komen aan de vraag van leerkrachten naar digitaal lesmateriaal, is de EDUbox Artificiële intelligentie nu ook beschikbaar als interactieve onlineles. Leerlingen kunnen deze les individueel en van thuis uit volgen.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:45
    Dagelijkse kost
    01:20
    Het weer (laat)
  • 23:00
    Smog Town
    07:30
    Ketnet Junior
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:10
    The Good Doctor
    01:10
    Geen uitzending
  • 00:30
    Police: Hour Of Duty
    01:30
    Geen uitzending
  • 23:25
    BlacKkKlansman
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 00:20
    Godfather of Harlem
    01:15
    Stargate SG-1
  • 00:10
    Offspring
    07:35
    Strong Medicine
  • 00:15
    The Golden Girls
    06:00
    Joe
  • 23:15
    Stukken van mensen
    01:40
    Big Brother
  • 00:15
    Friends
    01:25
    Neighbours: A New Chapter
  • 23:25
    Scorpion
    01:25
    Undercover Boss
  • 23:15
    Love Island
    01:25
    Geen uitzending
  • 23:45
    FBI
    01:30
    Geen uitzending
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    01:30
    Herhalingslus
  • 00:47
    Tooldokter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 23:50
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 23:55
    The Paddock
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 23:10
    Silent Witness
    01:20
    Murdoch Mysteries
  • 00:06
    NOS Journaal
    01:10
    Op1
  • 00:00
    De Nachtzoen
    01:06
    Ongehoord Nieuws
  • 23:51
    Kamp Van Koningsbrugge
    01:40
    Sophie & Jeroen