VRT NWS maakt nieuwe EDUboxen voor het onderwijs

woensdag 3 juni 2020

In deze moeilijke coronatijden zet VRT NWS vanuit zijn eigen expertise extra in op de samenwerking met en ondersteuning van het onderwijs.

Zo komen er dit najaar drie nieuwe edities van EDUbox, het educatief concept voor het middelbaar onderwijs. Leerkrachten kunnen alle EDUboxen gratis aanvragen.


Elke EDUbox behandelt één relevant en actueel thema. Leerlingen of studenten werken met een box gevuld met fiches, die ook online geraadpleegd kunnen worden. Deze fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Elke box bevat bovendien een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

Voor de leerkrachten is EDUbox niet alleen een leermiddel om te werken aan specifieke eindtermen, maar ze bereiken ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende doelen.

Dit najaar lanceert VRT NWS nieuwe EDUboxen over financiële educatie, sociale media en slimme mobiliteit. Ze vullen het bestaande pakket EDUboxen aan: Democratie, Nepnieuws, Artificiële intelligentie en Data in de pers.

EDUbox is een project van VRT NWS in samenwerking met Mediawijs en andere partners.

EDUbox Financiële educatie
beschikbaar vanaf september 2020

De EDUbox Financiële educatie is eigenlijk een dubbele EDUbox rond één thema: geld. De twee boxen kunnen los van elkaar worden gebruikt, maar de combinatie van de twee biedt extra inzichten en meerwaarde.

EDUbox 'Geld en ik'
Deze EDUbox gaat over het belang van geld in het leven. Ze laat leerlingen nadenken en onderling discussiëren over de waarde van geld en van andere dingen in het leven. Maar ze toont ook hoe individuele keuzes bepalen waar ze hun geld aan uitgeven en welke factoren die keuzes beïnvloeden.

EDUbox 'Geld in de wereld'
Waar zit het geld in de wereld en hoe zit ons economisch systeem in elkaar? Met deze EDUbox komen leerlingen te weten wat de rol is van de verschillende actoren in de economie. Wat is inflatie? Is ons systeem opgewassen tegen een crisis zoals het coronavirus? Onder meer VRT-expert Michaël Van Drogenbroeck geeft uitleg.

Deze EDUboxen komen tot stand in samenwerking met het BELvue Museum, Wikifin School (FSMA) en de Nationale Bank van België.

EDUbox Sociale media
beschikbaar vanaf oktober 2020

Jongeren kunnen zich geen leven zonder sociale media voorstellen. Ze hebben enorme troeven maar ook een paar valkuilen, waar ieder van ons wel eens in trapt. Wat zijn de mechanismes achter de sociale media? Hoe komt het dat we er ons zo tot aangetrokken voelen? En hoe kunnen we ons weerbaarder opstellen? Met uitleg van onder meer Bram Vandeputte (VRT NWS) en Prof Lieven De Marez (imec – UGent)

Deze EDUbox komt tot stand in samenwerking met Mediawijs, Pimento en WAT WAT (www.watwat.be).

EDUbox Slimme mobiliteit
Beschikbaar vanaf november 2020

Met deze EDUbox krijgen de leerlingen inzicht in hun eigen mobiliteit, leren ze het ruimere mobiliteitsplaatje kennen en ondervinden ze dat elke maatregel om de mobiliteit te veranderen specifieke gevolgen heeft. Ze gaan op zoek naar wat voor hen de juiste balans is in mobiliteit en leren over de technologie voor een ‘smart mobility’ in de toekomst. Verkeersexpert Hajo Beeckman (VRT NWS) helpt hen daarbij.

Deze EDUbox komt tot stand in samenwerking met imec en Brightlab. Deze EDUbox zal volledig digitaal zijn.

Andere EDUboxen
De bestaande EDUboxen Democratie (samen met De Kracht van je Stem van het Vlaams Parlement) en Nepnieuws (samen met Artevelde Hogeschool, Brightlab, imec en Mediawijs)  worden in het najaar vernieuwd, met voorbeelden die up-to-date zijn en een aantal nieuwe video’s.

Daarnaast blijven ook de EDUboxen Artificiële intelligentie en Data in de pers beschikbaar.  Om tegemoet te komen aan de vraag van leerkrachten naar digitaal lesmateriaal, is de EDUbox Artificiële intelligentie nu ook beschikbaar als interactieve onlineles. Leerlingen kunnen deze les individueel en van thuis uit volgen.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Team Scheire' (foto: Canvas - © VRT - Sofie Silbermann 2018)

Debby geeft als zaalverantwoordelijke graag het goede voorbeeld aan haar team. Omdat ze geboren werd zonder linkerhand stoot ze echter op praktische problemen, zoals het dragen van een plateau. Kristel Van den Bergh probeert via 3D-printing tot een oplossing te komen. Toen Tatjana 16 jaar was liep ze ernstige gehoorschade op. Hoewel haar tinnitus op dit moment leefbaar is, is ze als de dood dat het erger zou worden. Maarten Weyn bedenkt een hulpmiddel dat hopelijk haar leven zal veranderen.

'Team Scheire', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers