VRT Nieuws vervangt Greet De Keyser door Tom Van de Weghe

dinsdag 22 november 2011

De nieuwsdienst van de VRT blijft investeren in haar correspondentenbureaus in Washington en Peking. Vanaf januari 2013 wordt Tom Van de Weghe de vaste VRT-correspondent vanuit Washington. Stefan Blommaert volgt Van de Weghe op als correspondent vanuit Peking. Om de vier jaar wisselt de VRT de bezetting van zijn correspondentenbureaus in Washington en Peking.

In dat licht heeft VRT Nieuws huidig Chinacorrespondent Tom Van de Weghe gevraagd om Greet De Keyser vanaf januari 2013 op te volgen als correspondent in Washington. Stefan Blommaert volgt op zijn beurt Van de Weghe op als correspondent in Peking. VRT Nieuws blijft dus investeren in haar correspondentenbureaus in Washington en Peking. Ze benadrukt daarmee haar engagement om buitenlands nieuws een belangrijke plaats te geven in haar berichtgeving, zowel op radio en tv als online. De VRT is de enige Vlaamse omroep die vaste correspondenten heeft in zowel de VS als in China en blijft overtuigd van de meerwaarde om vanuit die landen te berichten.

Vaste VRT-correspondent in Washington: Tom Van de Weghe
Tom Van de Weghe (°1975, Gent) wordt vanaf januari 2013 de vaste VRT-correspondent in Washington. Van de Weghe is slavist en politoloog van opleiding en werkt sinds 2000 voor de VRT. Hij liet zich al snel opmerken door zijn spraakmakende reportages. Van de Weghe begon als researcher voor 'De Zevende Dag' en werd een jaar later journalist voor 'Het Journaal' en 'Terzake'. Hij leverde ook bijdragen voor 'Koppen' en 'Panorama'. Sinds januari 2008 was hij de vaste VRTcorrespondent in Peking, van waaruit hij Vlaanderen China leerde kennen met sterke tv-reportages en radio- en onlinebijdragen. Vanaf 2013 wordt Washington zijn uitvalsbasis.

Tom Van de Weghe: 'Dit is een geweldige kans die ik met beide handen wil grijpen. De afgelopen vier jaren, waarin ik het Chinabureau heb opgebouwd, vormen een goede basis voor het werk in Amerika. Mijn ervaring in China beschouw ik ook inhoudelijk als een unieke meerwaarde om te berichten vanuit Washington, want de gevoelige relatie tussen beide grootmachten zal onze wereld in de toekomst sterk bepalen.'

Huidig Washingtoncorrespondente Greet De Keyser (°1963, Leuven) blijft op post tot na de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president in januari 2013. Zij was in 2001 de eerste vaste correspondent in Washington en bouwde er het buitenlandbureau van VRT Nieuws uit. De Keyser was vast VRT-correspondente van 2001 tot en met 2005 en begon in 2009 aan een tweede vierjarige termijn als vaste correspondente. Ze bracht onder meer verslag uit van de verkiezingen in 2000 en slaagde er twee keer in een persoonlijk interview te doen met de toen zittende president George W. Bush, nog steeds een unicum in de Belgische journalistiek. Andere belangrijke momenten waren de aanslagen van 11 september en de verkiezing van Barack Obama, de eerste zwarte president van de VS in 2008. Greet De Keyser blijft nog ruim een jaar op post in Washington.

Greet De Keyser: 'Met de stijgende verkiezingskoorts in de VS en president Obama die steeds meer tegenstand krijgt, ga ik als correspondent in Washington nog een ontzettend boeiend jaar tegemoet. Ik heb als VRT-correspondent de kans gehad om de voorbije jaren grote historische momenten mee te maken. Als je aan deze job begint, weet je ook op voorhand dat het niet voor eeuwig is. De komende presidentsverkiezingen zijn in die zin de perfecte finale voor mijn correspondentschap in de Verenigde Staten.'

Vaste VRT-correspondent in Peking: Stefan Blommaert
Van de Weghe zal in Peking worden opgevolgd door Stefan Blommaert (°1958, Antwerpen). Die studeerde Hedendaagse Geschiedenis en ging in 1984 aan de slag bij de radionieuwsdienst van de toenmalige BRT. Een jaar later stapte hij over naar televisie, waar hij zowel verslaggeving als presentatie deed. Hij specialiseerde zich in Oost-Europa, reisde dat deel van het oude continent af en was van 1993 tot 1994 een van de allereerste correspondenten van de VRT in Moskou. In de jaren 90 volgde hij de diverse oorlogen in de Balkan, met onder meer het beleg van Sarajevo en de Kosovooorlog. Hij bouwde vervolgens een ijzersterke reputatie op met verslaggeving in crisisgebieden, zoals bij de oorlog in Georgië, en liet zich opmerken met de reportagereeks 'Back in the USSR' op Canvas, die hij samen met Jan Balliauw maakte. De laatste tijd lag zijn aandacht vooral bij Azië en China. Hij studeerde ook Chinees. Vanaf januari 2013 zal Blommaert Tom Van de Weghe opvolgen als vaste VRT-correspondent in Peking.

Stefan Blommaert: 'De internationale rol van China, zowel op economisch als politiek vlak, valt niet te onderschatten. De evolutie die het land de komende jaren zal meemaken vanop de eerste rij volgen, is een privilege waar ik met enthousiasme naar uitkijk.'

Persbericht VRT
http://www.vrt.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva Espa√Īa - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In AsturiŽ leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lťon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers