VRT investeert in Vlaamse productiesector voor nieuwe fictie en non-fictie op VRT NU

vrijdag 18 februari 2022
Foto: VRT NU - © VRT 2021

De VRT gaat op zoek naar nieuwe Vlaamse fictie- en non-fictieprojecten voor VRT NU. Hiervoor stuurde de VRT zonet een briefing naar de Vlaamse productiesector om fictieprojecten in te dienen. De publieke omroep wil zo enerzijds blijven investeren in lokale producties, en anderzijds haar digitale kijkplatform verder uitbouwen om de Vlaming nog meer content van eigen bodem aan te bieden.

De VRT zet hiermee nieuwe stappen om haar aanbod op VRT NU te verstevigen. Niet enkel met sterke lokale fictie, maar ook met verschillende non-fictieprojecten waar momenteel aan gewerkt wordt. Later dit jaar zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de VRT.


Ruth Degraeve, manager VRT NU en digitale bestemmingen: 'We investeren volop in de verdere uitbouw van VRT NU als dé kijk- en luisterbestemming van de VRT. Een brede en straffe contentmix met aanbod van hier, die we op een heel toegankelijke manier en op maat van onze gebruikers ontsluiten, is cruciaal. Talentvolle makers in Vlaanderen spelen daarin een belangrijke rol, VRT NU wil hen dat platform bieden.'

Lotte Vermeir, netmanager Eén en Canvas: 'Er is enorm veel creativiteit te vinden in de Vlaamse productiesector. Dat hebben vele gevestigde waarden al bewezen, maar er duiken ook steeds nieuwe talenten op. We zijn trots dat we onze rol van publieke omroep kunnen spelen en hen, samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds, kunnen ondersteunen.'

Koen Van Bockstal, directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF): 'Dankzij Minister van Media Dalle ontving het VAF extra relancemiddelen uit het Vlaamse Veerkracht programma. Het is zeer fijn om in de VRT - na de coronabestendige fictie van vorig jaar - opnieuw een enthousiaste partner te vinden. Samen willen we met deze projectoproep nieuwe formats en jonge talenten volop kansen bieden en zo een extra bijdrage leveren aan de versterking van onze audiovisuele sector.'

Lokaal talent en producties van eigen bodem
De VRT stuurde zonet een briefing uit naar de Vlaamse productiesector: ze gaat de komende maanden op zoek naar nieuwe Vlaamse fictie om specifiek op VRT NU aan te bieden. De publieke omroep focust zich in de zoektocht naar nieuwe projecten op innovatieve, relevante en verbindende programma's voor een brede doelgroep.

Vorig jaar al investeerde de VRT in Vlaamse 'corona-bestendige' fictie toen de productiesector in grote moeilijkheden verkeerde door corona. Het resultaat: vier minireeksen van eigen bodem ('Lockdown', 'We moeten eens praten', 'De Shaq' en 'LEEF!') die zowel op Eén als via VRT NU te ontdekken waren, en een mix van gevestigde waarden en nieuw talent brachten.

De Vlaamse productiesector kon zich intussen deels herstellen, maar het blijven geen evidente omstandigheden om in te werken. De huidige oproep naar de sector, om nieuwe ideeën in te sturen, ligt in het verlengde van de oproep van vorig jaar. De publieke omroep wil zo haar rol blijven spelen in het medialandschap en blijven investeren in de creativiteit van de Vlaamse productiesector. Voor de investering in lokale fictie slaat de VRT de handen in elkaar met het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds). Naast deze fictie-oproep die zonet gelanceerd is naar de sector, werkt VRT NU al volop aan verschillende nieuwe fictieprojecten waar de Vlaming nog dit jaar van zal kunnen genieten.

Naast de uitbouw van het fictieluik is VRT NU volop bezig met nieuwe non-fictieprojecten om in 2022/2023 aan haar kijkers aan te bieden. Het gaat hierbij om verschillende genres zoals documentaires, actualiteit, entertainment en humor.

VRT NU steeds populairder
De publieke omroep investeert hiermee ook verder in haar digitale kijkplatform VRT NU. Dat wordt steeds verder uitgebouwd als een unieke plek waar de mediagebruiker zowel van video als van audio kan genieten. VRT NU is aan een stevige opmars bezig en brak begin dit jaar zelfs haar eigen weekrecord van 5 miljoen videostarts. Dankzij de recent gelanceerde tv-app werd VRT NU kijken nog gemakkelijker, en het blijft volledig gratis.

VRT NU is dé bestemming voor alle content, waar en wanneer de Vlaming ook wil. Op het platform kan de Vlaming terecht voor zowel lineair aangeboden programma's als VRT NU Originals. Zo werden recent exclusief op VRT NU de humoristische fictiereeks 'Match' en het innovatieve 'Generation M: The story of my life' gelanceerd. Binnenkort volgen er nog nieuwe afleveringen van die laatste, net als het nieuwe seizoen van 'Faqda' met Flo Windey. VRT NU brengt daarnaast ook internationale fictie zoals 'We Are Lady Parts'.

De recent gelanceerde tv-app maakt het nog makkelijker om van al deze content te genieten. Doorheen het voorjaar van 2022 zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de VRT. En de Vlaming mag binnenkort dus nog veel meer nieuwe en exclusieve VRT NU Originals verwachten, bomvol talent van eigen bodem.

De fictieoproep is mogelijk dankzij de relancemiddelen die door de Vlaamse Regering, en meer bepaald door minister Benjamin Dalle, voor 2022 aan het VAF/Mediafonds werden toegekend.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 10:00
    radio2 op VRT 1: ann&daan
    00:55
    VRT NWS laat
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:50
    Nachtlus
  • 10:25
    Idefix en de onverzettelijken
    21:00
    Geen uitzending
  • 09:50
    Geen uitzending
    06:05
    Super Monsters
  • 10:00
    Renovate Don't Relocate
  • 09:10
    Geen uitzending
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 10:05
    Geen uitzending
    01:15
    Stargate SG-1
  • 10:05
    All Saints
    00:50
    Offspring
  • 10:00
    Joe
    00:55
    Geen uitzending
  • 10:00
    Geen uitzending
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 09:50
    CSI: Miami
    01:00
    Friends
  • 10:20
    Undercover Boss
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 09:50
    The Block NZ
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 09:10
    Snapped
    00:40
    Castle
  • 10:00
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 10:27
    Diy on wheels
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 10:00
    De Chalet aan de Semois
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 09:20
    Premier League
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 10:35
    Hope Street
    00:20
    Silent Witness
  • 10:30
    MAX Geheugentrainer
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 10:20
    Noord-Zuid-Oost-West
    00:17
    Nieuwsuur
  • 10:37
    Bumba
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach