VRT en RTBF versterken Public Media Alliance (PMA) voor wereldwijde impact van publieke media

donderdag 29 februari 2024

VRT en RTBF maken vanaf vandaag deel uit van de Public Media Alliance (PMA), de grootste internationale vereniging van publieke mediaorganisaties.

De samenwerking focust op de gedeelde uitdagingen van publieke omroepen door kennis en ervaring uit te wisselen. In een steeds evoluerend medialandschap versterkt VRT zo haar internationale positie en de impact van publieke omroepen wereldwijd.


Van technologische disruptie tot concurrerende platformen. Van sociale media tot desinformatie. Publieke omroepen staan internationaal voor dezelfde uitdagingen. Door de krachten te bundelen kunnen ze elkaar versterken in hun missie. Via onderzoek, opleidingen en uitwisselingsmogelijkheden bouwt het netwerk verder op de kernwaarden van publieke media. Daarom sluiten VRT en RTBF zich aan bij de PMA, die intussen verspreid zit over zes continenten en meer dan 50 leden telt, waaronder de BBC, Australian Broadcasting Corporation (ABC), Zweites Deutches Fernsehen (ZDF), de Namibian Broadcasting Corporation (NBC) en de Thaise PBS.

Kristian Porter, CEO PMA: 'RTBF en VRT laten het beste van public service media (PSM) zien en tonen een bereidheid om te experimenteren, te innoveren en samen te werken om ervoor te zorgen dat publieke media relevant en toegankelijk blijven voor het publiek. Beide omroepen worden gedreven door hun publieke missie. Ze laten zien hoe de moderne publieke media-entiteit meer is dan alleen een platformgedreven merk: het is een organisatie die aanwezig is in de gemeenschap of in de klas. Nu de uitdagingen voor publieke media wereldwijd blijven toenemen, is het belangrijk dat publieke media samenkomen om deze uitdagingen te erkennen, kennis te delen en oplossingen te bedenken. De toevoeging van de RTBF en VRT aan de alliantie zal onze leden veel voordeel opleveren en we kijken ernaar uit om de komende maanden en jaren nauw met hen samen te werken.'

Frederik Delaplace, CEO VRT: 'Door internationaal samen te werken met publieke omroepen kunnen we elkaar inspireren, een brug slaan tussen culturen en onze maatschappelijke impact vergroten. We kijken ernaar uit om samen met de Public Media Alliance verder te bouwen op elkaars initiatieven, inzichten te delen over technologische vooruitgang en een internationaal verhaal te schrijven over de impact van publieke media. Op die manier kunnen we niet alleen ons publiek beter bedienen, maar ook bijdragen aan een meer verbonden en veerkrachtige mediasector.'

Jean-Paul Philippot, CEO RTBF: 'In de huidige wereld gebeuren er steeds meer internationale uitwisselingen en raken debatten steeds meer gepolariseerd. De belangrijkste missie van publieke media ligt in hun vermogen om de band met het lokale publiek te versterken en tegelijkertijd democratische waarden te promoten. Door de toekomstige technologische en sociale uitdagingen zijn sterke samenwerkingen noodzakelijk om te kunnen slagen. In deze context is de Public Media Alliance, met haar wereldwijde bereik, een waardevolle aanwinst, een bron van inspiratie en een bron van trots.'

Internationaal samenwerken
VRT werkt op verschillende manieren internationaal samen. Zo bundelt VRT de krachten met zeven publieke omroepen in Scandinavië, Duitsland en Nederland voor een unieke fictiesamenwerking. Daarnaast innoveert de publieke omroep samen met internationale start-ups, universiteiten en mediaorganisaties om de toekomst van media vorm te geven. VRT is vicevoorzitter van het NEM-initiatief, dat de strategische innovatieagenda voor Europese media mee opstelt, en leidt de mediawerkgroep van de Big Data Value Association, die zich richt op een AI- en datagedreven digitale transformatie van de Europese economie en samenleving. Samen met RTBF, en met de steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, leidt VRT het internationale netwerk ‘Future Media Hubs’ om samenwerking en kennisdeling tussen private en publieke media te bevorderen. Het netwerk brengt meer dan 50 partners in verschillende continenten samen. Zowel RTBF als VRT zijn lid van de European Broadcasting Union.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Susan & Freek (VTM)

Vandaag staat het charmantste koppel uit Nederland centraal: Suzan & Freek. Bij hun vorige deelname in 2022 wisten ze menig Vlaams hart te veroveren en ook deze keer leggen ze hun ziel bloot. In ruil voor zoveel openheid krijgen ze wondermooie versies van hun nummers te horen die hen meermaals tot tranen toe weten te ontroeren.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:05
  Dagelijkse kost
  00:20
  Journaallus
 • 23:30
  The Sex Traffickers
  00:20
  Nachtlus
 • 20:15
  VRT NWS journaal met VGT
  05:00
  Geen uitzending
 • 00:00
  Familie
  05:25
  Geen uitzending
 • 00:05
  Extreme Love Stories
  01:00
  Ambulance
 • 22:40
  Never Back Down: Revolt
  01:05
  Geen uitzending
 • 00:00
  Walker, Texas Ranger
  01:00
  Geen uitzending
 • 23:25
  Beverly Hills, 90210
  16:15
  The X-Files
 • 23:50
  Keeping Up Appearances
  06:00
  Joe
 • 22:50
  Het Perfecte Plaatje
  04:50
  Geen uitzending
 • 00:05
  Friends
  02:35
  Neighbours: A New Chapter
 • 00:00
  Scorpion
  01:10
  Hawaii Five-0
 • 23:40
  Love Island
  02:00
  MasterChef UK
 • 23:35
  FBI
  05:00
  Geen uitzending
 • 20:30
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 23:57
  Tooldokter
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 23:35
  Ainsley Eats The Streets
  02:25
  De Garde van Gert
 • 23:55
  Play Sports Highlights
  08:59
  Wordt aangekondigd
 • 23:10
  Silent Witness
  02:55
  The Madame Blanc Mysteries
 • 23:34
  Op1
  01:56
  NOS Journaal
 • 23:00
  The Price of Truth
  07:00
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 23:19
  Rutger en de Nationalisten
  01:56
  Tiki Taka Touzani