Telenet gaat zenders versleutelen in Indi-gebied

donderdag 30 april 2009

Zeven maanden na het afronden van de deal lijkt de overname van Interkabel door Telenet zijn tol te eisen. Telenet kondigt immers aan dat het vanaf 4 mei quasi alle digitale zenders in Indi-gebied zal versleutelen.

S


inds de lancering van digitale televisie bood Interkabel in zijn afzetgebied niet-versleutelde digitale televisie aan. Daardoor konden klanten zonder de officiële Indi-box, maar met een elders gekochte decoder ook genieten van een breed gamma aan digitale kanalen. In de rest van Vlaanderen bestond die mogelijkheid niet, aangezien operator Telenet alle zenders versleutelde. Wie digitaal wil kijken, moet daarom wel een Digibox in huis halen.

Die lijn trekt Telenet nu ook door naar het voormalige Interkabel-gebied, dat sinds oktober in handen is van de Mechelse telecomreus. Vanaf 4 mei zullen een hoop zenders versleuteld worden. Het gaat onder meer om vtm, 2BE, VT4 en een hoop buitenlandse zenders. Enkel de VRT-zenders, Actua TV en TV5 blijven vrij beschikbaar op de kabel, en dat op uitdrukkelijke vraag van de omroepen zelf. Die zenders zullen trouwens voortaan over het hele Telenet-gebied vrij worden uitgezonden.

De terugschakeling komt als een verrassing, aangezien Telenet enkele maanden geleden nog aankondigde een uitbreiding van het niet-versleutelde aanbod te onderzoeken. De operator zat daarover aan tafel met verschillende zenders, maar eiste in ruil wel dat de omroepen hun bijdrage per kijker zouden laten vallen. Dat stuitte op verzet bij een hoop zenders, waardoor Telenet zich naar eigen zeggen genoodzaakt ziet in te grijpen. De zenders zonder hun toestemming vrij blijven uitzenden, zou immers aanleiding kunnen geven tot juridische problemen.

Toch dreigt de klant de dupe te worden van de beslissing. Voormalige Indi-kijkers met een dure alternatieve decoder, of een televisie met ingebouwde digitale tuner, zullen zich straks een Digibox moeten aanschaffen, willen ze van digitale televisie blijven genieten. Met hun oude toestellen zullen zij immers terugvallen op een beperkt aanbod van slechts vijf zenders.

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo

We leven in een wereld waarin uiterlijk alles is, als je er anders uitziet heb je het zwaar. We volgen drie knappe jonge vrouwen met een verminking in het gezicht. Ze vertellen emotionele verhalen over hun strijd tegen de vooroordelen van anderen.

'Straffe Verhalen', om 22.30 uur op VIJF.

Dossiers