Rode Neuzen Dag stopt, partners werken nieuw concept uit

woensdag 28 september 2022
Foto: VTM - © DPG Media 2022

Zes jaar lang wist Rode Neuzen Dag Vlaanderen te inspireren en te raken in hoofd en hart. Bij de start was het de ambitie van Rode Neuzen Dag om mentale problemen bij jongeren uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar te maken aan elke tafel in het land, zowel aan de keukentafel als aan de onderhandelingstafel van politici.

Door de jaren heen is de focus uitgebreid tot het weerbaar maken van alle jongeren.


Samen met actievoerders over heel Vlaanderen ijverde Rode Neuzen Dag voor meer en betere zorgoplossingen voor jongeren met een rugzak. Jongeren met kleine en grote problemen kregen een gezicht en een stem in het verhaal. Vlaanderen bleef niet onbewogen en jaar na jaar werden er acties opgezet om geld in te zamelen en draagvlak te creëren.

Na zes jaar is het verhaal niet ten einde, maar evolueren de actie naar een breder concept. Initiatiefnemers VTM, Qmusic, HLN en Belfius kiezen voor een nieuwe koers.

Kris Vervaet, CEO DPG Media België: 'Samen met alle collega's ben ik enorm trots op het parcours dat Rode Neuzen Dag heeft afgelegd. Op een heel toegankelijke manier hebben we een heel delicaat onderwerp kunnen aanboren. Heel wat jongeren kampen met mentale problemen en mede dankzij Rode Neuzen Dag durven velen van hen hierover nu te praten. Ik hoop dat Rode Neuzen Dag de deur heeft opengezet om hulp te zoeken en het gesprek aan te gaan. Uiteraard konden we dit niet alleen realiseren. Mijn oprechte dank gaat dan ook uit naar iedereen die Rode Neuzen Dag steunde de afgelopen jaren: alle actievoerders, de vele Rode Neuzen Dag scholen, de politici die ons steunden en tot slot onze trouwe partner Belfius.'

Olivier Onclin, lid van het directiecomité van Belfius: 'Bij Belfius investeren we als maatschappelijk bewuste bank-verzekeraar in langetermijnprojecten die betekenisvol en inspirerend zijn voor de Belgische samenleving. Jongeren geven onze toekomst vorm en daarom vonden we het uitermate belangrijk om Rode Neuzen Dag vanaf de eerste dag mee uit te rollen. De afgelopen jaren hebben we ervoor geijverd om jongeren weerbaar te maken en hen de tools daarvoor aan te reiken. Hiervoor konden we rekenen op tal van experten, scholen, leraren en actievoerders die we bijzonder dankbaar zijn. We blikken met veel fierheid terug op de voorbije jaren en we kijken met heel veel ambitie de toekomst tegemoet.'

Een gloednieuw concept
VTM, Qmusic, HLN en Belfius leggen op dit ogenblik de laatste hand aan een gloednieuw, innovatief en eigentijds jongerenconcept. Het einde van Rode Neuzen Dag is dus het begin van een nieuw engagement dat de initiatiefnemers nemen ten opzichte van de huidige, jonge generatie. Ze blijven jongeren meer dan ooit steunen, en willen dit nog meer op hun maat doen. Daarover heel binnenkort meer!

Gevraagd om een tip van de sluier te lichten, antwoorden Kris Vervaet en Olivier Onclin als volgt: 'We keren terug naar de essentie van wie jongeren zijn en welke cruciale rol zij spelen in onze maatschappij. We geloven enorm in de kracht van deze generatie en willen hen in de schijnwerpers plaatsen. We willen meer dan ooit jongeren een stem geven en samen met heel Vlaanderen ontdekken waartoe zij allemaal in staat zijn. Onze boodschap aan iedereen die samen met ons gelooft in wat jongeren ons te bieden hebben: hou onze communicatiekanalen in de gaten en maak jullie agenda vrij in het voorjaar van 2023!'

Rode Neuzen Academy wordt Sidekick Sam Academy
Het sluitstuk van de laatste editie van Rode Neuzen Dag is de oprichting van een heuse Rode Neuzen Academy die in oktober officieel van start gaat. Dit platform is speciaal ontwikkeld voor leerkrachten die binnen de school nog extra willen inzetten op het bieden van een luisterend oor voor jongeren. De leerkrachten die zich registreren, ook wel Sidekick Sam’s genoemd, krijgen toegang tot alles wat de Academy te bieden heeft: praktisch materiaal waarmee Sidekick Sam’s heel hands-on aan de slag kunnen, en daarnaast ook inspirerende getuigenissen, webinars en een forum waarop leerkrachten met elkaar in dialoog kunnen gaan.

Het spreekt voor zich dat deze Academy ook in het nieuwe verhaal een belangrijke rol blijft spelen. Alleen de naam van de Academy verandert naar Sidekick Sam Academy.

Rode Neuzen Dag leeft verder in tal van initiatieven
Na 6 jaar Rode Neuzen Dag is het tijd voor een nieuw verhaal, maar heel wat initiatieven, die gesteund werden door het Rode Neuzenfonds bij de Koning Boudewijnstichting, maken vandaag nog steeds het verschil. Denk maar aan de 30 OverKop-huizen die de afgelopen jaren werden opgericht met de fondsen van Rode Neuzen Dag en die nu onder de vleugels van het Agentschap Opgroeien vallen. En aan de verschillende wetenschappelijke fondsen die steun kregen dankzij Rode Neuzen Dag, de vele projecten die konden uitgewerkt worden in tal van Vlaamse scholen en uiteraard ook de oprichting van de Rode Neuzen Academy die vanaf nu verder gaat onder de naam Sidekick Sam Academy.

Dank je wel Vlaanderen!
Vandaag willen de initiatiefnemers iedereen bedanken die de afgelopen jaren een steentje heeft bijgedragen aan dit prachtige project. En ze nemen natuurlijk geen afscheid van Rode Neuzen Dag  zonder stil te staan bij de vele mooie herinneringen en de grootse dingen die ze samen met heel Vlaanderen realiseerden de afgelopen 6 jaar.


 


Persbericht Rode Neuzen Dag

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 2 logo

De 54-jarige Rotterdammer John is altijd al een stevige drinker geweest, maar wanneer zijn grote liefde Adele overlijdt aan de gevolgen van leukemie, is het hek helemaal van de dam. Zijn kinderen Nathalie en Giovanni maken zich grote zorgen. Wanneer Maarten aan de slag gaat met de familie, blijkt al gauw dat het gebruik van alcohol en drugs niet alleen een probleem van vader John is.

'Verslaafd', om 21.40 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:55
    Inside Taronga Zoo
    00:50
    Thuis
  • 13:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Winterbeelden
  • 14:55
    Mega Mindy
    21:00
    Geen uitzending
  • 14:10
    Wittekerke
    01:45
    Geen uitzending
  • 14:30
    Blind getrouwd: Australië
    01:25
    Geen uitzending
  • 15:05
    Family Vanished
    01:40
    Geen uitzending
  • 14:50
    Stargate SG-1
    01:50
    Geen uitzending
  • 14:30
    All Saints
    01:35
    House
  • 14:45
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 14:55
    Two and a Half Men
    00:45
    De Tafel van Gert
  • 14:25
    ER
    01:35
    Neighbours: A New Chapter
  • 14:40
    Undercover Boss
    00:30
    Manifest
  • 14:25
    Bake Off Vlaanderen
    00:55
    The Block NZ: On Point
  • 14:50
    Forensic Files II
    00:40
    Castle
  • 13:00
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 15:03
    De ambachter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 14:45
    Feest van Eigen Bodem
    00:35
    De Eregast
  • 14:50
    Premier League
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 14:45
    Father Brown
    00:45
    London Kills
  • 15:00
    NOS Journaal
    00:41
    Op1
  • 14:40
    Ik mis je
    00:20
    Nieuwsuur
  • 15:02
    Jungle Book
    00:06
    Sophie & Jeroen