Norkring private partner voor het VRT-zenderpark

woensdag 17 december 2008

De VRT kiest voor Norkring als private partner voor zijn zenderpark. Norkring is een dochteronderneming van Telenor en in Noorwegen de leidende distributeur voor omroepdiensten via de ether. De nieuwe onderneming, de netwerkoperator, zal eigendom zijn van de VRT (51%) en van Norkring (49%).

<


STRONG>Verzelfstandiging zenderpark
Het VRT-zenderpark dat verzelfstandigd wordt bestaat uit het distributiegedeelte van de huidige transmissiediensten: onroerend patrimonium, de zendinfrastructuur, headends en bestaande huur- en verhuurcontracten. Alle activiteiten met betrekking tot het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van zendernetwerken worden uit het takenpakket van de VRT gelicht en ondergebracht in een aparte juridische entiteit, de Netwerkoperator.

De netwerkoperator wordt een Belgische NV van privaat recht. Deze onderneming zal beschikken over de nodige zendinfrastructuur om onder meer de uitzending van het bestaande VRT-radio en televisieaanbod te verzorgen. Hiervoor wordt ook een dienstencontract afgesloten tussen de VRT en de netwerkoperator.

Belangrijk voor de toekomst van de netwerkoperator was de afschakeling van de analoge televisie-uitzendingen waardoor nieuwe digitale frequenties vrijkwamen om digitale televisie via DVB-T en DVB-H te kunnen aanbieden. Deze frequenties bieden opportuniteiten aan Vlaanderen op vlak van de verdere digitalisering van de ether. De Vlaamse overheid zal deze digitale frequenties aan geÔnteresseerde partijen toekennen via een 'beauty contest'.

Zowel de VRT als Norkring kijken uit naar de nieuwe samenwerking.

Dirk Wauters, Gedelegeerd Bestuurder VRT: 'We zijn blij dat we met Norkring een partner hebben gevonden die gelooft in de digitale toekomst van de media. Norkring is een sterk en solide bedrijf dat er zal voor zorgen dat het zenderpark ten dienste kan komen van het hele Vlaamse medialandschap. We kijken dan ook uit naar de goede samenwerking met Norkring.'

TorbjÝrn Teigen, CEO Norkring: 'De VRT hield een sterke selectieprocedure bij de keuze van zijn privťpartner voor zijn zenderpark. Ik ben zeer blij dat de VRT koos voor Norkring. De samenwerking is een belangrijke stap in de uitbouw van Norkring buiten de Noordelijke regio. Ik ben er van overtuigd dat de nieuwe Netwerkoperator een sterke plaats zal vinden in het Vlaamse medialandschap.'

Selectieprocedure Ė keuze Norkring
De VRT startte in februari 2008 een officiŽle procedure om een privť-partner te vinden die samen met de VRT, de networkoperator zal beheren. Verschillende Europese netwerkoperatoren toonden een sterke interesse en brachten een bod uit. Deze biedingen werden beoordeeld op verschillende vooraf door VRT bepaalde criteria. Norkring werd gekozen als partner op basis van een goede combinatie aan ervaring, dienstverlening en prijs. De oprichting van de nieuwe onderneming moet worden goedgekeurd door de Belgische en Europese mededingings-autoriteiten.

Met de verzelfstandiging voldoet de VRT aan zijn verplichtingen zoals vastgelegd in de Beheersovereenkomst 2007-2011.

Gefaseerde verzelfstandiging
De VRT zal zijn aandeel in de nieuwe netwerkoperator uiteindelijk volledig afbouwen. Dat zal gebeuren in verschillende fasen. De VRT zal in een eerste fase mede-eigenaar blijven van de netwerkoperator. Tijdens deze fase behoudt de VRT een meerderheidsaandeel van 51%. In een volgende fase wordt in principe het aandeel van de VRT verder afgebouwd ten voordele van Norkring, tot die over 75% aandelen in de netwerkoperator zal beschikken.

De regeringsbeslissing van 20 juli 2007 bepaalt dat VRT bij zijn uittreding uit de netwerkoperator 25% van de aandelen van de netwerkoperator aan de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) zal verkopen.

Gevolgen voor de VRT
De medewerkers die instaan voor de exploitatie en het onderhoud van de transmissiediensten en activa, blijven in de opstartperiode (de periode waarbij de VRT mede-aandeelhouder is van de netwerkoperator) werken voor de VRT. De VRT zal in deze periode wel diensten aan de netwerkoperator verlenen. Deze diensten, waarvoor de VRT zijn medewerkers zal inzetten, zullen voorwerp uitmaken van een apart dienstverleningscontract. Nadat de VRT zich als aandeelhouder definitief zal teruggetrokken hebben uit de netwerkoperator, zullen de medewerkers van de zendstations mee kunnen overstappen naar de nieuwe onderneming. De medewerkers die niet wensen over te stappen, krijgen een andere functie binnen de omroep.

De financiŽle middelen die voortvloeien uit de verzelfstandiging van het zenderpark en de toewijzing van etherfrequenties komen toe aan de VRT. Dit werd zo bepaald in artikel 35 van de Beheersovereenkomst 2007-2011. Ze zullen worden ingezet ter financiering van projecten die inspelen op de mogelijkheden die digitalisering biedt (interactiviteit, DIVA,...).

Het tv-nieuws van 2008? Stem nu voor de TV-Visie Trofee 2008!

Persbericht VRT
http://www.vrt.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Midsomer Murders' (foto: Eén -  © VRT 2019)

In Causton wordt uitgekeken naar de opening van een nieuwe brouwerij op de beruchte gronden van een vervloekte abdij. Maar wanneer een lijk wordt aangetroffen in een van de vaten, slaat de opwinding om in angst. Hoofdinspecteur Barnaby en brigadier Winter staan voor een raadsel: heeft dit iets te maken met het bier dat er gebrouwen wordt, of niet?

'Midsomer Murders', om 20.20 uur op Eťn.

Dossiers